Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowa zwrotnica 3-way

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Lm'y i tda to prehistoria. Teraz jak ma być tanio to tylko klasa D n.p. tripath. Męczyłem kiedyś lm3875 ale nie dotrzymał kroku temu co wtedy miałem. Nie za bardzo rozumiem zachwytów nad tą kością. Miały ciekawą barwę i to by było na tyle. Za to w układzie wzmacniacza transkonduktancyjnego to zupełnie inne granie.

A w ogóle to warto by było poruszyć temat wzmacniaczy do do zwrotnic. Szczerze polecam wypróbowanie lm'a jako wzmacniacza transkondutancjnego zwłaszcza że przy pomocy DSP można dowolnie wypłaszczyć charakterystykę co przy takich wzmacniaczach jest konieczne.

Lm'y i tda to prehistoria.

W zasadzie wszystko co jest stosowane we wzmacniaczach końcowych zostało wymyślone w "prehistorii".

Nie za bardzo rozumiem zachwytów nad tą kością.

Nie zauważyłem zachwytów. Podałem tylko przykład zastosowania hi-endowego. Osobiście nie lubię układów monolitycznych (wolę dyskretne lub hybrydy), ale uzasadnić tego nie potrafię.

A w ogóle to warto by było poruszyć temat wzmacniaczy do do zwrotnic.

To może być każdy wzmacniacz opisywany tu w dziale DIY. Najlepiej najprostszy jaki jest możliwy o strukturze wewnętrznej symetrycznej (chyba "Ugoda" taką ma).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz jak ma być tanio to tylko klasa D n.p. tripath.

Nie widziałem do tej pory dobrego i taniego wzmacniacza impulsowego choc rozwiazanie nie jest nowe. Były już takie końcówki mocy Yamaha

Poza tym czy DCX2496 ma na pewno krosownicę na 3 drogi? Czy tylko ma na dwie?

A ja podzielam zdanie Krzyśka. Klasa D i T-ampy mają taki stosunek cena/jakość że końcówki DIY finansowo specjalnie sensu nie mają. W tej chwili mam 2 TK2050, dwa stare zasilacze od laptopa, więc zasilanie za darmo i 2-way śmiga aż miło. Teraz czekam aż mi dąb wyschnie, żeby się zabrać za stolarkę i głośniki.

Poza tym czy DCX2496 ma na pewno krosownicę na 3 drogi? Czy tylko ma na dwie?

DCX ma 6 kanałów więc na jednym panelu można zrobić 2x3 kanały czyli dwie kolumny trzydrożne. Wersję bogatszą (tą bez literki L) można łączyć w dłuższe łańcuchy uzyskując więcej dróg całkowicie ze sobą powiązanych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ale czy na pewno mozna założyć na nie filtry środkowo przepustowe ?

Na wszystkie sześć kanałów można założyć filtry środkowo przepustowe. Przy łączeniu tych DSP w łańcuchy konieczne jest zamknięcie końca pasma filtrem kompatybilnym z następnym urządzeniem więc jest to normalne. Dostępne są filtry L-R, Bessela, Butterwortha. Nachylenia 6, 12, 18, 24, 48 dB/okt. Najlepiej ściągnąć instrukcję obsługi i poczytać. Na "elektrotanya" jest schemat tego DSP. W temacie techniki tego procesora to układ DSP jest firmy Analog Device (ADSP-21065L) a przetworniki AD i DA firmy AKM 24/96.

Czy ma takze mozliwosc korekcji parametrycznej każdego filtu?

Ma 9 punktowy korektor parametryczny dostępny dla każdego kanału (obu wejściowych też). To teoretycznie 4x9=36 punktów regulacyjnych na kanał stereo, pod warunkiem że nie przekroczymy mocy obliczeniowej procesora (jest monitorowana na wyświetlaczu). Nie próbowałem czy aż tyle jest dostępnych bez przekroczenia. Tak prawdę mówiąc raczej nie używam funkcji korektora, chyba że do wycięcia rezonansów. Jedna z najfajniejszych cech to możliwość opóźniania czasowego poszczególnych kanałów względem siebie. Daje to wyjątkową łatwość zgrywania fazowego głośników, nawet na "ucho".

