Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer Pd-91

cezar504

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli są to osoby z tego forum, to powinny się liczyć z faktem, że ich nachalne promowanie zostanie prędzej czy później zdemaskowane.

Jest zakładka kluby - często tam zaglądam. Są wspomniane przez Ciebie Sony ES, Sansui i inne.

I tak się składa, że w kilkanaście minut można się wszystkiego dowiedzieć - aktualnej wartości danego klocka, jakości dźwięku, wersjach, usterkach itd. Niejednokrotnie zauważyłem tam linki do aukcji klocków, których cena jest hm... delikatnie mówiąc przesadzona, co natychmiast spotyka się z krytycznym odzewem userów lub wyśmianiem kolesia, który chce to opchnąć.

Przyznaję, że była by to dobra metoda porównać topowy klocek z przed 20 lat z topowym obecnie.

Gość

(Konto usunięte)

Nadal nie widzę związku ze starymi rupieciami o jakiejś tam ustalonej wartości rynkowej (w tym konkretnym przypadku ok. 1.200zł)

których cena ni z tego ni z owego rok po roku zaczyna rosnąć wprost proporcjonalnie do ilości wpisów na tym czy innym forum.

Cena wyjściowa Denona PMA-1560 oscylowała swego czasu w granicach 600-800zł (w zależności od stanu konkretnego egzemplarza)

a sprawdź sobie jaka jest dzisiaj, przynajmniej dwukrotnie wyższa. Skąd to się wzięło? Nie wiesz? A ja wiem, bo doskonale to pamiętam.

Dokładnie w identyczny sposób wzrosła wartość "legendarnego" PD-75 oraz wszystkiego co ma przyklejony znaczek Sansui albo Sony ES.

Dziwnym trafem (i zbiegiem okoliczności zapewne) w promowaniu tych wszystkich rzęchów brały udział te same osoby i robią to nadal

z cynicznym uśmieszkiem na gębie, często pod innymi nickami, pier**ląc zawzięcie o wyższości trupa z wystawki nad wszystkim dookoła.

pisząc tak, ktoś mógłby wysnuć wniosek, że sprzedawcy z niemieckiego ebay'a, też czytają to forum i układają ceny według tutejszych banialuków.

:)

To tylko może pochlebiać tym, których tu sekujesz :)

Pytanie : Czy sprzedający sprzęty są filantropami, by puszczać je od złotówki, nie licząc na zysk, lub chociażby, zwrot ceny zakupu ?

Taki ton, jaki prezentujesz, może sugerować, że akurat nie sprzedajesz, ale możesz być potencjalnym kupującym. To się rozumie, ale po co te nerwy ? Kto komu każe kupować rupiecie ?

Ten kto je sprzedaje, ma swój na to pomysł i kudy komu innemu do tego :)

Pisz te same pretensje na niemieckich forach i tam oczekuj poparcia, że to brzydko i fe, gonić stare strucle za ceny, czasem bliskie tym, kiedy kosztowały jako nowe :)

Przejrzyj ebay.de, a być może zauważysz, jak tam potrafią cenić stare, i często byle jakie, eksponaty. Owszem, bywają tam, też, jakieś legendy, ale, czy sama legendarność, jest wystarczająca, by je cenić jak za wino, to należałoby samemu sprawdzać, czy ich ceny mają przełożenie na dzisiejsze oczekiwania ? Fakt, że te stare, ładnie wyglądały i dobrze zachowane, jeszcze teraz, potrafią swym wyglądem zachwycić.

Analizując temat, istotne jest jedno; ludzie lubią być waleni w rogi i jeszcze za to płacą.

Jeżeli są to osoby z tego forum, to powinny się liczyć z faktem, że ich nachalne promowanie zostanie prędzej czy później zdemaskowane.

No i co z tego? Wtedy delikwent zmienia nick i nie niepokojony przez nikogo działa sobie dalej w najlepsze.

Jest zakładka kluby - często tam zaglądam. Są wspomniane przez Ciebie Sony ES, Sansui i inne.

No już jesteś blisko rozwikłania zagadki. Teraz spójrz na nick założyciela obu tych klubów,

a następnie wpisz w forumową wyszukiwarkę frazę "pioneer pd-75" i zobacz kto najwięcej o nim pisze.

Tak to się właśnie robi. A jak zaczyna koło dupy się gotować, to wtedy zmienia się nick i pod innym głupa pali.

PS.

