Skocz do zawartości
IGNORED

Zniszczyli dzial analog............

wojtek41

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

@wieslaw119 - nie wiem czy możliwe, tym rządzi administracja. Pewnie jak zwykle chodzi i o czas i pieniądze, ale mogę się mylić. Jest osobny wątek do komunikacji z administracją i zgłaszania takich pomysłów, proponuję tam.

Cytat wlasnie stamtad pochodzi. Dodam tam jeszcze punkt czwarty.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Moderacja póki co słucha głosów użytkowników, czego sobie życzą. Bardzo chętnie rozważy wszelkie rozsądne propozycje.

Możemy pokusić się o małe podsumowanie merytorycznej części bieżącej dyskusji. Jaki jest stan faktyczny i jakie propozycje padały.

Kwestie okrzyków "zniszczyli dział analog" i obelżywych tekstów pod adresem różnych osób może pomińmy, jako "merytoryczne inaczej". Zobaczmy co zostało.

Stan faktyczny jest następujący.

1. Autor wątku ma możliwość otwierania/zamykania i miejscowego banowania w nim użytkowników.

2. Każdy użytkownik ma możliwość wrzucenia na panel moderatorski informacji, że w określonym wątku jego zdaniem źle się dzieje.

Jest to o tyle rozsądna metoda, że osoby bezpośrednio zainteresowane dyskusją, są technicznie i merytorycznie najbliżej jej. Więc i stanowią naturalną grupę ekspertów, najwłaściwszą do określenia nadużyć, także tych subtelnych o charakterze merytorycznym.

3. Każdy użytkownik ma możliwość zablokowania wyświetlania zawartości tworzonej przez innego użytkownika forum. Więc jeśli sobie nie życzy czytać czyichś wpisów, to może je odfiltrowywać. Kolejna w miarę rozsądna funkcjonalność.

Dotychczasowe propozycje jakie padły:

4. Banować prewencyjne użytkowników, zanim jeszcze cokolwiek napiszą. Nie było propozycji kto i jak miałby o tym decydować.

5. Propozycje wprowadzenia mechanizmów usenetowcyh, z for gdzie nie było moderacji i niezbędna była jakaś forma automatyki. KillFile, plonk itp.

6. Wymuszenie na moderacji, żeby stała na straży określonych wątków i samodzielnie i natychmiast reagowała na każdy przejaw złego zachowania.

Przy czym pojawiło się silne przekonanie, że moderacja za przejaw takiego zachowania powinna przede wszystkim brać ocenę czyichś poglądów na daną kwestię. I pod tym kątem, moderacja powinna poddawać posty analizie.

Póki co chyba tyle było propozycji.

Mój komentarz, zaznaczam prywatny, nie jest to stanowisko zespołu moderatorskiego, tylko mój prywatny pogląd na daną kwestię, ale wynikający z doświadczenia moderatorskiego.

Obecne mechanizmy:

1. Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Niestety stanowią zbyt dużą pokusę, aby zbanować kogoś, w miejsce konieczności niewygodniej odpowiedzi na merytorycznie podstawiony zarzut. I dają możliwość nadużyć "w majestacie regulaminu". Poza tym powstają wątki przeciwstawne-odwetowe, gdzie użytkownicy wzajemnie się banują. I konflikt przez to rozlewa się na kolejne dyskusje.

2. Punkt drugi jest ok. Gdyż stanowi normalny, wszędzie stosowany i naturalny substytut mechanizmów usenetowych proponowanych w punkcie 5, tyle że tym razem na forach gdzie są moderatorzy.

3. Punkt ten jest odpowiednikiem usenetowego KFa, więc trudno mu coś zarzucić. Nie chcę, nie czytam, nie ma w tym nic kontrowersyjnego.

4. Punkt 4, trudno to komentować, ciągoty do dawnych czasów. "Racja musi być po naszej stronie i już".

5. Te mechanizmy mają swój odpowiednik na forach z moderatorami. O czym wspomniałem wcześniej. Tyle że panuje dziwna niechęć wśród niektórych użytkowników do ich stosowania. Jakoby im się kojarzyły z mrocznymi czasami. Wprowadzenie mechanizmów usenetowych wiele nie zmieni. Bo to nadal trzeba będzie nacisnąć przycisk, tyle że będzie automatyzm działania "donosu" już bez możliwości opcji weryfikacji intencji naciskającego przycisk.

