Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

>Rambo

e to chyba wmontuję te dodatkowe stabilizatory, tylko muszę kupić jakieś lepsiejsze niż te 7805...

ja też nie usłyszałem jakiś drastycznych zmian po wstawieniu drugiego tafo, ale zważywszy na to że oryginalny grzeje się jak cholera to zawsze trochę go to odciążyło...

tylko zegar podpiąłem to niewykorzystanego uzwojenia 12V... :-)

a może dałem złe trafo (zalewany toroid 20VA/2x12V)... :-)

w cd 63 sygnał generatora mocno zakłócał pracę pozostałej części układu a głównie przetwornika. Można było poobserwować napięcie zasilania i było widać że jest zaśmiecone. Sama separacja kondensatorami była niewystarczająca i to jak się okazało było słychać. W ogóle to warto w części Dac`a dać dobre kondensatory takie jak os-con, to jedna z lepszych inwestycji w kondensatory. Mówię jednak że nie wiem czy w 6000 tak samo jest spartolone zasilanie jak w 63, przed ewentualnymi zmianami warto się spytać tych co przerabiali ten model. Co do ampów to mi najlepiej w moim CD podpasowały 627 a sporo tego przerzuciłem. Obecnie staram się już nic nie zmieniać, choć za kilka dni przychodzą nowe ładne elny i warto spróbować :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

najlepiej chyba byłoby popatrzeć co chłopaki na diyaudio przerabiali w 6000. Wielu z nich to prawdziwi wyjadacze.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

OS-CON'y już zamontowane i faktycznie czynią cuda, OPA627 też mi się podobają... :-)

przeglądałem co się dało w sieci i nie znalazłem informacji aby ktoś dodawał stabilizatory do DAC'a w CD6000 (będę pionierem... ? :-)), ale faktycznie jeśli w CD63 idzie syf z generatora to i w CD6000 pewnie też (ale sprawdzę oscyloskopem dla pewności...)

ja na początku trochę chaotycznie wymieniałem co się dało (op-ampy, kondensatory zegar) i wszystko naraz... ale teraz muszę podejść bardziej metodycznie do rzeczy bo zmiany w dzięku będą przy dalszych modyfikacjach coraz mniejsze...

rozważam właśnie czy zmienić kondensatory za stabilizatorami -/+ 12V z Elna Silmic 470uF na Nippon LXY 560uF (różnica w cenie ponad 10-krotna, ale podobno Nippony lepsze...) ale się trochę łamię bo teraz bardzo ładnie mi wszystko gra...

no właśnie za stabilizatorami chcę dać te Nippony, bo przed stabilizatorami mam już Panasonic FC 3800uF, teraz czekam tylko na przesyłkę z Wima MKT 1uF żeby wszystkie kondesatory w zasilaczu zbocznikować... :-)

Trzeba było kupić na Allegro philipsy 560n od Jaworeczka 12zł za 100 szt. Gościu jest extra, ja mam u niego przesyłki zawsze gratis i płatne przy odbiorze. Nippony LXY też ma, szkoda że nie ma Nichicon Muse.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przesyłka "tylko" 3,5 funta... :-)

można płacić eKartą mBanku... kupowałem u nich Black Gate N

Ukryta Zawartość

>Buber

Stabilizatory są w Elfie. Właśnie dzisiaj przyjechała do mnie zgrabna paczuszka. Te stabilizatory to podobno bardzo precyzyjne stabilizatory a te 5cio voltowe są na 3A. Pozostałe 1A. Natomiast nie rozumiem o co chodzi z tym bocznikowaniem? Tzn mam powymieniać te małe zielone kondensatory z napisem Audio na lepsze?

>Buber, >McGyver

Czy naprawdę te OS Cony w cyfrówce są tak dobre i ważne? Ja teraz mam też Sanyo niskoimpedancyjne tylko te o "półeczkę" niżej. W ogóle teraz prawie wszystkie mam takie Sanyo.

>terminator

bocznikujemy duże kondensatory w zasilaczu przy pomocy małych MKT (560nF Philipsa, albo Wima),

a ja mówiłem o wymianie ceramicznych kondensatorów 2716, 2718, 2720, 2722, 2724, 2726 (i symetrycznie w dugim kanale) na dokładniejsze i z mniejszym dryfem temperaturowym - Silver Mica 120pF 5%

Garmin (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to zaleca i ja też po wymianie zauważyłem u siebie poprawę.

stabilizatory kupiłeś w Elfie.... znowu zapłacę więcej za przesyłkę niż za towar w niej...

czy da się tak zrobić żeby w Elfie zapłacić przelewem i żeby wysłali normalną pocztą i nie płacić 25 zł za kuriera ?

Ukryta Zawartość

>terminator

jak pisałem wcześniej wymieniłem Elna Silmic (które sroce z pod ogona przecież nie wypadły) na OS-CON i było lepiej (inni też potwierdzają że OS-CON'y są do cyfrówki idealne), pewnie Black Gate NX byłby lepsze, ale to już inny przedział cenowy (ok. 5 funciaków/szt.) i import z Angli... :-(

tu masz porównanie (tylko te Black Gate co tam badali to jakieś psiary a nie NX'y)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

psie krwie...

karta też może być, ale oni to ze Szwecji chyba wysyłają to nie dziwię się że 25 zł biorą za przesyłkę...

daj znać jak wlutujesz czy masz duży rozrzut napięcia na tych stabilizatorach -/+ 12V, bo te 78..79.. to mają czasem po 0,2-0,3 V różnicy od znamionowego,

bo nie wiem czy inwestować w... przesyłkę

zobacz w elfie kartach produktu tych stabilizatorów. Te z serii LT29.. mają spadek napięcia 0,5V przy poborze 1A! normalne 78.., i 79.. mają 2V!!! Jak uruchomię i posłucham, to pomierze i pochwalę się.

jeszcze zerknij na takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety Elfa jest chyba jedyną firma gdzie mozna dostać je "od ręki". Ja czekałem... jeden dzień.

Ukryta Zawartość

Zróbcie sobie coś takiego na LM317, a na minus LM337 i z głowy, poza tym mniej śmieci przepuszcza.

[obrazekLUKASZ-201012_1.jpg] [obrazekLUKASZ-201012_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3550-100002067 1170260993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym układzie to takich prądów nie będzie, bardziej mnie interesuje napięcie przy obciążeniu rzędu 0,2-0,3 A

i czy będzie na jednym +12,00 a na drugim - 12,00V, a nie 0,5 Volta różnicy między dodatnim i ujemnym napięciem podczas pracy... bo taka asymetria to nie wpływa raczej dobrze na układ...

Buber - raczej zostawiłbym na miejscu te Similc. LXY to dobry kondensator ale nie żeby od razu jakiś wybitny i nie wierzę żeby taka zmiana coś wniosła poza nadwątleniem ścieżek :). Interesują mnie natomiast te Muse z Anglii. Jak się płaci kartą i jakiego rodzaju to musi być karta, bo mam tylko srebrną visę i nie robłem nigdy takich myków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.