Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz TT 42

ROCKmann

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie "dostałem" gramofon Marantz TT 42. Mam zamiar znaleźć w tym gramofonie zalety. Wiem, wiem, "mam sprzedać ten i kupić inny..." Ale, i to "ale" tutaj jest dla mnie kluczowe. Nie mam zamiaru sprzedawać tego gramofonu, bo to prezent od istotnej dla mnie osoby... Nie stać mnie na chwilę obecną na wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Ale stać mnie na to by kupić lepszą wkładkę i ewentualnie dokupić przedwzmacniacz gramofonowy, który nie będzie drogi, a będzie lepszy niż ten wbudowany w Marantz pm 7003. Myślę o wkładce Ortofon Red albo lepszej... by po prostu polepszyć brzmienie. Chciałbym o prostu cieszyć się analogiem. Myślałem o wkładce do 600zł, a o pre-amp do 1200zł. Co polecacie?

Prośba o wyrozumiałość i zbędne komentarze typu "sprzedaj i kup..." bo taka opcja nie wchodzi w grę :))))

https://www.audiostereo.pl/topic/111469-marantz-tt-42/

Znam ten gramofon bardzo dobrze. Ortodoksyjnie podchodząc do tematu powinno się napisać tak jak mówisz czyli: skrytykować, kazać sprzedać i kupić coś za 3000 zł. Nie mniej jednak nie zawsze jest to zdrowe i słuszne podejście :) Jak dla mnie gramofon ten gra lepiej niż sugerowałaby to konstrukcja. Wkładka to "przebarwiona" Audiotechnika AT-3600 i jest ona najsłabszym ogniwem. Wymiana tego elementu przyniosłaby najlepszy skutek. Problemem jest jednak fakt, że gramofon ten nie ma regulowanego ramienia co właściwie uniemożliwia logiczną wymianę wkładki (nie będzie można jej odpowiednio wyważyć). Jedynym rozwiązaniem byłoby dotarcie do danych dot. masy wkładki (lub wymontowanie jej i zważenie) w celu dobrania wyższej klasy zamiennika o bardzo zbliżonej masie (i nacisku ~ 2g) Nie inwestowałbym jednak więcej niż 500 zł na wkładkę do tego gramofonu - zmiana i tak będzie duża względem AT-3600. Oprócz masy należy mieć również na uwadze "wysokość" wkładki. Ortofon 2M Red jest wkładką dość "wysoką" i spotkałem się już raz z przypadkiem gdzie automatyka gramofonu przesuwała igłe dosłownie milimetry ponad płytą (chyba był to DENON DP-300F).

Marantz PM7003 to w mojej opini dobry (jak na jego cenę) wzmacniacz z porządną elektroniką na pokładzie. Wątpie by przy takim gramofonie wymiana preampa znacząco uzdrowiła Ci brzmienie analogu.

Pozdrawiam.

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/111469-marantz-tt-42/#findComment-3152835

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.