Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

ech my sie naprawde nie zrozumielismy

ja tez sie pobeczałem dawno temu i jak sam wiesz od dawna nie becze

nie interesuje mnie jakiekolwiek porównanie do nowych i nowszych aplitunerów kinowych z racji ze nie porównuje "do smietnika "

to ze jest od nich o wiele lepsze to dla mnie za mała rekmendacja - to dla mnie nie jest poprostu rekomendacja ;)

nie urodziłem sie "wczoraj"

dobra rozwaze ten model głebiej na podstawie wielu czynników jakie uda sie wykopac;)

X krzysiek

tu sie zainteresuj (o ile nie zmieniłes zdania naaktywne kolumny) bo długo nie postoi i lepszego nie kupisz ani za 300 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a kazdy grosz sie przyda by dolozyc do kolumn a to jest bardzo wartosciowy dzwiekowo amplituner i tanio jak na ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

nie interesuje mnie jakiekolwiek porównanie do nowych i nowszych aplitunerów kinowych z racji ze nie porównuje "do smietnika "

to ze jest od nich o wiele lepsze to dla mnie za mała rekmendacja - to dla mnie nie jest poprostu rekomendacja ;)

Śmietnik to jest to co teraz się produkuje czy dawniej? Sorry, ale nie zrozumiałem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

teraz i niedawno

dla mnie zyje zyciem tylko dawniej

od lat do sklepu nie wchodze bo mnie brzydzi;)

wg mnie smieciarki przyjezdzaja do sklepów

a nie odwozą z niemieckich wystawek- jak tu sie przyjelo za "fakt"

na połki sklepowe spada ze smieciarek a nie ze smieciarek jest to co spadło "jak niemiec wystawiał to płakal"

kazdy ma swoj smietnik :)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witam, w dziedzinie stereo jestem kompletnym laikiem, będę składał mój pierwszy zestaw. co do pomieszczenia to 18-20m2, muzyka, której słucham to w sumie wszystko, z przewaga reggae, rapu, ale też zdarza się na prawdę***każdy rodzaj. Jeśli chodzi o preferencje brzmieniowe to zależy mi aby zestaw grał ciepło z ładną górą i kontrolowanym basem, by uszu nie męczył po godzinie słuchania.

Wzmacniacze, które zwróciły moją uwagę:

Denon PMA-560

Denon PMA-860

Denon PMA-1060

Onkyo a-8850

Yamaha AX-700

NAD 3420PE

Marantz pm7000

natomiast jeśli chodzi o kolumny to tylko podłogowe:

Mission M73i

Mission M34i

Mission M33i

Dali 505

Polaris 200 i 300

Prosiłbym Was o pomoc w złożeniu zestawu, który naprawdę będzie grał dobrze i przyjemnie, zależy mi na jakości a nie na głośności. A bym zapomniał źródłem ma być odtwarzacz CD i później gramofon ale w tej dziedzinie zdaje sie w 100% na Was bo nie mam pojęcia jaki wybrać.

@sittek jestem otwarty na każdy sprzęt, z tego co znalazłem w necie to te wzmacniacze które wymieniłem to dobrze odbierane przez kupujących. więc jeśli mógłbyś trochę przybliżyć te firmy, które wymieniłeś i odpowiednie modele pasujące do moich "wymagań" to będę bardzo wdzięczny :)

A co do tej pory z tego miałeś okazję posłuchać, na jaki sprzęt zwróciłeś szczególną uwagę?

nie mam pojęcia jaki wybrać.

Z tego co wybrałeś to Marantz PM-7000 + Dali 505. Do tego ciepło grające źródło i kable. Będzie OK.

Podgrzewane kable? Pierwszy raz słyszę :-)

Zamiast na kable lepiej dołożyć i kupić PM-8000.

Wstyd się przyznać, ale nie miałem okazji żadnego słyszeć. Bazuje tylko na opiniach i spostrzeżeniach innych. Jaki odtwarzacz CD dobrze się wpasuje? :)

czyli reasumując: wzmacniacz marantz pm-7000, Dali 505 i np marantz CD-67. Nie zdecyduję się na marantza pm-8000 bo po prostu za drogi. Taki zestaw zagra tak jak oczekuje? Panowie przepraszam za banalne pytania, ale nie chcę wydać 1500-1600 zł i być zawiedzionym. Proszę mi powiedzieć ile to mniej więcej rozsądna cena za pm-7000. Czy w tym cd, które wybrałem jest laser, który w razie "W" można bezproblemowo znaleść i wymienić? Jak wygląda sprawa z kablami, czy przy takim budżecie kable nie robią większej różnicy?