6. Punkt ten w istocie stanowi zaprzeczenie forum dyskusyjnego, gdzie panuje swoboda dyskusji. I gdzie każdy ma prawo do swojego zdania. To nic innego jak wspomniane postawienie stójkowego, nad każdym wątkiem. Co samo w sobie jest nierealne. A propozycja wynika chyba z tego, że użytkownicy mają "uraz" do korzystania z mechanizmów moderatorskich przez info na panel. Ale, moim zdaniem, to jak zastępowanie dżumy cholerą.

Wniosek jest następujący: mamy na forum całkiem sporo mechanizmów "obronnych" i porządkowych, dostępnych dla ogółu użytkowników. Kwestia tylko, żeby zechcieli je stosować. A skoro nie chcą, to bardzo chętnie rozważymy każdą rozsądną propozycję alternatywnych mechanizmów, które będą mogły zastąpić obecnie funkcjonujące. Z naciskiem na słowo "rozsądnych".

Więc faktycznie warto o tym rozsądnie podyskutować. A skoro ze strony użytkowników jest oczekiwanie "działań z wyczuciem". Nic nie stoi na przeszkodzie aby rozsądne formy tych działań zaproponować.

EDIT

Można zmienić nazwę przycisku 'zgłoś" na "plonk". Może to kogoś odblokuje mentalnie :-). Bo w istocie, idea działania jest identyczna. Tyle, że tutaj jest to "plonk" z weryfikacją poprzez osoby emocjonalnie niezaangażowane w daną dyskusję.

Można zmienić nazwę przycisku 'zgłoś" na "plonk". Może to kogoś odblokuje mentalnie :-).

hehe dobre. Warto spróbowac :)))) W czasie komuny donosiciele istnieli...ale "plonk" ??? Powinno Im sie przestac kojarzyc z komuną :)))

Wniosek jest następujący: mamy na forum całkiem sporo mechanizmów "obronnych" i porządkowych, dostępnych dla ogółu użytkowników. Kwestia tylko, żeby zechcieli je stosować. A skoro nie chcą, to bardzo chętnie rozważymy każdą rozsądną propozycję alternatywnych mechanizmów, które będą mogły zastąpić obecnie funkcjonujące. Z naciskiem na słowo "rozsądnych".

Pakiet 3 prostych rzeczy na początek:

1. Za dużo mechanizmów moderacyjnych (obronnych i porządkowych) dostępnych dla ogółu użytkowników. Użytkownik ma prawo odczytu, prawo zapisu, prawo edycji przez określony czas (dłuższy niż obecnie) oraz prawo do zgłoszenia (jego zdaniem) nadużycia. I koniec, wszystko.

2. Za dużo moderatorów (5? 7? więcej?) i/lub zły podział obowiązków. Kwestia pierwsza odnosi się do 2 osób (cir, palton), które w odróżnieniu od reszty zespołu bardzo delikatnie mówiąc... nie są poważane przez większość forum, a ich decyzje moderatorskie są... kultowe :) Natychmiastowe pozbawienie wymienionych osób uprawnień moderatorskich.

3. E-mail informacyjny o zmianach reguł i zmianach w zespole moderacyjnym do wszystkich użytkowników.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

5. Propozycje wprowadzenia mechanizmów usenetowcyh, z for gdzie nie było moderacji i niezbędna była jakaś forma automatyki. KillFile, plonk itp.

5. Te mechanizmy mają swój odpowiednik na forach z moderatorami. O czym wspomniałem wcześniej. Tyle że panuje dziwna niechęć wśród niektórych użytkowników do ich stosowania. Jakoby im się kojarzyły z mrocznymi czasami. Wprowadzenie mechanizmów usenetowych wiele nie zmieni. Bo to nadal trzeba będzie nacisnąć przycisk, tyle że będzie automatyzm działania "donosu" już bez możliwości opcji weryfikacji intencji naciskającego przycisk.

