Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki to serwer?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A jaki to serwer?

Składak. Coś w rodzaju serwera Piopio, tylko poskładanego wg opisów z internetu z jakimiś dodatkowymi kartami i softem. W opinii właściciela gra na poziomie Aurendera i jemu podobnych. Niestety nie jestem w stanie tego ocenić, nie było takowego do porównań.

Ale porównywałeś go jakoś z innymi serwerami, nawet komercyjnymi? Czy w ogóle na razie nic, bo ma np dopiero pół roku...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale porównywałeś go jakoś z innymi serwerami, nawet komercyjnymi?

Tego akurat nie. Nie miałem niczego do porównań. Serwer jest autorstwa mojego kolegi, ale ma charakter indywidualny i nie przeznaczony do powszechnej odsprzedaży;-) Kolega jest elektronikiem, kiedyś miałem u siebie DAC jego autorstwa i przez lata bronił się świetnie. Teraz zrobił sobie serwer oraz dokupił DAC Ayon Skylla. Pewnie docelowo będzie robił własny. Przy czym Skylla nie obsługuje DSD, więc do testów użyliśmy właśnie Lampizatora, takiego jak ma Mariusz. Stąd też pozwoliłem sobie zabrać głos w tym wątku. Mój kumpel podobnie jak większość uważa, że podawanie bezpośrednio z serwera jest lepsze niż z CD, stąd jego dzieło w postaci serwera.

Nie chciałem tego pisać żeby uniknąć kolejnej awantury, tym bardziej że sam nie mam jeszcze wyrobionego zdania na temat DSD, ale pamiętam co mówił mi na ten temat mój znajomy producent muzyczny i masteringowiec. Otóż mówił, że DSD to jest wytwór pod publiczkę żeby wyciągnąć kasę i że wszystkie DSD i tak robi się z dobrych PCM.

Panowie żeby było jasne żadne ale to żadne nagrania nie powstają w formacie DSD, cała technika studyjna jest realizowana w formacie wielobitowym PCM i nie istnieją jak dotychczas (i w nabliższej przewidywalnej przyszłości nie będą istnieć) możliwości dokonywania miksów czy innych studyjnych manipulacji na formacie zarówno DSD jak i jakimkolwiek innym jednobitowym,

format DSD (czy dowolny inny jednobitowy) jest wynikiem końcowej konwersji do postaci DSD nagrania zrealizowanego w wielobitowym PCM (łącznie z masteringiem),

przy czym identyczny proces zachodzi (proces konwersji formatu wielobitowego PCM) w każdym przetworniku jednobitowym np. MASH czy dowolnym innym od 1988 roku i nie potrzeba do tego jakichś wybitnych super komputerów,

Wasze (użytkowników DSD) oczarowanie odtwarzaniem DSD jest w rzeczy samej zupełnie tożsame z tym co działo się w końcu lat 80-tych kiedy to pojawiły się pierwsze jednobitowce, opinie i wrażenia są po prostu identyczne tak jak identyczna jest idea stojąca za przetwarzaniem jednobitowym,

firmy nagraniowe po prostu kolejny raz usiłują wymusić na rynku ruch, który jest w fazie zamierania i forsują (co niektóre) odgrzany format z lat 80-tych pod nową nazwą, z nową otoczką marketingową - na to jest tylko jedna rada, kubeł zimnej wody na rozpalone głowy - a DSD wcześniej czy później i tak zniknie z rynku gdyż niczego lepszego w stosunku do klasycznego PCM nie oferuje, tak jak szlag trafił SACD tak będzie i tym razem.

Piszesz mniej wiecej to samo co Stasiu.

Czy rowniez nagrania z master tapes udostepniane przez takie strony jak nativedsd.com sa rejestrowane przy uzyciu kodowania pcm , a nastepnie transkodowane do dsd?

Myslalem, ze natywne dsd oznacza inny sposob rejestracji, niz pcm, czy bylem w bledzie?

Oto co pisze zalozyciel nativedsd.com:

"As a professional musician, when I became a classical music label owner, it was my passion to not only bring great music to our listeners, but also to transfer the emotion of that music’s creation. I found that DSD recording best met that need, and it is why we started this platform."

- C. Jared. Sacks

Jeszcze raz powtorze, ze w moim systemie klasyka w natywnym dsd jest wyjatkowym doswiadczeniem, najlepsze pcm nie daja takiego wrazenia bycia na koncercie mimo, ze technicznie sa swietne.

