Jump to content
IGNORED

Zasilanie karty Prodigy HD2

Pawel_PS

Recommended Posts

Witam!

Jestem użytkownikiem karty Prodigy HD2 Adv DE, Jakiś czas temu zacząłem zabawy z modyfikacją tego urządzenia, wymieniłem kwarc, część kondensatorów, pobawiłem się opampami i oczywiście usprawniałem zasilanie. Czytając różne opisy postanowiłem wykonać całkowicie oddzielne zasilanie karty i wykonałem następujące kroki:

1) Na samym początku tak jak opisywał H.Kwinto, przeciąłem ścieżkę zasilającą napięciem +12V obydwa stabilizatory (5 i 12 Voltowe). Oddzieliłem zasilanie +5V podając napięcie +12V z zasilacza stabilizowanego na elektrolit przed 7805A. Tak więc zasilanie +/-9V było oryginalne z PCI, a zasilanie +12V na stabilizator dla +5V zostało poprowadzone oddzielnie. Działało bardzo fajnie, ruszyło bez problemu.

2) Następnie postanowiłem usprawnić kartę i zbudowałem zasilacz symetryczny Salas, z którego podaję napięcie +9V oraz -9V w miejsce OUT po wylutowanych stabilizatorach. Masy nowego zasilacza (części dodatniej i ujemnej) podpiąłem pod piny masy po stabilizatorach. Tak więc na karcie zasilanie +5V miałem poprowadzone z zasilacza stabilizowanego +12V na 7805A (jak w punkcie 1), a zasilanie +/-9V było realizowane w miejsce wyrzuconych 7809A oraz 79M09A. Działało świetnie.

3) Postanowiłem pójść jeszcze dalej, złożyłem jeszcze jednego Salasa, z którego podaję +5V w miejsce wylutowanego stabilizatora 7805A. W punkt OUT daję +5V z zasilacza, do pinu masy podpiąłem masę nowego zasilacza. I tu zaczęły się schody, tj. zamiast delektować się muzyką nie mogę uruchomić komputera.... Komputer do muzyki na Voyage_MPD podczas ładowania zgłasza różne błędy (coś głównie o PCI) i komputer w ogóle nie startuje.

Wyłączyłem w ogóle zasilanie karty (cały czas karta jest w slocie PCI), ale nadal komputer nie startuje. Slot PCI na pewno jest sprawny, gdyż włożyłem inną kartę muzyczną i Linux bezproblemowo ładuje się i karta jest widoczna i działa. Przełożyłem zmodyfikowaną kartę HD2 do komputera z Windows 7, i nieważne czy z włączonym zasilaniem karty czy bez jej zasilania (karta tylko w slocie) podczas ładowania biosu pojawia się komunikat "Checking NVRAM..." i nic więcej. Komputer nie przechodzi nawet biosu.

Tak więc jest problem z kartą Prodigy HD2. Czy może powinienem przeciąć któreś ścieżki zasilania przy gnieździe PCI? Wydaje mi się, że skoro usunięte są stabilizatory i napięcia podawane są na piny OUT w miejscach tych elementów, to nawet jeśli do niektórych miejsc dochodzi zasilanie z PCI, to nie powinno to kolidować.... Sprawdziłem, czy nie zrobiłem gdzieś zwarcia, jakiegoś lutu, itp, ale wszystko wygląda prawidłowo.

I jeszcze jedno, możliwe że najważniejsze: Gdy mam WYŁĄCZONE zasilanie karty muzycznej (zarówno +/-9V oraz +5V są odłączone), to na pinie zasilania +5V (nóżka OUT po usuniętym stabilizatorze 7805) pojawia się napięcie +2,20V - dokładnie w tym miejscu gdzie podłączam napięcie +5V z zewnętrznego zasilacza. Co o tym sądzić? Czy coś "cieknie" ze złącza PCI i tam powinienem odciąć jakąś ścieżkę, aby nie było branego dodatkowego napięcia? Ale przecież w tym miejscu wchodziło oryginalne +5V ze stabilizatora.

Ewentualnie jak sprawdzić, co uszkodziłem i co mogę ewentualnie wymienić, aby przywrócić funkcjonalność karty? Stabilizatora 7805A nie mam do wlutowania, bo oryginalnemu urwałem nóżkę przy wylutowywaniu :)

Licząc na porady

Pozdrawiam,

Paweł

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Qudłaty, akurat to zasilanie zostawiłem, tj. ścieżka która doprowadza zasilanie +12V została tak jak była poprzednio. Wylutowałem jedynie stabilizator i na nóżkę OUT podałem +5V. Ale tamta stara część pozostała.

