Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon-Armatura

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

A kto ciebie pytal o zdanie? Nic nie wnosisz do tematu. Czy potrafisz zadac jakies sensowne pytanie?

Twoje pytanie tez nic nie wnosza, poza chamskimi zaczepkami. Mam na mysli nie tylko ten wątek.

• Redaktorzy

Wybitny gramofon? Zwlaszcza ramie jest wybitne. Niech wam bedzie...

Zadalem konkretne pytanie o konstrukcje ramienia. Zalozyciel tematu olal pytanie i zalatwil mi bana. Na moje pytanie odpowiedzial vasa, bo "konstruktor" nie raczyl odpowiedziec czy to ramie ma kompensacje dynamiczna, jaka ma mase efektywna itp. Zapewne pytanie zbyt trudne. Zatem nic tu po mnie. Udanego handlu zycze...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeszcze tydzień temu powiedziałem sobie iż nie będę pokazywał swoich wyrobów,....ale nie,... będę pokazywał !,....

Wybitny gramofon? Zwlaszcza ramie jest wybitne. Niech wam bedzie...

Zadalem konkretne pytanie o konstrukcje ramienia. Zalozyciel tematu olal pytanie i zalatwil mi bana. Na moje pytanie odpowiedzial vasa, bo "konstruktor" nie raczyl odpowiedziec czy to ramie ma kompensacje dynamiczna, jaka ma mase efektywna itp. Zapewne pytanie zbyt trudne. Zatem nic tu po mnie. Udanego handlu zycze...

Ja nie robię tego dla hurtowni,..to jest sztuka i pasja,...a kto będzie chciał takie cudo, to na pewno mnie znajdzie, to jest unikatowe rękodzieło.

• Redaktorzy

To w koncu gramofony pokazujesz czy "wyroby"? ;-) Pokazuj, tylko wypadaloby odpowiadac na pytania. Skoro nie chcesz odpowiadac na pytania forumowiczow, to po co ten temat? 15 000zl sobie zadasz? I slusznie. Nie kazdy potrafi takie cudo wykonac. Sporo pracy Cie to koszowalo. Ale wypadaloby podac troche informacji o tak waznych sprawach jak lozysko i ramie.

.

kangie,..a to widziałeś?

A,..może to?....;0)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wg mnie gołym okiem widać, że to ramie to jakiś góra 9-calowy tymczasowy przeszczep, co by tylko gramofon wstępnie uruchomić i nie ma na razie o co pytać. Kolega Azus zapewne nad czyś stosownym pracuje. Zgadłem?

Widzę, że za krytykę można dostać bana. Patrząc na to wszystko, to widzę taki sam gramofon jak każdy inny. Tyle, że Azus chce na błysk i dużą przynętę złapać złotą rybkę. Jedyne dane tego napędu to 98 kg. Szanuję pracę, jaka zostało włożona w ten gramofon, ale to i tak jest przyrost formy nad treścią, jak to zagra zależy najwięcej od wkładki oraz ramienia, z którym stworzy całość i resztą toru audio, reszta to efekty wizualne.

Azus jesteś w stanie podać jakieś parametry tego napędu, takie jak stabilność i kołysanie obrotów, szumy albo opory toczenia łożyska i masę talerza?

TAK !

Azus jesteś w stanie podać jakieś parametry tego napędu, takie jak stabilność i kołysanie obrotów, szumy albo opory toczenia łożyska i masę talerza?

Tajemnica;0)

...przecież to gramofon jak każdy inny,...

• Redaktorzy

I twórca się nie chwali

Ukryta Zawartość

Za drogi. Takie świecące się nie powinny aż tyle kosztować.

Ukryta Zawartość

4321 wg mnie przy takiej masie talerza (załóżmy, że jest to "tylko" 1/3 masy gramofonu), nie ma fizycznej możliwości usłyszeć kołysania, chyba że słucha się płyt z niecentryczną dziurką:)

Ramię wraz z tą wkładką nie przystaje do reszty chociażby wizualnie:) Jeśli ma być tymczasowo to dlaczego taką prowizorkę wystawia się na aukcje? Podziwiam włożoną pracę, ale ten projekt jest nieskończony...

Możesz podać dokładne adresy i daty tych prezentacji w Berlinie i Szczecinie ?

BoDeX. Berlin, Kantstr. ... nie jest za specjalnie długa, spacerek i znajdziesz :).

A w Szczecinie proponuję na Wałach Chrobrego, może śnieg nie będzie jeszcze padać?

Pozdro

A wracając do gramofonu ... może by tak na Audio Show klamorka przetestować?