Na przyklad firma channelclassics podaje zarowno rodzaj mikrofonow uzytych do rejestracji , jak i konwertera, w tym przypadku jest to konwerter marki Grimm DSD. Czy on rowniez rejestruje w pcm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Nie chciałem tego pisać żeby uniknąć kolejnej awantury, tym bardziej że sam nie mam jeszcze wyrobionego zdania na temat DSD, ale pamiętam co mówił mi na ten temat mój znajomy producent muzyczny i masteringowiec. Otóż mówił, że DSD to jest wytwór pod publiczkę żeby wyciągnąć kasę i że wszystkie DSD i tak robi się z dobrych PCM.

I facet miał rację. Czysty marketing. Na co również wskazuje kolejna wolta i zaangażowanie w DSD naszego czołowego specjalisty od jittera, czyli .... kto zgadnie?

Pytanie czy twój DAC PCM jest aż tak dobry jak DSD?

Z tych , ktore sluchalem w domu, a byly to m inn Vivaldi, C8, C8+, Kalliope i kilka innych jedynie C8 + moglby zastapic AA La Fontaine, oczywiscie na moj gust.

Konto w trakcie usuwania

DSD nie nadaje się do produkcji, ponieważ nie da się go obrabiać. I w istocie sprawa przedstawia się tak, jak pisze Vittorio. DSD w studio powstaje z PCM. Pytanie po co?

Pytanie czy twój DAC PCM jest aż tak dobry jak DSD?

Dac dac-kiem , ale nie tylko on stanowi o jakości odtwarzania.

Jeszcze jest "cuś" takiego jak transport i on wg. mojej opinii jest nie mniej ważny od samego dac-a.

Testowałem różne dac-i , playery zintegrowane i transporty stąd uważam j.w.

Dziwne ,że nasi audiofile pomijają to w swoich ocenach ;)

Sugerujesz, ze jedynie transport plyt cd ma sens, a czy zadales sobie trud posluchac transportu plikow z referencyjnego materialu?Mozesz podac, na jakich nagraniach oceniales W20 i serwer Amare? Czy sluchales kiedykolwiek plikow natywnego dsd z transportu plikow?

To moze miec zasadnicze znaczenie dla ostatecznych wynikow. Chetnie sie dowiem czy sluchales i jakich nagran pcm firmy RR 24/176,4 oraz natywnych dsd np z nativedsd czy bluecoastmusic.

Konto w trakcie usuwania

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czy rowniez nagrania z master tapes udostepniane przez takie strony jak nativedsd.com sa rejestrowane przy uzyciu kodowania pcm , a nastepnie transkodowane do dsd?

Myslalem, ze natywne dsd oznacza inny sposob rejestracji, niz pcm, czy bylem w bledzie?

Oto co pisze zalozyciel nativedsd.com:

"As a professional musician, when I became a classical music label owner, it was my passion to not only bring great music to our listeners, but also to transfer the emotion of that music’s creation. I found that DSD recording best met that need, and it is why we started this platform."

- C. Jared. Sacks

Jeszcze raz powtorze, ze w moim systemie klasyka w natywnym dsd jest wyjatkowym doswiadczeniem, najlepsze pcm nie daja takiego wrazenia bycia na koncercie mimo, ze technicznie sa swietne.

Na przyklad firma channelclassics podaje zarowno rodzaj mikrofonow uzytych do rejestracji , jak i konwertera, w tym przypadku jest to konwerter marki Grimm DSD. Czy on rowniez rejestruje w pcm?

Oczywiście jest możliwe zrealizowanie nagrania w czystej postaci DSD, jednak będą to nagrania zrealizowane tylko i wyłącznie za pomocą dwóch mikrofonów oddzielnie dla kanału lewego i prawego a ponieważ sygnałem wyjściowym będzie ciąg jednobitowy więc nie będzie żadnej ale literalnie żadnej możliwości edycji studyjnej na takim ciągu, nie będzie można nawet ściszyć poziomu nagrania,

wszelkie manipulacje w studiu na tzw natywnym DSD nie są możliwe do zrealizowania, gdy trzeba przeprowadzić mastering to trzeba dokonać konwersji do PCM następnie przeprowadzić master i ponownie przekonwertować do postaci DSD (SACD),

odnośnie samego DSD to jest to po prostu SACD ze zdjętą warstwą zabezpieczeń tak by plik mógł być odtwarzany z komputera więc jeśli masz odtwarzacz SACD i płyty SACD to masz jednocześnie DSD,

mam nadzieję, że przedstawione tu przeze mnie wyjaśnienia są zrozumiałe :-))

Vittorio,

To ze grajac sacd gram dsd wiem od dawna, bo duza czesc mojego zbioru stanowia plyty zrippowane za pomoca ps3 do dsd.

