Skocz do zawartości
IGNORED

cd czy strumieniowiec

bartoszek32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Moj sprzet to kandy k2 Tannoy dc6 t i audio gd 10es2.Szukam jakiegos konkretnego transportu uzywanego do 2000.Czy moze dozbierac kasy i kupic stream magic 6?Co waszym zdaniem bedzie najlepszym rozwiazaniem.Na dzien dzisiejszy moj transport to pc.Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/111202-cd-czy-strumieniowiec/

Dozbieraj kasy i kup CA stream magic 6

Moj znajomy kupil CA M6 i zalowal przez 2 miesiace dopóki go nie sprzedał i w jego cenie kupil daca, CA to straszny chłam jesli chodzi o obsluge i dzwiek, nie wiem jakim cudem zdobyl takie dobre opinie, lepiej zostac przy PC.

strumieniowiec, lampy i tuby

Kupc CA SM6. Bedziesz mial strumieniowca, dac i radio internetowe w jednym. Na opinie w stylu SM6 to chlam nie zwracaj uwagi. Pod wzgledem dzwieku jest bardzo dobrze. Kup uzywke, za 2700-2800 mozna juz dostac.

Kupc CA SM6. Bedziesz mial strumieniowca, dac i radio internetowe w jednym. Na opinie w stylu SM6 to chlam nie zwracaj uwagi. Pod wzgledem dzwieku jest bardzo dobrze. Kup uzywke, za 2700-2800 mozna juz dostac.

Nie Pisz mu w stylu nie zwracaj uwagi bo potem bedzie sie bujal jak moj znajomy ze sprzedaza, chociaz radio internetowe to rzeczywiscie zaleta. Dzwiekowo tez nie jest bardzo dobrze, tylko znosnie, a to roznica.

rysio, to napisz który strumieniowiec jest Twoim zdaniem b. dobry i warty polecenia.

Do Tannoy polecalbym cos cieplejszego np. Olive, jak posalem w tej cenie kazdy dac z pc bedzie zdecydowanie lepszym rozwiazaniem.

Nie Pisz mu w stylu nie zwracaj uwagi bo potem bedzie sie bujal jak moj znajomy ze sprzedaza, chociaz radio internetowe to rzeczywiscie zaleta. Dzwiekowo tez nie jest bardzo dobrze, tylko znosnie, a to roznica.

To, ze twemu koledze sie nie spodobalo to nie znaczy, ze SM6 gra zle w sensie obiektywnym. Nie wiem czego oczekiwaliscie z kolega w stosunku do dzwieku, ale SM6 gra bardzo dobrze. A podawanie jako przykladu Olive jest chybione, chcociazby ze wzgledu na cene SM6 i najtanszego Olive.

Sam jestem uzytkownikiem SM6 i nawet drobne problemu z aplikacja na ios jak do tej pory nie pozwolily mi podjac decyzji o zmiane SM6 na cos innego w ramach kwoty do 3500 zl. W tym zakresie trudno mu znalezc konkurencje.

Oczywiscie jak w kazdym temacie mowa jest o odczuciach subiektywnych a nie obiektywnych, ale biorac pod uwage ilosc zadowolonych uzytkownikow SM6 chwalacych jego walory dzwiekowe, to obiektywnie mozna stweirdzic, iz w klasie hifi gra on bardzo dobrze. W systemach do 20tys (wzmacniacz + kolumny), jest to bardzo fajne zrodlo.

Chcialem dodac ze mam bardzo duzo plyt cd i bylo by mi troszke smutno zostawic je na polce nieuzywane.Moze raczej jakis dobry cd np cyrus 6 albo audiolab 8200.Doradzcie jakis cieply cd

Mam CA MS 6 i nie słuchaj takich głupot o złym graniu - kwestia zestawienia z dobrym wzmacniaczem i masz kapitalny dźwięk. Bezsprzeczną zaletą "strumieniowca" jest dowolne zestawianie utworów z serwera dzięki temu możesz dopasować sobie listy muzyczne różnych wykonawców z poszczególnymi utworami - bezcenne.

Mając DAC Audio Gd chcesz kupić SM6, który ma DAC'a na pokładzie? Raczej skupił bym się na jakimś CD. Ja słucham plików z laptopa, a płyt z Marantza CD 6000 OSE - nie narzekam. DAC to NFB 1.32, więc podobny do Twojego.

