Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer Pd-91

cezar504

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by nie liczyć 400 euro, to nawet nie jest połowa z 3.500zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ceny topowych klocków trzymają się mocno, a nawet rosną bo jest ich coraz mniej.

W dobie wszechobecnego dziadostwa, jednorazówek i totalnej tandety to bardzo poszukiwany towar.

Bardzo ciekawe, że jest ich coraz mniej, skoro to taki świetny sprzęt i bardzo poszukiwany towar.

To co się z nimi dzieje, że jest ich coraz mniej? Tak pytam z ciekawości, bo nie bardzo to rozumiem :)

Poza tym nikt się nawet nie zająknął na temat stanu faktycznego sprzedawanych egzemplarzy,

które albo już się sypią, albo lada dzień zaczną, a koszt serwisu takiego klamota, to 1/3 jego ceny.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jak to co się z nimi dzieje? Nie są produkowane, to i ich ubywa...

Swoją drogą gdybym miał wydać 2-3 koła za nowy/współczesny CD mocno bym się zastanowił. Właśnie filtruję znany portal w dziale odtwarzacze CD, jednopłytowe, nowe. Cena od 2500 do 3000. Nowych 37 sztuk. Proszę, zerknij co w tej kwocie można dzisiaj kupić i co to jest warte.

Jak to co się z nimi dzieje? Nie są produkowane, to i ich ubywa...

Bez przesady. Te sprzęty, to nie jest jakaś ręczna robota, tylko taśmowo klepana masówka,

produkowana w setkach tysięcy (jak nie milionach) egzemplarzy. Ubytku paru sztuk rocznie rynek nikt nie zauważy.

Swoją drogą gdybym miał wydać 2-3 koła za nowy/współczesny CD mocno bym się zastanowił. Właśnie filtruję znany portal w dziale odtwarzacze CD, jednopłytowe, nowe. Cena od 2500 do 3000. Nowych 37 sztuk. Proszę, zerknij co w tej kwocie można dzisiaj kupić i co to jest warte.

A to już jest zwykłe naciąganie faktów :) Nikt nic nie mówi o kupowaniu nowych, przynajmniej ja nie zauważyłem.

Stwierdziłem tylko, że jak mam dać 3.500zł za ponad 20 letniego PD-75 moim zdaniem realnie wartego może 1/3 tej chorej ceny,

to wolałbym dołożyć 500zł do niespełna 10 letniego Marantza SA-11s1, który zrobi z Pionka miazgę i mi podziała dwa razy dłużej.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tak, tak, tak... internetowych legend ciąg dalszy.

Napisz po prostu, że masz takiego do opchnięcia i wszystko będzie jasne :)

Sorry panowie, ale jesteśmy już niebezpiecznie blisko granicy absurdu,

bo jeśli wystawiam topowy player Marantza sprzed 10 lat przeciwko średniej półce Pioneera sprzed 25 lat

i w odpowiedzi czytam: "Z ta miazgą Marantz vs Pioneer (warstwa CD) to nie był bym taki pewny."

no to sam już nie wiem czy wy to wszystko piszecie poważnie czy tylko jaja sobie robicie.

Kolejny argument: "A odtwarzacze serii SA podziałają, owszem...jak co 2-3 lata będziesz wymieniał laser."

i kolejne wątpliwości... zapytam wprost - miałeś że wiesz czy tylko powtarzasz zasłyszane gdzieś opowieści?

Bo jak tak mamy sobie klepać banialuki tylko po to żeby klepać, to sorry, ale szkoda na to czasu.

Spokojnie.

Nie mam nic do sprzedania.

Ocenianie "półek" to baaadzo szeroki temat do dyskusji.

Dla jednego PD-91 będzie średnią półką, dla drugiego wysoką, dla trzeciego hi-endem. Tak to wygląda.

Ja już się nasłuchałem o dźwiękowych deklasacjach miazgach, przepaściach, pięciu klasach wyżej i podchodzę do tego z dużym dystansem, bo jak przyszło do porównań do starej daty, osławione, legendarne klocki wypadały cokolwiek przeciętnie przy porównywaniu z jakąś budżetówką, a dla kontrastu super-nowoczesne (niby hi-endowe) odtwarzacze grały na poziomie DVD Funaja.

