Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA01 + Paradigm Studio 20

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o radę szanownych forumowiczów. W tej chwili mam wzmacniacz Rotel RA01, Paradigm Monitor 3, odtwarzacz DVD Panasonic S75 (którego chwilowo używam jako odtwarzacza CD, lecz w najbiżyszm czasie zmieniony zostanie na Rotel RCD02), DNM reson LSC Mk II i B-tech XA23-0M5 (jak kupię CD ten kabelek zostanie do DVD a CD mam zamiar podłączyć Audioquest Copperhead). Co do odtwarzacza nie mam wątpliwość na pewno Rotel RCD02, lecz problem pojawia się z kolumnami, nie wiem co wybrać. Przyzwyczajony do brzmienia Paradigma, chcę zmienić stare wysłużone Monitory na Paradigm Reference Studio 20v2 uzywane bądź nowe 20v3. Słucham w 70% jazzu, w pozostałej części rocka, bluesa, elektro i różnych kompilacji tych gatunków. Proszę o radę w sprawie doboru kolumn i ogólych uwag na temat mojego zestawu. Cena kolumn do 3500 zł, bez względu czy używane czy nowe. Dziękuję za ewentualne uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/11086-rotel-ra01-paradigm-studio-20/

A może dynaudio 42? Przez kilka lat też miałem Paradigmy M3 i gdy nadszedł moment "pisku z dwunastnicy" właśnie na nie się przesiadłem, bo mnie urzekły (do tej pory zresztą skutecznie to robią). Też myślałem początkowo o studio 20, ale jak usłyszałem dynaudio wiedziałem, że tego szukałem.

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

Cena kolumn efektowna. Mozna wybrac cos milego.

Poniewaz posiadam takze Rotela 02 to z wlasnego doswiadczenia bardzo polecam kolumny o lagodnym brzmieniu i nie za jasne, ewentualnie bardzo neutralne. Rotel serii 02 ma wprawdzie wysokie tony pod kontrola ale jest to blisko granicy nadmiernego rozjasnienia. Takze bas jest dosc pewny i w zwiazku z tym najbardziej pasowalby cos grajace glownie ladna srednica i nieco wycofanymi skrajami pasma. Dynamika nie jest priorytetem bo elektronika 02 ma jej pod dostatkiem.

Kolumny rozhisteryzowane o podbitych wysokich tonach zepsuja brzmienie dobrego skadinad sprzetu.

Podobnie ma sie sprawa okablowanie. Copperhead jest chyba dosc lagodny. Mysle, ze moze byc.

Z tanszych kabli glosnikowych ladnie mi pasowaly Audioquest type 4, ktore to ladnie ocieplaly dzwiek i barwy instrumentow byly bardzo przyjemne. Obecnia mam kable supry, rondo i uwazam, ze nie pasuja za bardzo do rotela. Jest zbyt sucho choc detalicznie. Czas na zmiany ;-)

Bardzo ladnie gral mi z rotelem glosnikowy tani Linn Cable oraz drozszy Eichmann Six. Bardzo dziwacznie wypadaja zas kable nordosta, flat gold, solar wind czy blue heaven. Slychac wprawdzie cala mase szczegolow ale scena jest niezbyt gleboka i muzyka jakos nie moze zejsc sie w mila dla ucha calosc. Zdecydowanie odradzam. Takze okablowanie nordosta rozjasnia nagrania i niektore plyty stana sie trudne do odsluchu.

pzdrw

soso

Jak nie sluchasz klasyki to zdecydowanie Studio 20. Dynaudio jakos mi osobiscie nie lezy ;-( Totem Model 1 jest na glosnikach od Dynaudio a gra dla mnie 2 razy lepiej. Jak sie nie boisz uzywki z przed kilku lat to poszukaj wyzszych modeli Totema, chlipaki tez sa z Kanady. Polecam tez AE Ref 1 ( pal55 sprzedaje, swietny monitor, idealny do jazzu i pomieszczen do 20 m2

A jak nowe to Studio 20 w bi brzmia bdobrze ;-)

Pozdr

Tydzień odsłuchiwania minął. Na początek postawiłem Studio 20v2, na miejscach, w których stały Monitory 3v1.

