Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowa zwrotnica 3-way

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie wyprowadziłem wejść analogowych. Po pierwsze dlatego co napisał Krzysiek, po drugie chciałem, żeby płytki były jak najtańsze. W przyszłości może powstanie jakiś ADC podpinany pod jedno z wejść I2S

To tylko tak na próbę, do testów.

Fakt do uruchamiania jest to praktyczne. Gdy podłączałem DACa na wyjście I2S przynajmniej wiadomo było że miniDSP dostaje sygnał na wejście. Gdybym miał walczyć z DACiem na wyjściu i odbiornikiem SPDIF na wejściu to bez oscyloskopu nie za bardzo wiadomo co nie działa.

J tam już doszedłem jak to sprawdzić bez oscyloskopu.

Jeśli tylko na próbę, to można ewentualnie zrobić bez wyjściowych kondów i bez filtra. Trzeba będzie tylko uważać, żeby wzmacniacz miał kondy na wejściu. Jakbym miał dołożyć wyjściowy filtr, to całe PCB do przeróbki, a mi się nie uśmiecha kolejny prototyp. Poza tytm jak płytka przekroczy 10cm robi się 2xdroższa. No i nie będzie to grać super, bo się nie przejmowałem masą analogową.

Dołożyłem wejścia analogowe (z założenia tylko do prób). W sobotę sprawdzę jeszcze dokładnie płytkę sterownika, i w niedziele złożę zamówienie.

Na razie mamy chętnych na osiem kpmpletów, jeśli więc do niedzieli nie będzie więcej chętnych zamówię 10kpl i nie będzie nic luźnego. (2kpl zostają u mnie).

Dołożyłem wejścia analogowe (z założenia tylko do prób). W sobotę sprawdzę jeszcze dokładnie płytkę sterownika, i w niedziele złożę zamówienie.

Na razie mamy chętnych na osiem kpmpletów, jeśli więc do niedzieli nie będzie więcej chętnych zamówię 10kpl i nie będzie nic luźnego. (2kpl zostają u mnie).

Czy mozna jeszcze dolaczyc sie do zamowienia na plytki?

Pozdrowienia

Grzesiek

• 5 tygodni później...

Witam po czasie

Projekt sterownika jest skończony, płytki lada dzień powinny być gotowe. Mały problem jest taki, że trafił mi się wyjazd i w kraju będę prawdopodobnie na koniec września, tak więc ewentualna wysyłka nastąpić może na początku października i to tylko do osób, które potrafią same zaprogramować atmegę, jeśli ktoś będzie chciał atmegę zaprogramowaną, to będzie musiał jeszcze chwilę poczekać, bo do napisania programu potrzebna mi jest polutowany sterownik.

• 3 miesiące później...

Witam

Niestety przedłużył mi się wyjazd, tzn byłem w między czasie w PL, ale ledwo zdążyłem się oporządzić i znów w trasę. Być może między BN-NR uda mi się pchnąć temat do przodu wtedy się odezwę. W każdym razie tematu nie zarzuciłem, w miarę wolnego czasu coś tam jeszcze zmieniam i dopracowuję. Acha, po zamówieniu PCB okazało się, że coś tam jest nie halo z gerberami i w sumie się ucieszyłem, że nie poszło do produkcji. Pomału jeszcze dopracowuję i dopieszczam PCB, jak dobrze pójdzie uda się zrobić przed świętami, ale wszystko zależy od wolnego czasu.

Dla niecierpliwych jest pewna alternatywa. Kolega Traxman dokończył zdaje się projekt swojego MegaDSP i płytki są dostępne są już w AVT.

• 3 miesiące później...

Ktoś, coś?

No i się udało. PCB się robią i jak dobrze pójdzie przed wielkanocą będą u mnie. Mam nadzieje, że tym razem bez błędów :)

Komplet to będą 4 PCB. DSP, DAC, sterownik do którego bezpośrednio lutowany będzie LCD i encodery, no i prosty zasilacz 2x5V (7805) i symetryczne +/-5V, bądź +/-15V (LM317/337) w zależności od użytego PGA. Jeśli ta wersja okaże się bezproblemowa do oddania będzie 6-7 kompletów. Do ceny końcowej postanowiłem wliczyć kwotę z pierwszych prototypów tak więc komplet 4PCB do oddania będzie za 55zł.

Większość kostek mam, jadą też do mnie SRC z Analoga (wg karty są tak dobre jak z TI a o wiele tańsze) i CS'y (również tańsze od PGA). Chętnych proszę o określenie się czy chcą również programatorki e2prom (ok 12zł), wówczas mogę również zamówić. Piszę już teraz bo trzeba na nie czekać jakieś 3 tygodnie.

Ok, myślę, że zanim wszystko będzie do wysłania znajdą się chętni na resztę kompletów więc zamawiam te programatory. Później podliczę ile wyjdą kostki, może i cały kit, albo zrobię jakąś tabelkę.

Póki co jak wyglądają DSP i DAC widać we wcześniejszych postach. Sterownik i zasilacz to mniej więcej coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

53458583697191026727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli mamy:

Mirfak - 1kpl

Yogilla - 1kpl

Crossover64 - 1kpl

P71x - 1kpl

Czyli jeszcze ze 3 są wolne.