Jesli dobrze zrozumialem, natywne dsd jest calkowicie mozliwe, jednak nie poddaje sie masteringowi.

Jak wiec patrzec na nagrania z channelclassics ,jak chocby zalaczony link z milymi paniami?

On byl zarejstrowany natywnie w dsd, ale dla celow masteringu w studio - musial byc? przekonwertowany do pcm , a potem z powrotem do dsd i udostepniony klientom?

Jesi tak, to czy mastering w pcm zmienia istotnie pierwotny marerial zarejestrowany w dsd i w jakim zakresie?

Konto w trakcie usuwania

Mariusz słuchałem tylu sprzętów i nagrań więc wybacz nie spamiętam wszystkiego.

Były wszelkie możliwe i dostępne formaty.

Nie twierdzę ,że powinieneś słuchać z transportu a nie z Twojego plikowca Aurendera.

Nie zamierzam się z Tobą ponownie spierać o przysłowiową pietruszkę bo darzę Ciebie szacunkiem.

Jedyne na co chciałbym zwrócić Twoją uwagę to fakt ,że żadnego z tych dac-ów nie słuchałeś na dedykowanym ( topowym ) transporcie CD więc możliwym jest ,że Twoja ocena na temat DSD vs. PCM może być mniej obiektywna.

Uważam ,że na średnich , słabszych urządzeniach SACD brzmi czasami lepiej niż PCM.

W najlepszych urządzeniach skonstruowanych pod PCM ( i DSD jako marketingowy dodatek ) nie ma już takiej sytuacji i PCM gra dla mnie ( ale jak widać po wpisach nie tylko ) po prostu lepiej niż DSD / SACD.

Masz rację ,że DSD jest bardziej gładkie w odbiorze ale niestety brak mu pazura, przestrzeni , dynamiki a przekaz wydaje się być mniej barwny niż PCM.

Takie były moje ( i osób , które słuchały ) odczucia na temat porównania tych formatów.

Stąd ja mam tor zbudowany pod PCM jako subiektywnie wierniejszy format.

Co nie znaczy ,że Tobie może bardziej podobać się DSD ;)

pozdr.

Jarek,

Ja tez Cie szanuje, ale na pytanie odpowidziales b. wymijajaco:)

Nie pamietasz plikow , ktore musisz miec w koncu u siebie do testowania tylu sprzetow?:)

Nie wiem jak Ty, ale ja mam jakies 15-20 utworow, ktorych slucham zawsze, jak dostaje cos nowego do testowania. Im dluzej mam sprzet na testy, tym wiecej roznych nagran slucham, ale ta 20 to zawsze idzie na pierwszy ogien.

Konto w trakcie usuwania

Jarek,

Ja tez Cie szanuje, ale na pytanie odpowidziales b. wymijajaco:)

Nie pamietasz plikow , ktore musisz miec w koncu u siebie do testowania tylu sprzetow?:)

Wyobraź sobie ,że np. Aurendera miałem wypożyczonego z zapełnionym po brzegi dysku repertuarem.

Jeżeli uważasz ,że powinienem pamiętać jakich nagrań ( spośród kilkuset płyt ) akurat wtedy słuchałem to chyba przeceniasz moją i tak jak na mój wiek dobrą pamięć ;)

Sluchanie na nieznanym matriale to nienajlepszy sposob na wyrobienie sobie rzetelnej opinii moim zdaniem. Myslalem , ze masz swoj dysk z nagraniami testowymi, jesli nie , to opinie nie bede w pelnie miarodajne.

Konto w trakcie usuwania

Mam taką roboczą koncepcję i jeszcze nie wiem, czy na pewno tak jest. Znam system marslo i to jest system tubowy, a więc nie z mojej bajki, ale z drugiej strony z pewnością najlepszy tubowy jaki słyszałem. Dobrze zestawiony i do tego przepiękny pokój o metrażu....zapomniałem... :-)

Tak czy inaczej system jest wyśmienity ale niewątpliwie jest to system tubowy i tym samym ma pewne cechy takowego systemu. Tuba gra ofensywne i z tym nie ma co dyskutować. U marslo jest to złagodzone poprzez wzmacniacz SET, więc finalnie jest dobrze, ale tuby same w sobie..." ofensywne som i basta".

