Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar zmontować końcówkę mocy na LM4780 w wersji mostkowej, według schematu producenta. I tutaj drobna zagwozdka. Schemat z noty katalogowej LM4780 datowanej na 2003r wygląda odrobinkę inaczej niż schemat z noty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oba dokumenty są od National Semoconductor, ten drugi z 2004r. Róznica jest w wartości rezystora w sprzężeniu wzmacniacza nieodwracającego. W pdf LM4780 po przeliczeniu książkowymi wzorami na wzmocnienie wychodzi takie samo wzmocnienie obu wzmacniaczy. W póżniejszej nocie jest inna wartość rezystora, różnica nieduża, ale pytanie: Jak sądzicie, czy różnica celowa, czy może błąd? Konstruktorzy z Nationala chyba znają książkowe wzory na wzmocnienie.

Schemat z noty LM4780

a5f8b56eca72212em.jpg

Schemat z noty High Power Solutions

0c5393e12c726d06m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podgrzewam ostygły wątek. Przyszedł mi pomysł na płytkę jednostronną do wzmaka mostkowego, według schematów z not katalogowych. Jako kondensatory na wejściu sygnału planowałem foliowe (MKP lub MKT).Osoby bardziej doświadczone w temacie zapraszam do wytykania wszelkich możliwych błędów. Jako że płytka jest jednostronna nie obyło się bez zwor, ale chciałem uniknąć gięcia nóżek scalaka, wyłamywania itp. Sam nie jestem znawcą , więc słowa krytyki wskazane. Dałem dwa oddzielne rezystory dla mute, po jednym dla każdej kości. Małe kondensatorki na zasilaniu są po obu stronach LM-a, a linie zasilania i masy ciągną się wzdłuż całej kośći. Dzięki temu nie ma problemu, żeby przerzucić miejscami kondensatory elektrolityczne z układem mute i doprowadzić zasilanie z prawej strony. Masa sygnałowa odseparowana od masy zasilania za pomocą rezystora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czekam na obudowę,diody,condy i obudowę.

mam nadzieje że to zagra przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupowane z tej strony internetowej.

Ukryta Zawartość

a o to mój GC poskładany i nawet gra.

Ukryta Zawartość

for1e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanko do znawców LM-ów

Czy cztery końcówki mocy w połączeniu równoległym (2xlm4780) to dobry pomysł, czy ma to szanse pracować stabilnie jesli lm-y nie były parowane?

Lm-y mam z jednej serii produkcyjnej.

I prosiłbym tych co już trochę przy lm-ach przeżyli o sprawdzenie czy mój projekt płytki ma jakieś szanse poprawnie pracować, czy masa jest poprawnie prowadzona, czy jakieś ścieżki nie są za blisko itd.

Płytka dwustronna projektowana pod płytki bez metalizacji ścieżek (połączenia zworkami między stronami)

Prototyp płytki w eaglu

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje poprawek.

PS

Kondensator wejściowy będzie mkp a elektrolit jest na projekcie wstawiony tylko ze względu na wymiary podobne do używanych przeze-mnie jantzenów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za chudy w uszach jestem, żeby kompetentnie oceniać przebieg ścieżek. Tyle co widzę to wymienię: nie odseparowałeś masy sygnałowej za pomocą rezystora od masy prądowej. Nie planujesz metalizacji, rozumiem że otworów, a nie ścieżek. Możesz mieć problem z obustronnym lutowaniem drugiego rzędu końcówek LM-ów, dostęp od strony kości jest dość ograniczony. Gdybyś trochę przegrupował kondensatory filtrujące zasilanie to płytka mogła by być mniejsza. Jeszcze jedno, może warto powalczyć, żeby nie ciągnąć ścieżek sygnału dookoła kości. Były by dużo krótsze, gdyby puścić je pomiędzy scalakami. Tylko wtedy komplikuje sie masa i mute.

Mocy dużo nie potrzebuje ale chciałem mieć wzmacniacz z dużą wydajnością prądową dlatego 4 sztuki są równolegle.

