Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej jakości interkonekty.

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

No tak o kablach to wszyscy maja cos do powiedzenia.

Co to pieca zebys sie tylko nie uwstecznil zmieniajac AX-700 na PMA-1080R.

Jakieś sprawdzone dowody że mogę zamienić na gorszy sprzęt?

Gdzieś wyczytałem że Audionova Meteor będzie lepszy od Sommera. Proszę o więcej wypowiedzi. Jestem tak bardzo ciekawy, ponieważ słyszę bardzo różnicę w kablach a nie będę wydawać pieniędzy na 20 kabli. Myślę, że na tym forum są ludzie którzy przetestowali dużo przewodów. Też właśnie myślałem nad DIY ale czy z kablem sommera będzie na pewno lepszy od któregoś z tych na allegro?

Jeśli myślisz że IC za 100 zł zrewolucjonizuje Ci system to pożycz od kogoś lub wypożycz ze sklepu i sam sprawdź. Zaczął bym od dobrych kolumn, później wzmacniacz, kable głośnikowe i na końcu IC. W tej kolejności.

Z dobrych kabli na zasadzie okazji z drugiej ręki mogę polecić: w cenie ok. 100zł Audionova Phobos (bezpieczny zakup), jakaś Supra, trochę wyżej ok. 200 zł Straight Wire Encore lub Straight Wire Rhapsody. Przy 3 i 4 uwaga na podróby. Wszystkie dają zrównoważoną, nie drażniącą, nie zamuloną prezentację.

W Twoim wypadku wybrałbym pierwszy lub drugi i nie zawracał sobie głowy poszukiwaniami. No chyba, że masz tak jasne kolumny, że te drobiazgi wychodzą to wtedy wypożyczanie i odsłuch. Przy tej półce i kolumnach grających zrównoważonym, nie podkręconym dźwiękiem różnica będzie żadna.

Najważniejszego i tak nie wiemy, bo kolega nie napisał, czego szuka w SWOIM dźwięku i czego mu brakuje.

Polecam prostą próbę ( spoko w KAŻDYM budżecie ) - 4 wtyki po 3 zł i do tego kabel solid 2 x 0,5 mm miedziany w cenie ok 1 zł za metr - czyli razem nie więcej niż 13,5 zeta. Zrób z tego kabelki i jak będzie nie tak, to będziesz szukał lepszych, ale po zdobyciu nowych osobistych doświadczeń, a nie opinii innych, którzy najczęściej mają zupełnie inne oczekiwania brzmieniowe, inne graty i repertuar...

Pozdrawiam. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jaki to jest ten kabel solid?

Solid Core, czyli pojedyncza żyła, drut, nie plecionka. Ale ja odradzam, strata czasu. A już na pewno nie z miedzi przemysłowej, nie odczyszczonej. Audioquest, DNM Reason, Anticables, te firmy mają od lat wypracowane technologie, w dobrym systemie wszystko słychać. Drut kupiony w Castoramie zamuli, zaciemni, zgasi dźwięk.

Gdybyś wiedział, o czym piszesz, jędrula, napisał byś: ZAMULIŁ, ZGASIŁ, ZACIEMNIŁ.

Jeśli tego nie przerabiałeś, unikaj tego rodzaju KATEGORYCZNYCH stwierdzeń - rodem z prospektów reklamowych paru firm audio, które za swoje wynalazki żądają absurdalnych sum, które wymagają choć podstawowych "uzasadnień technicznych" ;- ) he, he he...

Taki kabel podstawowy - instalacyjny telefoniczny jest dostępny w wielu miejscach.

Pozdrawiam. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość rydz

(Konto usunięte)

Najważniejszego i tak nie wiemy, bo kolega nie napisał, czego szuka w SWOIM dźwięku i czego mu brakuje.

Mnie się wydaje cały czas że brak mu kabla do połączenia Dac + wzmacniacz , ot i tyle chiba :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Więc gratuluję , moje kilkanaście lat doświadczeń z kablami , doprowadziły mnie do" kablowego odwyku " dwa lata abstynencji , kombinuj , napisz coś po przetestowaniu kilkudziesięciu par IC+głośnikowe z różnych pólek cenowych. :)

Post do > kondrat <

Ja też mam już spokój, ale bez testowania dużych ilości IC.

Szukałem takiego, który będzie dawał identycznie to samo na phones CD, co na phones Amp.

