Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy producenci Kolumn

onkyo717

Rekomendowane odpowiedzi

Ale gdzieś to trzeba składać do kupy itd.Skoro jest to firma to gdzie jest siedziba tej firmy..?Przykłady przytoczone powyżej mnie nie przekonują.Co to za odpowiedzi w stylu :może tu..może tam....??

Nie ma na forum nikogo z Bydgoszczy?

To zastanów się gdzie maja siedziby ESA, Harpia, Audio Academy, Studio 16Hz, AVcom, RLS, i parę jeszcze innych, to też import z Chin :/. Mamy też w Polsce producentów z zapleczem produkcyjnym np. Sounddeco czy Pylon. BNM robi kolumny 15 lat, normalnie nie do wiary.

Nie myśl - słuchaj.

Nie jestem malkontentem. Jestem konsumentem i to w dodatku świadomym. Oceniam produkty Tonsila tak jak każde inne. Dla mnie Harpia może wstawiać woofery znad Amazonki byleby grały na odpowiednim poziomie.

Trzeba jednak przyznać, że często polskie produkty wywołują jakieś dziwnie negatywne emocje. Nie widzę takiego nastawienia ( a przynajmniej nie w takiej skali) w odniesieniu do zagranicznych produkcji, często bardzo słabych, które nota bene sprzedawane są za wielokrotność ceny polskich kolumn. I to dotyczy Tonsilu przede wszystkim, ale zauważyłem również to w odniesieniu do innych polskich producentów (choć w mniejszym zakresie).

Świadomość konsumencka więc świadomością konsumencką, wiadomo, że nie wszystkie polskie kolumny celują w wyższą półkę, ale czuć na kilometr jakąś niechęć.

Możesz sporo poczytać o porównaniach na forum. Mnie z zasady ta półka nie interesuje. Na poziomie jakości w który celuję Tonsil nie ma nic do powiedzenia. Są wyroby Harpia Acoustics, Sound & Line a nawet Studio 16 Hertz.

Nareszcie ktoś o dźwięku...

Napisz jakie zalety a jakie wady w brzmieniu mają Siesty, Pulse czy Libry?

Z jakimi kolumnami polskich producentów porównywałeś te Tonsile i jak wypadły te porównania?

...i tu diskomaniak nic nie napisze - bo taki GURU nie zniżyłby się do tak niskiego poziomu, żeby odsłuchiwać współczesne Tonsile...

Tonsil jest be - bo to Tonsil

Jeżeli nawet poda jakieś przykłady lepszych konstrukcji konkurencji - to i tak będą od Tonsila kilkukrotnie droższe, więc takie porównania można sobie w ...

Zaskakujące że ilekroć na jakimkolwiek forum w sieci pojawi się temat Tonsil i ktoś napisze coś złego pojawiasz się jak feniks z popiołów ze swoimi inwektywami. Jeśli zaś ktoś zapyta o to JAKIE kolumny wybrać zawsze odpowiadasz nie jakie ale KTÓRE bo oczywiście zawsze jest to Tonsil. Był taki wątek kiedyś: Zawód - WZMACNIACZ. Jest to zwyczajnie niesmaczne.

Mnie z zasady ta półka nie interesuje. Na poziomie jakości w który celuję Tonsil nie ma nic do powiedzenia. Są wyroby Harpia Acoustics, Sound & Line a nawet Studio 16 Hertz.

No to czemu krytykujesz coś z czym nawet nie miałeś kontaktu?

Normalnego Polaka nie interesują konstrukcje z przedziału cenowego, w który Ty "celujesz", więc czemu dyskutujesz o współczesnej budżetówce, skoro się na niej nie znasz!

Równie często co Tonsil polecam polskiego STXa, więc w czym widzisz problem?

Dawaj te przykłady kolumn konkurencji - już od paru lat na to czekamy!!!

A kto Ci powiedział że nie miałem? Zajmij się lepiej swoją robotą. Jest jeszcze tyle osób nieświadomych "jakości' wzmacnianych przez Ciebie produktów.

Jest wiele osób zainteresowanych dźwiękiem na wysokim poziomie. Takich które nie pójdą do MM ani nie wybiorą Tonsila. Temat wątku nie traktuje o budzetówce ale o polskich producentach kolumn. Jest wśród nich także Ancient Audio czy wspomniane Sound & Line. Grupa oszołomów takich jak Ty usiłuje z wątku zrobić pseudo reklamę Tonsila. Bo ten Tonsil taki biedny jest, ma taki potencjał i takie świetne wyroby których nikt normalny nie chce kupować ;-)

Grupa oszołomów takich jak Ty usiłuje z wątku zrobić pseudo reklamę Tonsila.