Jeśli chodzi o moc to 60W /8ohm wystarczy.

Druga sprawa, to jak się doczytałem na tym forum istnieje dość powszechna opinia że 3 lm-y równolegle grają lepiej niż 2 (concerta) dlaczego więc nie spróbować czterech.

Oczywiście każda taka końcówka będzie zasilana z osobnego zasilacza czyli będzie dual mono.

Trafa dam 2szt. 200W 2x 24V z toroidów.

Napięcie zasilania będzie więc wynosiło około +/- 34V, mam jeszcze w domu dwa trafa z podwójnym rdzeniem typu C 400W 2x 24V i zastosuje je gdy te z toroidów nie wypełnią prawidłowo swojego zadania.

Zasilacz na zwykłym dużym mostku prostowniczym w metalowej obudowie oraz 12szt. kondensatorów rubycon USR 3300uF/100V.(zasilacz ma być uniwersalny więc z innym trafem będę go mógł użyć w projektach wymagających nawet 3-krotnie większych napięć)

gondoljerzy dzięki za porady

Teraz dopiero przyszło mi do głowy: może pomyśl nad takim układem płytki żeby dało się na niej zrobić wzmacniacz BPA200. Mam na myśli układ równoległo-mostkowy z pdf-a, do którego podałem link pare wypowiedzi wyżej. W razie gdybyś sie go w przyszłości pozbywał zawsze łatwiej opchnąć wzmacniacz 200W niż 100W.

I tak nie liczę na to że później dobrze sprzedam ten wzmacniacz, taka moc jak w mostku nie jest mi potrzebna, a sama wydajność prądowa będzie lepsza przy połączeniu w równoległym czterech końcówek mocy.

Pomijając wydajność prądową, jeśli nie mam racji mówiąc o lepszej jakości dźwięku połączenia równoległego od bpa200 to proszę mnie poprawić.

Trudno powiedzieć o jakości dźwięku. Peter Daniel chwalił kiedyś brzmienie wesji mostkowej na dwu kostkach (ale chyba na dwu LM3875). W pdf-e Nationala wersja mostkowa na dwu LM3886 ma mniejsze zniekształcenia niż wersja równoległa. Powyższe nic jednak nie wnosi dla zgadywanki/porównywania dźwięku BPA200 w stosunku do twojego pomysłu 4 kości równolegle. Jedno jest pewne, musisz dobierać rezystory z tolerancją minimum 0,1%.

W nocie lm4780 przy pomiarze zależności thd od częstotliwości przy wersji równoległej nie następuje stopniowy wzrost zniekształceń w kierunku wysokich częstotliwości zaczynający się przy mostku od około 2kHz a przekraczający zniekształcenia układu równoległego przy ok.6kHz.

Po prostu przy układzie równoległym zniekształcenia utrzymują się na podobnym poziomie w całym paśmie akustycznym.

Oczywiście są to tylko wysokie częstotliwości jednak coś w tym musi być jeśli taka concerta ma aż po 3 szt. lm-ów równolegle i jeszcze do tego w mostku, kosztuje ok. 30tys. zł i jakoś nie zniknęła z rynku tzn. przy tak wysokiej cenie i tak dobrej konkurencji wybrania się jakością dźwięku.

Mam pytanko do znawców LM-ów

Czy cztery końcówki mocy w połączeniu równoległym (2xlm4780) to dobry pomysł, czy ma to szanse pracować stabilnie jesli lm-y nie były parowane?

Lm-y mam z jednej serii produkcyjnej.

I prosiłbym tych co już trochę przy lm-ach przeżyli o sprawdzenie czy mój projekt płytki ma jakieś szanse poprawnie pracować, czy masa jest poprawnie prowadzona, czy jakieś ścieżki nie są za blisko itd.

Płytka dwustronna projektowana pod płytki bez metalizacji ścieżek (połączenia zworkami między stronami)

Prototyp płytki w eaglu

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje poprawek.

PS

Kondensator wejściowy będzie mkp a elektrolit jest na projekcie wstawiony tylko ze względu na wymiary podobne do używanych przeze-mnie jantzenów

Ukryta Zawartość

po co projektować można kupić.

