Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy producenci Kolumn

onkyo717

Rekomendowane odpowiedzi

bo wolałbym aby było to równie a może lepszej jakości głośniki polskie i aby zagraniczni producenci po nie sięgali.

Racja. Tak jak kiedyś Totem, Mission i wielu innych sięgało po głośniki Tonsila.

Kuzyn murzyna

Ten słynny midwoofer co się Tonsil pod nim podpisywał to dzieło Mission a nie Tonsila. U nas tylko robiony. I to zdaje się na licencji.

Jaki konkretnie głośnik nasz na myśli?

Kuzyn murzyna

Ten słynny midwoofer co się Tonsil pod nim podpisywał to dzieło Mission a nie Tonsila. U nas tylko robiony. I to zdaje się na licencji.

To chyba normalne że Tonsil się pod nim podpisywał... skoro go robił, nawet na licencji.

A tak a propos, czy to prawda?

Miałem Mission 701,na tyle pisało made in EU nie UK,czytałem gdzieś o tym iż Tonsil produkował coś dla Missiona ale co i kiedy już nie pamiętam

Stare konstrukcje produkowali w UK jeszcze poźniej już montaż w Chinach

Wafle 8.4 miałem z UK a Kefy mam już od żółtych braci

Łokmen Saba

To chyba normalne że Tonsil się pod nim podpisywał... skoro go robił, nawet na licencji.

A tak a propos, czy to prawda?

To nie prawda. Tonsil współpracował dosyć długo z Mission. Zrobił dla nich kilka typów głośników m.in. do do niektórych modeli serii 700. Tyle, że żaden z nich nie był, według mojej wiedzy, produkowany na licencji. Były to konstrukcje opracowane w Tonsilu. Chyba że kolega Łysy (Bald) potrafi wskazać ten licencyjny głośnik. Chętnie uzupełnię swoją wiedzę na ten temat.

Kuzyn murzyna

• Redaktorzy

Panowie, temat jest o polskich kolumnach głośnikowych. Tonsil o ile wiem nie istnieje, natomiast jest wielu innych polskich producentów, mimo gorszego zaplecza inżynierskiego i tak robiących lepiej grające paczki. Więc chyba warto zainteresować się nimi, chyba że ktoś buduje system vintage.

Panowie, temat jest o polskich kolumnach głośnikowych. Tonsil o ile wiem nie istnieje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest wielu innych polskich producentów, mimo gorszego zaplecza inżynierskiego i tak robiących lepiej grające paczki

Tylko czy te lepiej grające paczki kosztują podobnie do analogicznych konstrukcji Tonsila?

Nie zapominajmy o tym, że najczęściej to Ci inni producenci "zaczynają się" tam, gdzie Tonsil "się kończy".

Pamiętam jak dziesięć lat temu kupiłem duże kolumny za 650zł - koledzy z pracy pukali się w głowę uważając mnie za świra, który wywalił ponad połowę wypłaty na same głośniki.

Teraz zarabia się niewiele więcej i dla większości Polaków wyższe modele Tonsila są i tak za drogie, a produkty krajowych manufaktur to abstrakcja i fanaberie bogaczy...

Ukryta Zawartość

Hm... A BMN z Bydgoszczy nie znacie? Bardzo ciekawą ofertę mają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze słysze ... co to za rodzynki ??? ktoś słuchał????

A czy juz ktoś miał przyjemność posłuchać?? linii Golden Line Tonsil ?????????????

Ukryta Zawartość

Słuchałem BMN B1, gdyż wydawał mnie się to godny rywal do Monitor Audio RX2 czy drogiego dla mnie Dynaudio DM2/7.

Nie wiem czy słusznie to wyrażę, ale dźwięk był najbardziej podobny do RX2.

Szczegółów nie pamiętam ale, ogólne grają z podobną lekkością, ale bas jest bardzo dobry, średnica ciepła, ale wysokie tony są jakieś ubogie. Wokale męskie są zbyt płytkie, ciężko wytłumaczyć. W każdym razie RX2 pokazują je lepiej.