I może być tak, że u marslo, w jego systemie pliki DSD ze swoim złagodzeniem i zaokrągleniem na krawędziach wypadają lepiej, ale nie dlatego, że są lepsze same w sobie, ale dlatego, że jego kolumny pliki PCM prezentują nieco za ostro.

Będziemy mogli to zweryfikować u mnie. Na koniec października kończę zamiany w swoim systemie i liczę, że marslo ruszy swój hrabiowski,francuski tyłek i wleci do mnie. Mój system jako, że zupełnie inny niż system marslo z pewnością nie przypadnie mu go gustu, co jest normalne, bo zawsze to co jest inne niż to do czego się przyzwyczailiśmy nie bardzo nam pasuje. Ale nie jest to ważne. Ważniejsze jest, że będziemy mogli porównać DSD z PCM. Co prawda nie mam Lampizara, ale Kalliope też dobrze sobie radzi z DSD, a z PCM wręcz wyśmienicie.

Powiedz mi proszę, bo pewnie już było ale…. wątek Twój jest dosyć obszerny. Czy mam rozumieć, że podobnie jak Elberoth wszystko konwertujesz już do DSD, łącznie z PCM?

Nie kolego Zenonie, ok 90 % materialu to pcm , z czego 1/3 naprawde dobrej jakosci w nieskompresowanym flac i wave, tylko 10 % to dsd, za to prawie wszystkie nagrania sa przynajmniej niezle, a wiele wybitnych.

Nie konwertuje, gram tak jak kupilem.

Konto w trakcie usuwania

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Jak wiec patrzec na nagrania z channelclassics ,jak chocby zalaczony link z milymi paniami?

On byl zarejstrowany natywnie w dsd, ale dla celow masteringu w studio - musial byc? przekonwertowany do pcm , a potem z powrotem do dsd i udostepniony klientom?

Jeśli był poddany masteringowi to musiał też przejść dwukrotny proces konwersji DSD => PCM i PCM =>DSD,

Jesi tak, to czy mastering w pcm zmienia istotnie pierwotny marerial zarejestrowany w dsd i w jakim zakresie?

To pytanie niestety pozostanie bez odpowiedzi gdyż po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki typ przetwornika a/c (analog/DSD) był zastosowany ani jaki jaki format konwersji DSD był przyjęty np. czy było to DSD-64 (stosowane między innymi w SACD) czy też DSD-128 (choć tu puszczając wodze fantazji mogę tylko przypuszczać, że to DSD-128,

ponad to kompletnie nie mam wiedzy na temat jakim typem konwertera DSD => PCM => DSD się posługiwano więc sam rozumiesz, że nie chcąc być gołosłownym fantastą na tak postawione pytanie odpowiedzieć nie mogę.

Mam taką roboczą koncepcję i jeszcze nie wiem, czy na pewno tak jest. Znam system marslo i to jest system tubowy, a więc nie z mojej bajki, ale z drugiej strony z pewnością najlepszy tubowy jaki słyszałem. Dobrze zestawiony i do tego przepiękny pokój o metrażu....zapomniałem... :-)

Tak czy inaczej system jest wyśmienity ale niewątpliwie jest to system tubowy i tym samym ma pewne cechy takowego systemu. Tuba gra ofensywne i z tym nie ma co dyskutować. U marslo jest to złagodzone poprzez wzmacniacz SET, więc finalnie jest dobrze, ale tuby same w sobie..." ofensywne som i basta".

I może być tak, że u marslo, w jego systemie pliki DSD ze swoim złagodzeniem i zaokrągleniem na krawędziach wypadają lepiej, ale nie dlatego, że są lepsze same w sobie, ale dlatego, że jego kolumny pliki PCM prezentują nieco za ostro.

Będziemy mogli to zweryfikować u mnie. Na koniec października kończę zamiany w swoim systemie i liczę, że marslo ruszy swój hrabiowski,francuski tyłek i wleci do mnie. Mój system jako, że zupełnie inny niż system marslo z pewnością nie przypadnie mu go gustu, co jest normalne, bo zawsze to co jest inne niż to do czego się przyzwyczailiśmy nie bardzo nam pasuje. Ale nie jest to ważne. Ważniejsze jest, że będziemy mogli porównać DSD z PCM. Co prawda nie mam Lampizara, ale Kalliope też dobrze sobie radzi z DSD, a z PCM wręcz wyśmienicie.