Jeśli chodzi o Sansui, to po prostu pusty śmiech mnie ogarnia jak do tego klubu zaglądam

i czytam wykwity radosnej twórczości kolesi, którzy słyszą radykalną poprawę wszystkiego

po zmianie kondensatora we wzmacniaczu, do którego są podpięte kolumny Jamo za półtora tysiąca.

Cały ten klub, to jeden wielki śmiech na sali i dymanie naiwniaków najpierw na kupno starego padlucha,

a później na jego tjuning. Dokładnie to samo swego czasu miało miejsce ze starymi Marantzami. Nic nowego.

Napalony wpisami kolegów na forum pacjent kupuje złoma za worek siania, drugi worek w niego pakuje,

po czym stwierdza, że to kupa gruzu i po pół roku cmokania nad jego zajebistością szuka następnego frajera.

Klocek tak przejdzie przez cztery pary rąk i z początkowych 600 złotych po 2-3 latach jest wart już 1.600 złotych.

Przejrzyj ebay.de, a być może zauważysz, jak tam potrafią cenić stare, i często byle jakie, eksponaty.

Przejrzyj sprzedawców na tym ebay.de, a być może ciężko się zdziwisz, że 3/4 z nich (jak nie więcej) to Polacy :)

Już o tym pisałem wielokrotnie. W dzisiejszych czasach nie trzeba nawet znać języka, żeby dowolny przedmiot

wystawić na dowolnym portalu aukcyjnym w dowolnej cenie i czekać na idiotę, który to za tyle kupi

w międzyczasie wystawiając to samo na polskim Allegro w nieco niższej cenie z dopiskiem OKAZJA

i linkami do aukcji "na zachodzie" gdzie ten sam sprzęt jest wystawiany za jeszcze większe pieniądze.

No jest, bo przecież sami go tam wystawiliśmy. Jest to standardowa procedura przy sprzedaży drogich kabli na przykład.

Ten sam komplet kabli najpierw się wystawia na zagranicznych portalach za milion, później wkleja się linki na forum,

a następnie wystawia się na Allegro za "tylko" pół miliona i spokojnie czeka na jelenia, któremu się wydaje, że trafił okazję życia.

Tylko na naszym forum mamy przynajmniej trzech specjalistów od takich wałków i specjalnie z tym się nawet nie kryją.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

Przejrzyj sprzedawców na tym ebay.de, a być może ciężko się zdziwisz, że 3/4 z nich (jak nie więcej) to Polacy :)

...

Tylko na naszym forum mamy przynajmniej trzech specjalistów od takich wałków.

Masz rację, ale, weź pod uwagę, ze naliczyłeś "ich trzech" :)

Tylko !

Dlaczego tylko trzech...bo do tego, trzeba trochę sprytu i trochę roboty, by sobie taki interes do kupy poskładać :)

ale, trzeba brać też pod uwagę to, że taki interes nie daje gwarancji na zysk, bo a nuż trafi się parantulla i wkoło sprawy gnoju narobi :):):)

To tak, jakbyś klientom sklepu detalicznego, podawał adres jego dostawcy towaru i ceny hurtowe, by klient wiedział :)

Masz rację, ale, weź pod uwagę, ze naliczyłeś "ich trzech" :)

Naliczyłem trzech od samych kabli i tylko na naszym forum.

Trzech, na których akurat zwróciłem uwagę, a ile takich numerów odchodzi na boku po cichu?

Gdyby ktoś mi za to płacił, to pewnie w ciągu jednego tylko dnia znalazłbym kolejnych trzech.

W każdym klubie 2/3 wpisów, to jest nic innego jak lokowanie produktu przed sprzedażą tego czy owego.

Podobnie jak samo zakładanie tych klubów, mające na celu tylko i wyłącznie przygotowanie gruntu pod sprzedaż.

Kluby Sansui oraz Sony ES są tego jaskrawym i podręcznikowym wręcz przykładem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

W każdym klubie 2/3 wpisów, to jest nic innego jak lokowanie produktu przed sprzedażą tego czy owego.

Podobnie jak samo zakładanie tych klubów, mające na celu tylko i wyłącznie przygotowanie gruntu pod sprzedaż.

Kluby Sansui oraz Sony ES są tego jaskrawym i podręcznikowym wręcz przykładem.

akurat 'tamte' miejsca są mi obce, więc, ta wiedza przeszła obok :) ...świat bez kombinacji, fałszu, kłamstwa, dymania się nawzajem, byłby dość nudny :)

a jednak, i mimo wszystko, sam, dajesz się dymać na innych frontach i to bezceremonialnie...czy "tam" też walczysz i zwalczasz nieprawych ?

