Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowa zwrotnica 3-way

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Zwrotnica pasywna to nie tylko problemy fazowe. Było wszystko omówione w tym wątku i innych. Zaleta DSP jest taka że jest to element układu aktywnego a ten jak wiadomo od zarania dziejów jest najlepszym technicznie układem jaki został wymyślony przez człowieka. Oczywiście najlepszy jest układ aktywny bez DSP, ale ten ogranicza możliwości eksperymentowania i poznawania zjawisk które rządzą w audio a są związane z rozprzestrzenianiem elektruczno-mechanicznym dźwięku (głośnik). DSP pod względem poznawczym jest genialne. Moim zdaniem oczywiście.

Wierz mi mam kolumny z pasywną zwrotnicą i nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby je rozbabrać i podłączać do zwrotnicy aktywnej.Serce by krwawiło gdybym miał rozbabrać tak dobrze brzmiące kolumny.

Wierz mi mam kolumny z pasywną zwrotnicą i nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby je rozbabrać i podłączać do zwrotnicy aktywnej.Serce by krwawiło gdybym miał rozbabrać tak dobrze brzmiące kolumny.

Ja mam odwrotne doświadczenia. Co kto lubi i jak rozumie technikę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zrozum mnie dobrze. Nie mam zamiaru mówić czegoś złego na temat zwrotnic cyfrowych. Bardzo dobrze rozumiem o co ci chodzi. Nie uważam jednak że zwrotnica cyfrowa jest niezbędna do zrobienia bardzo dobrych kolumn. Jak się spełni pewne warunki w pewnych określonych okolicznościach zwrotnica pasywna wcale nie musi ustępować zwrotnicy aktywnej. Z drugiej jednak strony są sytuacje odwrotne czyli z głośników o wiele można wyciągnąć stosując zwrotnice aktywne.

Np. foo_dsp_xover.

patrze teraz na tę wtyczkę ale nie ma możliwości na jednym kanale zredukować np średnich tonów żeby uzyskać więcej niskich , to tez mnie to nie ratuje jedynie będę mógł porównać jakość brzmienia choć ta może być gorsza bo śledź dźwiękówki z jackami 5.1 jest kiepskiej jakości plus kable jack cinch nie robiłem jakiejś dobrej jakości

Nie uważam jednak że zwrotnica cyfrowa jest niezbędna do zrobienia bardzo dobrych kolumn.

Jestem najlepszym przykładem na to że tak jest. Mój najlepszy system aktywny (mam 3) nie jest cyfrowy. Mój pierwszy w historii dwudrożny system aktywny też nie był cyfrowy a grał naprawdę dobrze. Zresztą gra do dzisiaj u jednego z moich kolegów. Niestety z czego wynika subiektywna lepszość tego systemu aktywnego ze zwrotnicą analogową w stosunku do DSP nie udało się ustalić z powodu bardzo różnych warunków w jakich systemy stoją. Na pewno nie jest to efekt zwrotnicy DSP bo zamiennie mam do tego systemu z DSP zwrotnicę analogową (CX3400) i zamiana powoduje lekkie różnice (zwrotnica analogowa nie ma możliwości wykonania precyzyjnego zgrania fazy akustycznej na podziałach), ale w moim odczuciu na korzyść DSP - lepsza subiektywna czystość dźwięku, choć jest to na tyle niewielka różnica że nie ma o czym rozmawiać.

Jak się spełni pewne warunki w pewnych określonych okolicznościach zwrotnica pasywna wcale nie musi ustępować zwrotnicy aktywnej.

W domenie techniki zawsze ustępuje o kilka długości, w domenie słuchu rzeczywiście nie musi.

Z drugiej jednak strony są sytuacje odwrotne czyli z głośników o wiele można wyciągnąć stosując zwrotnice aktywne.

Dokładnie tu jeszcze raz przykład takiego porównania 1:1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

L-707

oceniane są słabo piszą że są bardzo liniowe bez emocji ogólne cena jak na rzekomo high end niska.

ale rzeczywiście wg opinia ludzi jest spora różnica między pasywna a aktywna zwrotnicą

A jak się sprawa ma gdybym zbudował ta aktywna zwrotkę ze kinem domowym jak to ugryźć ?

L-707 oceniane są słabo piszą że są bardzo liniowe bez emocji ogólne cena jak na rzekomo high end niska.

Czy mam rozumieć że hi-end wymaga rezygnacji z liniowości i neutralności ?

Najlepiej jak będzie tak jak niżej ;-). To hi-end.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem dopiero kilka b drogich zestawów słyszałem ale nie zaimponowały mi graniem tylko wyglądem były właśnie bez emocji nie miałem tego wrażenia że zespół stoi przede mną i gra dla mnie trafiałem też na ludzi patrzących z pryzmatu kasy na audio może dla tego ,

To jak z tym kinem i aktywną zwrotką wymyślić żeby to połączyć są jakieś selektory sygnału cyfrowego ? pasowało by wtedy sterowanie z przedwzmacniaczem połączyć zamknąć to w jedyny ładnym opakowaniu lubię fajne pudełka ale za dużo się tego narobi ( :

To jak z tym kinem i aktywną zwrotką wymyślić żeby to połączyć są jakieś selektory sygnału cyfrowego ?

Jeżeli mnie pytasz to niestety nie pomogę Tobie. Nigdy nie przerabiałem amplitunera KD na system aktywny choć kiedyś chodziła mi po głowie myśl o wykorzystaniu wzmacniaczy końcowych, ale temat upadł. Kupiłem końcówki firmy Rotel.