Dostałem odpowiedź na pw, że możliwe iż kość odpowiedzialna za 3,3 V jest uszkodzona i dlatego karta nie działa. Sprawdzę to po świętach, bo nie mam takiego stabilizatora.

Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka

Hidden Content

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

I jeszcze jedno, możliwe że najważniejsze: Gdy mam WYŁĄCZONE zasilanie karty muzycznej (zarówno +/-9V oraz +5V są odłączone), to na pinie zasilania +5V (nóżka OUT po usuniętym stabilizatorze 7805) pojawia się napięcie +2,20V - dokładnie w tym miejscu gdzie podłączam napięcie +5V z zewnętrznego zasilacza. Co o tym sądzić? Czy coś "cieknie" ze złącza PCI i tam powinienem odciąć jakąś ścieżkę, aby nie było branego dodatkowego napięcia? Ale przecież w tym miejscu wchodziło oryginalne +5V ze stabilizatora.

Karta na 100% prawidłowo pracuje z zasilaniem zewnętrznym nie wliczając napięcia 3,3V które jest robione z 5V z płyty głównej.

Wklej zdjęcie o dużej rozdzielczości aby było wiadomo co dokładnie zrobiłeś.

Hidden Content

Karta na 100% prawidłowo pracuje z zasilaniem zewnętrznym nie wliczając napięcia 3,3V które jest robione z 5V z płyty głównej.

Wklej zdjęcie o dużej rozdzielczości aby było wiadomo co dokładnie zrobiłeś.

Henryk, wklejam zdjęcia. Pomierzyłem jeszcze miernikiem (testem diody) wartość na nóżce OUT stabilizatora 3,3V do masy i pokazuje 0,355 V, a na wejściu 0,955V. Czy jest to prawidłowo? A może wiesz jaki jest symbol tego stabilizatora 3,3V, bo nie mogę odczytać napisu.

Hidden Content

post-31204-0-34051500-1398029981_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Henryk, wklejam zdjęcia. Pomierzyłem jeszcze miernikiem (testem diody) wartość na nóżce OUT stabilizatora 3,3V do masy i pokazuje 0,355 V, a na wejściu 0,955V. Czy jest to prawidłowo?

Napięcie na wejściu powinno wynosić 5V. Nie pamiętam z którego dokładnie pinu karty jest podawane na regulator ale to możesz łatwo sprawdzić, 5V jest na kilku pinach i nie jestem pewny czy z kilku nie dochodzi do regulatora. Jedno jest do sprawdzenia - czy karta dostaje te 5V. Podnieś (odlutuj) pin wejściowy regulatora 3,3V i sprawdź czy na padzie wejściowym jest 5V i dopiero kiedy będzie zacznij poszukiwanie nowego regulatora.

A może wiesz jaki jest symbol tego stabilizatora 3,3V, bo nie mogę odczytać napisu.

U mnie tez na zdjęciach nie widać, a nie mam teraz możliwości podglądnięcia na samej karcie.

Na zdjęciach wygląda wszystko OK.

Hidden Content

Witam!

Miło mi poinformować, że zasilanie działa. Karta też, ale kupiłem nową :) Poprzednią musiałem w jakiś tajemniczy sposób uszkodzić i nie jest to kwestia stabilizatora 3,3V, bo ten działa (sprawdziłem i pomierzyłem i było OK).

Tak więc szybko kupiłem nową kartę, przelutowałem kwarc, wylutowałem stabilizatory dla +/-9V oraz 5V i .... mogę delektować się muzyką :)

Dziękuję za listy i podpowiedzi. Może kiedyś dojdę co uszkodziłem w pierwszej karcie. Ale teraz najważniejsze, że muzyka gra. I to jak!

Hidden Content

Mam dodatkowe pytanie. Czy zasilanie +9V oraz -9V, które mam podłączone do karty można zwiększyć do np. +12V i -12V? Oczywiście nie uszkadzając karty :-)

Czy jest sens takiego podnoszenia napięcia i opampy będą lepiej (pod względem sonicznym) działały? Czy nie ma takiej potrzeby, jeśli w karcie produktu jest informacja że pracują w zakresie 5-16V?

Paweł

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.