A wracając do "topowego" Maranzta - nie zmyślam. Sprzęt kupiony za granicą z papierami, gwarancją - nowy w komplecie ze wzmacniaczem. Żeby było śmiesznie - dużo taniej niż w naszym kraju. Prezentował się wybornie. Ale 7 lat niezbyt intensywnego użytkowania i trzy wizyty w serwisie. Jeden z najbardziej marudnych CD - czyta porysowane CD-R po 0,50 groszy, a za chwilę nie potrafi uruchomić tyle co kupionego oryginała. Przecież to jakaś kpina. Za każdym razem ten sam problem - laser i jego regulacja. Serwis niby to regulował, wymieniał całe mechanizmy, a i tak problem nigdy nie został rozwiązany. W międzyczasie wymiana na prawie nowy (wystawowy) egzemplarz nic nie dała. Więc ów topowy sprzęt poszedł za przeproszeniem w piździec, bo otwarzacz ma nie tylko wyglądać, a przede wszystkim działać.

Piszesz o SA-11s1?

Bo jeśli tak, to ja miałem egzemplarz używany, kupiony jako 5-letni.

U mnie stał jakieś dwa lata i u kolejnego właściciela stoi kolejne już chyba ze trzy.

A więc sprzęt ma 10 lat i jedyne co w nim było do roboty, to wyciągnięty pasek szuflady do wymiany.

Gdyby tylko takie historie spotykały użytkowników używanych cedeków, to nasz świat byłby piękny,

ale niestety nie jest, a 94% ofert sprzedaży "zadbany oryginał stan gabinetowy" to zajeżdżony złom do remontu.

Kupujesz za 1.500zł takiego okaza w którego na dzień dobry ładujesz 500zł i nigdy tego nie odzyskasz,

a sprzęt niczym szczególnym (no może poza wyglądem) nie powala w kategorii używany CD do 2.000zł

Kupujesz za 1.500zł takiego okaza w którego na dzień dobry ładujesz 500zł i nigdy tego nie odzyskasz,

parantulla - używany sprzęt konsumencki po okresie x-lat nie jest nic wart

to nie jest dzieło sztuki, żeby z latami (dziesiątkami lat raczej) - drożało

wydać na taki sprzęt - to jak wydać na urlop czy obiad - nigdy tego nie odzyskasz.

i nie z takim zamiarem się go kupuje.

a ty wciąż jak handlarz - oceniasz sprzęt i decyzje kupujących na podstawie jaką on (być może) może mieć kiedyś wartość przy potencjalnej odsprzedaży.

zwykle ma komisowe kilkadziesięt złotych.

pomijalne. i tyle

ludzie nie kupują rzeczy, żeby nimi się wachlować co kwartał i kurierom drzwi otwierać

ja przez 30lat miałem może 5 wzmacniaczy.

naprawdę wystarczy... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Mogę to jeszcze zrozumieć: na aukcji wystawiony jest "średniak" a w opisie dorobiona historia, hi-endowe aspiracje i cuda na kiju. Oczywiście cena z kosmosu i klasyczne polowanie na jelenia. Pomijam stan w jakim stanie jest owy towar bo rozbieżność od totalnego złomu do całkiem zadbanych egzemplarzy jest ogromna.

Natomiast jeżeli chodzi o droższe klocki, kosztujące w dniu produkcji np. 10 kawałków a do kupienia dzisiaj za np. po 3 tysi z hakiem, to nie spotkałem się z jakimś zdezelowanym szrotem a raczej z bardzo dobrze utrzymanym i zadbanym sprzętem. Poniekąd jest to logiczne, bo drogiego towaru nie kupuje żul spod budki z piwem, a osoba majętna i (zakładam) że kulturalna. Ponadto w znamienitej większości przypadków nie jest to np. jedyny odtwarzacz CD danego właściciela, który służy jego audiofilskiej pasji.

Zauważ, że na zachodnich portalach pojawiają się słabo lub wcale nie znane u nas sprzęty i osiągają bardzo wysokie ceny, pomimo upływu wielu lat.

a ty wciąż jak handlarz - oceniasz sprzęt i decyzje kupujących na podstawie jaką on (być może) może mieć kiedyś wartość przy potencjalnej odsprzedaży.