Znalazłem dwa, a ponieważ jeden był za krótki ( lica ), pozostałem przy dłuższym, o którym piszę i tyle.

A co najważniejsze - bez zaliczania półek cenowych. A słucham wielu gatunków, bo od baroku na instrumentach z epoki po Stevie Ray Vaughana i Aerosmith. Jak na razie - wystarcza...

Pozdrawiam poszukujących. Rysiek.

Na obecnym systemie ;) gratuluję słuchu- poważnie.

A przy jakich systemach ty porównywałbyś dźwięk? Pytam tak z ciekawości, ponieważ ja tak osobiście nie wierzę we wzmacniacze powyżej 2tys. Chodzi mi dokładnie o to, że już powyżej tej kwoty chyba każde graja tak samo. Oczywiście nie słuchałem jeszcze, także jak coś to proszę mnie poprawić.

Gość rydz

(Konto usunięte)

nie wierzę we wzmacniacze powyżej 2tys. Chodzi mi dokładnie o to, że już powyżej tej kwoty chyba każde graja tak samo.

Jeżeli chodzi o używki , to właśnie gdzieś mniej / więcej od tej kwoty zaczyna się słyszeć wyrażne różnice w brzmieniu .

Gdybyś wiedział, o czym piszesz, jędrula,

Buraczku miły, WIEM O CZYM PISZĘ. Moja piwnica to złomowisko kabelków, od tych instalacyjnych, po srebrne, a nawet...złocone... Najróżniejsza technologia, najróżniejsze materiały. Dyt z Castoramy ZAMULA, BRUDZI, ZNIEKSZTAŁCA dźwięk. W ogole, solid core daje zupełnie inne brzmienie od stranded, to trzeba wiedzieć i akceptować. Ale ja wiem, co masz na myśli broniąc swej tezy, tyle że wyleczyłem się takiego brzmienia, ono mnie męczy. Na płycie Mnemosyne Jana Garbarka i Hilliard Ensemble saksofon Garbarka brzmi w ścianach katedry olśniewająco i obłędnie. Jego barwa jest najmocniejsza z kabli solid core - po prostu aż bębenki w uszach wibrują, ale głosy śpiewaków są rozmyte i nie zlokalizowane, tenor zlewa się z barytonem, czego nie ma na kablu stranded. Garbarek grając cały czas odchodzi, oddala się, jego saksofon odbija się od sklepień, wędruje po nawach kościoła, coraz dalej, coraz ciszej, aż milknie, Hilliardzi stale spiewają, daleko w tle słychać uderzenie. Na głośnikowcu z castoramy w tym miejscu jest tylko bum, dopiero porządny stranded ukazuje nam zamykające się w głębi ciężkie odrzwia...
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Chodzi mi dokładnie o to, że już powyżej tej kwoty chyba każde graja tak samo.

No raczej nie ma takiej możliwości-inna elektronika,inne zasilanie,inne obudowy itd-jak by wszystko grało identyko-to ja bym nie szukał wzmacniacza lepszego,żeby z obecnych kolumn wycisnąć jak najwięcej.Naim grał inaczej,Roksan k2 grał inaczej- i obecny gra inaczej i w tej cenie moim zdaniem jest wybitny(uniwersalny-do każdej muzyki).

Ale to jeszcze nie to-można lepiej i dlatego chcę próbę zrobić z Linear Audio IA 30T mk2. ;)

A sprawa następna-jak twierdzisz że wszystkie grają tak samo- a słyszysz różnice w kablach?Toż to szok jak mówił Pawlak. ;)

Więc gratuluję , moje kilkanaście lat doświadczeń z kablami , doprowadziły mnie do" kablowego odwyku " dwa lata abstynencji

Kilka dni temu wypiąłem XLR Equilibrium Turbine i wpiąłem polecany tu na forum z rynku Pro Proel Die Hard .

Pomyślałem sobie , może sobie wmawiam , może Proel nie zrobi zbyt wielkiej różnicy a w kieszeni zostanie trochę grosza . CHCIAŁEM sobie wmówić że nie będzie źle .

I co ?

Proel sprzedany .

Miałem też u siebie DAC Auralic Vega . Rewelacja za 14000 . Miałem też kabel RCA Tara Labs 0,8 za 16000.

I co ?

No i z tą Tarą mój sprzęt zagrał lepiej niż z tym wysoko ocenianym DACem.

Tyle w kwesti kabli .