Można zmienić nazwę przycisku 'zgłoś" na "plonk". Może to kogoś odblokuje mentalnie :-). Bo w istocie, idea działania jest identyczna. Tyle, że tutaj jest to "plonk" z weryfikacją poprzez osoby emocjonalnie niezaangażowane w daną dyskusję.

Nie, przycisk PLONK powinien powodować zniknięcie wpisu tylko dla czytającego.

To ma działać na zasadzie, że troll niedokarmiany sam umrze z głodu.

I po naciśnięciu PLONK powinno pojawiać się Menu:

* Tylko ten wpis - czyli zgłoszenie do Moderacji.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika w tym wątku.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika w tej zakladce.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika globalnie.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika w tym wątku.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika w tej zakladce.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika globalnie.

Aha, "znikniecie" czyli pozostawienie samej belki wpisu, tak aby go mozna bylo jednak "rozwinac" i w razie potrzeby przeczytac.

Osobiście uważam pomysł za ciekawy, ale nie wiem jakie są możliwości techniczne.

Jak pewnie wiecie - IP.Board czyli silnik tego forum to produkt komercyjny, co prawda o dużych możliwościach, ale i którego ot tak nie można sobie zmieniać wg własnego widzimisię. Większe możliwości realizacji widziałbym w wyszukaniu w sieci rozwiązań opartych o IP.Board które dałoby się tutaj zastosować.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Pakiet 3 prostych rzeczy na początek:

1. Za dużo mechanizmów moderacyjnych (obronnych i porządkowych) dostępnych dla ogółu użytkowników. Użytkownik ma prawo odczytu, prawo zapisu, prawo edycji przez określony czas (dłuższy niż obecnie) oraz prawo do zgłoszenia (jego zdaniem) nadużycia. I koniec, wszystko.

Osobiście zgadzam się z powyższym w 100%. W szczególności opcje banowania miejscowego na wątek dla autora, są delikatnie mówiąc, mało przydatne. A powodują, że na wątek powstaje antywątek, następnie wątek taki jak pierwotny, tyle że jakoby wolny od banów w samym tytule. Później tylko czekać na antywątek wolny od banów i tak z jednego śmietnika, robią się 4. A jak w nich formuła się wyczerpie, to ludziska polują na siebie w kolejnych, całkiem obcych, korzystając z okazji, że tam kto inny jest autorem i nie jest personalnie zaangażowany w ich wcześniejszy spór. I śmietnik tym samym się rozprzestrzenia.

Przy czym należy zaznaczyć, że zdania w tej kwestii są podzielone, także wśród moderacji. Administracja też pewnie nie bardzo wie co począć. Więc im więcej będzie głosów za tym, żeby kwestię poruszoną w tym punkcie poprawić, tym pewnie więcej argumentów żeby przekonać niezdecydowanych.

2. Za dużo moderatorów (5? 7? więcej?) i/lub zły podział obowiązków. Kwestia pierwsza odnosi się do 2 osób (cir, palton), które w odróżnieniu od reszty zespołu bardzo delikatnie mówiąc... nie są poważane przez większość forum, a ich decyzje moderatorskie są... kultowe :) Natychmiastowe pozbawienie wymienionych osób uprawnień moderatorskich.

Tu nie popadałbym w przesadę. Moderator w końcu też człowiek. Jeśli ktoś oczekuje na tym stanowisku robota, to długo będzie szukał odpowiedniego kandydata . A, że na działania moderacji zawsze znajdą się niezadowoleni, to naturalna rzecz. Jeśli jest spór kilku stron, to choćby nie wiem jak na głowie nie stawać, to zawsze ktoś będzie czuł się niezadowolony, jak przychodzi do porządków. Jakoś nie wydaje mi się, żeby akurat zmniejszenie ilości modów miało coś poprawić. Szczególnie jak mimo wszystko wielu użytkowników, mając alergię na przycisk "zgłoś", przepraszam "plonk" :-), jednak nadal oczekuje, aby moderatorzy sami możliwie szybko reagowali na pojawiąjące się kontrowersyjne wpisy. Wtedy dążenie do zmniejszenia ich ilości, stoi w sprzeczności z takim zamysłem.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie, przycisk PLONK powinien powodować zniknięcie wpisu tylko dla czytającego.