Nie oceniam sprzętu, tylko oceniam wciskanie kitu jak to rzekomo 20-letni strucel wart sześć lat temu 1.200zł

dzisiaj jest wart dwa albo trzy razy tyle, tylko dlatego że ktoś tak sobie napisał na internetowym forum

przed wystawieniem swojego lub kolegi egzemplarza na sprzedaż.

jeżeli chodzi o droższe klocki, kosztujące w dniu produkcji np. 10 kawałków a do kupienia dzisiaj za np. po 3 tysi z hakiem, to nie spotkałem się z jakimś zdezelowanym szrotem a raczej z bardzo dobrze utrzymanym i zadbanym sprzętem. Poniekąd jest to logiczne, bo drogiego towaru nie kupuje żul spod budki z piwem, a osoba majętna i (zakładam) że kulturalna. Ponadto w znamienitej większości przypadków nie jest to np. jedyny odtwarzacz CD danego właściciela, który służy jego audiofilskiej pasji.

Ale PD-75 nigdy nie kosztował 10 kawałków ani nawet połowy tego.

Ponad to w znakomitej większości przypadków jest to sprzęt, który swoje najlepsze lata ma już dawno za sobą,

a właścicielowi (tym bardziej handlarzowi zwożącemu trupy z Niemiec) zwyczajnie się nie chce w niego inwestować.

Lepiej to opchnąć póki jeszcze jakoś chodzi, tym bardziej że koniunktura sprzyja, jest moda na starocie, a ich ceny rosną.

Zauważ, że na zachodnich portalach pojawiają się słabo lub wcale nie znane u nas sprzęty i osiągają bardzo wysokie ceny, pomimo upływu wielu lat.

Zauważ, że na zachodnich portalach pojawiają się doskonale zorganizowane grupy z Polski lub nawet pojedynczy spryciarze,

którzy wystawiają tam różne dziwadła w cenach z sufitu i sami od siebie je "kupują" tylko po to, żeby mieć później podkładkę

w postaci linków do tych aukcji, kiedy ten sam towar wystawią na naszym Allegro z dopiskiem "legendarny" i "kultowy"

a o jego legendarności oraz kultowości będą świadczyły właśnie "ceny w jakich ten sprzęt chodzi na zachodnich portalach".

Nie kosztował 10 koła? No to policzmy.

Ceny towarów na początku lat 90-tych i siła nabywcza pieniądza wtedy i dzisiaj to dwa światy.

Przeliczanie tego co 25 lat temu kosztowało tyle a tyle (np 10 tys.) w stosunku do tego co dziś to żmudna robota.

Dla przykładu - płaca minimalna w 1991 roku wynosiła 550 zł. PD 75 także wyprodukowano w tym roku.

Cena PD75 - 2000 marek niemieckich - źródło

Ukryta Zawartość

Kursy walut z poprzednich lat są tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale ja podaję najdokładniejsze jakie znalazłem w odniesieniu do dolara USD

Styczeń 9,460

Luty 9,499

Marzec 9,453

Kwiecień 9,438

Maj 10,312

Czerwiec 11,498

Lipiec 11,489

Sierpień 11,380

Wrzesień 11,414

Październik 11,657

Listopad 11,538

Grudzień 11,639

Przelicznik 1 dolca do 1 Deutch Marki w 1991 roku wynosił - 1,66 - źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) []=Germany

Czyli np. kurs maj 10,312 podzielić na 1,66 = 6,21 zł (co mniej więcej pokrywa się z tabelą 1991 roku z linku kursów NBP)

Tak więc 2000 DM x 6,21 daje ponad 12,420 zł.

Dla ścisłości - to tylko liczby, bardzo proste przeliczenie nie uwzględniające inflacji, ani hiperinflacji która miała w Polce swoje apogeum w 1990 roku.

Jedynie daje jakieś pojęcie o tym, że za minimalną płace w Polsce 550 zł wtedy można było gówno kupić, i takie same gówna ludzie mieli w domach, a zarobić na JEDEN klocek Pioneera lub wieżę z kolumnami to dwa lata pracy bez wydatków, co i tak jest niemożliwe, więc można przyjąć że 5-6 lat odkładania.

Dzisiaj 10 minimalnych płac do równowartość jakiegoś konkretnego CD, ale umówmy się - osoby zarabiające 200 zł więcej od minimum nigdy go nie kupią.

Także wyniki obliczeń są jakby po denominacji bo nie za bardzo jest sens klepania tych zer - pamiętacie banknot 2 miliony?

post-14987-0-04266800-1401519287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie kosztował 10 koła?

