Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Monitor Audio RX2

54139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Potrzebuję nakierowania i lekkiego opisania sytuacji dzisiejszych (- 5 lat) wzmacniaczy, na których w większości widuje napis: "Made in China". Jasne jest, że to taniej dla producenta, ale czy aby na pewno nie traci nic na jakości wyrobów?

Chciałbym poszukać wzmacniacza który zagra stosunkowo ciepło z potężnym dołem, a przy tym dobrą wydajnością prądową (tak na przyszłość).

W moim obecnym Sony TA-F550ES brakuje mi trochę cieplejszego brzmienia, a przede wszystkim wypełnienia na dole pasma. Fajnie byłoby znaleźć do 800zł sprzęt który zagra lepiej, a jednocześnie nie będzie mi buczał, brzęczał, czy psuł się nagminnie. Chodzi o używany sprzęt. Pytanie do Was, czy to realne?

Wstępnie zainteresowałem się takimi konstrukcjami:

1). Xindak A-06

2). Cambridge Audio Azur 640A

3). Rotel RA-01/ RA-02/ RA-04

4). NAD C315bee / C316bee

A może lepiej coś starszego? Typu Yamaha AX-900, A-1000, Rotel RA-980BX choć ceny sporo wyższe?

https://www.audiostereo.pl/topic/110910-wzmacniacz-do-monitor-audio-rx2/

Te NADy to sobie odpuść, Rotele do RX2? to chyba nie bardzo, AX-900 to też raczej za jasne brzmienie do RX2 tu jest wzmacniacz dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko sprawdzić stan czy rzeczywiście oryginał i odświeżyć w środku, ewentualnie jeszcze stare Luxmany L-430/435 to też ciepłe brzmienie, jak chcesz coś nowszego z NADa to np. używany C350 zamiast tych lichych C315/316.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To odpada, potrzeba mi czegoś z dobrym mięchem, co nie będzie tak jednostajnie plumkać.

A coś z nowszych konstrukcji od Grundig, godnego polecenia do Rocka, Metalu głównie starszych nagrań, w których często brakuję ładnego dołu, a góra trochę kłuje w uszy...

No dobra, może się mylę trochę... Jakby spokojnie działał z 6ohm RX2 to na co zwrócić uwagę przeglądając sprzęt? Co tam jest awaryjne najbardziej? Przełączniki, czy po prostu elektrolity po tylu latach? Choć na te nie koniecznie bym ganił z skromnego osobistego doświadczenia...

Stare Nady, nasycony, ciepły dźwięk z mocnym, mięsistym basem i kremową górą. Luxman L430 też byłby OK - tu większa dynamika, ciepły różwnież choć nie aż tak "gęsty" dźwięk jak z Nada (ale też w tym kierunku). Kwestia dopasowania do kolumn, zależnie od ich przejrzystości, nasycenia. Do RX szukałbym właśnie możliwie najbardziej w stylu Nada. Mając na myśli "starego" chodzi mi o serie typu 3240PE, 3140, 3060, 3080, ewentualnie 3400, 3300. Im nowsze tym dźwięk coraz bardziej suchy i sterylny, coraz bardziej zbliżający się do dawnych Japończyków (czy tam obecnie Chińczyków).

Ja tak nie uważam, miałem PM80 i grał przejrzyście, z neutralną (lub nawet schłodzoną lekko) barwą w porównaniu do innych wzmacniaczy jakie miałem. Nie pamiętam w tej chwili co wtedy miałem, chyba Denona PMA260 (dynamiczny, bezpośredni ale ciepły-gęsty dźwięk), jakiegoś Nada, a kolumny to były Paradigm 7 v4. Marantz akurat bardziej pasował do tych Paradigmów, ale nie dlatego że grał ciepło, bo nie grał, tylko dlatego że nieco uspokoił (zamulił ?) dynamiczne Paradigmy, oraz dodał więcej przejrzystości na średnicy. Więc wynikałoby z tego, że Marantz to spokojniejszy wzmacniacz w kwestii dynamiki, ale przejrzysty i nieocieplony. Nie wiem jak inne modele, słuchałem po drodze także i nowszych, ale na innych kolumnach i w innym pomieszczeniu (nie moim), nigdy nie było to bezpośrednie porównanie do innych wzmacniaczy, więc trudno określić z całą pewnością jak sam wzmacniacz gra. Trzeba mieć jednak trochę dystansu w tej kwestii "słyszenia" bez bezpośredniego porównania, bo z własnego doświadczenia wiem, że często można się oszukać, nawet będąc czegoś niemal pewnym ;)

Tak, jestem świadom dystansu, dlatego czytam sporo i chcę zebrać jak najwięcej informacji, celem odseparowaniu bredni; niestety ale aspekty cenowe są nie do przejścia w niektórych sytuacjach.

Stary Grundig brzydki, ale dobrze zrobiony, niestety duże jest ryzyko że STK zmienione na gorszę. Kwestia drobnych odświeżeń sprzętu to akurat pomijalna sprawa dla mnie, osobiście dużo już zrobiłem, sęk w tym że na zbyt dużo nie mam ochoty i czasu, bo czasem okazuję się to mało opłacalne.

