Skocz do zawartości
IGNORED

MingDa MC34-PL + MA RX6 czy Dali Ikon6?

Arkadiusz_54743

Rekomendowane odpowiedzi

W pierwszej kolejności Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem czytelnikiem forum lampowego od kilku lat. Moja przygoda z trochę "lepszym" sprzętem audio zaczęła się kilka lat temu od Rotela BX 930 i MA RX2.

Obecnie stałem się szczęśliwym posiadaczem MingDa MC34PL, który pracuje z CD CA 640C i głośnikami MA RX1 (wypięte z surrandów kina domowego). Odsłuchuję wzmacniacz w w/w konfiguracji od trzech dni i stoję przed dylematem wyboru odpowiednich kolumn.

Nie będę pisał o barwie dźwięku lampowego, ponieważ na forum jest setki tego typu postów. Dodam tylko, że znakomita ich większość, pokrywa się z moimi znakomitymi wrażeniami.

W trakcie odsłuchów pojawił mi się tylko, albo "aż" jeden problem. Otóż w RX1 brakuje mi trochę podstawy basowej, która generuję potęgę dźwięku, szczególnie w nagraniach rockowych.

Znam brzmienie MA z RX1 i RX2, generalnie ta kultura dźwięku mi się podoba, dlatego rozważam zakup RX6, które powinny wygenerować więcej basu w powyższej konfiguracji.

Jak zawsze jednak pojawiają się rozwiązania alternatywne. Zainteresowały mnie kolumny Dali Ikon6. Posiadają na pokładzie przetwornik wstęgowy. Głośników z wstęgowcem słuchałem kiedyś u Kolegi audiofila (to były chyba magnaty) i urzekł mnie sposób przekazu wysokich tonów.

Proszę o Waszą poradę: jakie mogą być różnice w dźwięku pomiędzy RX6 a Ikon6. Czy zyskując lepszą górę nie utracę kultury grania MA.

Z góry przepraszam Koleżeństwo, że nie umieszczam postu w dziale "pierwsza lampa", ale nie odnalazłem tam tematu powiązanego z wyborem głośników.

Będę zobowiązany za wszelkie sugestie i doświadczenia z powyższymi lub podobnymi konfiguracjami.

Pozdrawiam,

Arkadiusz

https://www.audiostereo.pl/topic/112213-mingda-mc34-pl-ma-rx6-czy-dali-ikon6/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.