Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wentylatora na radiator.

Mikha'el

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę wymienić we wzmacniaczu chłodzenie aktywne na pasywne ponieważ wibracje z wentylatora odczuwalnie przenoszą się na konstrukcję. Ze wstępnych założeń mam dwa wymiary radiatora (43cm x 30cm), a ponieważ radiator musi być na zewnątrz to chcę aby jego wymiary pokrywały się z wymiarami górnej powierzchni obudowy żeby jakoś to wyglądało. Elementem łączącym istniejący radiator będzie blok aluminiowy do którego przykręcę radiator właściwy, styki powierzchni pokryte srebrną ? pastą termoprzewodzącą. W tym miejscu kieruję gorącą prośbę o pomoc w dobraniu wystarczającej wysokości bądź kształtu profilu. Wzmacniacz ma moc 2x120W i po podkręceniu do 3/4 mocy po 25 min. temperatura na obudowie to ok. 50 st.C stabilna do wyłączenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-47035-0-39677700-1402756472_thumb.jpg

post-47035-0-08038300-1402756473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/112147-wymiana-wentylatora-na-radiator/

Może łatwiej wymienić wentylator na nowy.Ten zapewne ma tzw. bicie co powoduje drgania przenoszące się na obudowę.

Poszukaj najlepszego wentylatora na łożyskach i odizoluj go gumkami od tej blachy do której jest przykręcony.

Co do radiatora to moim zdaniem powinien wystarczyć ten h 40 mm co nie oznacza,że da radę odprowadzić całe ciepło

nagromadzone pod całą powierzchnią.Ja w swoim wzmacniaczu nawierciłem dodatkowo otwory 5mm co 1cm między żeberkami,

ale mój jest klasie A/B.

pzdr.

Może łatwiej wymienić wentylator na nowy.Ten zapewne ma tzw. bicie co powoduje drgania przenoszące się na obudowę.

Poszukaj najlepszego wentylatora na łożyskach i odizoluj go gumkami od tej blachy do której jest przykręcony.

Co do radiatora to moim zdaniem powinien wystarczyć ten h 40 mm co nie oznacza,że da radę odprowadzić całe ciepło

nagromadzone pod całą powierzchnią.Ja w swoim wzmacniaczu nawierciłem dodatkowo otwory 5mm co 1cm między żeberkami,

ale mój jest klasie A/B.

pzdr.

Dzięki za odpowiedź

Na samym poczatku wentylator fabryczny wymieniłem na najlepszy jaki znalazłem (przejrzałem dziesiątki) polska marka na B ma wydajność 47m3/h i tylko 11.5dB. Blacha mocująca do radiatora zawieszona jest na 3 silikonowych izolatorach dodatkowo wentylator do blachy na podkładkach lateksowych i mimo to są odczuwalne drgania więc pozostało jedynie wyeliminować wentylator.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Trzeba pamiętać, że nie zawsze wchodzi w grę wymiana wentylatora na radiator. Niezależnie jak duży byś nie założył, to i tak obudowa musi być przystosowana do konwekcji naturalnej, to znaczy aby wymiana ciepła na zewnątrz obudowy jednak następowała samoczynnie.

Jesli obudowa jest tak skonstruowana, że tylko konwekcja wymuszona (wentylator) gwarantuje ruch powietrza, to nawet największy radiator nie pomoże. Jego wielkość jedynie odwlecze nieuchronne. Wzrost temperatury będzie wolniejszy, ale jednak niepowstrzymany, jeśli ciepło nie będzie odpowiednio wydajnie oddawane na zewnątrz obudowy. Czasem więc wentylator to jedyne rozwiązanie. Możesz spróbować kombinacji z większym, w nieco innym miejscu, byle był w "cugu" czyli w kanale powietrznym, w obszarze przez który odbywa się ruch powietrza na zewnątrz obudowy.

Trzeba pamiętać, że nie zawsze wchodzi w grę wymiana wentylatora na radiator. Niezależnie jak duży byś nie założył, to i tak obudowa musi być przystosowana do konwekcji naturalnej, to znaczy aby wymiana ciepła na zewnątrz obudowy jednak następowała samoczynnie.

Jesli obudowa jest tak skonstruowana, że tylko konwekcja wymuszona (wentylator) gwarantuje ruch powietrza, to nawet największy radiator nie pomoże. Jego wielkość jedynie odwlecze nieuchronne. Wzrost temperatury będzie wolniejszy, ale jednak niepowstrzymany, jeśli ciepło nie będzie odpowiednio wydajnie oddawane na zewnątrz obudowy. Czasem więc wentylator to jedyne rozwiązanie. Możesz spróbować kombinacji z większym, w nieco innym miejscu, byle był w "cugu" czyli w kanale powietrznym, w obszarze przez który odbywa się ruch powietrza na zewnątrz obudowy.

Dzięki

Myślę żeby radiator dać na zewnątrz obudowy nad całą jego górną powierzchnią tak jak na rys.3 wiem będzie wyglądać trochę nieestetycznie ale trudno. Kwestia to jaka będzie wystarczająca wysokość żeberek, kiedyś miałem link do kalkulatora radiatorów online ale gdzieś mi się zapodział.

>Mikha'el

Tak się nie da.

W tym przypadku przepływające wewnątrz kanału chłodzącego powietrze "od wewnątrz" kanału zabiera ciepło z tranzystorów mocy. jeśli dasz klocek z Al NA kanale, do odprowadzania ciepła będzie służyła jedynie stosunkowo cienka blacha kanału, dopiero później ciepło dostanie "lepszą drogę" do radiatorów, co będzie zbyt wąskim gardłem dla odprowadzenia całego ciepła z końcówek mocy.

Tu należałoby raczej (wg rysunku) ten zielony blok powiększyć, zamieniając oryginalny kanał na lity blok aluminiowy. Radiatory w położeniu poziomym również gorzej pracują, oddając zdecydowanie mniej ciepła otoczeniu, jak w pionie.

Osobiście, wolałbym pokombinować jednak ze zmianą wentylatora, może są jakieś równie wydajne, lecz wolnoobrotowe?

>Mikha'el

Tak się nie da.

W tym przypadku przepływające wewnątrz kanału chłodzącego powietrze "od wewnątrz" kanału zabiera ciepło z tranzystorów mocy. jeśli dasz klocek z Al NA kanale, do odprowadzania ciepła będzie służyła jedynie stosunkowo cienka blacha kanału, dopiero później ciepło dostanie "lepszą drogę" do radiatorów, co będzie zbyt wąskim gardłem dla odprowadzenia całego ciepła z końcówek mocy.

Tu należałoby raczej (wg rysunku) ten zielony blok powiększyć, zamieniając oryginalny kanał na lity blok aluminiowy. Radiatory w położeniu poziomym również gorzej pracują, oddając zdecydowanie mniej ciepła otoczeniu, jak w pionie.

Osobiście, wolałbym pokombinować jednak ze zmianą wentylatora, może są jakieś równie wydajne, lecz wolnoobrotowe?

Dzięki

Też przeszło mi przez myśl, że powierzchnia oddająca ciepło może być zbyt mała ale pomyślałem, że jednak może wystarczy. Ten wentylator wybrany jest spośród dziesiątek jako o najlepszym stosunku wydajności do kultury pracy przy 1100 obr/min osiąga 47 m3/h i 11dBA istotne też było aby był ten sam pobór prądu co w oryginalnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.