Tez uważam ze to subiektywne odczucie moje i mojego znajomego, w zestawach do 20 tys, CA jest wąskim gardłem i tutaj nawet rozkochani użytkownicy na pewno przyznają racje.

Co do płyt to wystarczy raz zgrać i po użytkowaniu strumieniowca przez pare dni nie chce się wracać do cd. Przy bezpośrednim porównaniu z olive 03 CA odpadł, a cenowo olive można taniej kupić.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Następny gawędziarz. :)Wygląda na to że wszystkie liczące się portale,czasopisma itd-nie wspomnę o zadowolonych użytkownikach-się mylą w swoich recenzjach-w/g opini rysia i jego fumfla. :).

Takie pitu,pitu-typu wąskie gardło,odpadł(szkoda że nie w przebiegach)-to typowy bełkot gawędziarzy(bardzo często takich co klocka nawet na oczy nie widzieli,lub innego elementu-kolumn,kabli,pomieszczenia itd.

Taki bełkot Rysia z klanu. ;)

zalowal przez 2 miesiace dopóki go nie sprzedał

He he-to kiepski z niego handlarz.Nie widziałem żeby kiedykolwiek stał na jakimś portalu aukcyjnym-dłużej jak 3 dni. :)w cenach 2900-3200.

No chyba że koleś wywalił za niego cenę wyższą jak po dobrym rabacie u dilera-to mógł się bujać i 2 miechy. :)

Następny gawędziarz. :)Wygląda na to że wszystkie liczące się portale,czasopisma itd-nie wspomnę o zadowolonych użytkownikach-się mylą w swoich recenzjach-w/g opini rysia i jego fumfla. :).

Takie pitu,pitu-typu wąskie gardło,odpadł(szkoda że nie w przebiegach)-to typowy bełkot gawędziarzy(bardzo często takich co klocka nawet na oczy nie widzieli,lub innego elementu-kolumn,kabli,pomieszczenia itd.

Po co się od razu tak ciskasz, bo nam się nie podoba? Chcesz sprzedać i Ci psuje interes? Na tej zasadzie jak ktoś uważa ze CA to złom i jest tak atakowany to się nie dziwie ze są sami zadowoleni, zamiast czytać gazetki posłuchaj po prostu i moze jak Ci się poszerza horyzonty to Przestaniesz się tak podniecać.

Pisałem ze słuchaliśmy to po co brednie Wypisujesz, staram się pomoc a Ty zaczynasz trolowac.

Cieszę się ze Ci CA odpowiada, ja mam wyższe wymagania.

Odpadł w przedbiegach ;-) tak na marginesie

SM6 gra dokładnie tak ile kosztuje. Nie jest żadnym cudem audio. Rysio ma rację - w systemach za 20k jest wąskim gardłem.

A że funkcjonalność ma wyśmienitą to go użytkownicy lubią.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kupil

He he-to kiepski z niego handlarz.Nie widziałem żeby kiedykolwiek stał na jakimś portalu aukcyjnym-dłużej jak 3 dni. :)w cenach 2900-3200.

No chyba że koleś wywalił za niego cenę wyższą jak po dobrym rabacie u dilera-to mógł się bujać i 2 miechy. :)

Kupił go za 3000zl, od " zadowolonego właściciela" prawie nowy, wszystko kwestia oczekiwań, dla mnie rozczarowanie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ja mam wyższe wymagania.

Za wyższe wymagania trzeba płacić ;do przesyłu plików,radio i Dac w cenie 3 koła nie widzę potencjalnego konkurenta.

Daj przykład czegoś nowego za 3 koła-lepiej grającego jako DAC,i lepiej grające radio internetowe.

Ja widzę NAIMA-ale to prawie 10 koła-po rabacie jakieś 8 koła-wszystko w temacie.

zamiast czytać gazetki posłuchaj po prostu

Co dzień gra. ;)-a do gazetek podchodzę z dystansem-no ale w tym przypadku zadna nie napisała,ani żaden portal jakiejkolwiek krytyki-nawet więcej(same ochy i achy) :)

wszystko kwestia oczekiwań, dla mnie rozczarowanie.