Od B1 odstraszył mnie trochę głośnik Intertechniki i fakt że cena w wysokim połysku robi się nie atrakcyjna względem RX2.

Na pewno fakt że odsłuchiwałem jedna z najtańszych kolumn potwierdza że klasa ich konstrukcji jest wysoka, szczególnie stolarka. Myślę, że przy następnym zakupię poważnie rozważę modele S2 i Fx2.

Hm... A BMN z Bydgoszczy nie znacie? Bardzo ciekawą ofertę mają.

Ukryta Zawartość

Producent czy dystrybutor?

A gdzie dokładnie jest umiejscowiona fabryka tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Producent czy dystrybutor?

A gdzie dokładnie jest umiejscowiona fabryka tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Bardzo interesująca manufaktura, zaskakująco dobrze brzmiące kolumny. To jest wytwórca, o ile pamiętam współpraca braci.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Ja pytałem o konkretny adres firmy,hali produkcyjnej.Wklep w google street view ten adres i popatrz,czy ta chałupa na zadupiu wygląda jak hala albo chociaż biuro firmy produkujacej kolumny.A może w piwnicy ma jakiś kącik majsterkowicza?

Ja pytałem o konkretny adres firmy,hali produkcyjnej.Wklep w google street view ten adres i popatrz,czy ta chałupa na zadupiu wygląda jak hala albo chociaż biuro firmy produkujacej kolumny.A może w piwnicy ma jakiś kącik majsterkowicza?

Ukryta Zawartość

Panowie, temat jest o polskich kolumnach głośnikowych. Tonsil o ile wiem nie istnieje, natomiast jest wielu innych polskich producentów, mimo gorszego zaplecza inżynierskiego i tak robiących lepiej grające paczki. Więc chyba warto zainteresować się nimi, chyba że ktoś buduje system vintage.

Jednak, pod nazwą Tonsil coś tam we Wrześni funkcjonuje i mają całe zaplecze technologiczne starej firmy. Jeżeli chcemy porównać jakiegoś producenta polskiego do Tonsila, to zostaje STX i Zeta Zero, ponieważ bazują na własnych przetwornikach. Poza tym się z Tobą zgodzę, jest w tym kraju kilku ciekawych producentów. Mamy jeszcze dwie fabryki obudów do głośników, które produkują w ilościach przyprawiającymi o zawrót głowy. Chociaż przypominają mi się początki firmy ESA i ich pierwsze konstrukcje na bazie produktów Tonsila. Grały bardzo przyzwoicie. Jako ciekawostkę napiszę, że do niedawna takie Esy grały w sklepie Dalga w Poznaniu

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

To nie prawda. Tonsil współpracował dosyć długo z Mission. Zrobił dla nich kilka typów głośników m.in. do do niektórych modeli serii 700. Tyle, że żaden z nich nie był, według mojej wiedzy, produkowany na licencji. Były to konstrukcje opracowane w Tonsilu. Chyba że kolega Łysy (Bald) potrafi wskazać ten licencyjny głośnik. Chętnie uzupełnię swoją wiedzę na ten temat.

Różnice pomiędzy głośnikiem Tonsila a oryginalnym Mission z serii 700 najlepiej opisał McGyver:

Jakbym miał zdjęcie to bym wkleił. Mogę wkleić tylko fotkę większych 702 które mają podobnie wyglądający, lecz wiekszy midwoofer, natomiast tweetery w całej serii były takie same. Oryginalny Mission był mocowany na 4 a nie 6 śrub, i miał celulozową wklęsłą nakładkę zamiast poliamidowej wypukłej. Ponadto kosz miał zaokrąglone na zewnątrz krawędzie. Ten woofer Tonsila był stosowany w kolumnach Czat, i jest całkiem niezły. Chodzi mi jednak o to, że to nie są żadne Missiony tylko składaki, i jako składaki powinny być sprzedawane. Sprzedawanie tego jako Mission jest nadużyciem.