To ma działać na zasadzie, że troll niedokarmiany sam umrze z głodu.

I po naciśnięciu PLONK powinno pojawiać się Menu:

* Tylko ten wpis - czyli zgłoszenie do Moderacji.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika w tym wątku.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika w tej zakladce.

* Wszystkie wpisy tego Użytkownika globalnie.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika w tym wątku.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika w tej zakladce.

* Także bezpośrednie odpowiedzi na wpisy tego Użytkownika globalnie.

Aha, "znikniecie" czyli pozostawienie samej belki wpisu, tak aby go mozna bylo jednak "rozwinac" i w razie potrzeby przeczytac.

Modyfikacja już dostępnej opcji ignorowania postów użytkowników, a przypominam, że taka opcja na forum jest juz dostępna, tylko faktycznie głębiej schowana, to może i nie jest zły pomysł. Jest tylko drobny problem natury technicznej. To wymagałoby kolejnej nakładki rozszerzające na forum, które jest oparte o IPBoard. A i bez tego baza SQLowa forum jest mocno obciążona, co pewnie niejeden doświadczył na własnej skórze. Ale pomysł, aby ingora wyciągnąć do wierzchu, z profilu gdzie obecnie się znajduje, sam z siebie zły nie jest.

EDIT

A, widzę że MLB już o tym wspomniał. No właśnie, nie bardzo można ingerować w silnik. Można to zrobić poprzez nakładkę, a z takimi protezami to zawsze kłopot, bo obciążają system.

EDIT2

Żeby nie tworzyć nowych postów, edytuję...

Moim zdaniem, warto by skończyć z idiotycznym rankingiem i rozdawaniem "kolejek". Na czorta jasnego to komu potrzebne..... A dla trolli to niejako dodatkowa pożywka w całej "zabawie" ot taki dodatkowy bonus, gromadzenie kolejek. Jak ktoś nie przychodzi na forum dla dyskusji, a dla ambicji gromadzenia "lajków" to powienien się udać na Facebooka. Na forum audio niczemu merytorycznemu to nie służy. A co najwyżej klonowaniu kont, żeby sobie krzyżowo kolejki stawiać.

Ale to moje zdanie, własne i prywatne. Ponownie zaznaczam, żeby nie było nieporozumień.

Korzystając z obecności Sławka R zapytam.

Z jakiego powodu Excel zbanował mnie dziś w wątku winylmania, skoro ja tam niczego nie napisałem od wielu dni? A przecież cytuję Ciebie Sławku "EDIT

Decyzją odgórną wszystkie bany z bieżącego wątku zostały zdjęte. Z punktu widzenia moderacji, wszyscy mają czystą kartę i do nikogo się nie uprzedzamy. Ale jednocześnie jeszcze raz przypominam, że wątek jest w trybie "zero tolerancji dla personalnego offtopu" i nie ma od tego żadnych wyjątków. Jeśli ktoś ma ochotę pojechać sobie prowokacyjnym tekstem, ot tak w ramach demonstracji, lepiej niech nie pisze w ogóle i omija wątek szerokim łukiem, bo spotka go niespodzianka. Już dość na siebie polowaliście, skacząc po różnych wątkach i działach."

Włodek.

Z jakiego powodu Excel zbanował mnie dziś w wątku winylmania, skoro ja tam niczego nie napisałem od wielu dni?

Myślę, że z zemsty działającej na oślep.

Poszły dzisiaj zgłoszenia dotyczące wpisu E. Pewnie go nie zauważyłeś, bo już został usuniety. Nie wiedząc kto "zakablował" , ustrzelił Cie profilaktycznie. Jeśli jest tak jak myślę, to przydałaby się jakaś reakcja ze strony modów. Warto porównać godziny zgłoszeń i banowania. Wnioski mogą być ciekawe.

Pamiętam Vlado jakeś okazywał dobre serce, i dostałeś po uszach:)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Poszły dzisiaj zgłoszenia dotyczące wpisu E. Pewnie go nie zauważyłeś, bo już został usuniety. Nie wiedząc kto "zakablował" , ustrzelił Cie profilaktycznie. Jeśli jest tak jak myślę, to przydałaby się jakaś reakcja ze strony modów. Warto porównać godziny zgłoszeń i banowania. Wnioski mogą być ciekawe.

