Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dołączyć KD do Stereo

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ochotę poszerzyć zestaw stereo i mieć KD

Obecne stereo to HA AMstaff + wzmacniacz dual mono.

Chciałbym, by głośniki stereo pozostały pod tym samym wzmakiem - i do tego chciałbym "doczepić" pozostałe głośniki, być może z subem (sub mogę podłączyć pod obecny wzmak ). Poszukuję więc czegoś, co zgra się z obecnym systemem. Nie sądzę, by istniały amlitunery KD typu 3.1 tzn. tylne satelity, front i sub. lub.3.0 - bez suba.

Podejrzewam, że by taka hybryda zagrała dobrze potrzebny będzie procesor dźwięku z mikrofonem kalibracyjnym.

Z pewnością macie już podobne zestawy, dlatego pytam o poradę. Jak to zestawić, czego szukać?

Przy okazji zapytam Was o monitory satelitarne na tył - co polecacie przy uwzględnieniu, by były jak najmniejsze, wręcz by były to wersje slim ?

Skoro rozważasz takie połączenie to Yamaha 773 to najtańszy nowy amplituner który ma potrzebne do tego czego szukasz wyjścia pre-out , pod nie pod fronty L i R podpinasz wzmaka z podłączonymi do niego kolumnami i on w parze z kolumnami robi za końcówkę mocy z kolumnami w czasie seansu filmowego a włączając tylko jego i źródło dźwięku (odtw.CD) słuchasz sobie muzy na tych kolumnach.

Hm , jakie monitorki , ile kasy możesz na nie wydać ale patrząc na cenę Amstaffów to potrzebowałbyś , żeby nie odchodzić od swojego standardu sprzetu jakieś drogie monitorki , znaczy z co najmniej średniej półki , chyba , że nie przywiązujesz do tego większej wagi , Monitor Audio R90HD albo tańsze BX1 lub Heco Music Colors 100 .

Duże kolumny te Amstaff-y , masz chyba duże pomieszczenie ? Potrzebny Tobie będzie sub schodzący dość nisko , żeby nie powtarzać przedziału niskiej częstotliwości kolumn a co za tym idzie dość drogi (minimum 4 tys). Do kina suba podpinasz pod amplituner nie pod wzmaka.

problem w skompletowaniu zestawu kolumn do kina polegał będzie na znalezieniu/dopasowaniu głośnika centralnego do frontów , z piętnastką/mi średnioniskotonową/ymi i podobną charakterystyką brzmienia .

dzięki za namiary i podpowiedzi :)

co do źródła dla filmów to jeszcze nie wiem.

Co do monitorków na tyły - nie muszą być bardzo dobre - w końcu to tylko efektówki.

Sub ma schodzić do głębin )

Byłoby bardzo fajnie, gdyby amplituner obsługiwał wimpa i/lub spotify

tak jeszcze się zastanawiam nad koniecznością wstawiania głośnika centralnego... ale podejrzewam, że będzie potrzebny do pełnego efektu. Pewnie też dźwięk jest nagrywany (np. w DVD, BR) wieloscieżkowo dla poszczególnych głośników.

Dobrze ale nie tanio ,sprawdzone bo sam tak mam:-)

Kolumny frontowe ,masz takie jak ja Harpia Amstaff ,do tego Oppo i Xindak P-AM (końcówka/ki) ,masz kino

i stereo na wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żeby nie wydawać 7kzł na Oppo 105 ,wystarczą starsze modele (mam 93) pre mają mozliwość

ustawień jak ta 105-tka.

Ukryta Zawartość

Ale skoro pisze , że sub ma schodzić do głębin to nawet taki , który podchodzi pod 20Hz i daje odczówalne efekty kosztuje odpowiednio drogo , już nie "mówię" o schodzących poniżej .

Te małe "dupki" chcesz dołączyć do takich "landar" Amstaffuf , może ich nawet nie będzie słychać , kolumny zagłuszą je . Nawet nie kupuj żadnego z nich . Poczekaj , dozbieraj i kup raz mocniejszą maszynę , dwa z większym głośnikiem i tak ok 3-4 tysi musisz wydać , np Velodyne EQ-MAX-12(ok 3,7 tys), REL T-9 w podobnej cenie , Earthquake MiniMe Pe 12 ok 3,9 tys zł chyba , że zdecydujesz się na wcześniejszą linię Velodyna mianowicie Impact i np model Impact12 kosztuje ok 2,1 tys

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.