Skocz do zawartości
IGNORED

Jest coś ciekawego z linii modelowej TV Philipsa na 2014 rok ?

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem czym się jarać w Philipsie 2014, z którego została tylko nazwa.

Przecież wszystko to teraz produkuje chińskie TPV, które na tych samych liniach tłucze jakieś noname.

Co ciekawe, nawet oni doszli do wniosku że nie opłaca im się cała produkcja i płyty główne biorą od tureckiego Vestela.

Co za tym idzie technologia i możliwości są takie same jak np. w telewizorach Technika z Tesco, tylko design robi różnicę.

No ale to samo też można powiedzieć o każdej marce poza Samsungiem i LG, bo tylko te firmy aktualnie produkują swoje własne matryce, płyty gł itp, w przypadku innych firm głównymi czynnikami świadczącymi o firmowym charakterze są : design pilota i obudowy, firmowe systemy obróbki obrazu (zazwyczaj jest kilka autorskich opracowanych przez te firmy) w tym skalowanie i soft, a wszystko inne to są elementy powszechnie dostępne różnych producentów.

Ciekawe byłoby rozkręcenie różnych TV i obadanie czy występują w nich jakieś firmowe scalaki tj sygnowane tym samym logo co jest na obudowie tv.

Byłbym zapomniał, kolosalne znaczenie ma też firmowa realizacja podświetlania matrycy i algorytmy wygaszania, np firma Dolby oferuje swoje rozwiązania wygaszania dla telewizorów.

Philips ma obecnie już piąte miejsce na rynku w sprzedaży telewizorów w Polsce - więc możesz spać spokojnie.

Philips sam produkuje obecnie swoje telewizory a laboratoria ma tam gdzie były przez wszystkie lata.

Świetnie zapowiada się linia Philipsa 7509 - która będzie miała na wyposażeniu potrójny ambilight i subwoofer oddzielny stojący w komplecie

No ale to samo też można powiedzieć o każdej marce poza Samsungiem i LG, bo tylko te firmy aktualnie produkują swoje własne matryce, płyty gł itp, w przypadku innych firm głównymi czynnikami świadczącymi o firmowym charakterze są : design pilota i obudowy, firmowe systemy obróbki obrazu (zazwyczaj jest kilka autorskich opracowanych przez te firmy) w tym skalowanie i soft, a wszystko inne to są elementy powszechnie dostępne różnych producentów.

Matryce produkuje też Sharp, ale i tak największymi producentami matryc są i tak mało znane firmy takie jak np. Chimei, Quanta - Samsung, LG i inni skwapliwie je od nich kupują.

Systemy obróbki obrazu są ograniczone do możliwości procesora wizyjnego, a w produkcji OEM nie ma zmiłuj - cały hardware jest zawsze taki sam.

Philips sam produkuje obecnie swoje telewizory a laboratoria ma tam gdzie były przez wszystkie lata.

Bzdury gadasz. Nie masz o tym zielonego pojęcia, zaraz Ci mogę znaleźć dokumentację do nowego Philipsa made in TPV i zobaczysz że z oryginalnego Philipsa już nic nie zostało. Nawet części nie kupisz już od Philipsa tylko rozprowadza je Flextronic. Chociaż przepraszam, nic nie zobaczysz bo nie masz o tym zielonego pojęcia. Wciskasz ludziom ciemnotę bazując na tym, że postrzeganie obrazu jest kwestią subiektywną , a nigdy nawet nie widziałeś żadnego tv od środka.

Systemy obróbki obrazu są ograniczone do możliwości procesora wizyjnego, a w produkcji OEM nie ma zmiłuj - cały hardware jest zawsze taki sam.

Nadal są stosowane firmowe opracowania obróbki obrazu np takie jak w Sony X-reality (wyostrzacz szczegółow obrazu itp), specyficznie rozwiązany rozdzielony na interpolację i strobowanie poświetlaniem system upłynniania obrazu (motionflow).

Philips też ma swój system pixel precise HD i swoje algorytmy interpolacji. Pewnie coś więcej by się jeszcze znalazło.

Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale ponoć projektanci nadal są z Holandii.

rae0113 - Ileż to masz JADU w sobie. Nie będę Cię brażał w każdym człowieku jest coś dobrego....

Wyobraź sobie że wiem gdzie są Laboratoria bo byłem w nich.

Telewizory wszystkie które testujemy rozkręcamy i sprawdzamy co w nich jest.

thumbs_P1650642.JPG

Sony 50W829

001_P1650048.JPG

Tu Panasonic 4K 65WT6oo

Zdjęcia są zawsze z każdego obecnie testowane telewizora na stronie - więc mijasz się z prawdą !!!

Nie wiem kto rozprowadza części i nie interesuje mnie to. To że ktoś je rozprowadza obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, dla mnie niech rozprowadza je kto chce.

Oczywiście że nieprawda iż OM produkuje co chce - mijasz się z prawdą !!!

Bo Sony nie ma żadnej swojej fabryki a decyduje podobnie jak każdy producent który dba o swoja jakość , co ma być w środku:

thumbs_P1650641.JPG

Przykład telewizora zleconego do produkcji SONY.

Uśmiechnij się do życia, nie każdy jest taki jak TY.

Życzę radości i tolerancji wobec świata.

Czasami u Kikiego można znależć coś merytorycznego, poniżej jest wywiad o nowych modelach z przedstawicielem Philipsa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wypowiedź Polaka pracującego dla tej firmy :

Ukryta Zawartość

Ponoć nowe modele składane będą w Gorzowie.

Od Macieja też ktoś się bawił nowymi modelami i stwierdził że mają ogromną szybkość reakcji jeżeli chodzi o menu i funkcje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do cen, to jest z tym coś dziwnego, bo zazwyczaj sugerowane ceny detaliczne podane na stronce Philipsa były dość zawyżone względem cen sklepowych, a tymczasem w sklepach cena na nowy model PFK7109 w rozmiarze 42'' jest taka jak na stronce Philipsa podają za model 47'' :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

Tegoroczne modele były prezentowane na pokazach w Barcelonie

Prezentują się znakomicie.

Ukryta Zawartość

Ale i tak wszyscy czekają na :

Ukryta Zawartość

Ale i tak wszyscy czekają na :

Doprawdy nie rozumiem, czym się podniecać- to chory pomysł, by w ten sposób rozciągać obraz- ani to nie pomaga w odbiorze przekazu, ani nie polepsza jakości obrazu, tylko podraża tv.

Nie wiem czy chory. Ja byłem na pokazach pierwszych w Berlinie na Ifa i pokaz otrzymał spontaniczne prawa od kilku tysięcy osób.

Ja widziałem i pokaz mi się również podobał, ale z wybuchem zachwytu poczekam aż otrzymamy model do testów.

Oczywiscie dla mnie najważniejsza i tak jest jakość obrazu.

Czy są w tych nowych modelach na ten rok jakieś modele na IPS z wygaszaniem strefowym ? (oczywiście nie mam na myśli tzw global dimmingu tylko wiele niezależnych stref wygaszania)

Tak , mają być w modelach powyżej 7600.

Poniżej nowy model 7909 oceniono słabiutko :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mylisz pojęcia - nowa seria będzie kończyć się na XX00.

Nowe systemy nikt nie oceniał bo nikt jeszcze nie ma.

W tej klasie wg mnie seria 8209 gra znacznie lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.