Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dźwięku w radiu przenośnym.

Lindrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam się do was o pomoc w naprawie lub naprowadzenie na usterkę. Pojęcie minimalne mam o elektronice ale gubię się w tych scalakach.

Kupiłem radioodtwarzacz przenośny Sony XDR-S100CD, który miał być częściowo sprawny ale okazało się, że w ogóle nie gra. To znaczy można włączyć, wyświetlacz wszystko pokazuje, można przeskakiwać po menu, wybierać źródło itd. płytę odtwarza ale brak jest dźwięku w głośniczkach wbudowanych w radiu oraz nie ma sygnału na słuchawkach.

Rozebrałem radyjko i wygląda to tak.

jest kilka modułów PCB:

• radio FM, DAB
  • płytka z line in, audio out, słuchawki oraz DC 9V
  • płytka z selektorem i przedwzmacniaczem w jednej kości BD3411FV ( IC301) oraz dwa wzmacniacze BA5417 (ic101,201)
  • płyka z wyświetlaczem i procesorem, eeprom oraz switche
  • moduł CD

Skupiłem się głównie na płytce ze wzmacniaczem i selektorem ponieważ sygnał który wchochodzi do "line in" przechodzi przez IC 301 i dalej do ic101,201 po czym wychodzi odrazu na głośniki lub słuchawki.

Pomierzyłem VCC: IC301=6,2V

VCC: IC101,201=8,2V

STBY: IC101,201=6,5V (ale co kilka sekund maleje na chwilę do 0V słychać wtedy lekke puknięcie w głośnikach po czym znów do 6,5V i tak wkółko)

napięcie na wyjściu IC101,201 czyli pomiędzy nogami 3 i 7 oraz 5 i 7 jest 4V

Wszystkie pomiary naniosłem na schemat w pdfie którego zamieszczam.

Wydaje mi się, że kość IC301 jest uszkodzona, choć się nie grzeje. Muszę się jednak upewnić ponieważ jest trudno dostępna oraz droga. Jak mogę to sprawdzić.

Zastanawiający jest też tryb Stand by na wzmacniaczach, który się włącza i wyłącza. Sprawdza w ten sposób czy jest sygnał czy jak to działa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Piotr

Zastanawiający jest też tryb Stand by na wzmacniaczach, który się włącza i wyłącza.

To jest faktycznie zastanawiające. Żeby coś więcej zobaczyć przydałby się schemat ze strony 27, albo wrzuć cały SV jeśli posiadasz.

Wrzucam całego service manuala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Piotr

Witaj,

Spróbuję Ci pomóc, nie wiem tylko czy znajdę wystarczająco dużo czasu na korespondencję.

Dla uproszczenia skupmy się na jednym, lewym kanale.

Na razie jednak zmierz względem masy napięcie na złączu CN902 oznaczone jako 6V, lub na + kondensatora C964 - to jest to samo.

Zmierz też od razu wartość napięcia w punkcie pomiarowym W202.

Dzięki panowie za zaangażowanie, nie śpieszy mi się z naprawą, grunt to zlokalizowanie usterki i przy okazji może się czegoś nauczę.

Mierzyłem tak jak poprzednio pisałeś Robertinusie, przed edytowaniem i napięcie na R313 i z jednej strony jest: 1.13V (od strony końcówek) i 2.0V od strony złącza W903. Oczywiście przydźwięk występował po wylutowaniu C122 oraz dotknięciu 11 nogi IC101.

Napięcie na CN902 pin 6V jest 6V ale kiedy stand by (na końcówkach) schodzi do 0V to napięcie na CN902 6V maleje do 5.7V.

Na W202 jest 2.84V po wejściu w stand by jest 34mV

Pozdrawiam

Piotr

Wylutuj jedną nogę R313 i sprawdź czy sprzęt nie zacznie grać. Spróbuj odtworzyć płytę CD.

Wylutowany R313 i nadal cisza, doszedł tylko cichutki szum w głośnikach który nie zwiększa się podwyższając głośność. I nadal występuje załączanie i wyłączanie trybu standby.

Pozdrawiam

Piotr

Wylutowany R313 i nadal cisza, doszedł tylko cichutki szum w głośnikach który nie zwiększa się podwyższając głośność. I nadal występuje załączanie i wyłączanie trybu standby.

Na razie zostaw ten rezystor R313 wylutowany, możesz natomiast wlutować (jeśli wylutowywałeś) kondensator C122.