Bez radykalnych posunięć, będziesz tylko oszołomem. Co innego, gdybyś miał siłę i władzę, i redukował, i niszczył fizycznie to o czym piszesz, a tak,,,,rozbawisz albo podqurwisz kogoś tam, tylko.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

parantuala nie znam Cię i tylko raz poproszę byś nikogo kogo nawet nie widziałeś na oczy nie obrażał i nie przypisywał swoich chorych wizji. Nie interesuje mnie to czy masz ze sobą problem czy po prostu jesteś zestresowany ale nie pozwolę siebie bezkarnie publicznie obrażać w nieskończoność.... Nie masz żadnego pojęcia o czym piszesz a to, że znajdujesz jakąkolwiek aprobatę na swoje wpisy trąca o taki a nie inny poziom tego forum ...

Tak więc na koniec - po prostu proszę o szacunek bo niczym na obrażanie dotąd nie zasłużyłem w przeciwnym razie zgłoszę to właściwym organom jako publiczne pomówienie i nie skończy się to dla Ciebie najlepiej. Mam jednak nadzieję, że zrozumiesz, iż trochę się zagalopowałeś i po prostu chyba trochę z braku zrozumienia, a trochę z przeświadczenia totalnego zakłamania Twojego otoczenia zmierzyłeś wszystkich jedną miarą ... Ja się krytyki nie boję bo mam masę przyjaznych sygnałów od użytkowników, którzy się do mnie zwrócili o pomoc - zresztą dawno forum przestałoby istnieć gdyby było tak jak w przypadku innego sprzętu. Jak wspomniałem - wierzyć nie musisz ale obrażać mnie nie masz prawa ...

Czubsi ktoś tu wymieniał twój nick? Nie!

Ale widzę że bardzo szybko się odnalazłeś w temacie. Przypadek?

Dodatkowo wielki z ciebie fan sansuja.

Na ostatnich 5 postów w jednym już chciałeś sprzedać dwa urządzenia. Oczywiście na PW....

Z Ciekawości sprawdziłem twoje posty, bo twój lament jakiś taki dziwny był. No i masz, akurat sprzedajesz sansuje :)

Powiedz mi jak to wygląda? Pojawiasz się nagle w dyskusji, płaczesz. Ja z ciekawości sprawdzam twoje ostatnie 5 postów, a tam sansuje do sprzedaży....

Bardzo dziwny zbieg okoliczności... Jeszcze te straszenie i czucie się obrażanym.

arczi87 jak chcesz pisać na publicznym forum naucz się polskiego: "to" straszenie. Ja rozumiem że w mediach mainstreamowych tak mówią ale nie znaczy to że jest to poprawnie.

ja pierdziu :-)) naprawdę tak mówią? co za czasy

arczi87 jak chcesz pisać na publicznym forum naucz się polskiego: "to" straszenie. Ja rozumiem że w mediach mainstreamowych tak mówią ale nie znaczy to że jest to poprawnie.

Uhuhu przybyłeś z odsieczą? Co do mojej pomyłki językowej, jestem wzruszony twoją postawą. Cieszę się niezmiernie, iż wnosisz taki ogromny wkład w dbałość o poprawność słowa pisanego. Ale teraz pocałuj misia w nos i napisz "dyktando". Bo to, czy zrobię jeden lub dwadzieścia błędów, nie zmienia sensu mojej wypowiedzi. Dodatkowo manifestowana przez Ciebie niechęć do mainstreamu. Naprawdę jestem wzruszony. Mam poczucie że obcuję z kimś wyjątkowym.

No to może "pan polonista" się wypowie. Oferty sprzedaży tego sansuja z ostatnich postów to przypadek ?

Takie biadolenie pokazuje, że jest coś na rzeczy z promowaniem konkretnych gratów.

Jeszcze ta agresja i brak rzeczowych argumentów. No to wytkniemy mu "to"!

Klasyka gatunku, ale już wam w interesiku nie brużdżę. No i bald nie napinaj się tak.