Czy mikrofon pomiarowy mozna podłaczyć i sciagac przez niego charakterystykę oraz kontrolować zgranie fazowe?

Jeśli tak by sie dało to miałby wszystko co potrzeba do budowy prawidłowej zwrotnicy.

Czy mikrofon pomiarowy mozna podłaczyć i sciagac przez niego harakterystykę oraz kontrolować zgranie fazowe?

Musisz sprawdzić w instrukcji obsługi. Na pewno jest możliwość podłączenia mikrofonu pomiarowego.

Jeśli tak by sie dało to miałby wszystko co potrzeba do budowy prawidłowej zwrotnicy.

Praktycznie ma wszystko. Jedyna wada to to wiedza że to to urządzenie skomplikowane i psychologiczne oddziaływanie tej złożoności na organizm człowieka ;-). Pocieszające jest to że legendarna firma Accuphase ma w swoim programie też zwrotnice DSP o zbliżonych parametrach technicznych opartą też o kość DSP firmy Analog Device (inny typ kości). Platforma do eksperymentów niemal doskonała. Oczywiście DSP, które opisuje w tym wątku autor też jest godne uwagi.

Może dlatego brzmi ci to dobrze. W każdym bądź razie w miniDSP wbudowane przetworniki są kiepskie.

Mini DSP to bardzo tanie rozwiązanie. Pewnie można do niego dołączyć inne lepsze przetworniki, ale pewnie wtedy opłacalność w stosunku do DCX-a pogorszy się. Ten Behringer, na dzień dzisiejszy, to najlepszy stosunek cena/jakość, oczywiście wg mojej opinii. Inne firmy też produkują DSP oparte prawdopodobnie o tą samą elektronikę, ale ceny nie są już takie atrakcyjne.

To jeszcze pytanie - da się pod niego podłaczyć gramofon? :)

Oczywiście trzeba mieć do tego wzmacniacz korekcyjny ?

Jeżeli wzmacniacz korekcyjny będzie miał odpowiednie wzmocnienie, regulację wzmocnienia i wyjścia XLR to można, ale ja takiego nie znam, więc temat jest bardziej skomplikowany.

Jeżeli wzmacniacz korekcyjny będzie miał odpowiednie wzmocnienie, regulację wzmocnienia i wyjścia XLR to można

To DCX nie ma regulacji głośności? Jeśli tak to moja świadomość tym bardziej by cierpiała, że na ADC trafia sygnał o małej amplitudzie. ADC powinno dostawać sygnał nie wytłumiony, inaczej dynamika, odstęp SN, zniekształcenia lecą na przysłowiowy pysk.

To DCX nie ma regulacji głośności?

Sumarycznej dla wszyskich kanałów na wyjściu nie ma. Ma tylko regulację czułości oddzielną dla każdego kanału (wyrównanie różnic skuteczności głośników). Tak mają wszyskie znane mi zwrotnice DSP. Tu jest pole do zagospodarowania dla DIY. Precyzyjna regulacja głośności dla wszyskich kanałów na wyjściu DSP. Nawet Accuphase za 50 kzł tego nie ma.

Jeśli tak to moja świadomość tym bardziej by cierpiała, że na ADC trafia sygnał o małej amplitudzie. ADC powinno dostawać sygnał nie wytłumiony, inaczej dynamika, odstęp SN, zniekształcenia lecą na przysłowiowy pysk.

Moja też cierpiała, ale sprawdziłem i już nie cierpi :-) . Oczywiście w prawidłowym technicznie odsłuchowym teście porównawczym ;-).

Oczywiście są też rozwiązania analogowe (fabryczne znacznie tańsze od DSP) przy których "cierpienie" ;-) będzie minimalne. Trzeba jednak dla wygody stosować kolumny o budowie modułowej.

Jak nie ma regulacji głosności, to co ma ?

Chodziło chyba o regulacje wzmocnienia wzmacniacza korekcyjnego zeby dostosować go do wejścia DCX ?

DCX nie jest przedwzmacniaczem. Sumaryczna regulacja głośności musi być zapewniona poza nim.

Tak mają wszyskie znane mi zwrotnice DSP.