A coś więcej-co było nie hallo-mulił,dynamika,zawieszał się,wyłączał,kolor nie pasował do ścian itd

Napisałem, do konfiguracji bartoszek32 bardziej nada się olive 03, do kupienia poniżej 3000, CA moze zawsze pożyczyć jak mu się spodoba to nabędzie. Kolega napisał ze uzywa już PC jako transport, w cenie CA kupi samego daca, który dźwiękowo pokona CA.

SM6 gra dokładnie tak ile kosztuje. Nie jest żadnym cudem audio. Rysio ma rację - w systemach za 20k jest wąskim gardłem.

A że funkcjonalność ma wyśmienitą to go użytkownicy lubią.

Piopio - masz lufę ode mnie.

Dokładnie tak określiłem SM6 w wątku o nim, co skończyło się nagonką na mnie :-)

To bardzo fajny wybór w swojej cenie. I nic ponadto.

Maniek - skoro kolega pisze, że jemu i jego kumplowi nie spodobał się dźwięk SM6, to chyba nie "łapie" się pod określenie gawędziarza, prawda? Bo słuchał...

Strasznie wybiórczo cytujesz...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To bardzo fajny wybór w swojej cenie. I nic ponadto.

No to sorry-ale czego wy się spodziewacie. :)

Tak to można pisać o prawie wszystkim-gorzej by było gdyby cena nie była w ogóle adekwatna do możliwości-czyż nie.

Za 3 koła chcieli byście hi-end,wyjebiście grający DAC,lux Preamp,super radio ,i do tego przesył plików- no sorry ale tak dobrze to nie ma. :)

Nikt nie sądzi że to hi-end,ale stosunek jakość,zawartość-do cena to jest fantastycznie,i coś nowego zagra lepiej w przedziale koło 5 koła( i będzie to tylko sam DAC,i wcale nie koniecznie to granie musi komuś przypasować)-więc o co kaman.

Maniek - skoro kolega pisze, że jemu i jego kumplowi nie spodobał się dźwięk SM6, to chyba nie "łapie" się pod określenie gawędziarza, prawda? Bo słuchał...

Strasznie wybiórczo cytujesz...

+

0

W sumie masz rację-ale tyle razy już tu przyłapałem takich gawędziarzy(wszystko słuchał,a na oczy tego nie widział) że czasem po prostu nikomu nie wierzę że cokolwiek odsłuchiwał.

Dlatego często i gęsto proszę o fotki żeby koledzy wstawiali-wtedy jest większa wiarygodność że to w ogóle posiadał,a znając życie-każdy swoje zabawki fotografuje -a i miło popatrzeć na czyjeś klocki,coś podpatrzeć itd...

Maniekn274 troche wiecej wiary w ludzi, to idzie w obie strony, jakby znajomy nie naczytal sie, ze CA to takie cudo toby nie kupil w ciemno.

Przez takie opinie w stylu ze nie znajdzie daca do 5 tys, ktory zagra lepiej wlasnie sie wpakowal w zakup.

Co do zdjec, to jak Ci bardzo zalezy podjade do znajomego i zrobie zdjecie jego gratow:-) moj system to nie ta polka cenowa wiec to chyba nic nie wnosi do tematu

Najlepszy DAC na świecie wpięty w nieodpowiedni tor zagra do dupy.

Fajnie mi się czyta opinie o SM6 :)

A mi grał lepiej od Krella 280CD , NAIMa CDX czy tak chwalonego Younga z Palmerem

Polecam SM6 z Krell S300i i choćby Kef R300 , R700 lub inne szybkie i przejrzyste kolumny .

No i dobre kable XLR .

Nie tak dawno gościł u mnie Auralic Vega za 14000zł . DAC wybitny . Poczytajcie zachwyty w zakładce Hi End.

I co ?

I dupa . Choć mogłem mieć Vegę w dobrej kasie to z moim wzmakiem , kolumnami , kablami itd Vega zagrała GORZEJ od SM6 .

Tego dnia zrobił na mnie wrażenia kabel RCA Tara Labs 0,8 za 16000zł . Wpięty między Krella a SM6 zrobił z brzmieniem coś niesamowitego mimo że Krell gra lepiej po XLRach a mam dobre XLRy Equilibrium Turbine .

Co ciekawe tego dnia podłączyłem też kolegi Calyxa CTI z SM6 i była totalna klapa. Znowu ten Calyx z tą Vegą , Tarą i sieciówką za 5 koła zagrał lepiej od moich klamotów.