Pytam tak z ciekawości, ponieważ ja tak osobiście nie wierzę we wzmacniacze powyżej 2tys

:)

Nowe , dobre wzmacniacze są od około 10 000zł .

Smutna ale prawda . Za dobrą używkę trzeba dać od około 4000zł

Buraczku miły, WIEM O CZYM PISZĘ. Moja piwnica to złomowisko kabelków, od tych instalacyjnych, po srebrne, a nawet...złocone... Najróżniejsza technologia, najróżniejsze materiały. Dyt z Castoramy ZAMULA, BRUDZI, ZNIEKSZTAŁCA dźwięk. W ogole, solid core daje zupełnie inne brzmienie od stranded, to trzeba wiedzieć i akceptować. Ale ja wiem, co masz na myśli broniąc swej tezy, tyle że wyleczyłem się takiego brzmienia, ono mnie męczy. Na płycie Mnemosyne Jana Garbarka i Hilliard Ensemble saksofon Garbarka brzmi w ścianach katedry olśniewająco i obłędnie. Jego barwa jest najmocniejsza z kabli solid core - po prostu aż bębenki w uszach wibrują, ale głosy śpiewaków są rozmyte i nie zlokalizowane, tenor zlewa się z barytonem, czego nie ma na kablu stranded. Garbarek grając cały czas odchodzi, oddala się, jego saksofon odbija się od sklepień, wędruje po nawach kościoła, coraz dalej, coraz ciszej, aż milknie, Hilliardzi stale spiewają, daleko w tle słychać uderzenie. Na głośnikowcu z castoramy w tym miejscu jest tylko bum, dopiero porządny stranded ukazuje nam zamykające się w głębi ciężkie odrzwia...

Dobre używane kable zaczynają się od około 1000zł

Jak chcesz przyzwoity kabel to kup sobie Chord Chameleon Silver Plus - albo łagodnego VDH Firsta lub Second w podobnej cenie .

To jest dopiero poziom od którego słychać różnicę od kabla za 5zł

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jędrek-do hi-end zapraszam.

dobre wzmacniacze są od około 10 000zł .

Co w/g ciebie znaczy dobry-z moich doświadczeń wnioskuję że za 3-4 tyś wzmacniacze grają bardzo poprawnie-mało tego,trudno jest wyłapać kolosalne różnice między wzmakiem za 3-4 a tym za 7-8 koła o podobnej charakterystyce dzwięku..Nawet testy kolegów to poświadczają w odsłuchach że trudno jest wyłapać różnicę.(jeśli mówimy o cenie-a nie charakterystyce brzmienia)

Ja to stawiam tak-wzmak dynamiczny,grający po jaśniejszej stronie-kontra wzmak gęściej grający po ciemniejszej stronie-i różnica powinna być słyszalna.np Krell słynący z ostrości(modelu nie pamiętam tzn literki bo o 300 chodzi- wgląd w teście -kontra spokojniejszy Musical Fidelity.

To samo można usłyszeć z Yamaha-kontra NAD.

NAIM kontra Roksan k2 też słychać różnicę.

Więc reasumując-większość zagra inaczej,ale nie cena jest tego wyznacznikiem.

Więc pisanie że coś nowego(ach te ceny dystrybucji) zagra dobrze od 10 koła jest moim zdaniem nie na miejscu-ale pisać można.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Więc gratuluję , moje kilkanaście lat doświadczeń z kablami , doprowadziły mnie do" kablowego odwyku " dwa lata abstynencji , kombinuj , napisz coś po przetestowaniu kilkudziesięciu par IC+głośnikowe z różnych pólek cenowych. :)

Kilka dni temu wypiąłem XLR Equilibrium Turbine i wpiąłem polecany tu na forum z rynku Pro Proel Die Hard .

Pomyślałem sobie , może sobie wmawiam , może Proel nie zrobi zbyt wielkiej różnicy a w kieszeni zostanie trochę grosza . CHCIAŁEM sobie wmówić że nie będzie źle .

I co ?

Proel sprzedany .

Miałem też u siebie DAC Auralic Vega . Rewelacja za 14000 . Miałem też kabel RCA Tara Labs 0,8 za 16000.

I co ?

No i z tą Tarą mój sprzęt zagrał lepiej niż z tym wysoko ocenianym DACem.

Tyle w kwesti kabli .

Ależ zgadza się ! :) chyba mnie nie zrozumiałeś ogólnie .