A ja myślę, że z chęci sprowokowania. Zwróćcie uwagę na 2 rzeczy:

1. bezsensowny ban Vlada

2. wpisy w tym wątku dot. Niemena i ostatnie "jutubowe" prezentacje w znanym wątku

Może zresztą i jedno i drugie, cholera tam wie ;)

Najśmieszniejsze jest to, że zgłoszenie przeze mnie jest nie możliwe. Nawet nie wiem gdzie i jak sie to robi :-)))) Nie czytałem bo dopiero teraz zajrzałem na forum.

Oczywiste że zrobił to z zemsty. Ja zatem pytam moderatorów czy tak mozna?

Włodek.

A ja myślę, że z chęci sprowokowania.

Tys prowda. Jako troll-celebryta karmi się reakcją pośrednią w innym wątku.

Nawet nie wiem gdzie i jak sie to robi :-))))

Pod każdym postem masz przycisk "zgłoś". Uaktywnia się po najechaniu kursorem.

Kochani, pierwszy raz na tym forum użyłem przycisku zgłoś prosząc o wyjaśnienie przez moderatorów tego zajścia. Popatrzcie do czego taki troll może człowieka doprowadzić ? Tfu !!!

Włodek.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Kochani, pierwszy raz na tym forum użyłem przycisku zgłoś prosząc o wyjaśnienie przez moderatorów tego zajścia. Popatrzcie do czego taki troll może człowieka doprowadzić ? Tfu !!!

Włodek.

@ SlawekR

Szklaneczki musza byc, no trzeba nieraz czlowiekowi polac ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja też mam bana w Vinylmanii i jakoś się tym nie przejmuję.

Odbieram to jako wyraz bezsilności excela wobec mojej skromnej osoby.

Zresztą uważam, że każdy piszący w tym wątku, prócz samego założyciela i jego dwóch wazeliniarzy nieświadomie legitymizuje działania trolla.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

A ja to nawet nie wiem, czy mam bana :).

Po kilkukrotnej próbie wytłumaczenia w wątkach Excela, dlaczego wg mnie powinny się one znależć na bocznicy dałem sobię spokój z pisaniem w nich... Zresztą - Wiesław => ja osobiście raczej jestem przeciw zakazowi banowania we własnych wątkach. Wyobrażam sobie np. mój wątek pt. topowy preamp do MM - co polecacie, i "rady" w stylu wyrzucenia "pipsztoków" (w moim przypadku - bez drągów), kupna "porządnego" wzmacniacza z wbudowanym pre i regulacją tonów wysokich i niskich i "porządnych głośników podbiórkowych" ... Tego na wstępie już chciałbym uniknąć.

• Redaktorzy

Może będę brutalny, niemniej powiem to mimo, że podpadnę sporej części tu obecnych.

Mało jest postaci w polskiej muzyce, które darzę równą niechęcią jak pana Wydrzyckiego.

Moim zdaniem nazwisko tego pana jest wielce wymowne w świetle skali i możliwości głosowych jak i mało inteligentnego doboru napuszonych i (najczęściej) pustych tekstów.

Nie podejmę dyskusji w temacie Niemena, bo mam przeczucie, rochu, że nie znasz CAŁEJ twórczości Czesława Niemena i twoja wiedza o nim kończy się na kilku pierwszych albumach, gdzie rzeczywiście teksty piosenek były infantylne i nieskomplikowane. Niemen to nie tylko "Płonąca stodoła", "Ciuciubabka", "Wspomnienie" i "Pod papugami" :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zresztą uważam, że każdy piszący w tym wątku, prócz samego założyciela i jego dwóch wazeliniarzy nieświadomie legitymizuje działania trolla.

Ależ mruczku mój ulubiony, mnie nie interesuje excel ze swą moralnością SBka. Ja tam niczego nie napisałem od dawna. Cir uwolnił watek do banów i uważam, że postąpił prawidłowo. To że ktoś założył wątek nie powinno dawać mu prawa do osobistego pacyfikowania w nim rozmówców. W dodatku kiedy jego wkład w wartość merytoryczna wątku jest prawie żaden, a wręcz ogranicza sie do siania fermentu i do działań odwetowych, czy to na userach, czy na moderacji.