Pa:)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Swoją opinię wyraziłem i w sposób kulturalny poprosiłem o szacunek. Wiecej prosił nie będę a Ty kolego z łaski swojej odpowiedz czy cokolwiek dla kogolwiek w życiu zrobiłeś ? Czy kiedykolwiek starałeś się pomóć zrobić coś czego ktoś nie potrafi ? Bo ja tak - właśnie dlatego wzmacniacze 707 są sprowadzone z Japonii - niewielu to potrafi - ja także nie (!) kotrzystam z pomocy kolegów jeśli coś chcę zdobyć ... ale co Cię to obchodzi skoro Ty jedyne co potrafisz to obsmarowywanie drugiego ... ? Druga sprawa - czy ja napisałem, że ja je sprzedaję ???? W opisie o mnie masz co posiadam - tak się składa, że nie mam nic na sprzedaż bo niczym nie handluję. Odmawiam też wszelkich tuningów choć ciągle mam zapytania czy się zgodzę ... Ostatnio na ten temat rozmawialem z jednym kolegą z moderacji ... Z drugiej strony tak się składa, że do dziś nie mam konta na allegro czy na ebayu bo nie mam takiej potrzeby ! Zawsze uważałem Polaków za takich jakimi faktycznie są ... Dlatego większość opinii wymieniam na takich forach jak japońskie IDK czy europejskie hifisentralen , audiokarma czy np brazylijskie HT . Tam ludzie sobie noży nie wbijają i choć często majętni nie są żal im ... nie ściska ...

Acha jeszce słowo nt dlaczego zareagowalem choć nicka nie podano - w zasadzie to sam sobie wystawiasz swoimi domysłami świadectwo bo gro przeciętnych ludzi po przeczytaniu paru stron forum o Sansui wie kto ma Jamo ...

Ponawiam prośbę o szacunek taki jakim ja darzę innych ... i tyle a obrażać się nie pozwolę.

Dalej łapiecie się na złudny fakt, że jak ktoś sobie wystawi jakiś klocek za chorą cenę, to niby natychmiast znajdzie się na niego nabywca. Wręcz przeciwnie. Są dziesiątki innych źródeł informacji aniżeli to właśnie forum i faktyczną wartość urządzenia można błyskawicznie zweryfikować przy pomocy wujka Google. "Nasze" forum to tylko kropla w morzu.

Jest wiele zagranicznych portali, wystarczy poszukać.

Zwróćcie uwagę, że rynek (klient) kształtuje ceny i wartość produktu. Oczywiście przy współudziale reklamy - mniej lub bardziej skutecznej.

parantuala nie znam Cię i tylko raz poproszę byś nikogo kogo nawet nie widziałeś na oczy nie obrażał i nie przypisywał swoich chorych wizji...

...zgłoszę to właściwym organom jako publiczne pomówienie i nie skończy się to dla Ciebie najlepiej...

Nie bądź chłopie śmieszny. Już Ci kiedyś coś pisałem na ten temat i widzę że nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Myślę że sam chętnie dołączę się do tego zgłoszenia ponieważ niejednokrotnie byłem pomawiany.

Kolejny żartowniś się znalazł.

Ponawiam zapytanie czy Discomaniac71 oraz Accu, to są założone przez Ciebie konta?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Prosiłem Cię grzecznie - nie znasz mnie a ja nie znam Ciebie i proszę o należny mi szacunek . Jeden już kiedyś płakał na sali że straci pracę jak dostanie wyrok ... dlatego apeluję do Ciebie bo wierzę, że jesteś rozsądny - pamiętaj, że cwaniactwo się kiedyś kończy a słoma z butów i tak w końcu wyjdzie ...

Czubsi rozumiem ze piszesz do mnie, choc cytatu zabraklo. Nie wiem co ty masz z tym obsmarowywaniem? Ja klubow nie czytam. O twojej osobie wiem bo sam napisales tutaj z lamentem ze cie obrazaja. Klikam na twoje 5 ostatnich postow a tam oferta odnosnie sprzedazy. Ja nie mam pojecia na czym ty sobie sluchasz. Tez nie widze miejsca gdzie cie obrazam. Tylko pytam sie, bo znalazles sie tutaj ekspresowo. Tobie zarzucaja ze handlujesz tymi gratami, ty zaprzeczasz a jeden z 5 ostatnich wpisow dotyczyl oferty sprzetu sansui. No i to budzi oczywiste watpliwosci co do twojej osoby. Skoro tak piszesz o tej kulturze to wyjasnij mi co jest obrazliwe w pytaniu czy sprzedajesz te wzmacniacze. Napisalem ci na podstawie jakich faktow moze tak to wygladac. Co do jamo i sansui mi naprawde ten temat jest obojetny wiec slowo jamo sansui nie = czubsi. Po prostu wyluzuj.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Prosiłem Cię grzecznie - nie znasz mnie a ja nie znam Ciebie i proszę o należny mi szacunek .