Dlaczego ? Chciałem dokładnie porównać i wychwycić różnice. Na szczęście słowo "wychwycić", to niefortunne wyrażenie. Zmiana brzmienia jest tak duża, że nie sposób jej nie zauważyć.

1. Scena - miesiąc ustawiania M3 dały przyzwoity, wychwytywany efekt sceny, zdawało mi się nawet, że dobry.

Ze Studio 20v2 scena nagle się pojawiła, i to, jaka. Bezsprzecznie - jednolita, szeroka z dobrze ustawionymi instrumentami.

2. Wysokie tony - nienachalne jak w M3, mniej metaliczne i syntetyczne, łagodniejsze, wypiękniały

3. Średnica - wreszcie jest !!!

4. Niskie - trochę się boję powiedzieć, że podobnie, jak w M3, ale z korektami: lepiej kontrolowany, konturowy, dobry i precyzyjny. Na szczęście nie tak potężny jak w M3v3 (miałem je w domu przez 1 dzień, teraz są u kolegi) gdzie był nie do zniesienia.

Odsłuchiwane płyty wątek: 11295

To są moje pierwsze wrażenia, przepraszam za niefachowe słownictwo i za cichość opisu, moja droga z audio dopiero się zaczyna. Myślę, że Studio 20 dopiero pokażą, na co je stać, kiedy zacznę nimi manipulować.

I tu prośba do doświadczonych kolegów. Proszę o wskazówki dotyczące ustawienia tych kolumn.

Mój pokój to niestety 4,2 x 3,3 wysokość 2,5 m (14m2), dość gęsto umeblowany. Kolumny stoją przy krótszym boku, przy oknach. Po bokach regały. Niestety za nimi wiszą firanki, co nie przeszkadzało M3 (mają bas refleks z przodu), a może nie jest najlepsze dla Studio 20 (bas refleks z tyłu) w odległości od tylnej ściany ok. 0,8 m. Między kolumnami 1,8 m. Słucham w odległości ok. 3 m. Jeśli zajdzie potrzeba, mogę naszkicować mój pokój, wówczas będzie pełen obraz warunków. Bardzo dziękuję za ewentualne uwagi.

->Kryspin

Witam,

Słuchasz Paradigmów Studio 20 w pokoju podobnym do mojego. Czy oby na pewno dźwięk nie jest zduszony ? A bas nie dudni ? Właśnie ja też się zastanawiam nad Studio ale model 20v3 (bas-refllex bezpieczniej z przodu). Pytałem się już tu parę osób z których sporo twierdziło, że do pokoju mniejszego niż 20m2 lepiej nie ryzykować. A, i mógłbyś dać znać do tego wątku jak już ustawisz kolumny ? :-)

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

Moje studio 20 v1 stoją w 16m2, tylna scianka od sciany ok. 40 cm. Bas niestety zdarza się dudnić i przydałoby im się z tyłu więcej powietrza.

Bardziej niż metraż ważne jest ich ustawienie, bo po odsunięciu jest już bardzo dobrze. Tylko jak wytłumaczyć żonie, że zablokowane przejscie do kuchni jest sprawą drugorzędną...

Ale jak odsuniesz bardziej od tylnej ściany, to czy kolumny nie znajdą się na środku pokoju ? Wtedy automatycznie zmniejsza się odległość głośnika od ucha słuchacza (z tego co wiem, takie kolumny nazywają się monitorami bliskiego pola). Tak myślę, że im dalej siedzimy, tym niższy bas powinniśmy usłyszeć (długość fali).

Jak coś pokręciłem to bardzo proszę o korektę :-).