Chyba jest wręcz odwrotnie..... Jestem młody na forum i kiedyś zastanawiałem się czego oni tak się czepiają tego discomaniaca ...a teraz już wiem.....
Zawód - WZMACNIACZ. Jest to zwyczajnie niesmaczne.

miałem tego nie pisać, ale...

obok każdego (starego czy nowego) wpisu radula "świeci" ta sama biało-czerwona gęba

kiedyś diskomaniak - dzisiaj Bald - smaczne?

Nie dyskutuje o hi-endzie, tylko o budżetówce (na której się znam), więc chyba logiczne, że będę polecał polskiego Tonsila i STXa, których produkty charakteryzują się bardzo dobrym (znacznie lepszym niż niskie serie "markowców") stosunkiem ceny do jakości.

Wątek nie jest o budżetówce. Polscy producenci kolumn to nie tylko Tonsil czy STX. A skoro nie masz ani cienia wyrzutów z powodu swoich praktyk to już Twoja sprawa. Na mnie jak widzisz wzmacnianie nie działa.

Dla mnie Harpia może wstawiać woofery znad Amazonki byleby grały na odpowiednim poziomie.

I w tym problem. Dla ciebie nie ma to znaczenia, ale dla wielu innych, którzy się na forum naczytali mało rzeczowych ale za to negatywnych opinii ma to znaczenie.

Jest wiele osób zainteresowanych dźwiękiem na wysokim poziomie. Takich które nie pójdą do MM ani nie wybiorą Tonsila. Temat wątku nie traktuje o budzetówce ale o polskich producentach kolumn. Jest wśród nich także Ancient Audio czy wspomniane Sound & Line.

Nikt tobie nie zabrania reklamowania/zachwalania produktów tych producentów. Problem, którego nie rozumiesz (albo udajesz, że nie rozumiesz) polega na tym, że jako jedyną metodę na reklamę tych firm stosujesz krytykowanie jednego polskiego producenta. Po raz kolejny piszę: nikomu to nie służy.Zachowując się w ten sposób szkodzisz swoim ulubieńcom

Kuzyn murzyna

Ja nikogo nie zachwalam i nikogo nie reklamuję. Nie mam ulubieńców i w związku z tym nie mam komu szkodzić (w tym sensie w jakim to opisałeś).

To może wypadałoby być konsekwentnym i w drugą stronę? I nie szkodzić na każdym kroku tej jednej polskiej firmie. W takim sensie jak to opisujesz.

Kuzyn murzyna

Proponuję odnosić Tonsil do konkurencji z tego samego przedziału cenowego (lub zbliżonego). Potępianie go w czambuł tylko dlatego, że nie uderza w wyższą półkę nie ma sensu i niczego nie dowodzi (nie musi np dowodzić braku potencjału firmy a raczej dowodzi obrania określonej strategii marketingowej). Zgadzam się w zupełności z kuzynem55. Atakowanie (nie mylić z konstruktywną krytyką dokonywaną w drodze recenzji porównawczej z konkurencją z tego samego przedziału cenowego) jednej polskiej firmy rykoszetem uderza w inne. I tylko umacnia stereotyp, że Polacy nie mogą zrobić niczego dobrego a w ogóle to zagraniczne jest najlepsze.

Atakowanie (nie mylić z konstruktywną krytyką dokonywaną w drodze recenzji porównawczej z konkurencją z tego samego przedziału cenowego) jednej polskiej firmy rykoszetem uderza w inne. I tylko umacnia stereotyp, że Polacy nie mogą zrobić niczego dobrego a w ogóle to zagraniczne jest najlepsze.

Dokładnie to miałem na myśli. Masz ode mnie szklaneczkę.

Kuzyn murzyna

A ja zastanawiam się nad czymś innym. Ile razy pojawi się temat polskich producentów kolumn tyle razy zjawiają się lamentujący miłośnicy Tonsila. Przecież Tonsil jest jedną z co najmniej kilkunastu firm produkujących kolumny w Polsce. Dlaczego zatem nie porozmawiać o produktach Audio Academy? Ancient Audio? Studio 16 Hertz? ESA? Audiowave? Tylko wciąż odgrzewacie tego samego nudnego i nieświeżego kotleta pod nazwą Tonsil. Dlaczego tak bardzo Wam zależy na tym żeby firma i jej produkty miały dobrą opinię skoro dźwiękowo jest bardzo ale to bardzo średnio? Jaki macie w tym wymierny interes?