Bardzo to jest mozliwe, dlatego zawsze sie zastrzegam" w moim systemie i na moj gust"

Sadze, ze Twoj system bardzo mi sie spodoba, ja nie mam tylko jednego wzorca , wiele razy pisalem, ze moglbym zyc z wieloma ... systemami:)

Podobaly mi sie Rockporty, Utopie, Boenicke , Wilsony i pare innych.

Co do mojego systemu, to zawsze myslalem , ze mozna duzo lepiej, ale im wiecej slucham, tym jestem o nim lepszego zdania:)

Na poczatku wrzesnia poslucham zestawu, ktory ostatnio w Monachium podobal sie wielu, a od mojego rozni sie wzmacniaczem i transportem- zamiast W20 bedzie wypasiony komputer z HQPlayerem, no i inne kable.

Jak i tam bedzie slabszy dzwiek niz w domu, chyba zaloze firme doradztwa tubowego:)

Konto w trakcie usuwania

Wlecisz do mnie pod koniec października czy w listopadzie i posłuchamy u mnie. Na pewno system gra inaczej, a czy to inaczej tobie też przypasuje to inna kwestia. Ważniejsze jest, że porównamy DSD z PCM.

Jeśli był poddany masteringowi to musiał też przejść dwukrotny proces konwersji DSD => PCM i PCM =>DSD,

To pytanie niestety pozostanie bez odpowiedzi gdyż po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki typ przetwornika a/c (analog/DSD) był zastosowany ani jaki jaki format konwersji DSD był przyjęty np. czy było to DSD-64 (stosowane między innymi w SACD) czy też DSD-128 (choć tu puszczając wodze fantazji mogę tylko przypuszczać, że to DSD-128,

ponad to kompletnie nie mam wiedzy na temat jakim typem konwertera DSD => PCM => DSD się posługiwano więc sam rozumiesz, że nie chcąc być gołosłownym fantastą na tak postawione pytanie odpowiedzieć nie mogę.

A czy jest mozliwe, ze pliki natywnego dsd nie sa masterowane w pcm?

Wlecisz do mnie pod koniec października czy w listopadzie i posłuchamy u mnie. Na pewno system gra inaczej, a czy to inaczej tobie też przypasuje to inna kwestia. Ważniejsze jest, że porównamy DSD z PCM.

Jasne, ze wlece:)

Konto w trakcie usuwania

Panowie żeby było jasne żadne ale to żadne nagrania nie powstają w formacie DSD ...

W szafie śpisz ?

Strumień DSD, uznawany za "najbardziej analogowy", można zgrać z :

- natury, na analogowym torze

- nośnika analogowego w przypadku archiwaliów

- z dowolnego nośnika cyfrowego ( referencje ze studyjnego DXD ) w domenie cyfrowej jak i analogowej.

Transformacja algorytmami D/D lub na drodze DAD.

Nie pisz więcej takich bzdur, bo młodzież czyta i wyciąga błędne wnioski. :)

Oczywiście - patrz wyżej !

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Jest możliwe na przykłd konwersja do "zwyczajnego" analogu, miks i master analogowy i ponowna konwersja analog => DSD, choć to byłoby już zupełnie hard core ;-))

Strumień DSD, uznawany za "najbardziej analogowy"...

Słuchałeś prawdziwego analogu kiedyś w studiu? No właśnie... Więc nie pisz bzdur...

Jeśli był poddany masteringowi to musiał też przejść dwukrotny proces konwersji DSD => PCM i PCM =>DSD

Nie musiał ! Rozwiązaniem może być DSD - Analog - DSD , jak już koniecznie musi.

Słuchałeś prawdziwego analogu kiedyś w studiu? No właśnie... Więc nie pisz bzdur...

Co tym wpisem, pomijając swoją ignorancję, chciałeś udowodnić?

No dobra, spory zostawmy fachowcom, ja przyjmuje, ze natywne dsd rozni sie wyraznie od pcm.

Tak to slychac ,jak sie porowna na tym samym urzadzeniu tj lampi b7 granie natywnego dsd i pcm. To sa rozne rodzaje dzwieku, dsd wyraznie blizej analogu.

Konto w trakcie usuwania

Co tym wpisem, pomijając swoją ignorancję, chciałeś udowodnić?

Dobrze, ponawiam pytanie, słuchałeś kiedyś prawdziwej taśmy analogowej tuż po nagraniu w studiu? Jak ona brzmi? Dlaczego mylnie, format SACD/DSD, jest mylony z analogiem? Słuchałeś kiedyś w referencyjnym systemie SACD? Jak to grało w porównaniu z CD (ten sam materiał, tłoczenie z tego samego roku)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.