Pozdrawiam,

Michał

Dodam jescze, że do Paradigmów studio świetnie pasuje Musical Fidelity A 3, jest to połączenie wręcz synergiczne oraz jeśli wierzyć kolorowym pisemkom - wzmaki Thule ;-) Z A 3 słuchałem Studio 20 v.2 - jak dla mnie naprawdę rewelka :-)

-> Kryspin: obstawiasz chyba słusznie wyższy model Paradigmów, skoro znasz firmowe brzmienie kanadyjczyków z niższego modelu.

Studio to zupełnie inna bajka jakościowa i dobry moim zdaniem wybór.

Jednak po drodze zmienisz odtwarzacz...

Jak to zrobisz, wtedy wybieraj - nie spiesz się.

Posłuchaj tych P. oraz kolumienek pal'a55. /W końcu nowe kosztowały ok.7kzł./ To nie są monitorki, jakich wiele- możesz sobie darować odsłuch wielu modeli w cenie ok. 4kzł, może za wyjatkiem np. ProAc Tablette 2000, czy Totemów. (Tych ostatnich nie słuchałem, ale opinie zawsze miały dobre.)

AE łatwo dały mi do zrozumienia, czym jest słowo "referencyjne" w rozumieniu i umiejętnosciach AE. Nie znam nikogo, kto nie doceniłby ich klasy czyli nie był po prostu nimi zachwycony. Szkoda słów.

Posłuchaj ich koniecznie i... wybierz te - Twoim uchem - lepsze.

Pozdr.

--> Micke 13

bas nie dudni, dźwięk zduszony nie jest, co do przestrzeni to na pewno w większym pomieszczeniu byłoby lepiej, ale według mnie, nie jest źle.

Kolumny ustawione są: od ściany tylnej 50 cm, między kolumnami 1,8 m. Niestety po bokach mam ustawione regały i od nich kolumny są w odległości tylko 30 cm, jak zwiększyłem do 50 cm zmniejsza się scena i odległość między jest za mała, w tym ustawieniu jest chyba najlepiej.

Według kalkulatora ze strony www.hunecke.de, powinno być: od tyłu 0,6 m, boki 0,5 m. odległość słuchania 2,6 m. Zacząłem od tego ustawienia i skorygowałem jak wyżej.

Zamieszczam wykres czasu pogłosu dla mojego pokoju.

--> Andrea29

Niestety fundusze nie pozwalają mi na razie na zakup AE, ale myślę, że do tego będę dążył.

Do tak małego „dużego pokoju”, podłogowce nie wchodzą w grę, choć kolega słyszał Rotela 02 z AP Spark v 3 i strasznie mi poleca, używane (v1 v2) byłyby w podobnej cenie co AE.

Ale na zmianę jeszcze muszę poczekać. Teraz skupię się na wyciśnięciu ze Studio co się da i zakupie CD.

[obrazekLUKASZ-178022_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

potwierdzam wpis Zyzia, ja używam A300 ze Studio v 3 i jest dobrze, on opiekuńczy, ciepły , ona szybka zdecydowana żyleta nie pozbawiona jednak smaku, w sumie jest i szybko, i dźwięcznie, i przestrzennie, i muzykalnie

->Kryspin

Dzięki :-) Teraz już wiem, że i u mnie w pokoju Paradigmy zagrają jak trzeba. Wpisuję je na listę zaraz obok Dynaudio 42 ;-)

Pozdrawiam serdecznie,

Michał

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Zastanawiam się właśnie nad zakupem, IC i kabli głośnikowych do mojego systemu.

Myślałem o

- głośnikowych: AudioQuest CV-4, AudioQuest Type 6 lub Kimber

- IC: AudioQuest Copperhead, Audionova Galatea.

Czy według Was warto jest inwestować w przewody konfekcjonowane oryginalnie.

Np. AQ Copperhead oryginalnie konfekcjonowany, będzie kosztował tyle co jakiś wyższy AQ sprzedawany na Allegro.