Nie kosztował :)

Kosztował niecałe 40 starych milionów starych złotych czyli obecnie niecałe 4 tysiące nowych złotych.

Wszędzie na całym świecie rynkowa wartość sprzętu używanego, to jest maksymalnie 50% ceny nowego,

pod warunkiem, że urządzenie takie ma najwyżej 2-3 lata i jest w doskonałej kondycji.

W przypadku 10, 15, 20 czy 25-letnich klamotów ta wartość jest jeszcze niższa z uwagi na zużycie,

niewiadomy stan techniczny, nieznaną historię i kilka innych czynników obniżających cenę.

Dlatego spokojnie można przyjąć, że realna wartość odtwarzacza CD kosztującego 25 lat temu 2.000DM

to jest dzisiaj ok. 1.200-1.600 PLN za egzemplarz w stanie muzealnym z kompletnym wyposażeniem w fabrycznym pudle.

Cała reszta tych wyliczeń, to są tylko cwane sztuczki uprawiane przez sprzedawców takich zabytków,

którzy będą tak długo to wszystko obliczać aż im wyjdzie, że stary odtwarzacz CD jest wart tyle samo co 25 lat temu w sklepie :)

Mogłoby się udać, gdyby nie to, że te odtwarzacze można kupować na kopy w Niemczech chociażby

i nie za 1.000 euro tak jak u nas, tylko za 300-400 euro czyli za ok. 30-40% katalogowej ceny sprzed 25 lat.

I wszystko się zgadza, taka może być realna wartość tego sprzętu. Przynajmniej dopóki nie przekroczy granicy RP

krainy cudów, gdzie wystawione przez Niemca przed śmietnik kolumny Polak na Allegro wystawia za 25.000zł

Ukryta Zawartość

licząc na to, że jakiś ciężki frajer się złapie na nieznaną markę i stek bzdur w opisie do aukcji

P.S.

Gdzieś w piwnicy mam chyba jeszcze odtwarzacz DVD Philipsa, który w latach 90-tych kosztował dokładnie tyle samo co PD-75

Ostatnio na aukcji widziałem jak egzemplarz w idealnym ponoć stanie poszedł za 175zł + 25zł wysyłka.

Ukryta Zawartość

Wszystko się zgadza, tylko że w Niemczech, Austrii, Holandii, Belgii, Hiszpanii, Francji i pozostałych krajach Europy zachodniej 25 lat temu i wcześniej ten sprzęt BYŁ. Masa sprzętu, do wyboru do koloru.

A u nas to można było grzecznie uzbierać na chromową kasetę w Pewexe, poszukać punktu przegrywania CD i sobie spiracić, zerkając z rozdziawioną gęba jak skaczą fluorescencyjne słupki wysterowania w magnetofonie Technicsa z Dolby C.

Na zachodzie rynek dużo wcześniej zdążył się nasycić sprzętem RTV i z tej prostej przyczyny aukcje na zachodzie czasem osiągają niższe (choć wcale to nie jest regułą) ceny jak u nas. Ten sprzęt po prostu jest w domach. Poza tym ludzie na zachodzie wiedzą co kupują bo od lat mają 200 razy większe rozeznanie w sprzęcie RTV i AGD niż u nas. A u nas, jak piszesz, cwaniactwo.

Nie do końca mnie zrozumiałeś z przelicznikiem. Nawet nowy CD za 40 milionów starych to nie 4 tysiące dzisiaj. Zauważ, że wtedy w Polsce nie było ANI JEDNEGO takiego CD w żadnym sklepie.

Jeśli teraz wszystko jest już takie proste to ja się piszę na topowe CD-ki za 400 Euro. Bo jak mówimy o topowych to przejdźmy właśnie do nich, a nie PD-91.

Niech będzie PD-95. Topowy? Jak najbardziej. Sprzedany w Szwecji, mam nadzieję że nie siedzą tam hordy naszych handlarzyn i nie świdrują cen bo z 32 licytujących to dziesięciu dawało już spora sumkę, a skończyło się tak:

Ukryta Zawartość

Mało? To jeszcze PD 75 na dokładkę

Ukryta Zawartość

Także mam nadzieję, że do Californi nasi nie dojechali...

