Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny MUSE w Audiokomie nie należą do przyjaznych - np. Muse KZ 1000/50 5,8 GBP - dla porównanie ten sam u Michela Percy(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) 2,15USD

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jagusz- namiar jest b. atrakcyjny cenowo i z chęcią bym z niego skorzystał. Wytłumacz mi jako nieznającemu się kompletnie na transakcjach transoceanicznych. Jak się to załatwia, jakie są koszty uboczne i jak długo trzeba czekać (to ostatnie zależy zapewne od ceny paczki). Nie chodzi mi oczywiście o jakieś b. dokładne dane, ale jeśli zamawiałeś z tego źródła to prosiłbym o to żebyś podał jak było w twoim przypadku z cenami i czasem oczekiwania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a wsprawie regulatorków, co myślicie o zastosowaniu takich z regulowanym napięciem Vout, czy trzymają parametry, czy z czasem trzeba znowu je ustawiać ?

np.: ADJ 1.5A Low Drop TO220 LT1086CT

pozdrawiam

Rambo, tam gdzie Buber daje Nippony oryginalnie była najtańsza Elna, dobrze zrobił.

Co do regulowanych stabilizatorów to ja z napięciem z LM317 nie mam żadnych niespodzianek jak dobrze dobiorę rezystorki. Innych regulowanych na razie nie sprawdzałem, może jeszcze jakieś low dropy pomęczę.

>Rambo

Co do cen w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to fakt że niskie nie są ale jak ktoś chce zamówić mniejszą ilość to się ze Stanów nie opłaca sprowadzać, a przy większych zamówieniach to już nawet z Hong-Kongu można... ;-)

dolicz jeszcze cło i 22 % VAT'u.... chyba że ktoś Ci to w prześle jako zykłą paczkę...

Jak głośniki z Niemiec sprowadzałem oficjalnie przez sklep (jeszcze przed Unią) to mnie z VAT'em dojechali....

bez cła znaczy, ale pisałem oświadczenie że to do prywatnego użytku będą głośniki... :-)

A płaci się banalnie, w Audiocomie jest specjalne okienko jak kończysz transakcję i tam podajesz numer karty i jakieś dodatkowe dane (data ważności i coś tam jeszcze), akceptują oczywiście karty VISA

(ta eKarta z mBanku to właśnie VISA), tylko wiecie jak jest z podawaniem numerów "normalnych" kart kredytowych w Internecie dlatego polecam do tego mKartę z mBanku która służy tylko do zakupów internetowych (Inteligo chyba też ma coś takiego, ale nie znam szczegółów...)

>McGyver

>tam gdzie Buber daje Nippony oryginalnie była najtańsza Elna, dobrze zrobił.

Nie była najtańsza Elna... tylko Silmic 470uF/35V (już raz wymieniałem), dlatego się łamię... bo tak to bym się nie zastanawiał... :-)

Ukryta Zawartość

>Rambo

Najpewniejsza i najtańsza metoda zakupów w USA to skorzytanie z pomocy wracającego do kraju znajomego. Osobiście tak właśnie staram się to organizować. Nie jest to oczywiscie zbyt wygodne, ale coś za coś.

Z tego co widać u Percego wchodzi w grę money BidPay(Western Union) jako forma płatności. Przy niewielkim zamówieniu udział kosztów wysyłki jest mniej korzystny, z kolei większa wartość przesyłki może uaktywnić Urząd Celny :(

Tu jest troche informacji na temat zakupów za oceanem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

dobrym rozwiązaniem jest znajomek w USA który nam to zakupi, "przechwyci" towar ze sklepu i wyśle do Polski jako zwykłą paczkę od osoby prywatnej o znikomej wartości... :-), to wtedy szansa że Urząd Celny się przpi... jest minimalna (pecha by trzeba mieć po prostu... :-))

koleg tak prawie cały rower w częściach ze Stanów "przemycił" w tym ramę, która mała nie jest... :-)

ja także jak zamawiałem drugą parę głośników z Niemiec posiłkowałem się kolegą i nic nie dopłacałem...

a płatność za granicę można rozwiązać poprzez konto w Moneybookers bo obsługują Polskę i nie trzeba kasy za granicę wysyłać co zawsze duuuużo kosztuje.... a prowizja przy wypłacie rzędu 1,8 ojro...