Lepiej oceniam na jakieś 10% . To 10% kosztowało 28000zł więcej od mojego systemu .

Tak więc nie zawsze kasa gra a ODPOWIEDNIE ZESTAWIENIE .

SM6 dobrze zestawiony cały czas uważam za DAC nie do pobicia nawet w dużo , dużo większej kasie.

Piszecie też o DACach ale nikt nie pisze z jakich wejść korzystacie a to bardzo WAŻNE .

SM6 świetnie gra po coaxie i po USB , ciut gorzej z dysku

A masa chwalonych DACów gra dobrze tylko po USB.

Czy wszyscy chcą słuchać muzyki z kompa ?

Chcialem dodac ze mam bardzo duzo plyt cd i bylo by mi troszke smutno zostawic je na polce nieuzywane.Moze raczej jakis dobry cd np cyrus 6 albo audiolab 8200.Doradzcie jakis cieply cd

Moja rada to kup SM6 , Marantza CD52 jako napęd CD do DACa i kabel Profigold 4000 . Łącznie dasz z 400zł .

Dlatego często i gęsto proszę o fotki żeby koledzy wstawiali-wtedy jest większa wiarygodność że to w ogóle posiadał,a znając życie-każdy swoje zabawki fotografuje -a i miło popatrzeć na czyjeś klocki,coś podpatrzeć itd...

Fotki specjalnie dla Ciebie :)

A u mnie SM6 (z sieci i z USB) po RCA zagrał gorzej od Younga bez Palmera ...

I komu tu wierzyć ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I komu tu wierzyć ...

Sobie :)

Nie podałeś pełnej konfiguracji co jak widać powyżej jest ważne .

SM6 po XLR gra lepiej ( z Proelem XLR za 150zł zagrał lepiej niż z VDH First Ultimate MKII za 10x tyle ) chociaż w przypadku Tary po RCA było lepiej . Ale kabel ten można pominąć ze względu na cenę .

SM6 gra najlepiej po coaxie z dobrym zewnętrznym napędem CD. Nieco gorzej po USB z Foobarem 2000 i Jplay .

Dalej dysk WD ale z zewnętrznym , porządnym zasilaczem .

Najgorzej radio internetowe i pendrajw . Przy czym to najgorzej da się przeżyć jeżeli radio ma być tłem do zajęć codziennych .

Po sieci nie sprawdzałem .

Co ciekawe SM6 lepiej mi grał z sieciówką WW Stratus niż z aktywnym SR za 5 koła chociaż ten ponoć jest przewidziany do wzmacniaczy .

Sztuką nie jest wywalanie masy kasy ale mieć jak najlepiej za jak najmniej :)

Dokladnie, dlatego tez zamawialem do odsluchow osobiscie. U znajomego gra Mcintosh i paradigmy, cd CA, wyzszy model.

Zamienil CA na exprosure, jakis uzywany starszy i bylo lepiej. Bardzo ladnie zgral mu sie linn sneaky, a ostatecznie podlaczyl do tego jeszcze Zodiaca Plus dac i jest zdecydowanie lepiej, myslal na poczatku ze to wina okablowania sprzetu, dopiero po zmianie strumieniowca okazalo sie ze nie potrzebnie

To ja tez swoje wkleje zdjecie:-)

W prawym dolnym rogu pod Olive jest CA , ten pierwszy pozostal u mnie. Porownanie robione na pre lampowym i koncowce tranzystorowej Array s10. Przepraszam za jakosc zdjecia, ale to z ipada robione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam pojecia dlaczego mi sie zdjecie odwrotnie pojawilo!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A Linn Sneaky Ds? Gdzies £500 second hand na ang ebay. Nie wiem jedank ja to sie ma do innych urzadzen tej klasy.

Tez chyba o nim wspominalem, lepiej zagral z Makiem niz CA, wogole jako transport sprawdza sie wysmienicie

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Fotki specjalnie dla Ciebie :)

A dziękuję :) twoje klamoty widziałem już kilka razy,więc tobie w eksperymenty wierzę-:)-no i faktycznie mógł by być czarny-no ale zobaczymy-do wakacji jeszcze trochę,a może jak by mi podpasował to go do lakiernika oddać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.