Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Z kontaktu telefonicznego wynika, że kolega z Lęborka organizuje odsłuchy.

Szczerze odradzam, polecam bezposredni kontakt z producentem i wypozyczenie do odsluchu za kaucja.

Tak zrobilem z moim dsd dac.

Lukasz co prawda wspominal, ze Big 7 wolalby dowiezc sam, zeby uniknac problemowz transportem, ale trudno znalezc wolny termin. No i skoro woza je do USA, to na wybrzeze Baltyku tez dadza rade.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Juz Ci sugerowalem posluchanie Big 7 , sam mam w planie.

To jest dac pcm , do ktorego mozna ,ale nie trzeba dodac modul dsd.

Najlepiej zadzownic bezposrednio do Lukasza, tel na priv.

Dzięki Mariusz.

Zadzwonię i pożyczę na odsłuch.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie, mamy z przyjacielem identyczne odtwarzacze CD, które od samego początku grały diametralnie inaczej;-) Różnią się zastosowanymi kondensatorami i rezystorami i to ma dość istotny wpływ na dźwięk. Poza tym urządzenia lampowe mają to do siebie, każda lampa może grać inaczej.

Tomek skrobnij mi plis na pw parę zdań na temat tego CDP Revoxa.

... nie wstawiłby sprzętu do WC ;)

A tak na poważnie to wcale nie twierdzę ,że Sony to popierdółka . Twierdzę ,że można lepiej i pitolenie na forum o tym ,że branża audio stoi w miejscu a nawet się cofa w rozwoju to głupoty klepane z nudów w klawiaturę.

Zawsze można lepiej, branża audio się rozwija, nie można temu zaprzeczyć, dostajemy teraz "1000 x upsampling", "10000000 x oversampling"

Ale co z tego faktu wynika? poprawa jakości dźwięku?, ja twierdzę, ze nie, Ty twierdzisz, że jest znacznie lepiej niż keidyś - to zresztą dobrze bo branża jak każda inna potrzebuje klienta, żeby mogła się dalej rozwijać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czy moze mnie ktos uszczypnac? ;)

Posłuchamy , zobaczymy.

Skoro to taka rewelacja to czemu nie.

Jak zagra tak jak opisywany jest na forum będę pierwszy , który to potwierdzi bez najmniejszych uprzedzeń.

Napiszę prawdę tak jak zawsze.

Problem tylko czy sprzedawca się nie wystraszy pożyczyć mi do odsłuchu?

Przy ew. zakupie zawsze można ew. wykonać jakąś inną obudowę na specjalne zamówienie.

Posłuchamy , zobaczymy.

Skoro to taka rewelacja to czemu nie.

Jak zagra tak jak opisywany jest na forum będę pierwszy , który to potwierdzi bez najmniejszych uprzedzeń.

Napiszę prawdę tak jak zawsze.

Problem tylko czy sprzedawca się nie wystraszy pożyczyć mi do odsłuchu?

Przy ew. zakupie zawsze można ew. wykonać jakąś inną obudowę na specjalne zamówienie.

Typu torba z Biedronki?:)

Konto w trakcie usuwania

Absolutnie nie mam nic przeciwko.

Wręcz przeciwnie uważam ,że SONY robi najlepsze TV (mam ich TV 4K) , jedne z najlepszych lustrzanek (Alpha 99) a i ich telefony komórkowe też nie są złe.

Natomiast firma SONY nigdy nie zajmowała się na poważnie sprzętem z półki hiend.

Robili w latach 80 - tych dobry sprzęt Audio/Video miałem ich kilka modeli różnych sprzętów.

Jeżeli uważasz ,że dla Ciebie stare playery czy wzmacniacze tej firmy są wystarczające to należy tylko się cieszyć z tego faktu.

Natomiast mylisz się twierdząc ,że to jest sprzęt na poziomie obecnych konstrukcji w hiend.

Nie potrzebnie się napinasz bo to nic nie zmieni . Takie są fakty.

Jeżeli Twoja droga w audio zakończyła się na tym pułapie to masz jeszcze wiele do posłuchania i ocenienia czy masz rację twierdząc ,że nie można lepiej - znacznie lepiej.

pozdr.

Nigdy? A słuchałeś kiedyś zestawu preESPRIT/ESPRIT? To się nie wypowiadaj może, bo piszesz głupoty. Wielki znawca HI-END`u..., może wróć do DENON`a, bo sobie nie radzisz widzę z oceną sytuacji...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zawsze można lepiej, branża audio się rozwija, nie można temu zaprzeczyć, dostajemy teraz "1000 x upsampling", "10000000 x oversampling"

Ale co z tego faktu wynika? poprawa jakości dźwięku?, ja twierdzę, ze nie, Ty twierdzisz, że jest znacznie lepiej niż keidyś - to zresztą dobrze bo branża jak każda inna potrzebuje klienta, żeby mogła się dalej rozwijać.