Czyli rozumiem, że napięcie w punkcie pomiarowym W202 samoczynnie waha się?, czy podałeś wartości napięć kiedy sam włączasz i wyłączasz grajdoła?

C122 wlutowałem z powrotem na swoje miejsce od razu po pomiarze 11 nogi IC101. Następne pomiary robiłem z wlutowanym C122.

Napięcie na W202 jest stałe 2.84V przez kilka może kilkanaście sekund i na sekundę spada na 34mV po czym wraca do 2.84V i tak wkółko. Zbiega się to z czasem kiedy końcówki przelączają się w tryb w Stand by, ponieważ wtedy słyszę w głośnikach lekkie puknięcie tak jak pisałem na początku. Radio jest cały czas włączone podczas każdego pomiaru.

Czyli tak:

Na pinach 8 IC101,IC201 jest 6.5V to na W202 jest 2.84V (trwa to mniej więcej 8 sekund) po czym jest puknięcie w głośnikach i...

Na pinach 8 IC101,IC201 jest 0V to na W202 jest 34mV (trwa to sekundę).

I tak wkółko

na dziś kończę, o 4.00 muszę wstać.

Pozdrawiam

Piotr

No to wal się spać, a jutro zmierz napięcie na bazie Q957 i na emiterze Q958, ale z włączonym odtwarzaczem CD, najlepiej uruchom odczyt płyty i wtedy zmierz. Zwracaj uwagę czy mierzone napięcia nie wahają się.

Czy masz dostęp do oscyloskopu?

Spróbuj podłączyć jakiś inny wzmacniacz pod tę nózkę układu scalonego na której powinno być wejscie sygnału i wszystko będziesz wiedział- czy scalak jest walnięty ( na co stawiam) czy układ przed nim dający sygnał m.cz ;) Niestety nie mogę obejrzeć PDF-a :( ale stawiam na to ,ze jest jakis układ zabezpieczający ,który sprawdza czy końcówka mocy jest sprawna i włącza lub wyłącza stan stanby. PS. Pisałeś ,ze końcówka jest droga :) ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawić tam coś nawet w formie pająka opartego na jakimś tanim scalaczku ;) w końcu to tylko radyjko przenośne ;):P

Czy masz dostęp do oscyloskopu?

Gdyby miał dostęp do oscyloskopu to zapewne w 10 minut wiedziałby co jest grane ;)

Spróbuj podłączyć jakiś inny wzmacniacz pod tę nózkę układu scalonego na której powinno być wejscie sygnału i wszystko będziesz wiedział- czy scalak jest walnięty ( na co stawiam) czy układ przed nim dający sygnał m.cz ;) Niestety nie mogę obejrzeć PDF-a :( ale stawiam na to ,ze jest jakis układ zabezpieczający ,który sprawdza czy końcówka mocy jest sprawna i włącza lub wyłącza stan stanby. PS. Pisałeś ,ze końcówka jest droga :) ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawić tam coś nawet w formie pająka opartego na jakimś tanim scalaczku ;) w końcu to tylko radyjko przenośne ;):P

Gdyby miał dostęp do oscyloskopu to zapewne w 10 minut wiedziałby co jest grane ;)

To są dwie dwukanałowe końcówki, obie pracują w mostku i nie ma tam żadnego układu protect, nie wychodzi żadna informacja o ewentualnym uszkodzeniu końcówki mocy. Wstępnie można uznać, że końcówki są sprawne, po dotknięciu wejścia w głośniku pojawia się przydźwięk, są też szumy. Więc nawet jak by zniekształcały, to po podaniu m.cz. na wejście coś by było jednak słychać.

Myślę więc, że to nie końcówki mocy.

Pytam o oscyloskop, gdyż to może być nawet wyschnięty elektrolit gdzieś w zasilaniu, drobnostka trudna do namierzenia innymi sposobami.

Spróbuj otworzyć pdf-a, inaczej będziemy tylko dywagować, a zawsze co dwie głowy to nie jedna.

Z tego co zauważyłem procesor razem ze standby załącza też dwa regulatory napięcia po czym sprawdza te załączone napięcia, skoro więc nie może wyłączyć standby może być padnięty któryś z regulatorów. Sprawdziłbym czy jest 3,3V na emiterze Q371 oraz 6V na emiterze Q955. Oczywiście w czasie tych ośmiu sekund i wiadomej sekundy.

