Skocz do zawartości
IGNORED

gramofony 12inch

lian

Rekomendowane odpowiedzi

a czemu temat miały się przyjąć, na 30 wpisów 15 to śmietnik czyli nie na temat, choć mnie to nie rusza to taki standard forumowy ;(

o wyższości czy niższości takich ramion pisać nie będę bo już wątków takich pewnie setka była, ale warto pomyśleć gdzie chcemy się udać mając taki kawał rury

osobiście nie kupie takiego grahama nie dlatego że wygląda jak czołg, czy dużo kosztuje tylko dlatego że i jego możliwości konfiguracyjne po prostu mi nie leżą, co wcale nie znaczy że komuś nie przypasuje.

swoją drogą to jak dla mnie trochę -jazda bez trzymanki- kupować ramię i dobierać do tego napęd, a nie lepiej kupić przyzwoity napęd, a następnie przeanalizować układ rezonansowy wkładka ramię, o którym myślimy i dopiero potem nabywać rzeczonego drąga

bo później mamy takie kwiatki jak gramofon ramię na którym wisi 103 z plasteliną czy nietani napęd sme z ramieniem 12 gramowym na którym -buja- się np koetsu z podatnością x5

a zupełnie z innej beczki, jakoś nie widzę siebie z wiertarką bo trzeba poprawić fabrykę, wywalić tą 9 a umocować 12, bo przecież na audiostereo napisano że 12 to jest dopiero coś :)

czołem stary audiofilu;

może i faktycznie taki układ graham i lyra dadzą idealny rezonans nawet nie chce mi się tego policzyć na sucho, ale myślę że lyra nie jest lekiem na wszystko.

pozdr.

• 2 tygodnie później...

Napisano 24.03.2014 - 17:25

Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny system montażu, bo każde ramie ma inne mocowanie.

Nie jest to prawdą,że nie ma.Są takie gramiaki w których jest uniwersalne mocowanie.Scheu Analog Premier mk3 na przykład.

Oczywiście chodzi o długość ramienia.

• 6 miesięcy później...
  • Redaktorzy

W przypadku niektórych gramofonów da się to dość łatwo zrealizować. Np. taki japoński Micro Seiki DD-40. W ściance bocznej plinty ma wykonane fabrycznie trzy otwory i wkręcone w nie mufy z gwintem wewnętrznym. Wykonałem sobie bazę montażową w postaci listwy i łapy. Zamontowałem drugie ramię - 9-calowe AudioTechniki. W przypadku ramienia 12-calowego trzebaby wykonać drugą łapę z otworem przesuniętym w osi X. Fasola w osi Y w listwie daje możliwość precyzyjnego ustawienia mounting distance i overhang. Przepraszam za fotki robione telefonem. W rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11090321feed1d86med.jpg

7e59ae12a8974873med.jpg

14f5000ab3e1faa9med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.