Czy w przypadku kabli głośnikowych zrezygnować z konfekcji i też będzie dobrze

Proszę o poradę

• 1 rok później...

KRYSPIN ->

Możesz powiedzieć jak oceniasz połączenie Rotel RA01 + Paradigm Studio 20 v3 po miesiącu?? Nie ma problemów z ich wysterowaniem? Jestem z lekka zdesperowany i już sam nie wiem jakiego wzmaka kupić...a pośpiech się nie opłaca. Jak Twój zestaw sprawdza sie w metalu?

Z góry thx:)

• 6 miesięcy później...

radek862 -> Tyle czasu minęło... i ostatecznie nie zostałem właścicielem Studio 20. Ponoć to bardzo dobre kolumny, jednakże w tej chwili mając do dyspozycji budżet rzędu 4-5k zł zdecydowanie inwestowałbym w budowe końcówki mocy GC w wersji Premium na BG N/STD,a resztę w lepsze kolumny z drugiej reki (dobrane specjalnie pod GC - efektywne) . Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że GC dobrze zgrywa się z produktami B&W (705,1NT,CM1). Synergia na pewno też znajdzie z wyrobami Totema (Mite oraz prawdopodobnie Staff). A co do porównań GC konta Rotel Ra01, to na pewno na forum znajdą się tacy, którze będą twierdzili, że ten drugi gra lepiej:) Hmm...rozumiem ich;P

Rotel razem z Paradigmami to w ogóle nie jest zbyt synergiczne zestawienie, na pewno nie takie, jakiego szukają audiofile, czyli ciepłe, miłe, okrągłe, i ja tez takiego nie szukam. Mimo że Paradigmy to nie ostatnie kolumny w moim systemie, z osiągniętego brzmienia jestem zadowolony. Wcześniej miałem Paradigmy Monitory 3v1 które fatalnie brzmiały, za ostro, agresywnie, skrajem pasma. Studio 20v2 kupiłem używane, czyli w cenie nowych Monitorów 3v3, które grają jeszcze bardziej "rozrywkowo", i z Rotelem mi się w ogóle nie sprawdziły. Studio brzmieniowo bardzo odbiegają od Monitorów, oczywiście na korzyść, bardzo dobra stereofonia, nienatarczywy sopran, dobry środek, i mniejszy bas, ale cały czas dosadny, jakby to powiedział audiofil, lepiej kontrolowany. Oprócz jazzu i słucham tez normalnej zdrowej muzyki, w tym rocka, metalu, bluesa, i problem moim zdaniem jest w jakości nagrań tego typu muzyki. Tool nagrany jest wybitnie, Iron w miarę dobrze, a inne to już bywa różnie, i to dobry sprzęt ukazuje. Generalnie jednak Studio to kolumny do mocnej energicznej muzyki i połączeniu z Rotelem podążają w tym kierunku, a zarazem nie tracą klasy na nagraniach innego typu, np jazz czy muzyka dawna, a na pewno nie sprawdzają się w muzyce damsko-wokalnej, Krall czy Wilson. Choć podobno sprzęt żeby grał dobrze powinno się dobierać na zasadzie przeciwieństw. U mnie grają w pokoju 15 m2 dobrze wytłumionym. Studio prawdopodobnie kiedyś zmienię na Audio Physic Spark, czyli także brzmienie energiczne, precyzyjne, żywe, jasne.

Wydaje mi się że nowe Paradigmy Studio 20v3 to także inne brzmienie od 20v2 lecz nie miałem okazji słuchać. W tej kwestii polecam specjalistę od Paradigmów, Zyzia.

Cloudior>

Nie wiem jak grają Studio z GC, bo nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań.

Co rozumiesz poprzez określenie „problemy z wysterowaniem” ?

Kryspin -> zobacz ino na datę mojego posta:) Pytałem wtedy tylko o to czy Ra-01l poradzi sobie z takimi kolumnami jak Studio 20v3. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że pewnie da radę - ale nie jest to mistrzostwo świata.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.