Sprawdzam emiter Q371 i 8 sekund jest 3.3V a na 1 sekundę spada do 1.6V to samo z emiterem Q955, jest 5.9V na sekundę 5.4V.

Sprawdzałem wszystkie elektrolity i jeśli wyschnięty wygląda jakby był nabrzmiały od góry to takich nie zauważyłem.

Dodam jeszcze kilka, mam nadzieje pomocnych informacji:

Nie chciałem pisać ponieważ myślałem, że to będzie usterka nie powiązana z pierwszą ale nie działa również wyszukiwanie radia w trybie DAB ani FM, tzn na wyświetlaczu miga "FM Tunning" lub "DAB Tunning" ale nic nie znajduje i na ręczne szukanie w ogóle nie reaguje choć w instrukcji jest taka opcja.

Widać też, że wymieniany był również C952 na 3300uF/16 ale nie wiem czy to nieudolny tunning poprzedniego właściciela czy fabryka taki wstawiła.

Mam w pracy oscyloskop TEKTRONIX 2205 20mhz o ile mnie pamięć nie myli, ale nie ma do niego sond i nie bardzo potrafię się tym posługiwać. Na upartego mógł bym go uruchomić o ile można mierzyć zwykłymi kablami pomiarowymi.

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

Za datascheet'em BA5417:

standby(nóżka 8) aktywacja minimum:3,5V->VCC,

-zmierzyć względem nóżki (4),

-moja propozycja- wylutować jedną stronę R315, i zadać na nóżkę (8) napęcie VCC z nóżki (4),(jeżeli zadziała to zostanie zawężona lista do sprawdzenia w obrębie punktu pomiarowego W202)

a po tym wszystkim sprawdź z czystej ciekawości przejścia sygnału przez gniazdo słuchawkowe (bocznik załączający i odcinający głośniki)

skasowałem lol:

str26 Servismanual)baza Q373-2,8V<->CV371-str33-CN808->CN801-str27->W801<->W903-str31->CN903--->pomiarówka W202,

Q955,959 DAB Power Control,

dochodzi Q960,961 (dostarczają do nóżki 8 Ba5417,

w tym obrębie masz jeszcze zenerkę i bodajże 4 kondy.

Wylutowałem jedną stronę R315, i zmostkowałem pin (8) z pinem (4) IC101 oraz analogicznie IC202 i nie zadziałało tzn nic nie słychać w głośnikach ani przez CD ani przez Line IN. Jedyne co zaobserwowałem to brak pukania w głośnikach.

Regulacja potencjometrem nie zwiększa głośności szumu w głośnikach.

Pozdrawiam

Piotr

Pulsacja 3,3V, oraz 6V występuje gdyż już na W202 jest ten objaw. Kiedy na W202 jest stan wysoki napięcia 3,3V oraz 6V wydają się być poprawne, pomijając oczywiście ich wolność od zakłóceń. To już przerabialiśmy.Trzeba szukać przyczyny pulsacji na W202, pewnie z procesora coś przychodzi, ale dla czego?, właśnie tu przydałoby się obmieść oscyloskopem zasilanie, z resztą nie tylko procka. Przy okazji ogólnie. Może kaszani się coś na resecie? - to też dość częsta przyczyna nieprawidłowej pracy procesorów.Kolego Lindrus, niestety oscyloskop wymaga jednak prostej sondy i ogólnej wiedzy o posługiwaniu się nim. Szkoda, że to jest poza zasięgiem, przykro pruć niezgrzebany sprzęt nie wykonując najpierw podstawowych pomiarów poprawności zasilania. I nie chodzi tu tylko o wartość napięć, ale też ich jakość. Bywa, że przerwa przy jednym odsprzęgającym ceramiku kilka nF skutecznie uziemi urządzenie.

Dostałem się do płyty głównej, co nie było łatwe. Sprawdziłem, zasilanie procka i jest poprawne i stabilne to samo układ resetu.

Jedynie problem występuje na dwóch pinach IC801, a mianowicie pin 26 (DAB-ON) ma 3.05V przez te 8 sekund i na sekundę spada do 0V.

To samo jest na pin 38 (DAB-3.3V-CHK) przez 8 jest 1.65V i spada powolutku do 1.63V po czym na sekundę robi się 0.7V.