PS. Może offtop, ale: w 1989 roku nowy, low-endowy maluch kosztował jakieś 550 tysięcy złotych. A trzylatki na giełdzie szły po 700-800 tyś :)

Aha, żeby się już nie pchać w miliony. Od 1995 roku po denominacji zniknęło kilka zer. W tym tez roku ustalono płacę minimalną na 285 zł. Co być za to kupił?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.chciałem zapytać czy pioneer Pd-91 to dobry cd i na co zwrócić uwagę przy zakupie,i czy się opłaca kupić go za 1400zł.

Otwórz szerzej oczy. Sony, Kenwood, Denon, Pioneer, Yamaha, CA itp. to nie są jedyne firmy audio na świecie.

W cenie tego Pioneera na allegro chodzą np. odtwarzacze Linna, Creeka i wiele innych. Musisz się tylko uzbroić w cierpliwość.

Tak się jakoś dziwnie składa że PD-75 w Europie i USA osiąga bardzo wysokie ceny. PD-95 jeszcze większe. Po przeliczeniu z wykorzystaniem kalkulatora walut cena PD-75 w 1991 roku to obecnie jakieś 8 tyś PLN (uwzględniając inflację). PD-95 był w Polsce do zamówienia końcem lat 90-tych i jego cena znacznie przekraczała 10 tyś PLN.

Mam swoje zdanie na temat tych urządzeń. Oczywiście w cenie 75 czy 95 można kupić nawet Krella. Jak dobrze upolujesz to za 5 tyś kupisz KAV280CD a to już jest znakomite źródło. Sęk w tym że stare Pioneery w bardzo przejrzystych systemach bronią się. Nie znaczy to że są lepsze od drogich urządzeń współczesnych. Przeciwnie. Jak na swoją cenę to były bardzo dobrze i bezkompromisowo zaprojektowane klocki. Dewizą w audio (przynajmniej dla mnie) jest że zawsze można lepiej więc... Oczywiście do pewnego poziomu.

Bo jak mówimy o topowych to przejdźmy właśnie do nich, a nie PD-91.

PD-91 to top-of-the-line katalogu 1988/89.

Toż o tym wcześniej pisałem - topowe klocki trzymają cenę i tyle. Prawie topowe, drugie i trzecie modele od góry, są znacznie tańsze, ale też bardzo dobre.

PD-75 jest drugim modelem od góry i co? Znacznie tańszy? 100-1500 PLN w stosunku do PD-95 (MSRP była trzykrotnie wyższa) i jakiś 1000 PLN w stosunku do PD-93.

Napisałeś że PD-91 nie był topowy. Otóż był.

u nas to można było grzecznie uzbierać na chromową kasetę w Pewexe, poszukać punktu przegrywania CD i sobie spiracić, zerkając z rozdziawioną gęba jak skaczą fluorescencyjne słupki wysterowania w magnetofonie Technicsa z Dolby C.

To wszystko się zgadza, tyle tylko że nie ma nic wspólnego z tematem współczesnych cen na te starocie w PL.

Jeśli mogę kupić PD-75 w Niemczech za 300 czy 400 euro, to ten sam PD-75 nie może kosztować 1.000 euro w Polsce.

I tyle. No chyba że uważasz inaczej i według Ciebie jednak może, to chętnie poczytam z jakiego to powodu.

Tym bardziej, że 100% tych odtwarzaczy w obiegu, to są klocki z trzeciej i czwartej ręki, kupowane za grosze na ebay,

a więc łzawe historyjki o tym jak to wszystkim było źle w Polsce Ludowej możemy spokojnie między bajki odłożyć :)

Zostawmy już te przeliczniki i kalkulatory w spokoju, bo to nic nie wnosi do dyskusji, proszę mi tylko wytłumaczyć

dlaczego na polskim allegro za ten sam 25-letni sprzęt powinienem zapłacić 3 razy tyle co na niemieckim ebay.

Jeśli w przekonujący sposób wyjaśnisz ten fenomen (powinno być raczej odwrotnie jak już) to macie ze mną spokój :)

Jeśli mogę kupić PD-75 w Niemczech za 300 czy 400 euro, to ten sam PD-75 nie może kosztować 1.000 euro w Polsce.

Aktualne ceny PD-75 na ebay'u:

Ukryta Zawartość

1599 USD

Ukryta Zawartość

750 GBP

Zakończone:

Ukryta Zawartość

649 Euro (dobra cena)

To gdzie te 300-400 Euro?

proszę mi tylko wytłumaczyć

dlaczego na polskim allegro za ten sam 25-letni sprzęt powinienem zapłacić 3 razy tyle co na niemieckim ebay.