Panowie, temat jest o polskich kolumnach głośnikowych. Tonsil o ile wiem nie istnieje

To kto to wszystko konstruuje i produkuje:

Ukryta Zawartość

I jeszcze te Siesty...

Można je kupić z głośnikiem wysokotonowym umieszczonym symetrycznie i asymetrycznie.

Czy to z tej samej fabryki ?

O co chodzi ?

20120523-img_2527.JPGimg_4085.jpg

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jednak, pod nazwą Tonsil coś tam we Wrześni funkcjonuje i mają całe zaplecze technologiczne starej firmy.

Nie ma mowy. Zaplecze technologiczne Tonsila dawno już wącha kwiatki od spodu. Jakiś czas temu czytałem doniesienie o wyburzeniu komory bezechowej. Zostały ewentualnie jakieś resztki. Stolarnia czy coś.

Ukryta Zawartość

Ale dalej brak konkretów!! Gdzie oni to "produkują" ?W tej chałupce na Mieszka i ??Wolne żarty.

Ukryta Zawartość

Różnice pomiędzy głośnikiem Tonsila a oryginalnym Mission z serii 700 najlepiej opisał McGyver:

Różnice opisał, ale w dalszym ciągu nie wiem o jaki głośnik Tobie chodziło.

Ale dalej brak konkretów!! Gdzie oni to "produkują" ?W tej chałupce na Mieszka i ??Wolne żarty.

A jakie to ma znaczenie, gdzie produkują? Istotne jest to, jak ich produkty grają i na tym powinniśmy się skupić. Zwłaszcza, że wykorzystują w swoich konstrukcjach polskie głośniki (STX).

Kuzyn murzyna

A jakie to ma znaczenie, gdzie produkują? Istotne jest to, jak ich produkty grają i na tym powinniśmy się skupić. Zwłaszcza, że wykorzystują w swoich konstrukcjach polskie głośniki (STX).

Ma ogromne znaczenie,bo jak można produkować towar nie mając hali czy zaplecza badawczego???Jak dla mnie to wygląda na importera chińszczyzny póki co.

Ma ogromne znaczenie,bo jak można produkować towar nie mając hali czy zaplecza badawczego?

Jakie zaplecze badawcze masz na myśli? W Polsce jedynym producentem kolumn, który miał komorę bezechową był Tonsil. Ale jak napisał Józwa, została zrównana z ziemią.

Z tego co mi wiadomo, nasi producenci (przynajmniej niektórzy) współpracują z uczelniami i tam robią pomiary.

Kuzyn murzyna

Ma ogromne znaczenie,bo jak można produkować towar nie mając hali czy zaplecza badawczego???Jak dla mnie to wygląda na importera chińszczyzny póki co.

No na pewno nie są importerem, wszystko to ich własne konstrukcje, a obudowy mogą produkować wszędzie, jest kilka zawodowych stolarni w tym kraju. Mogą np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo z Bydgoszczy blisko albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest jeszcze kilka.

Poza tym, w artykule jest napisane "Dziś "skrzynki” przyjeżdżają do Bydgoszczy z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) firmy, która wyspecjalizowała się w produkcji stolarki do zestawów audio."

Nie ma mowy. Zaplecze technologiczne Tonsila dawno już wącha kwiatki od spodu. Jakiś czas temu czytałem doniesienie o wyburzeniu komory bezechowej. Zostały ewentualnie jakieś resztki. Stolarnia czy coś.

Zaplecze technologiczne to nie tylko komora i pomiary, o wiele ważniejsze jest zaplecze do produkcji przetworników.

Jak widać korzystają z komory na Uniwersytecie w Poznaniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Póki co to cała para Tonsila poszła w gwizdek. Pozostali tylko gorliwi wyznawcy marki. Nieważne gdzie kolumny są składane bo nawet największa fabryka, fenomenalne zaplecze techniczne i milion osób zatrudnionych przy produkcji nie pomoże kiedy dźwięk jest kiepski i zdecydowane gorszy od mniej wyposażonej konkurencji. Strach pomyśleć co by było gdyby Harpia Acoustics, Studio 16 Hertz czy Audio Academy mieli takie możliwości jak Tonsil.