Wygląda na to że robi się kółko zamknięte, pin 38 sprawdza czy jest poprawne zasilanie 3.3V, ale że nie jest stabilne to restartuje linię DAB-ON która steruje zasilaniem 3.3V (Q371-Q373) i jest potrzebne do jej stabilności oraz steruję zasilaniem 6V (Q955,Q959) i jest potrzebna do jej stabilności. Znowu linia 6V (Q955,Q959) zasila linię 3.3V(Q371-Q373).

Sprawdzałem kondensatory Ceramiczne oraz elektrolity w obrębie tych układów: 6V(Q955,Q959); 3.3V(Q371-Q373) i wszystkie trzymają swoją pojemność.

Pozdrawiam

Piotr

To samo jest na pin 38 (DAB-3.3V-CHK) przez 8 jest 1.65V i spada powolutku do 1.63V po czym na sekundę robi się 0.7V.

I to wydaje się w normie, tam ma być połowa z 3v3, bo to napięcie wędruje tu z regulatora przez dzielnik. W czasie tej sekundy powinno też spaść, bo właśnie wyjście DAB_on wyłącza w tym czasie stabilizator 6V z którego ten 3,3V jest zasilany. Pytanie dlaczego procesor robi to co 8sek? Sprawdź może jeszcze nepięcie na emiterze Q958.

Sprawdzę jutro Q958, ale jest to zasilanie 3.3V do CD a ten moduł działa dobrze i nie jest powiązany poprzednimi układami.

Poprzedni właściciel napisał, że radio zaczynało grać u niego po kilku minutach od włączenia, a u mnie w ogóle nie chce zastartować.

Pozdrawiam

Piotr

Sprawdzę jutro Q958, ale jest to zasilanie 3.3V do CD a ten moduł działa dobrze i nie jest powiązany poprzednimi układami.

Poprzedni właściciel napisał, że radio zaczynało grać u niego po kilku minutach od włączenia, a u mnie w ogóle nie chce zastartować.

Na 77 pin procka IC801 masz reset. Zmierz czy jest tam napięcie ok. 3V, następnie zewrzyj na sekundę tę nóżkę do masy. Jeśli grajdoł wystartuje, to możesz mieć uwalony scalak IC803.

Jak faktycznie radio załączało się kiedyś po pewnym czasie to najczęściej wina filtracji zasilania. Możesz mieć trafiony ktoryś kondensator elektrolityczny. Czyli wracamy do tego, o czym pisałem wcześniej.

Coś Ci podpowiem - tylko się nie śmiej - weź zwykłą suszarkę do włosów, włącz na gorący nadmuch i po włączeniu grajdoła skieruj na jego trzewia strumień gorącego powietrza. Jeśli sprzęt po niedługiej chwili zadziała możesz być pewien wyschniętego gdzieś kondensatora elektrolitycznego.

Jeśli powyższe działanie przyniosie pożądany skutek napiszę Ci jak postępować dalej.

Sprawdź może jeszcze nepięcie na emiterze Q958.

Na Q958 podczas odtwarzania CD jest E=3.4V; C=6.6V; B=4V kiedy CD jest wyłączony jest kolejno 1.4V; 6.8V; 1.2V.

Na 77 pin procka IC801 masz reset. Zmierz czy jest tam napięcie ok. 3V, następnie zewrzyj na sekundę tę nóżkę do masy. Jeśli grajdoł wystartuje, to możesz mieć uwalony scalak IC803.

Na pinie 77 jest stałe 3.1V i przy zwarciu tego pinu do masy grajdoł wyłącza się do trybu stand by (czyli gaśnie podświetlanie i pokazuje zegar). Nic poza tym się nie zmienia.

Coś Ci podpowiem - tylko się nie śmiej - weź zwykłą suszarkę do włosów, włącz na gorący nadmuch i po włączeniu grajdoła skieruj na jego trzewia strumień gorącego powietrza. Jeśli sprzęt po niedługiej chwili zadziała możesz być pewien wyschniętego gdzieś kondensatora elektrolitycznego.

Nie wiedziałem że taka operacja działa na wyschnięte kondensatory, myślałem że to tylko pomaga na zimne luty - w każdym bądź razie zrobiłem tak na wszystkich modułach i nie przyniosło żadnych rezultatów.

Do radia był dołączony nieorginalny zasilacz, ale sprawdzałem i na wyjściu ma 9V. Ale może za słaby jest, ponieważ ma 800mA. Nie wiem jaki powinien być, nigdzie nie znalazłem informacji. Sprawdzałem jednak na bateriach i wszystkie objawy były takie same jak przy zasilaczu.

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.