Należny Ci szacunek czyli co konkretnie masz na myśli?

Że z kolegą discomaniac71 vel Bald vel Accu tupniecie nóżką i się zamknę? Wasze niedoczekanie.

Poza tym jakoś sobie nie przypominam, żebym miał za co Ciebie akurat przepraszać,

bo jeszcze nie zdążyłem nawet wymienić Twojego nicka, za to Ty zdążyłeś już kilkakrotnie

zasugerować moje problemy psychiczne i jeszcze jakiegoś specjalnego traktowania oczekujesz?

A sufit na głowę przypadkiem Ci nie upadł? Znaleźli się obrońcy czci i honoru. Jeden lepszy od drugiego.

Ale skoro już tu jesteś, to zapytam przy okazji - jak to kurna jest, że nawet bez wchodzenia do klubu Sansui

wiem co się w nim dzieje, chociaż poziom idiotyzmów tam zawartych już dawno przekroczył masę krytyczną

i chyba od dwóch lat albo i lepiej tam nie zaglądałem, ale z tego co wyżej przeczytałem, to nic się tam nie zmieniło...

Ech... te Sansui i ich ceny z roku na rok coraz to bardziej hajendowe.

Zaraz Ci napiszą, że jest ich coraz mniej i to dlatego.

Jeszcze pięć lat temu pies z kulawą nogą nawet by nie spojrzał na klocki z tym znaczkiem,

a dzisiaj każdy jeden model, to jest (pół)żywa legenda, bijąca na głowę i zjadająca na śniadanie.

Handlarze to ciągną na paletach tonami od ruskich zbieraczy z niemieckich wystawek płacąc po dwa euro od kilograma,

więc na logikę powinno być coraz taniej, ale nie czepiajmy się drobnych nieścisłości w logice.

Zaraz jakiś samozwańczy guru nam to wszystko odpowiednio przeliczy i wytłumaczy, dlaczego jest coraz drożej.

Ale czyta się dobrze, to dobra literatura.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ostatnio każdy temat traktowany o starych rupieciach tak się kończy, ale co by nie powiedzieć to "poukrywanych handlarzy" na forum nie brakuje :)

Nie brakuje, ale najczęściej są nimi ci o których najmniej się mówi.

Cwane bestie:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ale czyta się dobrze, to dobra literatura.

To samo miałem napisać! Uwielbiam ten wątek, bo... jest zabawny. Wiadomo było, że szybko przekształci się z pierwotnej postaci do tradycyjnej awantury (no dobra - ostrej wymiany poglądów). Osobiście bardzo lubię kolegę parantullę za jego podejście do niektórych spraw i nazywanie rzeczy po imieniu. Świetnie się czyta jego komentarze na temat różnistych rupieci :)

To samo miałem napisać! Uwielbiam ten wątek, bo... jest zabawny. Wiadomo było, że szybko przekształci się z pierwotnej postaci do tradycyjnej awantury (no dobra - ostrej wymiany poglądów).

Polecamy również tematy o kablach usb, sieciowe,podstawki pod kable,mysz z piaskiem na kolumny itd...Tam to dopiero jest zabawa :)

Niestety wiele co tu napisano to prawda.

Ale trudno mi uwierzyć, że tego typu sprzęt jak w temacie można sobie znaleźć na niemieckich wystawkach czy flohmarkach.

Przecież to jakieś bzdety-palety. Ja rozumiem, że wyobraźnia czasem płata figle, ale to zakrawa na fantastykę.

Sprzęt (a raczej towar) z tych palet jest gówno wart nawet dla cygańskiego klanu ulicznych grajków, a klientem "handlarza" może być jedynie dłubacz-elektronik, poszukiwacz pasującej gałki od balansu albo zwykły głupek.

Wiem, że są na tym forum spece od potrójnej odsprzedaży. Wiem, że są ci, którzy będą ich tępić do upadłego, wyszukując przewałki na portalach.

Ale jeśli macie namiary, na wystawkowe Pioneery, Sony ES, Sansuje, Marantze - to dawajcie, na co czekacie? Ja się piszę!

Zasypcie ten wątek linkami do tej wyschniętego hi-endu z dowolnego miejsca globu, najlepiej tam gdzie nie ma Polaków, bo to tylko my robimy cwane sztuczki i kradniemy auta...

Czekam z niecierpliwością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.