Ukryta Zawartość

oczywiście czas całej operacji ociera się o miesiąc i trzeba się nieźle nakombinować, ale da się... :-),

ale jak nie masz znajomka w Stanach to faktycznie kicha... i koszty rosną lawinowo...

chyba nam trochę wątek zbacza, ale prawdę powiedzawszy w naszym kraju w tunning najtrudniejsza część to zdobyć odpowiedznie komponenty... lutowanie to już po tym wszystkim tylko formalność... :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątek jest ciekawy, bo żeby coś zrobić trzeba ściągnąć komponenty. Z kiepskich nic nie wyjdzie. Obecnie Elna, Panasonic nie stanowią kłopotu ale Nichicon Muse, BG to tragedia. Może spróbuję w parts connexion. Mają niezłe rezystory i BG. Słabo jest natomiast z Nichiconem Muse. Za tym rozwiązaniem przemawia to, że firma jest sprawdzona, szybka i płaci się kartą. Cena za przesyłkę też nie jest zbyt duża, więc jakby się ze 3 -4 osoby dogadały byłoby miło i koszt przesyłki wyszedłby znikomy, o wiele mniejszy niż z TME.

Dzięki za wszelką pomoc w temacie ściągania części.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Słuchajcie chłopy, gdzie najlepiej podłączyć się z zasilaniem oddzielnego zegara. Pod który stabilizator się najlepiej podłączyć według was? Pytam jak to zrobić w CD6000, ale mysle ze w 63 czy 67 jest podobnie.

>terminator

pomyśl o oddzielnym zasilaniu dla zegara (np. na LM317), prosto z trafo... dużo roboty to nie jest...

natomiast jak nie chcesz robić oddzielnego modułu, to właściwie możesz go tylko podłączyć pod wyjście +12V....

ja mam zegar LC Audio i on chyba ma stabilizator z tranzystorów, bo zasilany był z odczepu przy mostku prostowniczym, a tak to wygląda

[obrazekLUKASZ-201511_1.png]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no fakt, drugi mostek podpinać to bez sensu,

ale można wziąć napięcie z kondensatora 2113 i na stabilizator +12V (tak jak McGyver polecał, zrobiony na LM317),

albo prosto z mostka (jeśli ten stabilizator w zegarze jest dobry...) ale to już niech się fachowcy wypowiedzą bo ja nie mam doświadczenia...

Ja mam u siebie oddzielne trafo do zasilania -/+ 12V, także zostało mi wolne uzwojenie 12V z oryginalnego i z niego przez oddzielny zasilacz podpiąłem zegar od Audioampa...

W moim CD 63 po inwazyjnej modyfikacji istniejącego obwodu zegara (prucie ścieżek i relokacja elementów na płytce), oraz zasileniu "logic gate" z oddzielnego stabilizatora dodanie zegara Audioampa nic więcej już nie wniosło. Widocznie w zmodyfikowanym obwodzie jest już wystarczająco mało śmieci dla stabilnej pracy wbudowanego zegara, i aby tutaj uzyskać dalszą poprawę trzeba zastosować lepszy (i droższy)zegar niż ten. Zresztą Audioamp ma dobry stosunek ceny do jakości, i w obwodzie niemodyfikowanym daje rzeczywistą poprawę, pewnie głównie dlatego że ma niezależnie stabilizowane zasilanie.

>Buber, McGyver, ...inni spece

...sie narobiło, te stabilizatory +5V LT1085CT-5 nie działają wogóle :(, wlutowane dają napięcie ok. 1-2V, więc wlutowałem stare 7805 i wsio działa. Nie wiem dlaczego tak jest?? Teraz kupie LM2940-5, tez LowDrop.

Jakie macie wartości pojemności na wyjściu stabilizatora + i - 12V? Macie więcej niż fabryczne 470uF czy mniej? Gdzieś na diyaudio.com było coś o tym ale może macie odmienne doświadczenia.

Dlatego, że w Marantzu obwód "logic gate" jest mocno zakłócany drogą zasilania i reaktancji pasożytniczych na nieoptymalnie poprowadzonych ścieżkach, zob. powyżej mój wpis o "metodzie inwazyjnej" upgradu clocka.

>McGyver

Gdzie kupić dobre 4700 lub 6800uF/35V? Rozumiem, że te kondensatory mają tzw zatrzaskowe nóżki i wlutowałeś je w istniejące miejsca obok oryginalnych.

Pytałem dlatego że już zacząłem dłubaninę :) Na razie wymieniłem wzmacniacze z 5532 na 2604 i jestem pod wrażeniem! Następna rzecz to chcę kondensatory, diody itp. Jednak przyznam że to jest zaraźliwe :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.