Lasery są normalnie dostępne. Kiedyś był to Philips CDM 12.1, teraz nazywa się to Philips VAM 1202/12.

Marantz PM-8000 jest rzeczywiście za drogi w tym budżecie.

Kable nie są tu najważniejsze, postaraj się jednak by grały ciepło. Np. podstawowe modele Van Den Hul.

Edytowane przez justas32

Marantz PM-8000 jest rzeczywiście za drogi w tym budżecie.

Kable nie są tu najważniejsze, postaraj się jednak by grały ciepło. Np. podstawowe modele Van Den Hul.

Zamiast pchać się w dość drogie kable to raczej wolałbym kupić PM-8000; bo inaczej było by to bez sensu. Lepsza jakość dźwięku byłaby bezdyskusyjna. Edytowane przez sittek

jakość dźwięku byłaby bezdyskusyjna.

Dyskutował bym z tym stwierdzeniem. Jak chcesz zmieścić cenowo Marantza 8000 w systemie który za wzmacniacz, kolumny i CD ma kosztować 1500 zł ? No jak ? Sam ten wzmacniacz przekroczy ten budżet. Przecież jego ledwo będzie stać na 7000 ! Więc po co takie dywagacje ? I dlaczego nie PM-14 ?

Przecież jego ledwo będzie stać na 7000 ! Więc po co takie dywagacje ? I dlaczego nie PM-14 ?

Spokojnie, ja chciałem tylko kolegę uczulić na to, że jeśli ma rozważać zakup dość drogich kabli ( nie jednego przecież, bo to wtedy nie ma sensu), to te kilkaset złotych zdecydowanie lepiej byłoby wydać na wyższy model wzmacniacza. Jeśli nie stać na większy wydatek to rozumiem to i w pełni akceptuję.

hmm co wy na taka opinie na temat zestawu Marantz pm-7000 + Dali 505

"eżeli grają jak 104 a jest to chyba następca tych legendarnych już w polsce kolumn to zestawienie dalece nietrafione.

Kolumny grają mocnym lecz krótkim basem, który nie schodzi nisko, skupia się na wyższym rejestrze tzw kicku. Średnica jest wyraźna, góra również mocno eksponowana.

Kolumny są ogólnie bardzo efekciarskie co w zasadzie w niskich budżetach się sprawdza. Grają żywo, dynamicznie, scena rozdmuchana.

Marantza PM-68 miałem kiedyś przez chwile i się zdziwiłem

bo grało to kompletnie inaczej niż znane mi wcześniej PM-50,52,80 grające spokojnie, ciepło i niemęcząco.

68 ma w zasadzie bardzo podobny charakter do 104/505.

Teraz pomyśl sobie jeżeli dwa podobne charaktery nałożą się na siebie - co z tego wyjdzie ? : )

Na pewno będzie męcząco, ostro, i bez masy brzmienia bo góra przyćmi podstawę basową.

To jest właśnie książkowy przykład niedopasowania sprzętu : )

Nie wiem kto Ci takie zestawienie polecił ale to nie ma prawa się zgrać.

No chyba, że lubisz suchy dźwięk, wszak każdy ma inne preferencje : )"

Zauważ, że zazwyczaj się tak zdarza, że gdy testowane są kolumny budżetowe, podłącza się je pod jakieś wypasione wzmacniacze, niejednokrotnie 5-10 razy droższe od testowanego sprzętu, do tego wypasiony odtwarzacz, jakieś dodatki itp.

A potem szczęśliwy posiadacz, nowo nabytego sprzętu audio, nagle stwierdza, że "...przecież to nie gra, tam stało napisane zupełnie inaczej.....".

czyli co? opinie cytowana przeze mnie opinie mogę sobie darwać i nie kierować się nią przy wyborze:>? taki pm-7000 lub pm-68 + Dali 505 to dobre rozwiązanie tak? z tego co się dziś dowiedziałem jeśli chodzi o metraż to ok 15-18m2, te Dali 505 w takim malym pomieszczeniu tez dobrze zagraja?

Panowie chyba nastąpi zmiana planów, gdyż okazało się, że pomieszczenie w którym bedzie to grało ma ok 12-15m2. Więc w takim wypadku chyba kolumny podstawkowe prawda?

Małe podłogówki lub baardzo duże monitory. No i ważne czy 12 czy 15 mkw. Jeżeli 15 mkw - to Dali 104 / 505 będą OK.

Czy Dali z Marantzem zabrzmią jasno ? Tak. Dlatego w każdym poście pisałem o ciepło grającym źródle i ciepło grających kablach.