Ukryta Zawartość

Myślałem wcześniej o tym, ale jedyne takie fajne ofert pochodzą z chin co dla mnie oznacza brak dalszego zainteresowania kupnem takiej płytki.

Mimo że jest kilka pochlebnych opinii o niektórych sprzedawcach elementów z chin to nie chce się w to pakować ze względu m.in. na koszty przesyłki i czas realizacji zamówienia.

Po pierwsze mam już Lm4780 dlatego mam zamiar na nich zrobić tą końcówkę

Po drugie to nie mam zamiaru wydawać znowu 200zł- a tyle wyszło by mi za dwie takie płytki

Ale dzięki za pomoc.

W piątek przerobie trochę płytki według zaleceń kolegi gondoljerzy.

Teraz nie mam na to czasu bo sesje są i w piątek mam egzamin, ale bacznie będę obserwował wszelkie propozycje zmian dotyczących mojej koncepcji wzmacniacza.

Jeśli ktoś słuchał takiej konfiguracji równoległej czyli 2 szt. lm4780 albo 4 szt. lm3886 to proszę o opinie na temat rzeczonej końcówki i porównanie do innych wersji GC lub innych zasłyszanych wzmacniaczy.

za dwa tygodnie będę mógł ci coś opisać o połączeniu 3xLM3886,czekam na dostawę.

4xLM3886 może być tylko lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cały zestaw stereo diy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to w kolorze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to w kolorze

No, od razu lepiej :). Wygląda to dobrze. Tylko, no właśnie - radiatorki tak zostawisz czy zrobisz jeszcze jakoś odlotowo? Np. czerwony lub wiśnia, czarny, czy naturalna anoda?

Ukryta Zawartość

Nie to już produkt skończony. W zamyśle miało być surowy wręcz industrialny i taki efekt osiągnąłem. Nie twierdzę, że nie można inaczej, ładniej czy nawet efektowniej, ale tak to widziałem od początku i tak zostanie, może następnym razem zrobię jak piszesz.Dziękuję za opinię,cieszę się, że zestaw

został zauważony i wzbudza zainteresowanie i dyskusję na temat swojego wyglądu.

Hmmm - tak z braku wolnego czasu zrobiłem sobie szybki wzmacniacz na LM4780 w wersji równoległej. Gra to naprawdę zacniej, choć nieco mniej tej "magii" jaką można było poczuć na LM3875, jednakże dźwięk jest dużo gładszy i nieco więcej tutaj basu. Coś za coś.

Mam mały problem - końcówka współpracuje z DACem na WM8740, gdzie na wyjściu nie ma żadnych kondensatorów odcinających składową stałą (i tak jest bardzo mała), ani żadnego serwo. Potem sygnał trafia bezpośrednio na potencjometr 10K w formie drabinki rezystorowej i za nią na kondensator MKP 10uF za którym już jest sama końcówka - (w sprzężeniu 12.1k, wzmocnienie ok. 21, na wejściu 220 Ohm i 12,1k do masy).

Sprawa jest dość dziwna, ponieważ zastosowałem kondensator blokujący na wejściu a przy kręceniu potencjometrem przy wyższych nastawach słychać już pykanie w głośniku przy zmianie pozycji (może wpływ niewielkiej, jednakże istniejącej DC na wyjściu DAC) a przy zmianie na najwyższe położenie widzę jak głośnik lekko zmienia swoją pozycję, czyli w takim położeniu na wyjściu musi pojawiać się składowa stała (i to dość znaczna, jeżeli zmienia położenie membrany). Mam chwilowo utrudniony dostęp do wzmacniacza, ale przy pomiarach, po zmontowaniu, przy podłączonych głośnikach miernik pokazywał ok 45-50 mV stałego w obu kanałach (na wyjściu głośnikowym), czyli niewiele...

Jakieś pomysły na powód takiej sytuacji - nie jest to jakieś dręczące, gdyż raczej nie słucham na takim wychyleniu potencjometru i pytam raczej z ciekawości.

Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.