Absolutnie nigdy nie napisałem ,że pierdylion kHz cokolwiek załatwia.

Pisałem ,że jest wręcz odwrotnie.

Poczytaj moje wcześniejsze wpisy.

Miałem na prawdę masę sprzętów u siebie na odsłuch i piszę zawsze bez jakichkolwiek uprzedzeń względem czegokolwiek.

Jakbyś poczytał moje wpisy to dowiedziałbyś się ,że kupiłem i na razie nie zamierzam zmieniać dac - a , który w oczach jednego pana z naszego forum nie gra nawet w lidze sprzętu z Media Marktu ;)

Nigdy? A słuchałeś kiedyś zestawu preESPRIT/ESPRIT? To się nie wypowiadaj może, bo piszesz głupoty. Wielki znawca HI-END`u..., może wróć do DENON`a, bo sobie nie radzisz widzę z oceną sytuacji...

Całe szczęście ,że mamy takich wytrawnych ekspertów jak Ty na forum. ;)

Blask Twojej wiedzy na temat hiendu przyćmił wszystkich innych.

Ustalmy więc podstawowe fakty aby na przyszłość nie było już nieporozumień :

Nie ma bladego pojęcia o sprzęcie , gram na średnim hifi i jest mi z tym dobrze . Niczego nie zamierzam Tobie udowadniać.

Posłuchamy , zobaczymy.

No bardzo ciekawe co powiesz, bo jakos ufam Ci w recenzjach. Bardzo ciekawe, bo sa lampy i pewna szkola ktora lubisz, na pokladzie jest Sabre ktoro daje rozdzielczosc niestety w Big7 jest to zajechane lampa. Czy to jest poziom C8 na PCM-e, nie sadze C8 jest jasny na gorze, Big7 zgaszony, zobaczymy...

To zobacz na Hifishark ile tych Lampizatorów jest do sprzedania.

Ale Fikus dał zarobić Audioshow bo miał pokój w tym roku.

Aaaaa ... na świecie rzeczywiście.

Raz mu się przytrafiło :).

Pozdro

Tomek skrobnij mi plis na pw parę zdań na temat tego CDP Revoxa.

Stawiam na Revoxa B226.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

No bardzo ciekawe co powiesz, bo jakos ufam Ci w recenzjach. Bardzo ciekawe, bo sa lampy i pewna szkola ktora lubisz, na pokladzie jest Sabre ktoro daje rozdzielczosc niestety w Big7 jest to zajechane lampa. Czy to jest poziom C8 na PCM-e, nie sadze C8 jest jasny na gorze, Big7 zgaszony, zobaczymy...

Stasiu, zauwazyles, ze C8 tez jest "zajechany lampa"?

Obaj znani nam uzytkownicy graja przeciez na stopniu lampowym.

No i jakos zmieniles zdanie o Metronome, kiedys nie uwazales tego sprzetu, a teraz jest ok?

Konto w trakcie usuwania

Gość jt211

(Konto usunięte)

Mógłbyś to zajechanie wyjaśnić ?

I powiedzieć nam gdzie Big7 słuchałeś ?

Sprawa załatwiona.

Dzwoniłem i w przyszłym tygodniu mam mieć BIG7 na odsłuch.

pozdr.

Jarek a można wybrać typ lampy i konfigurację ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek a można wybrać typ lampy i konfigurację ?

Poprosiłem P.Fikusa aby przesłał swojego dac w max. wypasie.

Ale o lampy dopytam i dam znać.

Choć chyba zawsze można samemu potem poeksperymentować z lampami?

Gość jt211

(Konto usunięte)

Zależy jakie tam będą pogadamy jak będziesz wiedział z tego co

wiem to 45 albo 2A3 to triody DH.

Ja mam w swoim Cudacu triody 71A z lat 20 i 30 ubiegłego wieku :>)

Jak by były NOS 45 to bierz.

Aha i 45 czy 2A3 to deczko większe lampki niż te

które aktualnie używasz >)))

Stasiu, zauwazyles, ze C8 tez jest "zajechany lampa"?

Tak oba sa zajechane lampa, bo trudno zrobic stopien koncowy DAC-a aby zagral na tranzystorach, ale jesli juz sie uda otrzymujemy prawdziwe barwy i duza rodzielczosc, lampa te dwie rzeczy gubi

Ja np dostalem kilka lamp wybranych przez konstruktora w prezencie, abym sobie poeksperymentowal.

Poki co NOS Mullarda i prostownicza zainstalowana od nowosci sa b. dobre.

Przyjdzie czas na eksperymenty z pewnoscia.