Kabli trza se nakupić dużo i zawiesić na ścianie gotowych pod zamianę , dla danej płyty choćby przy odsłuchu :)

Tak na prawdę jak ktoś rozumie o czym piszę , można między bajki włożyć całe to zawracanie .upy o kablach .:)

Nowe , dobre wzmacniacze są od około 10 000zł .

Smutna ale prawda .

Używane dobre można wyjąć już od 2000 w okazjach trafionych , a od 5000 sprzęt wysokiej klasy , tyle że sam sprzęt nie gra .

Dobre używane kable zaczynają sie od X zł .:)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Twoje zdanie,oczywiście je szanuję tylko jak to się ma do twoich drutów,teraz piszę o głośnikowych(QED RUBY) tanio, dobrze i jest ok.-wygryzły Albedo za prawie 2 koła-dobra niech tak będzie.

Pisałeś że niby neutralne-nie dodadzą ,nie zabiorą-a o SM6 pisałeś że podbija górę i bas-więc korekcja z uspokojeniem nie wychodzi z tego kabla-tak to wnioskuję.

OK-można myśleć że nie potrzeba korekcji z tego względu że to podbicie z sm6 nie przeszkadza-i to jest właśnie to co kto lubi.Nie ma czegoś takiego jak dzwięk neutralny-naturalnej gitary,skrzypiec,kontrabasu,bas ze stopy z centralnego itd.

Każdy instrument jest inaczej strojony i żaden nie zagra identycznie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tak na prawdę jak ktoś rozumie o czym piszę , można między bajki włożyć całe to zawracanie .upy o kablach .:)

Pewnie czytałeś akcję z kablami z kolegą bardzo doświadczonym-i pamiętasz nasze rozmowy na PW-dokładnie było tak samo jak to opisałeś mi-wypad z wątku,ban i po zawodach. ha ha-zero dialogu po kilku wpisach,a przykładem był ten słynny BASS. :)

Tylko kolega się trochę wygłupił-i w innym wątku dał taki sam przykład,jak ja o tym słynnym basie,a wcześniej za takie porównanie mnie skarcił. ;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

pamiętasz nasze rozmowy na PW-dokładnie było tak samo jak to opisałeś mi-wypad z wątku,ban i po zawodach. ha ha-zero dialogu

Hm , jaki wypad i ban ? z mojej strony ? napisz jaśniej !

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Hm , jaki wypad i ban ? z mojej strony ? napisz jaśniej !

Zle zrozumiałeś-ty kiedyś ciągnąc wątek -z kimś innym(tak mi pisałeś)-dałeś przykład o basie, dostałeś bana -albo wątek był wykasowany-raczej to drugie,już nie pamiętam,i u mnie było podobnie,jak za głęboko w rozmowę wszedłem ,i przykład był z tym basem to koniec bayery i niema pisania. :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zle zrozumiałeś-ty kiedyś ciągnąc wątek -z kimś innym(tak mi pisałeś)-dałeś przykład o basie, dostałeś bana -albo wątek był wykasowany-raczej

Tak , ten temat był długo na forum i został ostatecznie zlikwidowany .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Chłopcy, idźcie na ubocze i dajcie sobie po razie, a tutaj piszcie na temat ;-)

Chłopcy to u szewca szpilki wbijają-a tacy jak ty(słyszący różnicę w każdym kablu) mnie po prostu rozbrajają.

A już wieszając kabel na nitkach i stwierdzać że to działa to już w ogóle jest kosmos.-jak się nie mylę to twoje wnioski-jak nie to sorry. ;)

Coś wam napiszę-żadna nowość,ale słyszalna nawet dla(dziewczyny stojącej przy garach w kuchni) jak kiedyś jeden kolega o swojej dziewczynie napisał-że nawet ona to usłyszała. ;)

Dywan,bardzo gruby-4500g*m2,wysokość runa 5cm,wymiar 3 m *2m.Leży przed kolumnami po środku(normalne)-w trakcie zwijania przez osoby trzecie-ja się wsłuchuję w grającą muze,efekt nie samowity jak dywan się zwija- jak zaczyna być słychać podwyższenie średnicy i wysokich tonów,robi się podbicie basu-lekkie echo,-wniosek(ładować kasę w akustykę a olewać rady że klocek za 10 koła dopiero dobrze zagra-a o drutach nie wspomnę)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.