Jeśli w przekonujący sposób wyjaśnisz ten fenomen (powinno być raczej odwrotnie jak już) to macie ze mną spokój :)

To zjawisko wymyślone przez Ciebie. Jak widzisz PD-75 w Europie i USA jest jeszcze droższy niż na Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bald,

PD-91 był chyba pierwszy z serii Reference. Niby topowy (budowa, komponenty) a jednak nieudany. Aż takim specem od Pioneerów nie jestem, były przecież jeszcze "kopie" o czterocyfrowych symbolach, wersje japońskie, amerykańskie - podobnie jak Sony ES.

Parantulla,

Dlaczego na zachodzie jest taniej?

Przecież już pisałem - tam sprzęt jest, a do nas się przywozi. Kupując u nas płacisz więcej właśnie dlatego, że kupujesz u NAS a nie ZA GRANICĄ co dla większości licytujących dany towar ma ogromne znaczenie. Jak masz odwagę, to proszę kup sobie coś za 1000 EUR np. na niemieckim albo włoskim ebayu, poczekaj na przesyłkę, a ta niech Ci przyjdzie uszkodzona. Co wtedy zrobisz?

Jeśli jesteś dość dociekliwy, a widzę że tak, to zerknij czasem na ceny nowego sprzętu u nas i zagranicą. Ja wyszukałem różnice w cenie kilku nowych (sklep) TV ok 700 zł oczywiście na korzyść cen z zagranicy. I wcale nie były to oledy za 15 koła, tylko normalne TV za 4-5 koła.

Aktualne ceny PD-75 na ebay'u:

Ukryta Zawartość

1599 USD

Ukryta Zawartość

750 GBP

Zakończone:

Ukryta Zawartość

649 Euro (dobra cena)

Interesują mnie raczej ceny transakcyjne osiągane w normalnych licytacjach, a nie za ile ktoś je sobie wystawia.

W pół godziny na trzech dowolnych portalach aukcyjnych mogę wystawić dowolny przedmiot w dowolnej cenie.

To po ile coś tam gdzieś tam sobie stoi akurat kompletnie o niczym nie świadczy. Jeszcze ktoś to musi za tyle kupić.

To gdzie te 300-400 Euro?

To zjawisko wymyślone przez Ciebie. Jak widzisz PD-75 w Europie i USA jest jeszcze droższy niż na Allegro.

Co Ty nie powiesz...

Ukryta Zawartość

Parantulla,

Dlaczego na zachodzie jest taniej?

Przecież już pisałem - tam sprzęt jest, a do nas się przywozi. Kupując u nas płacisz więcej właśnie dlatego, że kupujesz u NAS a nie ZA GRANICĄ co dla większości licytujących dany towar ma ogromne znaczenie. Jak masz odwagę, to proszę kup sobie coś za 1000 EUR np. na niemieckim albo włoskim ebayu, poczekaj na przesyłkę, a ta niech Ci przyjdzie uszkodzona. Co wtedy zrobisz?

Trzykrotne przepłacenie za ten sam towar na Allegro ma być formą zabezpieczenia przed tego typu sytuacjami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie. To, że ktoś sobie wystawi słaby model CD za 5000 zł, nie znaczy, że znajdzie się na niego jeleń. Wartość sprzętu weryfikuje rynek, a konkretnie chętny kupiec.

A to, że raz się sprzeda za 2500 a raz za 3500 - cóż - taki urok aukcji.

Jednak podtrzymuję swoją opinię, że naprawdę trudno trafić topowy klocek w stanie jak ze śmietnika. Nie mieszajmy podstawowych modeli, pustych w środku zabawek i udających poważny sprzęt imitacji z naprawdę drogimi i przemyślanymi konstrukcjami, zarezerwowanymi dla nielicznej garstki szczęśliwców.

A jak już porównujemi linki z aukcji - proszę, niech dotyczą tego samego modelu. PD91 nie jest wyższym (oznaczenie jest mylące) ani lepszym odtwarzaczem od PD75

PD-91 jest nieudanym odtwarzaczem i osiąga niższe ceny. 310 GBP to cena przeciętna za niego. Ani za niska ani za wysoka. My jednak MÓWIMY O PD-75. Pokaż mi tą cenę 300-400 Euro. Bo jak masz na myśli cenę transakcyjną to jest link powyżej za 650 Euro co oddaje mniej więcej ceny w Polsce.