Dlaczego zatem nie porozmawiać o produktach Audio Academy? Ancient Audio? Studio 16 Hertz? ESA?

Ależ rozmawiajmy! Przecież po to jest ten wątek. Masz, ew. słuchałeś jakichś produktów w/w firm? No to napisz coś o tym, jak grają. Nie jestem pierwszą osobą, która ciebie o to prosi.

Kuzyn murzyna

A ja zastanawiam się nad czymś innym. Ile razy pojawi się temat polskich producentów kolumn tyle razy zjawiają się lamentujący miłośnicy Tonsila. Przecież Tonsil jest jedną z co najmniej kilkunastu firm produkujących kolumny w Polsce. Dlaczego zatem nie porozmawiać o produktach Audio Academy? Ancient Audio? Studio 16 Hertz? ESA? Audiowave? Tylko wciąż odgrzewacie tego samego nudnego i nieświeżego kotleta pod nazwą Tonsil. Dlaczego tak bardzo Wam zależy na tym żeby firma i jej produkty miały dobrą opinię skoro dźwiękowo jest bardzo ale to bardzo średnio? Jaki macie w tym wymierny interes?

Wydaje mi się, że rozmawiamy. Popatrz na kluby Studio 16Hertz i Audio Academy. Mają ponad 100 podstron. Sam aktywnie udzielam się w wątku AA.

A te dyskusje zażarte dotyczące Tonsilu wynikają ze skrajnych wypowiedzi - w jedną albo w drugą stronę. Jak jest skrajna reakcja to prowadzi do kontrreakcji.

Ja na Tonsil patrzę spokojnie. Nie jest to poziom innych polskich manufaktur, które wymieniłeś, ale też daleki jestem od piętnowania ich. Myślę też, że jeśli będzie je się porównywało do zagranicznej konkurencji budżetowej, to będą wypadać nieźle. Natomiast chyba nikt nie mówi, że to hajend, to chyba oczywiste.

Masz rację ale mnie martwi coś innego. Dość silne lobby tonsilowskie które nie pozwoli na podzielenie się swoją opinią chyba że jest ona pozytywna. Pamiętam dyskusję wokół Siest. Poprawna budżetówka, tanie kolumny które grają akceptowalnie. Nie rażąc jakimiś specjalnymi ubytkami ale też nie zaskakując niczym niezwykłym. Na pewno porównywalne w swojej klasie cenowej z zachodnią konkurencją. Takie jest moje zdanie. Są jednak tacy którzy je demonizują. Dla nich jest to ósmy cud świata rozkładający wszystkich i wszystko na łopatki.

Widzisz Bald, Zasadniczo masz rację. Tylko gdybyś napisał:

Masz rację ale mnie martwi coś innego. Dość silne lobby (tutaj wstawiasz np. Studio 16 Hertz, AA, Harpia, BMN itp.) które nie pozwoli na podzielenie się swoją opinią chyba że jest ona pozytywna. Pamiętam dyskusję wokół (tutaj wstawiasz jakikiolwiek model w/w producentów). Nie rażąc jakimiś specjalnymi ubytkami ale też nie zaskakując niczym niezwykłym. Na pewno porównywalne w swojej klasie cenowej z zachodnią konkurencją. Takie jest moje zdanie. Są jednak tacy którzy je demonizują. Dla nich jest to ósmy cud świata rozkładający wszystkich i wszystko na łopatki.

To też będzie prawda.

Kuzyn murzyna

Widzisz Bald, Zasadniczo masz rację. Tylko gdybyś napisał:

Masz rację ale mnie martwi coś innego. Dość silne lobby (tutaj wstawiasz np. Studio 16 Hertz, AA, Harpia, BMN itp.) które nie pozwoli na podzielenie się swoją opinią chyba że jest ona pozytywna. Pamiętam dyskusję wokół (tutaj wstawiasz jakikiolwiek model w/w producentów). Nie rażąc jakimiś specjalnymi ubytkami ale też nie zaskakując niczym niezwykłym. Na pewno porównywalne w swojej klasie cenowej z zachodnią konkurencją. Takie jest moje zdanie. Są jednak tacy którzy je demonizują. Dla nich jest to ósmy cud świata rozkładający wszystkich i wszystko na łopatki.

To też będzie prawda.