Jeżeli będziesz miał możliwość postawić je na standach, dociążonych, to jak najbardziej.

Witam,

w pierwszej kolejności się przedstawię. Jestem z Torunia, generalnie nie posiadam wielkiej (czyt. żadnej wiedzy na tematy audio). Chciałbym jednak zainwestować z 1600/1700 zł. w sprzęt stereo. Zaczynałem w pierwszej kolejności od chęci kupna kina domowego jednak przeszła mi taka ochota gdy wziąłem pod uwagę swoje możliwości finansowe, które są słabe. Także doszedłem do stereo, z tego co się dowiedziałem i wyczytałem ze wzmacniaczem zamiast amplitunerem. Po drugie nie jestem sceptycznie nastawiony do sprzętu używanego także i taka opcja wchodzi w grę. Po trzecie: to ma być mój pierwsze stereo, wcześniej słuchałem muzyki na wieży HI FI więc zdaje się ze wszystko inne będzie o niebo lepsze. Wiec może być również jakiś niedrogi nowy zestaw. Co do nowości to w granicach moich możliwości byłyby PIoneer A50 A30 i Denon 520 AE. Nie wiem tylko do tego jakie głośniki dobrać. Po czwarte, naprawdę już trochę poczytałem i nie prosiłbym was o pomoc gdybym coś ustalił. Im jednak więcej czytam różnego rodzaju fora to hm jestem coraz bardziej zakręcony:).

Generalnie, preferowałbym jednak coś gorszego, jednak nowego. Gdyby jednak to by było niemożliwe jestem otwarty na propozycje;) Na necie znalazłem np taki zestaw używany tylko nie wiem czy wart swojej ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety obecnie nie jestem w stanie jeździć po salonach na odsłuchy (trochę skomplikowana sytuacja:)) także zdaje się na Waszą opinie i za każdą poradę będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym jednak zainwestować z 1600/1700 zł. w sprzęt stereo. Co do nowości to w granicach moich możliwości byłyby PIoneer A50 A30 i Denon 520 AE.

Pioneer A50 kosztuje około 2000 złotych. A30 - 1200 złotych. Do tego dochodzi jeszcze źródło i kolumny. Za 1700 złotych nie ma szans. Jaki pokój, jaka muzyka? chcesz KD a nagle stereo, co preferujesz? Łomot czy spokojna muzyka?

• 4 tygodnie później...

witam

jestem całkowicie zielony w temacie audio, a chciałbym zakupić pierwszy sprzęt do niewielkiego pokoju, tj. ok.12m za cenę 1000-1500 zł. Nie jestem fanem jakiegoś konkretnego gatunku muzyki, słucham wszystkiego co wpadnie mi w ucho. Nie zależy mi na głośności i na jakimś super basie, chciałbym żeby się to po prostu nie gryzło i żeby dla takiego laika jak ja był w miarę przyjemny odsłuch . Sprzęt miałby służyć głównie do słuchania muzyki i podłączenia pod tv, chociaż jakby się dało wrzucić jakąś płytkę dvd to byłoby super. Zastanawiałem się czy dla osoby początkującej i mającej nieduży pokój nie byłaby dobra mini wieża typu yamaha pianocraft, czytałem że jest przez wielu chwalona. Czy może jednak lepszą opcją jest złożenie jakiegoś zestawu, chętnie skorzystam z jakiś podpowiedzi doświadczonych forumowiczów,

pozdrawiam

Sprzęt służący jako nagłośnienie z PC i słuchanie CD + FM. Pokój ok 10m2. Muzyka rap (80%) i cała reszta, + filmy z PC.

Wybiorę się na odsłuchy od poniedziałku:

- Pianocraft 640 i 330/332

- Denon 38 i 39

- Onkyo 545 i 555

- TEAC TC-X350i / TEAC MC-DV600D

- Pioneer X-HM31 / Pioneer X-HM51K

Co jeszcze mogę dodać do swojej listy? A może coś skreślić?

Najlepiej jakby była wieża ok 1000zł, a jak się mega spodoba to dołożę więcej. Nie chcę podchodzić cynicznie do tego, ale wątpię żebym usłyszał różnicę rzędu 600zł - która przekona mnie abym dopłacił.

Ewentualnie dokupić do 'golasa' dobre monitorki.

Skoro w PC nie będzie RCA to podłączę to przewodem minijack/RCA? Zastanawiałem się nad kartą muzyczną (Asus Xonar D1) ale już mi została wyperswadowana.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi