Skocz do zawartości
IGNORED

Wady i zalety tranzystorów bipolarnych i mofsetów. Które lepsze (ja mam amplituner na tranzystorach bipolarnych TOSHIBA).??

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bambus do Paula

(Konto usunięte)

Generalnie raczej nie mam doświadczenia,tego typu głośniki sa troszkę poza kręgiem mojego zainteresowania.

Słyszałem raz czy dwa czyjeś kolumny na Ravenie.Nie wątpię ,że są dobre,tylko dlaczego to musi tyle kosztować? Raczej interesują mnie wysokotonowce (lub średnio/wysokotonowce) tubowe.Pozdr.

Gość Paul do Bambusa

(Konto usunięte)

widzisz - i znow nasze polskie realia - a naszym "kochanym" Akkusie majacym moim zdaniem sporawe marze:) najmniejszy Raven kosztuje cos kolo dwoch tysiecy, natomiast ja widzialem w zagranicznym sklepie za ... 200 $ - no comments

Z ciekawości sprawdziłem ceny w Polsce i w U.S.A (Zalytron),podane w/g kolejności:

R1 1500zł/800zł

R2 2200zł/1200zł

R3 7900zł/6600zł

Ceny za sztukę.Obydwie firmy (Akkus i Zyltron) są detalistami

Panie Albecki!!!!! Dlaczego Pan tak z ludzi zdziera????????

Chamstwo!!!!

• Redaktorzy

OK, tez slyszalem ze Raveny a Akkusie sa drozsze niz za granica, ale co do cen USA pytanie: czy na pewno uwzglednione byly w nich wszystkie miejscowe podatki itp. W Stanach zwykle jest tego duzo, a jednoczesnie nie podaje sie ich w drukowanych cenach.

Uwzględnione nie były bo po pierwsze nie było nic o nich napisane.Po drugie jeśli nawet by były to nas jako kogoś z zagranicy nie obowiązują.Jedyne co to koszta przesyłki,ale ja np. jak zamawiam coś z U.S.A. to zawsze dogaduję się ,żeby wysyłali zwykłą pocztą.Np. ostatnio za dwa 8 calowe głośniki zapłaciłem 20 $ przesyłke.

• Redaktorzy

Wady i zalety tranzystorów bipolarnych i "mofsetów". Które lepsze (ja mam amplituner na tranzystorach bipolarnych TOSHIBA).??

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ty tez jestes jalowy i bezsensowny Bambus

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Może i jestem.Temat do końca nie jest bezsensowny,ale w kontekscie amplitunerów na pewno.Zresztą brak jakichkolwiek wypowiedzi (poza moją która się nie liczy bo jest jałowa i bezsensowna) ewidentnie na to wskazuje.

Gość Paul do Bambusa

(Konto usunięte)

chcialem spytac czy miales do czynienia/sluchales/budowales/posiadales jakies kolumienki na Ravenie. Pozdrawiam.

To jest jałowa dyskusja bo nie określiłeś do czego chcesz dany układ wykorzystać, jak on ma być zbudowany i w jakim systemie ma pracować.

MOSFETy są dobre przy stałym dużym poborze mocy ale niesymetria ich par powoduje że odbiór jest mniej "analogowy" - układy na nich oparte są jednak w bardzo dużym stopniu podatne na kształtowanie brzmienia więc wady te można w dużym stopniu zredukować.

Dobierane tranzystory bipolarne mogą w lepszym stopniu posłużyć do budowy hi-endu ale najpierw trzeba mieć dobrze wykonany sort a po drugie umieć coś z tym zrobić a firmy japońskie nie za bardzo zwracają na to uwagę. Poza tym ciekawe są tranzystory bipolarne modyfikowane przez Lavardin dzięki czemu nie ma w nich efektu pamięciowego. Ale tutaj dokładna kontrola i pomiary produkcji kosztują tyle że za 50-60 Watowy wzmacniacz zintegrowany płacimy 6000 zł. No i zasilanie bipolarów musi być szybkie i wydajne.

• 33 lat później...
Gość Witold Albecki

(Konto usunięte)

Gdybyście szanowni koledzy wiedzieli jakie marże mają krajowi konkurenci, to na 100% stwierdzilibyście, że AKKUS ma najniższe marże.

Porównajcie sobie ceny głośników innych dystrybutorów - zawsze cena w USA jest znacznie tańsza.

Sprzęt sprowadzany z zagranicy jest obłożony wieloma opłatami: transport, obsługa odprawy celnej, ew. cło, VAT. Do tego wszystkiego dochodzi podatek dochodowy. Chcąc sprzedawać głośniki po cenach amerykańskich, które notabene nie uwzględniają podatków, musiałbym do każdego głośnika dokładać. Takie są realia.

Mamy więc do wyboru: albo sprzedawać produkty po doliczeniu kosztów i naprawdę niewielkiej marży (uwierzcie!!!), albo w ogóle ich nie sprzedawać... Ale Raveny i tak będę sprowadzał, bo je uwielbiam.

i bardzo dobrze Panie Witku! a jak ktoremus z malkontentów nie pasuje to niech kupi sobie kupi phle we Francji (wkoncu francuskie glosniki). tam w detalu sa drozsze niz w Akkusie. takich przykladow jest wiecej. np. niemieckie rezystory moxa w qba-3,69, w intertechnik.de - 1,48E, itd.

co do ceł - to ostatnio sie wystalem w urzedzie celnym i juz wiecej tego nie powtorze. w koncu czas to tez pieniadz.

w stanach jest wszystko tansze i porownywanie nie ma sensu.

porownanie ma sens, bo skoro w usa jest taniej niz w europie, to warto sprowadzac z usa.

odnosnie oplat

transport - nie sądze, by były większe niz 5% łacznie z ubezp.

odprawa celna - pareset zł to góóóóóóra

ew.cło - ew. koszt

VAT - nie jest ani kosztem ani opłatą. moze ewentualnie wpłynąć na zmniejszenie płynnosi finansowej.

podatek dochodowy - ciekawe czy jak spadnie PIT/CIT (nie wiem co akkus placi) to czy spadnie cena ;-)

Gość Bambus to jest

(Konto usunięte)

Mnie tam jako klienta te tłumaczenia nie interesują.Po prostu gdy będę zamawiał te przykładowe Raveny R1 to zamiast płacić 1500zł w Akkusie wolę zamówić z USA.Zamawiałem już dużo razy.Przesyłka mnie wyniesie ok. 80-150zł.Przyjmując pesymistyczną wersję. 800zł * 2 + 150zł daje 1750zł.W Akksie te same głośniki,przyjmując ,że przesyłka za darmo (chyba przy większych zakupach tak jest) wyniosą mnie 3000zł!!!!!!

Czy potrzebny jest komentarz?

Za resztę kupię sobie płyty,może jakieś kable,a może przez miesiac będę chodził na dobre piwo do Rynku...

W imie czego mam przepłacać,patriotyzmu? Te czasy już minęły.

P.S.I proszę mi nie pisać o żadnych cłach,bo ani razu nie spotkałem się z nimi zamawiając z USA.Zawsze płacę cenę towaru + przesyłka.

Walkę na temat wad i zalet obydwu typów tranzystorów toczyli kiedyś chłopaki na elektronicznym forum "Elektroda.pl". I nic z tego nie wyszło... Ja jak buduję jakiś wzmak, to skłaniam się raczej ku schematom na mosfetach.

Pozdrawiam,

Kuba

Do Bambusa,

no chyba, ze po drodze przesylka trafi na clo, co wcale nie jest takie

niemozliwe. Nie bronie Akkusa, tylko zwracam uwage, ze mozesz

przez przypadek poniesc wieksze koszty:)

pozdrawiam...

• Redaktorzy

I VAT 22%. Ty cobie mozesz nie zaplacic, jak ci sie uda. Importer niestety nie. Tak dziala to co sie nazywa handel.

Do Jozwa,

napisalem clo a cholera mialem na mysli i clo i vat oczywiscie.

A to kilka procent wiecej....

pozdrawiam

A co ten sprzedawca w USA nie płaci podatków? Też płaci.

Wcale nie zamawiam Ravenów,podałem to jako hipotetyczny przykład,ale często zamawiam inne rzeczy i jescze na cło nie trafiłem.A nawet jeśli na wspomniane Raveny narzuciliby jakieś cło,myślicie ze cena skoczyłaby z 1750 do 3000zł.Nie sądzę.

Dzięki internetowi świat staje się globalną wioską i właściwie nie ma już różnicy czy zamawiam głośniki z Koluszek czy z Nowego Yorku.Oczywiście z Nowego Yorku będzie droższa przesyłka,ale jeśli ceny tu i tam się mają tak: 1600/3000zł to ta różnica w koszcie przesyłki jest znikoma.A przecież obaj sprzedawcy są detalistami ,którzy kupują u producenta.

Napewno cena nie skoczyłaby z 1750 na 3000...a czy trafi na cło czy nie zależy od zadeklarowanej wartości przesyłki.

Pzdr.

nie jestem pewien ale chyba jest tak

(cena zakupu + transport) * clo

potem od tego wszystkiego jeszcze VAT.

czyli powiedzmy przy 20 % cle

(100 zł + 20 zł) * 1,20 = 144

144 * 1,22 = 176 zl

robi sie troche drozej prawda?

Do Bambus,

nie musisz sadzic, mozesz policzyc.

Ja chcialbym zauwazyc, ze nie mozna wieszac psow tylko na sprzedawcy. Przydaloby sie jeszcze policzyc ile zabiera nasze kochane panstwo. Malo jest miejsc na swiecie (chyba, bo sie nie interesowalem), gdzie koszty zatrudnienia sa az tak wysokie. A to wszystko przeciez wplywa na finalna cene sprzedawanego produktu. Najprostsze jes tlumaczenie o pazernosci, natomiast prawda jest pewnie gdzies posrodku.

Oczywiscie nie zmienia to faktu, ze w dobie "globalnej wioski" zamowisz sobie tam gdzie zechcesz i nikogo nie powinno to interesowac gdzie.

pozdrawiam

koszty zatrudnienia pracownika w polsce to jedne z najnizszych kosztów w europie na zach. od ukrainy/estoni/bialorusi, nie mówiąc o UE

• 2 tygodnie później...

mosfet generalnie gra łagodniej niż bipolarny i jest to opinia ogólna.Ja sądze ,że wszystko zależy od samej konstrukcji no i od samego konstruktora.Ale chyba ważne jak gra a nie jak wygląda:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.