Żadnego z tych NAD'ów nie znalazłem obecnie w sprzedaży:) Tylko 3400, ale stan wizualny słaby.

Bardzo doskwiera mi brak dynamiki, dolnego pasma(oczywiście mając na uwadze że to monitory). Gdy mocniej zagrać, to odrazu robi się na dłuższą metę denerwujący jazgot. Bas jest dobrze kontrolowany, ale na zbyt mało pozwala Sony...

nie szukalbym przyczyny w soniaku, u mnie trzyma za pysk kolumny ktore schodza do 2ohm, po 2 8 calowe basy na kolumne, watpie aby te monitory byly bardziej wymagajace, te sony to jedne z najlepszych wzmacniaczy pod wzgledem kontroli i dynamiki

jesli na wyzszych poziomach dzwiek ulega kompresji i masz jazgot to wina kolumn, co prawda nigdy ich nie slyszalem ale soniaki znam jak wlasna kieszen

No dobra, może się mylę trochę... Jakby spokojnie działał z 6ohm RX2 to na co zwrócić uwagę przeglądając sprzęt? Co tam jest awaryjne najbardziej? Przełączniki, czy po prostu elektrolity po tylu latach? Choć na te nie koniecznie bym ganił z skromnego osobistego doświadczenia...

U mnie A-9000 bez większych problemów ciągnie Ushera X-718 mk2 (zamontowany wytrzymalszy układ STK3152III ) na początek proponowałbym wylutować takie elementy jak przekaźniki, selektory i czyścić drobnym papierem na koniec psiknąć kontaktem s, a i jeszcze potencjometry.Elektrolity ja wymieniłem, do zasilania czarne Nichicon Muse cała reszta stare 25 letnie Elny na Elna Silmic 2, to czy trzeba wymienić to już sam musisz ocenić ja do niczego nie namawiam...

RX-2 impedancja nominalna 6ohm, min 4,5ohm z drugiej strony b.wysoka skuteczność 90dB. Moje X-718 mają 8ohm, ale jakie jest minimum spadku to nie wiem może nawet 4ohm ;) ale głośnik "ciężki" z potężnym magnesem, skuteczność 87dB bywało tak, że grałem na godz.12/13 przez dłuższy czas i nic nie strzeliło w wzmaku ;)

No zobaczę co wyjdzie z grundigiem, czekam na foto kilku układów. Z drugiej strony fajnie, bo ogłoszenie 30km odemnie:)

Ten STK3152III pada przy przeciążeniu i złej impedancji?

Oryginalnie masz zamontowany STK 3102IV lub gorsza wersja "III" ten układ był przystosowany do 220 V z gniazdka sieciowego.Obecnie każdy A-9000 serwisowany/remontowany w Niemczech otrzymuje wytrzymalszy układ STK 3152III więcej informacji tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to przebieraj, odsłuchuj, ja już to mam za sobą :)

PS.Był jeszcze najwyższy A-9009, ale w Polsce raczej nie do dostania i drogo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze? zero buczenia trafa w A-9000, wcześniej miałem też tańszego a-903 z "złotej serii" i to samo cisza jak makiem zasiał :) Te sprzęty pochodzą z tych "lepszych lat", bez obaw :)

Ee, no to całe szczęście:)

Mam na oku jeszcze NAD'a 3300 za ok 600zł. Teraz kwestia, żeby sprzedawany A-9000 pokazali co tam "nacudowane" mają w nich.

A nie lepiej kupić Philips FA960? Minimalne są różnicę podług A-9000 pomijając inne trafo.

Ten Philips to taki uboższy, podrabiany A-9000 wygląda gorzej i wykonany z gorszych materiałów, obudowa, wejścia to widać...nie mam pojęcia jak to wygląda to od strony brzmienia.

Te Sony i Yamaha to budżetówka, A-9000 kosztował 2000DM...to ciepłe, miękkie brzmienie, choć taki AX-900 zapewni mimo wszystko lepszy wykop, dynamikę, ale bez tego czaru i barwy.

Ukryta Zawartość

widzę, że ktoś go zgarnął :)

Ukryta Zawartość

Panie i Panowie, może ktoś jeszcze coś podpowie co porządnego, z głębokim i ocieplonym dźwiękiem można znaleźć do 1000zł?

NAD'y podobno awaryjne, nawet potencjometry siadają często, a dla mnie takie problemy w japońcach są obce... Wolałbym tego nie zmieniać.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

NAD'y podobno awaryjne, nawet potencjometry siadają często, a

Kto ci takie bzdury nawija-potencjometry- zakładając że to ALPS-siadają.-zdarzy się ..... tak samo w tej firmie ,gdzie są stosowane,a stosują je w wielu firmach-też siadają.To tylko elektronika-ale nie słuchaj bzdur-że NAD ma awaryjne klocki-to jest bzdura totalna-i każdej ku....wie co tak trwoni klimat jazda się należy. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.