No na pewno nie są importerem, wszystko to ich własne konstrukcje, a obudowy mogą produkować wszędzie, jest kilka zawodowych stolarni w tym kraju. Mogą np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo z Bydgoszczy blisko albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest jeszcze kilka.

Poza tym, w artykule jest napisane "Dziś "skrzynki” przyjeżdżają do Bydgoszczy z warszawskiej firmy, która wyspecjalizowała się w produkcji stolarki do zestawów audio."

Zaplecze technologiczne to nie tylko komora i pomiary, o wiele ważniejsze jest zaplecze do produkcji przetworników.

Jak widać korzystają z komory na Uniwersytecie w Poznaniu

Ukryta Zawartość

Ale gdzieś to trzeba składać do kupy itd.Skoro jest to firma to gdzie jest siedziba tej firmy..?Przykłady przytoczone powyżej mnie nie przekonują.Co to za odpowiedzi w stylu :może tu..może tam....??

Nie ma na forum nikogo z Bydgoszczy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Póki co to cała para Tonsila poszła w gwizdek. Pozostali tylko gorliwi wyznawcy marki. Nieważne gdzie kolumny są składane bo nawet największa fabryka, fenomenalne zaplecze techniczne i milion osób zatrudnionych przy produkcji nie pomoże kiedy dźwięk jest kiepski i zdecydowane gorszy od mniej wyposażonej konkurencji. Strach pomyśleć co by było gdyby Harpia Acoustics, Studio 16 Hertz czy Audio Academy mieli takie możliwości jak Tonsil.

Bald - naprawdę nie rozumiem Twojego problemu z Tonsilem. Nie rozumiem, ponieważ ja dobrze życzę każdemu polskiemu producentowi audio. Funkcjonują w trudnych warunkach i przynajmniej tutaj należy im się trochę życzliwości wsparcia. A przez takich malkontentów jak ty wszyscy mają trudniej. Teraz ty krytykujesz Tonsil, a z chwilę ktoś w ramach rewanżu skrytykuje Harpię, Studio 16 Hertz lub STX-a. Jak myślisz, czy to czasem nie przez takie zachowania Harpia wstawiając do pierwszej wersji Amstaffów woofery STX-a nie przyznała się do tego?

Kuzyn murzyna

Bald - naprawdę nie rozumiem Twojego problemu z Tonsilem. Nie rozumiem, ponieważ ja dobrze życzę każdemu polskiemu producentowi audio. Funkcjonują w trudnych warunkach i przynajmniej tutaj należy im się trochę życzliwości wsparcia. A przez takich malkontentów jak ty wszyscy mają trudniej. Teraz ty krytykujesz Tonsil, a z chwilę ktoś w ramach rewanżu skrytykuje Harpię, Studio 16 Hertz lub STX-a. Jak myślisz, czy to czasem nie przez takie zachowania Harpia wstawiając do pierwszej wersji Amstaffów woofery STX-a nie przyznała się do tego?

Nie jestem malkontentem. Jestem konsumentem i to w dodatku świadomym. Oceniam produkty Tonsila tak jak każde inne. Dla mnie Harpia może wstawiać woofery znad Amazonki byleby grały na odpowiednim poziomie.

Nieważne gdzie kolumny są składane bo nawet największa fabryka, fenomenalne zaplecze techniczne i milion osób zatrudnionych przy produkcji nie pomoże kiedy dźwięk jest kiepski i zdecydowane gorszy od mniej wyposażonej konkurencji.

Nareszcie ktoś o dźwięku...

Napisz jakie zalety a jakie wady w brzmieniu mają Siesty, Pulse czy Libry?

Z jakimi kolumnami polskich producentów porównywałeś te Tonsile i jak wypadły te porównania?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.