Od ponad 20 lat DSP siedzi w instalacjach profesjonalnych gdzie ew. zawieszenie uszkodziło by sprzęt za $$$$, jakoś się to nie zdarza, na codzień DSP obrabiają sygnał w systemach car-audio i raczej też nic niedobrego się nie dzieje

Drogi Traxmanie, nie wiem jak bardzo znasz się na oprogramowaniu embedded, ale niestety twój argument anegdotyczny, jest inwalidą. Oczywiście program/CPU musi być wyposażony w watchdogi i ich prawidłową obsługę, a być może całe rozwiązanie układowe powinno zawierać dodatkowy podsystem ochrony, a do tego cała masa testowania. Wtedy można podpinać do systemu za grube $$$$ :)

Gość traxman

(Konto usunięte)

twój argument anegdotyczny, jest inwalidą

Anegdotyczne to jest odgrzebanie starego kotleta w niewiadomym celu...

Watchdog jest funkcją oczywistą, zabezpieczenia podobnie, nie ma więc o czym wspominać.

Anegdotyczne to jest odgrzebanie starego kotleta w niewiadomym celu...

Watchdog jest funkcją oczywistą, zabezpieczenia podobnie, nie ma więc o czym wspominać.

Jasne że nie ma. Tygodnie ciężkiej pracy i testowania :)

Panowie czas leci skończy się zima nie będę mięć czasu na audio co mam zamówić do tej zwrotnicy konkretnie b proszę o jakieś linki

ewentualnie dla bezpieczeństwa 3 drożną wersje bym może zrobił

I jak zrobić żeby kolumny współpracowały z kinem domowym bo na bank z sygnału dts nie zdekoduje ten zestaw ?

Ukryta Zawartość

Master volume w tym procesorze jest na jego wyjściu ośmio kanałowy czy dwukanałowy na wejściu ?

Ukryta Zawartość

Zajebiste urządzenie zapowiada się obiecująco i funkcjonalnie , nie ma dziś czasu czytać wszystkiego niestety ale czy DAC'i będą tam dobre jakościowo sądzicie że warto? cena jak na gotowe tego typu urządzenie bardzo zachęcająca

Wszystko wskazuje na to, że na wyjściach.

To jest doskonałe rozwiązanie. Trochę jeszcze zastanawia ten zasilacz zewnętrzny prawdopodobnie jedno znakowy, ale może to jest jakoś wewnątrz procesora załatwiane. Ten procesor wygląda na bardzo ciekawą propozycję.

Zajebiste urządzenie zapowiada się obiecująco i funkcjonalnie , nie ma dziś czasu czytać wszystkiego niestety ale czy DAC'i będą tam dobre jakościowo sądzicie że warto? cena jak na gotowe tego typu urządzenie bardzo zachęcająca

Trzeba by wiedzieć jakie DACi tam siedzią. Zaleta to wszystko w jednym i dużo wejść i wyjść. Wada to brak FIR prawdopodobnie z powodu starszego procesora ale można bez nich żyć. No i pytanie czy te uchwyty od obudowy da się wymontować bo ładnie to to nie wygląda. W sumie jak na tą cenę wygląda to bardzo atrakcyjnie. Pewnie taniej wyjdzie robienie czegoś na podstawie nanDIGI 2x8 i można zastosować własne DACi

Ukryta Zawartość

No ale ten moduł nie ma wejść analogowych co dla niektórych może być dużą wadą. No i trzeba niestety samemu zrobić obudowę i wszystko złożyć do kupy.

Ukryta Zawartość

No i pytanie czy te uchwyty od obudowy da się wymontować bo ładnie to to nie wygląda.

Ze zdjęcia wynika że raczej się da (to oddzielny element) ale czy nie zostanie po nim jakiś otwór to nie wiadomo.

No ale ten moduł nie ma wejść analogowych co dla niektórych może być dużą wadą.

Brak wejść analogowych jest dużą wadą jeżeli procesor nie czyta wszystkich formatów fonii audio i wideo. Jeżeli czyta formaty wideo to nie jest to wada, chyba że jest dedykowany tylko do formatów audio.

Znany z manuala schemat połączeń, ale to nie jest schemat dla stereofonicznego, wielodrożnego systemu aktywnego, w którym to DSP spełnia rolę czystej zwrotnicy.

Problem w tym, że takie rozwiązanie będzie wśród audiofilii niezrozumiałe. Czternaście kabelków i to każdy ma wpływ na przestrzeń, źródła pozorne itp. No nie będziesz miał się czym pochwalić. Chyba, ze znajdziesz polskiego producenta co zrobi dac-i na lampach ECC82. Nawet ceną nie zaimponujesz.

Znany z manuala schemat połączeń, ale to nie jest schemat dla stereofonicznego, wielodrożnego systemu aktywnego, w którym to DSP spełnia rolę czystej zwrotnicy.

To będzie musiał kupić takie dwie

Dla 5,1 będzie ok

Nawet jedna. Ale jak wymyśli systemy trójdrożne?

To będzie musiał kupić takie dwie

Do stereo wystarczy jedno urządzenie. Można na nim zrealizować dwie czterodrożne kolumny aktywne. Przejrzałem właśnie instrukcję obsługi tego urządzenia. Wygląda to interesująco poza jednym elementem, ten układ pracuje z częstotliwością samplingu 48 kHz. Niby wszystko jest w porządku, ale lepsza by była częstotliwość 96 kHz. Mniejsze ograniczenia z punktu widzenia audiofilskiego. Europejski dystrybutor ma w ofercie wersję za ponad 1200 Euro. Pewnie bardziej audiofilską ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.