Pokój DIY?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Widzę, że za krytykę można dostać bana.

Za krytykę jak i zadanie pytania na temat konstrukcji ramienia.

kangie,..a to widziałeś?

Azus, widzisz, problem w tym, że ja słucham, a nie tylko widzę/patrzę :) Ładnie to wszystko wygląda. Sprzęt bardzo drogi, wręcz ultra hi-endowy, na który większości nas tutaj zgromadzonych ględzących od rzeczy "polaczków" nie stać. Takie są fakty. Jednak tak jak słusznie forumowicz 4321 zauważył, o brzmieniu gramofonu zadecyduje w głównej mierze zastosowana wkładka podwieszona do konkretnego ramienia. Reszta ma zdecydowanie mniejszy wpływ dźwiękowy, oczywiście jeśli gramofon jest poprawnie zaprojektowany i wykonany.

Wygląd i design to ważne sprawy, ale o gustach sie nie dyskutuje. Pozostaje posłuchać jak gra.

Czy będziesz na tegorocznym AudioShow ze swoim 98 kg MONSTRUM?

• Redaktorzy

Jednak tak jak słusznie forumowicz 4321 zauważył, o brzmieniu gramofonu zadecyduje w głównej mierze zastosowana wkładka podwieszona do konkretnego ramienia. Reszta ma zdecydowanie mniejszy wpływ dźwiękowy, oczywiście jeśli gramofon jest poprawnie zaprojektowany i wykonany.

W opinii Ivora Tiefenbruna o dźwięku gramofonu decydują (w kolejności malejącej): napęd, ramię i wkładka.

Berlin, Kantstr. ... nie jest za specjalnie długa, spacerek i znajdziesz :).

A w Szczecinie proponuję na Wałach Chrobrego, może śnieg nie będzie jeszcze padać?

No tak, w te i we wte to z 8 km. na bank - już się rozpędziłem aby biegać po jedynej znanej handlarzom

ulicy i od sklepiku do sklepiku pytać o prezentację - litości :) A na Wałach, to chyba pod pomnikiem ... :)

Jeśli "producent" chwali się prezentacjami, ale nie potrafi precyzyjnie podać miejsca i czasu,

to o kant takiego "producenta" jak i taki produkt ... to bzdury wydłubane z nosa - niestety.

A teraz będzie BAN w temacie, i ... po temacie.

• Redaktorzy

W opinii Ivora Tiefenbruna o dźwięku gramofonu decydują (w kolejności malejącej): napęd, ramię i wkładka.

Uważam, że pomylił się. Miał prawo. W końcu to tylko człowiek ;)

• Redaktorzy

Tiefenbrun może mieć skrzywienie zawodowe, w końcu większość czarnej magii w LP-12 to napęd, stąd jego autor/promotor/właściciel napęd ceni najbardziej.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tak jak zgadzam się z jego innym twierdzeniem o konieczności zapewnienia jak najlepszego źródła dla toru audio tak mam wątpliwości co do przytoczonej gradacji. Raz ze względu na własne doświadczenia, dwa ze względu na fakt że głównym wehikułem sprzedaży Ivora Tiefenbruna był LP12 i takie postawienie sprawy było w jego interesie.

EDIT. Uprzedziłeś mnie :(

Tiefenbrun może mieć skrzywienie zawodowe, w końcu większość czarnej magii w LP-12 to napęd, stąd jego autor/promotor/właściciel napęd ceni najbardziej.

Jozwa....

Z twierdzeniem Ivo Tiefenbruna można sie zgodzić , jak i obalić .

Najlepszym przykładem są typy wkładek od 100,00 zł do ponad 100,000,00 zł , ramiona wielu producentów - gdzie skrajnościami są ramiona Regi oraz zupełnie inne SME . Sęk w tym, że każda z tych teorii jest prawdziwa, natomiast warunki dla jej podstaw, mogą......... się w każdej chwili zmienić :))

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Waiting for the tone arm.

10849720_1746784468879154_3797366919364526175_n.jpg?oh=3dc50b6bdfc1873938624854657fac48&oe=55144CC8&__gda__=1425823394_f5fca43dfce47021747c04ef0bfd15cf

10805856_1746788795545388_6334860017997896273_n.jpg?oh=75b7f898ce30c756ee19ad099488029a&oe=5514AD64

Ukryta Zawartość

post-31479-0-77535900-1417818058_thumb.jpg

post-31479-0-16880000-1417818066_thumb.jpg

post-31479-0-34882900-1417818073_thumb.jpg

post-31479-0-62358100-1417818081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.