Jeszcze jedna kwestia. Żeby wiedzieć o co chodzi trzeba znać cały wątek. Próbuję pozyskać soft, który znacznie ułatwi (przyspieszy) programowanie. Na pewno nie będzie trzeba przerabiać ręcznie hex'a. Być może, że uda się nawet automatycznie programować e2prom bez otwierania pliku każdorazowo po zmianie parametrów filtrów. Taki programik będzie robiony na zamówienie, i muszę za niego zapłacić. Oznaczałoby to, że koszt wzrośnie o jakieś 20-30 zł. Moja propozycja jest doliczać tę kwotę dla każdego zamawiającego bez względu na ilość zamówionych kompletów. Czyli jak ktoś zamówi 1 kpl dopłaca np. 25zł, jak 3kpl to też 25zł. Jeśli już zamówię ten soft nie będzie możliwości zamówienia płytek bez programu. Wiadomo... polak potrafi. Czy ktoś ma coś przeciwko temu?

Próbuję pozyskać soft, który znacznie ułatwi (przyspieszy) programowanie. (...) Moja propozycja jest doliczać tę kwotę dla każdego zamawiającego bez względu na ilość zamówionych kompletów. Czyli jak ktoś zamówi 1 kpl dopłaca np. 25zł, jak 3kpl to też 25zł. Jeśli już zamówię ten soft nie będzie możliwości zamówienia płytek bez programu. Wiadomo... polak potrafi. Czy ktoś ma coś przeciwko temu?

Ja wolałbym taniej, a bez programu. Ale jestem tu nowy :) więc...

Powiem tak. Żeby zaprogramować zwrotnicę po każdorazowej zmianie parametrów filtru trzeba.

1.Skompilować projekt (jeden klik w Sigma studio)

2. Przejść do innej zakładki (j.w.)

3. Wygenerować Hex'a (2xklik)

4. Przejść do katalogu i otworzyć hexa z notatnika

5. Usunąć z tekstu wszystkie znaki lub ciągi "0x" oraz ","

6. Skopiować pozostały tekst.

7. Otworzyć, lub przejść do już otwartego programu HXD

8. Wkleić skopiowany tekst

9. Wyeksportować plik jako hex 16-o bitowy

10. Otworzyć ten plik programem ch341 do zapisu pamięci

11. Zapisać wsad

12. Zrestartować zwrotnicę (to będę próbował zrobić automatycznie)

I teraz podczas projektowania zwrotnicy tę czynność trzeba wykonać przynajmniej parędziesiąt razy. Na początku, zanim opanujemy SS może nawet set :) Możecie mi wierzyć, to jest trochę upierdliwe. Z dodatkowym softem ominąć można na pewno punkty 4 do 9. Być może uda się 4 do 12, tego jeszcze nie wiem.

Na początku też myślałem, że to nie wielkie utrudnienie, ale gdybym dalej tak myślał nie zadawałbym sobie trudu z szukaniem kogoś kto taki programik potrafi skrobnąć.

Powiem tak. Żeby zaprogramować zwrotnicę po każdorazowej zmianie parametrów filtru trzeba (...)

Na początku też myślałem, że to nie wielkie utrudnienie, ale gdybym dalej tak myślał nie zadawałbym sobie trudu z szukaniem kogoś kto taki programik potrafi skrobnąć.

To nie wygląda na bardzo skomplikowane, dlatego wolałbym sobie to zautomatyzować we własnym zakresie, niż kupować gotowca, który może mi nie podpasować.

Zakładałem, że sam napiszę sobie jakąś automatyzację tego procesu, np. w Pythonie. Jeśli możesz udostępnić przykładowy projekt albo hex z Sigmy to

mogę spróbować skrobnąć coś takiego.

• 1 miesiąc później...

CS3318? Ewentualnie dwie sztuki PGA4311, bądź też 4 szt PGA stereo. Mogę ci podesłąć płytki DAC'a z poprzedniego prototypu. Ominiesz sobie kości DAC i zostaną same potki.

A w temacie. Jakieś 5 dni temu dotarły płyteczki po wielkich perturbacjach na cle. Nigdy więcej wysyłki tym kurierem. Niestety chwilowo kompletny brak czasu na polutowanie. Do tego jeden Chińczyk powysyłał mi jakieś dziwne opampy zamiast tego co zamawiałem. Nigdy więcej zakupów u gościa z mniej niż 98% pozytywów. Jeden plus. Zero problemu z odzyskaniem kasy na aliexpres. No może tylko na kursie parę groszy straciłem. No ale na komplet jeszcze części mam. Dam znać jak tylko polutuje układ na nowych płytkach.

Dobra wiadomość: kolega p71x spreparował programik konwertujący plik hex. Jeszcze z nim nie rozmawiałem, czy udostępni programik ot tak, czy też nie od tak :)

Dobra wiadomość: kolega p71x spreparował programik konwertujący plik hex. Jeszcze z nim nie rozmawiałem, czy udostępni programik ot tak, czy też nie od tak :)

Można udostępnić wszystkim chętnym, można modyfikować i przekazywać dalej bez ograniczeń...

• 2 tygodnie później...

A moze by tak sklonowac USBi? Wszyscy mogli by sie wtedy bawic SigmaDSP bez ograniczen - tak naprawde pelna zabawa jest wtedy jak sobie mozna w locie wszystko zmieniac sluchac kazda zmiane :)

Sklonowanie USBi z jednej strony jest super proste - wystarczy skopiowac hardware i juz. Caly SW jest w zewnetrznej pamieci I2C :) Dowiedzialem sie calkiem przypadkiem bo skasowalem sobie firmware w moim USBi :( wiec wziolem USBi kumpla, skopiowalem zawartosc Flash'a I2C i moja plytka ruszyla :) Mam nawet gdzies zawartosc zapisana w pliku hex :) Jedyny problem jest taki, ze procek ktory siedzi na plytce USBi jest strasznie maly :( Ale mysle, ze mozna by wcisnac podobna wersje w innej obudowie...

ta taki pomysl, moze komus by sie chcialo skopiowac HW :) byly by fajna zabawka :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.