Konto w trakcie usuwania

No i jakos zmieniles zdanie o Metronome, kiedys nie uwazales tego sprzetu, a teraz jest ok?

Tak bylo, ucze sie i dochodze do pewnych wnioskow...Ale wcale nie uwazam C8 za najlepszy DAC na swiecie bo w kazdym z samego szczytu cos jest dobrego, rowniez i w Big7.

Tak oba sa zajechane lampa, bo trudno zrobic stopien koncowy DAC-a aby zagral na tranzystorach, ale jesli juz sie uda otrzymujemy prawdziwe barwy i duza rodzielczosc, lampa te dwie rzeczy gubi

Mysle ,ze sie nie zgadzam,ze lampa gubi barwe i rozdzielczosc. Nie slyszalem dotad zadnego daka, ktory by mial barwe lepsza od sprzetow lampowych. Rozdzielczosc jest rowniez znakomita, nie szukam wiekszej.

Na pewno vivaldi byl bardziej od lamp szczegolowy i bardzo gladki, ale na dluzsza mete meczacy.

Konto w trakcie usuwania

Gość jt211

(Konto usunięte)

Znaczy to tylko tyle że jeszcze nie słyszałeś dobrego daca z lampą.

Ja np dostalem kilka lamp wybranych przez konstruktora w prezencie, abym sobie poeksperymentowal.

Poki co NOS Mullarda i prostownicza zainstalowana od nowosci sa b. dobre.

Przyjdzie czas na eksperymenty z pewnoscia.

A jakie tam masz Mariusz typy lamp ?

Pisalem w watku ztcp jak tylko odebralem mojego dsd daka, poszukam posta i podam nr.

Znalazlem, ten NOS to Mullard ecc40, symbol prostowniczej musialbym jeszce znalezc, ale jesli mńie pamiec nie myli to jakis poradziecki NOS.

Konto w trakcie usuwania

Mysle ,ze sie nie zgadzam,ze lampa gubi barwe i rozdzielczosc. Nie slyszalem dotad zadnego daka, ktory by mial barwe lepsza od sprzetow lampowych.

Bo takiego nie ma, moze C8... Ale prawdziwa barwa jest bez lamp, bo one daja swoja barwe, monotonna barwe, kolorowa, ale monotonna.

Jak sie pojdzie na koncert na zywo to sie wyraznie slyszy ze lampa zmienia mocno barwy. Prawdziwe barwy czesto sa tez rozne, maja tez odcien szarosci czerni ale tez i sa mocno nasycone czerwienia pomaranczem i blekitem, lampa nie ma takiej palety. A jesli chodzi o szczegoly to ma ograniczenia ktorych nie sposob przeskoczyc bo technologia lamp na to nie pozwala. THd tez slychac nie oszukujcie sie,slychac specyficznie ale jednak slychac.

Rozdzielczosc jest rowniez znakomita, nie szukam wiekszej.

Na pewno vivaldi byl bardziej od lamp szczegolowy i bardzo gladki

Te szczegoly sa tez bardzo wazne, i z lampa tegoo miec nie bedziesz, ale Vivaldi jednak jest troche wyprany z barw i brak mu soczystosci. Chociaz stack to bardzo wysoki poziom chyba najwyszy jaki jest na rynku jednak.

To Revox B225. Napęd CDM1, selekcjonowane kości Philips 1540.

No to ja mam podobne jak nie identyczne granie. Philips CD 960 jest także z CDM1 tyle że z DACiem 1541. To najwyższe osiągnięcie Philipsa w playerach CD. Potem pod swoją marką nie zrobili już nic ciekawego, wysoka pólka, aż się boję napisać hi-end bo j&a mnie doprowadzi do porządku, wszystko lepsze było sygnowane Marantzem.

Też uważam że ten player postawi do pionu niejeden dzisiejszy hiend.

Jak Ci ten Revox podpasował w gusta? W Polsce Nomos oferuje go za ok. 2000 zł.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ale Vivaldi jednak jest troche wyprany z barw i brak mu soczystosci.

Dlatego go nie kupiłem i zdecydowałem się na "przestarzałą konstrukcję" lampowo-tranzystorową ;)

Choć długo łamałem się co mam zrobić bo Vivaldi gra na prawdę znakomicie pod względem prezentacji wglądu w nagranie.

Lepiej pod tym względem niż C8 ale barwa i soczystość jednak przeważyły na korzyść C8.

Jakbym słuchał 1-2 godz. w tygodniu to wziąłbym DCS-a ale jak się słucha praktycznie codziennie po kilka godz. to zmieniają się preferencje ;)

aż się boję napisać hi-end bo j&a mnie doprowadzi do porządku

Nie bój żaby ;)

Nie gryzę bo w tym wieku już nie dam rady ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.