Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-2020 AE kontra Marantz PM 15s2

ROCKmann

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętajcie też, że licząc ceny po dobrych rabatach 851A to wzmacniacz około 1800zł tańszy od denona.

Pomijam już fakt, że z 2020ae wypadałoby porównać 851W.

Można posluchać jeszcze Yamahe S2100 i pare innych do kwoty 10 tys. By mieć lepsze rozeznanie.

pzdr.

Aczkolwiek patrząc na wykonanie, użyte podzespoły, budowa dual-mono to konkurencji będzie ciężko, bo jak widzę w środku pustkę, plastikowe piloty i wykonanie a kwoty ogromne to się śmieję :P

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Aczkolwiek patrząc na wykonanie, użyte podzespoły, budowa dual-mono to konkurencji będzie ciężko, bo jak widzę w środku pustkę, plastikowe piloty i wykonanie a kwoty ogromne to się śmieję :P

pzdr.

To nie jest "budowa dual-mono", a plastikowy pilot ma taki sam wpływ na dźwięk, jak metalowy.

yamaha_as2100_wnetrze.jpg

To nie jest "budowa dual-mono", a plastikowy pilot ma taki sam wpływ na dźwięk, jak metalowy.

yamaha_as2100_wnetrze.jpg

pisałem że do tytularnego i przeze mnie wymienianego Denka maja inne wzmaki pod górkę budową/wykonaniem/podzespołami, ale Yamaha też dobrze zrobiona (tak wiem że nie dual-mono) :)

Co do pilotów to w cenach około 5 tysi powinny być standartem , a często wzmaki powyżej 10 tys. maja gówna plastikowe aż wstyd :P

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

CA 851W razem z przedwzmacniaczem przekracza mój budżet, Denona 2020 można już kupić za 7500 tys. YAMAHA 2100 fajnie wygląda ciekawe jak brzmi. Poprzednika czyli serię 2000 różnie oceniano , ogólnie słabo.

Ostatnio kupiłem w ciemno Peachtree 220SE w TopHifi

Kanały grały nie równo przy cichym odsłuchu, regulacja głośności wymaga anielskiej cierpliwości w regulacji góra-dół, pokrętło chodzi gumowacie -wraca na poprzednie miejsce zmieniając głośność, na dodatek potencjometr odzywa się trzaskami. Tandeta. Zbyt ambitny w graniu on tez nie był. A cena 6500zł po rabatach.

Na dodatek był problem ze zwrotem -Top HIFI w krakowie na Chodkiewicza to banda chamów, wylatująca z tekstami, że zrobiłem sobie dyskoteke w domu i chce im oddać sprzęt. Cały dzień się awanturowałem, że nie chce wymiany na nowy tylko zwrotu gotówki. Ogólnie porażka, więc wiem o czym mówisz.

Od wczoraj gram na 851w+Stream Magic 6

Streamer b.dobry, za 2490zł z wyprzedaży otrzymujemy preamp z dobrą, cyfrową regulacją głośności, dacka, obsługe NAS i radio internetowe. Jakość wykonania zadowalająca.

Końcówka również wykonana zacnie i gra przynajmnie dobrze. Naprawdę warte uwagi.

Dodam, że wcześniej odsłuchiwałem Vincenta 237 oraz nieszczęsnego Peachtree 220SE. Obydwa nie wpasowały się w system.

CA 851W razem z przedwzmacniaczem przekracza mój budżet, Denona 2020 można już kupić za 7500 tys. YAMAHA 2100 fajnie wygląda ciekawe jak brzmi. Poprzednika czyli serię 2000 różnie oceniano , ogólnie słabo.

Na Cambridge Audio dostaniesz dobre rabaty w salonach, pewnie zapłacisz około ~300-500zł więcej niż za 2020ae. A jako preamp można zastosować SM6 lub 851D (flagowy przetwornik z preampem).

W koncu do denona też potrzebujesz źródło, a SM6 zły nie jest.

Pytanie tylko jak wypada 851W w stosunku do PMA-2020 ? 851A słyszałem i niestety sporo brakuje... W Denonie przekonuje mnie bardzo koncepcja pojedynczych bardzo mocnych tranzystorów na wyjściu. Czym więcej tranzystorów tym muszą być lepiej parowane a przy klockach w cenach poniżej 10kzł to się nikt w to bawić nie będzie albo będzie to robił byle jak odsiewając tylko skrajnie złe egzemplarze. Dlatego Denon wg mnie tak dobrą rozdzielczość i szybkość.

Gdyby miał 10W więcej i był nawet droższy z 1,5-2 tysiące więcej to byłby niemal ideał do 10 000zł wśród tranzystorów. Niestety nie wszystko napędza.. ale jak już napędzi to jest super. Znam PA-M bardzo dobrze i integre i końcówkę.

Nie wiem czy nie zauważyłeś, ale w testach nigdy nie odradzają czegoś.

Nie żebym odradzał, bo nie słyszałem tego, ale chodzi mi o to, że yamahy ciężko odsprzedać bez gigantycznej straty.

A przy okazji - xindak pa-m jest dual mono, zbudowany zacnie a pilot metalowy ... A jednak można i to za pół ceny, o której tu mowa. A jak gra? Naprawdę dobrze.

To prawda można i w tych kwotach :)

Gdyby miał 10W więcej i był nawet droższy z 1,5-2 tysiące więcej to byłby niemal ideał do 10 000zł wśród tranzystorów. Niestety nie wszystko napędza.. ale jak już napędzi to jest super. Znam PA-M bardzo dobrze i integre i końcówkę.

Kiedyś pisałem do Xindak'a czy wyjdzie mocniejsza wersja Xindak PA-M (II) Intergy, dostałem odpis że rozważają taka opcję :) Póki co wyszła końcówka trzy kanałowa PA-M (III)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie wiem czy nie zauważyłeś, ale w testach nigdy nie odradzają czegoś.

Nie żebym odradzał, bo nie słyszałem tego, ale chodzi mi o to, że yamahy ciężko odsprzedać bez gigantycznej straty.

8

Tam nie odradzają ale polecają przyznając najwyższą notę "wybór redakcji". Same zachwyty. Stąd moje pytanie.

• 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

Dziekuje za porownanie wzmacniaczy Denon PMA-2020 i Roksan Caspian M2. Chetnie dowiedzialbym sie, jak Denon PMA-2020 wypada w konfrontacji ze wzmacniaczem CREEK DESTINY 2 (bardzo wysoko ocenionym w ''Audio Video'') oraz znacznie drozszym MARANTZEM PM11-S3.

Nie bazuj na opiniach innych tylko na własnych uszach. Denon, Roksan, Creek, Marantz na nich świat się nie kończy. Ktoś tu wspomniał o Moonie. Posłuchałbym na Twoim miejscu, żeby mieć porównanie z ww. No i oczywiście lampy. Czasami warto w praktyce sprawdzić, na ile zachwyty nimi są zasadne i czy ta permanentna przewaga zachodzi w każdym przypadku. hihi ;)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Czu ten Denon PMA-2020 AE dobrze zagra z Dynaudio focus 260? Czy to dobre połączenie?

słuchałem F260 z Krellem Kav300i była przepiękna i niesamowita scena i separacja, reszta mnie nie powaliła

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.