Skocz do zawartości
IGNORED

3way z Vifą ne 123w jako średniotonowym

JARO 66

Rekomendowane odpowiedzi

Popieram i już się zbieram na odsłuchy:)

Rezerwację już masz zrobioną,tylko muszę znalezć kogoś w okolicach kto mi otwory wyfrezuje bo w przyszłym

tygodniu jadę na pomorze i zawinę do Akkusa po głośniki.

8948 zrobię 2,5way

Tylko czy uzyskasz co chciałeś ?

Właście co chciałeś uzyskać zmianą ?

Po dołożeniu 0.5 drogi nie zmieni się nic po za SPL-em .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nic poza basem nie ulegnie zmianie. Jesli sie zmieni, to bedzie wylacznie spowodowane nowa zwrotnica.

2.5 drogi to taki polsrodek na wiekszy bas gdy nie mozna sobie pozwolic na 3 drogi albo suba.

Tylko czy uzyskasz co chciałeś ?

Właście co chciałeś uzyskać zmianą ?

Po dołożeniu 0.5 drogi nie zmieni się nic po za SPL-em .

Nie wiem czy uzyskam co chciałem

Chciałem rozwinąć zestaw który posiadam jest to na pewno przystanek przed 3way i nie ma ryzyka bo

wszystkie przetworniki są przewidziane do dalszego użycia,dla tego że 3way będzie napewno na 2x18

Nic poza basem nie ulegnie zmianie. Jesli sie zmieni, to bedzie wylacznie spowodowane nowa zwrotnica.

2.5 drogi to taki polsrodek na wiekszy bas gdy nie mozna sobie pozwolic na 3 drogi albo suba.

Mam świadomość że jest to półśrodek,liczę na to że zmiany będą więcej niż kosmetyczne.

Straszny mętlik mam w głowie z jednej strony chciałbym dzwięk systemu rozwinąć z drugiej strony

boję się coś zepsuć ,w swoich wieloletnich doświadczeniach z audio przekonałem się że często

lepsze jest wrogiem dobrego i czasami wprowadzane zmiany dają inny dzwięk nie powiedziane że lepszy.

System od jakiegoś czasu nie ma praktycznie niedomagań i gdy bym słuchał tylko jazzu

to bym nie ruszał niczego natomiast w mojej płytotece jest 70% płyt z muzyką rockową głównie

po tej cięższej stronie gdzie trochę dopełnienia pasma w szczególności basowego by się przydało,sami wiecie

jak w większości przypadków słabo są nagrane płyty.To jest powodem mojego niezdecydowania,na dodatek Usher 8948

bardzo mi odpowiada jako głośnik i chciałbym przy nim zostać.Myślałem jeszcze o czymś takim aby na tych samych

przetwornikach 8948 zrobiś 3w gdzie i średniakiem i basowym jest 18.Czy to ma jakiś sens?Czysto teoretycznie

na zdrowy rozum każdy z tych głośników powinien zagrać lepiej bo obsługuje tylko część pasma,może patrząc na to z punktu ekonomicznego to się nie opłaca ale jeśli sygnatura dzwięku która mi odpowiada zostaje a jest dodatkowo

rozwinięta to mnie taka zmiana jak najbardziej to zadowala.

Zobacz sobie na kolumny akkus V4 i Akkus fidelia. Pierwsze to 2,5 drogi, fidelia 3-drogi na 2 osiemnastkach.

Tak jak pisałem wcześniej ograniczeniem jest u mnie ilość miejsca i kolumny o sporych gabarytach odpadają,

dla tego myślałem o jednej 18 na bas i ewentualnie 12 lub 15 na śrenicy ale jest to mało popularna opcja.Ważniejszy

niestety jest rozmiar kolumny niż walor soniczny jaki można osiągnąć stosując basowe głośniki 22 lub 26cm.Mam pełną świadomość tego że jest to półśrodek.Ofertę Akkusa znam i wariant ala V4 ale na 2szt 8948 jak i Fidelia jest prze ze mnie rozważany.

Fidelia to swietne polaczenie i wlasciwie to do czego autor powinien darzyc. Glosnik niskotonowy nie jest najdrozszym elementem kolumny jak w 90% projektow 3Way, gdzie najwazniejszy jest tylko BAS, a reszta aby grala.

Jezeli vifa Ne123 gra na takim samym poziomie na srednicy co NE180 (mialem ten glosnik kilka miesiecy), to na pewno robiac 3way na tym glosniku brzmienie zmieni sie na duzy plus w stosunku do ushera.

Fidelia to swietne polaczenie i wlasciwie to do czego autor powinien darzyc. Glosnik niskotonowy nie jest najdrozszym elementem kolumny jak w 90% projektow 3Way, gdzie najwazniejszy jest tylko BAS, a reszta aby grala.

Jezeli vifa Ne123 gra na takim samym poziomie na srednicy co NE180 (mialem ten glosnik kilka miesiecy), to na pewno robiac 3way na tym glosniku brzmienie zmieni sie na duzy plus w stosunku do ushera.

Jak możesz to napisz w jakich aspektach Vifa była lepsza od Ushera.

Myślę że u mnie nie będzie takiej sytuacji że najlepszy głośnik na bas choćby dla tego że mam

ss9700 a jeśli średniak 12-15cm to min Vifa Ne.Chciałem zostać przy 8948 ze względu na to że uważam go za bardzo dobry głośnik i po co mam go sprzedać za 1/2ceny a za to kupić

gorsze głośniki 8935 ,które miałem i wiem że jest to zupełnie inna liga.

to do czego autor powinien darzyc

popieram .

Nie pakował bym się z łączeniem 12cm z 8 cali .

Szczególnie "pompką" . Tak z doświadczenia pisze ;)

Jak to się nic nie zmieni. Zmieni się sporo w dźwięku i to zdecydowanie na plus.

Miałem na myśli że charakter się nie zmieni .

Głośniki zostają te same .

No i pytanie czy zmiana będzie warta niemal 1KPLN który trzeba wydać na głośniki.

Do tego przerabianie skrzynek, nowa zwrotnica .

Jak i tak w końcu mam być 3 way .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Dzięki wszystkim którzy czynnie włączyli się w ten wątek, klamka zapadła zestawienie będzie takie SS 9700+Vifa NE123+1xUsher 8948,jeszcze jedna wątpliwość czy

w sytuacji gdzie jest tylko jeden basowy jako średniaka dać Vifę NE123 czy lepiej Vifę NE149

Vifę NE123 czy lepiej Vifę NE149

NE123 .

Jak będziesz dokupował 2 nisko średniak w przyszłości to 4om-wą .

NE123 .

Jak będziesz dokupował 2 nisko średniak w przyszłości to 4om-wą .

Właśnie nie mam pojęcia czy będzie konieczność dokupienia jeszcze jednej pary Usherów,

myślę że spokojnie jedna para wystarczy czyli w takim wypadku 8 ohm

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.