Bo jeszcze nie znasz mojej :)

Wystarczy preamp pasywny dwukanałowy przed DCX ?

Mówta i piszta co chceta, regulacja głośności na wejściu ADC to średni pomysł w domowym hifi.

Bo jeszcze nie znasz mojej

Obserwuję wątek z zainteresowaniem :-) .

Mówta i piszta co chceta, regulacja głośności na wejściu ADC to średni pomysł w domowym hifi.

O ile mi wiadomo DSP Accuphase też nie ma regulacji sumarycznej na wyjściach a jest urządzeniem typowo domowym. Oczywiście zgadzam się z tym że najlepiej jest regulować za DSP tylko potrzebna jest regulacja o bardzo dużej precyzji współbieżności.

Oczywiście zgadzam się z tym że najlepiej jest regulować za DSP tylko potrzebna jest regulacja o bardzo dużej precyzji współbieżności.

To nie jest wielki problem. Każda "cyfrowa" drabinka zapewnia idealną współbieżność. Myślę, że już lepiej jak na analogowym wejściu lepsza byłaby regulacja cyfrowa na np wyjściowych 32bit DAC'ach.

Oczywiście zgadzam się z tym że najlepiej jest regulować za DSP tylko potrzebna jest regulacja o bardzo dużej precyzji współbieżności.

Znaczy się że ?

Preamp pasywny 6-ścio kanałowy regulujący 6 końcówek mocy ?

Mechanicznie to chyba będzie cięzko cos takiego zrobic drabinka rezystorową. Czyba że są dostepne konkretne pomysły na takie rozwiazania.

Mam na mysli drabinki na przełacznikach obrotowych. Bo może są jakieś drabinki realizowane w inny sposób.

Preamp pasywny 6-ścio kanałowy regulujący 6 końcówek mocy ?

Problemem jest 6 sekcyjny potencjometr. Oczywiście są dostępne, ale deklarowana współbieżność do sterowania kolumn jest moim zdaniem za słaba. Chyba że komuś nie przeszkadza pewne rozjeżdżanie się balansu tonalnego kolumny wraz z regulacją. Taki potencjometr można kupić w firmie Conrad (z napędem silnikowym). Dostępne są również w Chinach gotowe moduły z tym potencjometrem i zdalnym sterowaniem.

Mechanicznie to chyba będzie cięzko cos takiego zrobic drabinka rezystorową

Drabinka rezystorowa to dobry pomysł. Myślę że da się zrobić.

Czyba że są dostepne konkretne pomysły na takie rozwiazania.

Obserwuj działania autora wątku. Sugerował, że w jego rozwiązaniu regulacja będzie.

Można zrobic drabinke na przełaczniku obrotowym. Jednak trudno o tanie tego typu rozwiazania. Najtaniej jak widziałem sprzedawał je kiedys właściciel takiej strony ak.diaukustyk albo diyakustyka. Miał za 70 zł. przełacznik i zestaw rezystorów. póżniej jednak sprzedawał gotowe drabinki w znacznie wyższych cenach.

W tym przypadku istniałaby konieczność połaczenia trzech takich selektorów i dobrze by było mieć do nich sterowanie z pilota. Choć przez wiele lat się bez takich udogodnień obywałem i jakoś mi ich nie brakowało.

W tym przypadku istniałaby konieczność połaczenia trzech takich selektorów i dobrze by było mieć do nich sterowanie z pilota. Choć przez wiele lat się bez takich udogodnień obywałem i jakoś mi ich nie brakowało.

Myślę że trzeba kupić odpowiedni przełącznik i drabinkę wykonać we własnym zakresie. Możesz zastosować regulację kombinowaną tj. korzystać z regulacji w odtwarzaczu, oczywiście o ile ją ma, a na wyjściu dać uproszczoną drabinkę 6 sekcyjną np. o 4 skokach tak żeby regulacja na wejściu (ta płynna) była w zakresie np. 70-100% głośności. 30% obniżenia napięcia wejściowego takiemu przetwornikowi 24 bitowemu nie zaszkodzi. Zgrubną regulację (skokową) robisz na wyjściu dopasowując przełącznik do aktualnej potrzeby maksymalnej głośności.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.