Moje zapytanie zgłosiłem do moderacji bo uważam, że zgoda na takie działanie spowoduje dalszą degradacje tego forum, to jest ich problem.

Banmaster mnie nie interesuje, więcej nigdy nie napisze w jego żadnym wątku. Jeśli nie mam z kim rozmawiać, nie ma i o czym :-)

Włodek.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Niemen to nie tylko "Płonąca stodoła", "Ciuciubabka", "Wspomnienie" i "Pod papugami" :)

Zgadza się - nie cała.

Jest jeszcze na ten przykład taki syntezatorowy gniot do tekstu Iwaszkiewicza - "Nim przyjdzie wiosna".

Brrrrr,

BTW.

Skąd bierzesz wazelinę?

Musi cie dużo kosztować.

Niemen to nie tylko "Płonąca stodoła", "Ciuciubabka", "Wspomnienie" i "Pod papugami" :)

Oczywiście. Są jeszcze dzieła ja "Jołoczki sasiołoczki" i inne z okresu służebności jedynie słusznej tfórczości. I właściwie całość kariery tego na prawdę bardzo zdolnego, wrażliwego, obdarzonego unikalna skalą głosu człowieka, jako jeden wielki foch na świat.

Włodek.

Lekarstwem na taką chorobę, jest całkowita rezygnacja z banowania-cenzury.Wyjątkiem od tej cenzury być powinien wpis obraźliwy.

A może wprowadzić zasadę odebrania prawa banowania we własnym wątku jeśli zbanowany zgłosi do moderacji słuszny protest i w przypadku udowodnienia, że autor wątku sam perfidnie prowokuje spory, lub banuje rozmówców za wpisy w innych wątkach niepasujące banującemu.

Włodek.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

A może wprowadzić zasadę odebrania prawa banowania we własnym wątku jeśli zbanowany zgłosi do moderacji słuszny protest i w przypadku udowodnienia, że autor wątku sam perfidnie prowokuje spory, lub banuje rozmówców za wpisy w innych wątkach niepasujące banującemu.

Włodek.

Ale to wtedy zaczniesz bawić się w dowodzenie, że nie jesteś wielbłądem. Ja osobiście wychodzę z założenia, że jak mnie ktoś zbanuje, to znaczy, że mnie nie chce w swoim wątku, a to również oznacza, że ja nie mam ochoty pisać w wątkach takiej osoby, i tyle :).

Z drugiej strony - chciałbym mieć gwarancję ochrony przez "pipsztokami" :). Z trzeciej - aczkolwiek Twoje, Władku, łagdone podejście jest, uważam, naprawdę godne podziwu, to jest ono dość niepraktyczne w takich realiach, w jakich przyszło nam wymieniać swoje opinie nt. naszego hobby.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Korzystając z obecności Sławka R zapytam.

Z jakiego powodu Excel zbanował mnie dziś w wątku winylmania, skoro ja tam niczego nie napisałem od wielu dni? A przecież cytuję Ciebie Sławku "EDIT

Ale dlaczego mnie o to pytasz? Czy ja siedzę w czyjejś głowie. Nie wiem co kimś kieruje, że banuje kogoś innego. Można się domyślać, że go nie lubi, może nie chce aby ten ktoś pisał w jego wątkach. Ale to jest pytanie do tego kto dał bana, a nie do mnie.

Decyzją odgórną wszystkie bany z bieżącego wątku zostały zdjęte. Z punktu widzenia moderacji, wszyscy mają czystą kartę i do nikogo się nie uprzedzamy. Ale jednocześnie jeszcze raz przypominam, że wątek jest w trybie "zero tolerancji dla personalnego offtopu" i nie ma od tego żadnych wyjątków. Jeśli ktoś ma ochotę pojechać sobie prowokacyjnym tekstem, ot tak w ramach demonstracji, lepiej niech nie pisze w ogóle i omija wątek szerokim łukiem, bo spotka go niespodzianka. Już dość na siebie polowaliście, skacząc po różnych wątkach i działach."