Dokładnie. To, że ktoś sobie wystawi słaby model CD za 5000 zł, nie znaczy, że znajdzie się na niego jeleń. Wartość sprzętu weryfikuje rynek, a konkretnie chętny kupiec.

No toż przecież ja tylko o tym w kółko gadam.

Jednak podtrzymuję swoją opinię, że naprawdę trudno trafić topowy klocek w stanie jak ze śmietnika. Nie mieszajmy podstawowych modeli, pustych w środku zabawek i udających poważny sprzęt imitacji z naprawdę drogimi i przemyślanymi konstrukcjami, zarezerwowanymi dla nielicznej garstki szczęśliwców.

Ale ja nic nie pisałem o topowych klockach ze śmietnika, ani o mieszaniu podstawowych modeli z naprawdę drogimi.

To jest całkiem inna para kaloszy i temat na osobną dyskusję jak na trzech udanych modelach wylansować forumową modę na tą czy inną markę.

A jak już porównujemi linki z aukcji - proszę, niech dotyczą tego samego modelu. PD91 nie jest wyższym (oznaczenie jest mylące) ani lepszym odtwarzaczem od PD75

Wziąłem ten link z poprzedniej strony. Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi jakiego modelu dotyczy, jednak w sumie niewiele to zmienia.

PD-91 jest nieudanym odtwarzaczem i osiąga niższe ceny. 310 GBP to cena przeciętna za niego. Ani za niska ani za wysoka. My jednak MÓWIMY O PD-75. Pokaż mi tą cenę 300-400 Euro. Bo jak masz na myśli cenę transakcyjną to jest link powyżej za 650 Euro co oddaje mniej więcej ceny w Polsce.

Pokazywałem Ci stronę wcześniej. PD-75 chodziły po 1.200zł na naszym Allegro. To ile to jest euro? 650? A może 1.300?

Założę się o lewą rękę, że za swojego nie dałeś więcej, to co się tak dopytujesz, jakbyś już nie pamiętał ile sam zapłaciłeś :)

PD91 nie jest wyższym (oznaczenie jest mylące) ani lepszym odtwarzaczem od PD75

Oznaczenie jest mylące? A to dobre ;-) PD-91 z laserem PWY-1004 (PD-75, PD-93, PD-95) na PCM 65 został pokazany końcem 1987 roku zastępując w ten sposób PD-9010x (jeśli dobrze pamiętam) i jest to model topowy. Takie miał miejsce w katalogu. Poniżej był PD-71 opracowany nieco później (sprzedawany w Europie także jako PD-9300).

Kolejność katalogowa jest następująca:

PD-91, PD-71 (1988/89)

PD-93, PD-73, PD-8500 (ma oznaczenie reference) - 1990

PD-93, PD-75 (1991)

PD-95, PD-75 (1992)

PD-95, PD-75, PD-77 (1993-1995) - 77 jest modelem niższym i tańszym od 75

Pokazywałem Ci stronę wcześniej. PD-75 chodziły po 1.200zł na naszym Allegro. To ile to jest euro? 650? A może 1.300?

Te odtwarzacze mogą być w różnym stanie. Ceny ebay nie zmieniły się od lat. 650 Euro to nieco ponad 2600 PLN. Stanu idealnego na Allegro nigdy nie kupiłeś za 1200 PLN. No chyba że ktoś nie wiedział co sprzedaje (czasem tak się zdarza).

Trzykrotne przepłacenie za ten sam towar na Allegro ma być formą zabezpieczenia przed tego typu sytuacjami?

Trzykrotne nie, ale 20% się często zdarza, taka prawda.

Tak jak napisał Bald ceny sa porównywalne zaróno PD91 jak i PD75. Nie wiem czemu się czepiasz.

Podałem wcześniej link do PD 95 w Szwecji - poszedł za 980 funtów czyli na okrągło 5 koła.

Masz u nas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te same pieniądze. Konkretnie - sprzedany, a nie wystawiony z chorą ceną

Oznaczenie jest mylące? A to dobre ;-)

Poprawiam się. Nie tyle mylące oznaczenie modelu, ale błędnie (mylnie) sugerujące, że PD-91 jest lepszy od PD-75

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.