Lobby o których piszesz są zamknięte w swoich klubach i mają do tego prawo. Nikt z nich nie wchodzi do wątków o Tonsilu zachwalając produkty (AA, Harpia Acoustics, QBA, ESA, Audiowave, Ancient Audio, Sound & Line - wstaw co chcesz) tak jak robią to miłośnicy jedynie słusznej polskiej marki. Czujesz różnice?

Blad tu chyba nikt nie jest takim zwolennikiem Tonsila jak Ty przeciwnikiem.. I zapomnij już o Altusach....

Nie jestem przeciwnikiem Tonsilu. Miałem Altusy, Altony, Bolero, Scherzo i Barcarolle. Ojcu kupiłem Siesty. Teraz gra na Studio 16 Hertz bo te podobały mu się bardziej. Gdyby Tonsil miał w ofercie coś na ich poziomie byłby pierwszym który by je zakupił (znaczy ja dla niego). Zamarzyła mu się jednak przezroczystość i namacalność jaką słyszał u mnie.

Lobby o których piszesz są zamknięte w swoich klubach i mają do tego prawo. Nikt z nich nie wchodzi do wątków o Tonsilu zachwalając produkty (AA, Harpia Acoustics, QBA, ESA, Audiowave, Ancient Audio, Sound & Line - wstaw co chcesz) tak jak robią to miłośnicy jedynie słusznej polskiej marki. Czujesz różnice?

Nie bardzo rozumiem sens tego wpisu. Czyli to, co ty wyprawiasz w tym wątku jest rewanżem za wpisy "tonsilowców" w innych wątkach? OMG! Mam nadzieję że na tym forum nie działa więcej takich mścicieli.

Ponad to Bald - naprawdę wierzysz, że nikt z nich nie wchodzi do wątków o Tonsilu zachwalając produkty (AA, Harpia Acoustics, QBA, ESA, Audiowave, Ancient Audio, Sound & Line - wstaw co chcesz)?

Kuzyn murzyna

Jak ja gadam z ojcem na temat audio to tylko o Szczepaniku..Fajnie że Twój ojciec wie o co chodzi w audio.

W jakimś sensie jest odpowiada za moje zainteresowanie tematem.

Nie bardzo rozumiem sens tego wpisu. Czyli to, co ty wyprawiasz w tym wątku jest rewanżem za wpisy "tonsilowców" w innych wątkach? OMG! Mam nadzieję że na tym forum nie działa więcej takich mścicieli.

Na szczęście ta teoria spiskowa jest tylko teorią i tylko Twoją. Co ja wyprawiam w tym wątku? Napisałem że Tonsil nie konkuruje jakością dźwięku z producentami takimi jak Harpia Sound & Line czy Studio 16 Hertz i to jest prawda. Prawdą jest również że miał ogromne zaplecze techniczne ale nie potrafił go wykorzystać. Zdaje się że świat wygląda nieco inaczej niż Ty go odbierasz.

Ponad to Bald - naprawdę wierzysz, że nikt z nich nie wchodzi do wątków o Tonsilu zachwalając produkty (AA, Harpia Acoustics, QBA, ESA, Audiowave, Ancient Audio, Sound & Line - wstaw co chcesz)?

Nie zauważyłem aby kampania reklamowa w/w firm wychodziła poza wątki klubowe. Ich posiadacze zdają sobie sprawę że Tonsil nie jest żadną konkurencją. Większość (w tym ja) przygodę z Tonsilem ma za sobą.

Napisałem że Tonsil nie konkuruje jakością dźwięku z producentami takimi jak Harpia Sound & Line czy Studio 16 Hertz i to jest prawda.

Tata też nie konkuruje jakością z Audi. To szczera prawda. Tylko że nikt tych marek samochodów nie porównuje, bo pochodzą z różnej półki cenowej i skierowane są do różnych odbiorców.

Ceny produktów wymienionych przez ciebie producentów zaczynają się tam, gdzie ceny Tonsila się kończą. I to też jest prawda o której taktownie milczysz. Ich bezpośrednie porównywanie nie ma więc sensu. Kilka osób próbowało już tobie to klarować. Ale widzę, że jesteś uparty.

I proszę ciebie - nie pisz mi o tym co kto zamieszcza w innych, np. klubowych wątkach. Skup się na tym, co jest tutaj. A jakoś nie dostrzegam, chociaż się bardzo staram opoinii że Tonsile to ósmy cud świata.

Bald - mam wrażenie że w tej dyskusji zostało już wszystko powiedziane. Proponuję żebyś zapomniał o Tonsilu i napisał coś o kolumnach Studia 16 Hertz, które kupiłeś.

Kuzyn murzyna

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.