Włodek.

Fajnie, że mnie zacytowałeś, bo sam już tego nie muszę robić, aby unaocznić jaka była moja intencja, gdy odgórną decyzją zdjąłem wszystkim bany. Otóż, zrobiłem to, aby odciąć przeszły syf, który w wątku się tworzył i zademonstrować że nikogo nie faworyzujemy i każdy użytkownik z punktu widzenia moderacji ma czystą kartę. Uczyniłem to też z nadzieją, że wszyscy dyskutujący w wątku to dorośli ludzi.e I potrafią docenić ten fakt i wznieść się ponad wzajemne zacietrzewienie, jako motyw do dalszych działań. Jak widać nie potrafią skoro bany pojawiają się od nowa..... Ale ja nic na to nie poradzę, póki co mamy takie zasady, jakie mamy. I każdy ma określone uprawnienia w swoim wątku. Mogę co najwyżej lobbować za tym, żeby te zasady zmienić. A powyższy przykład jest do tego kolejną podstawą, uzasadniającą konieczność zmian. Sytuacja która miała miejsce, tylko świadczy o tym, że dorośli ludzie nadal postanowili zachowywać się jak dzieci. Ale to nie jest podstawą do tego żebyśmy mieli kogoś karać za użycie przysługujących im mechanizmów, skoro póki co takie mechanizmy obowiązują.

A tak w ogóle, to przyznam, że nie bardzo rozumiem w czym rzecz. Skoro nie piszesz w tym wątku. Skoro jego autor najwidoczniej nie chce abyś w nm pisał. To dlaczego nie omijać go szerokim łukiem w takim razie? Daj mu ignora w profilu i po sprawie. Póki co, co stwierdzam ze smutkiem, że przemawia przez Ciebie przeszła animozja między Wami, w jednakowym stopniu jak przez Excela, skoro dał Ci bana ponownie, pomimo że nic nie napisałeś w wątku.

Pomijam już fakt, że nawet w tym wątku, odkąd zaczęliśmy rzeczowo rozmawiać o możliwych zmianach na forum. I tak kolejne osoby nie są w stanie się powstrzymać od personalnie obelżywych wpisów. Wy tego nie widzicie, bo je usuwamy. Ale tak właśnie się dzieje. Jak dzieci, normalnie jak dzieci. Jeśli chce się pozytywnych zmian, to warto samemu też nieco się postarać.

Kolejną moja refleksja jest taka, że dziwi mnie skąd takie zacietrzewienie między ludźmi, tylko dlatego że jedni słuchają muzyki tak, inni siak. W czym jest tak fundamentalny problem, żeby wszczynać kłótnie o nośnik winylowy, czy też CD. Skoro i jeden i drugi służy do odtwarzania muzyki.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że wczoraj wieczorkiem miałem małą scysję z excel%20ikona.jpg . Patrzę dziś, że śladu nie ma. Czyściutko :)

Pomyślałbym, że straciłem kontakt z rzeczywistością, ale nie! Oba jego wątki są dla mnie niedostępne.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A ja myślę, że powodu takiego, że dorośli ludzie nadal postanowili zachowywać się jak dzieci. I dla najniższych pobudek, nadal nie potrafią wznieść się ponad wzajemną złość i animozje.

I nie warto niczego porównywać, bo do jest po prostu dziecinne, Jest to zachowanie w stylu "prose pani on pierwszy na mnie się krzywo popatrzył". I takie coś do niczego pozytywnego nie doprowadzi, poza kolejnymi kłótniami, kto zaczął i kto pierwszy bardziej krzywo się popatrzył na drugiego. Jedyne co warto zrobić, to spróbować wznieść się ponad to, na zasadzie "jeśli mnie nie chcą w wątku i zamykają przede mną drzwi, to nie będę próbował włazić oknem", tym samym demonstrując równie dziecinny poziom zachowań. Bo to nie przystoi rozsądnym, dorosłym ludziom.

Sorry za te porównania, ale jak dorośli ludzie zachowują się jak dzieci, to chyba jedyną metodą jest tak ich traktować :-(.

.....

No i otóż to, nic dodać nic ująć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.