Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma na nia niestety chetnych :(

Dostalem maila z TME - cena ukladow LM4780:

"Uklad LM4780TA mozna sprowadzic na zamowienie ale opakowanie min 15 szt.

cena 39 zl szt ale termin jest niestety dlugi 8-10 tyg..."

Pewnie jest to cena netto - mysle, ze taniej byloby kupic je w digi-keyu.

W sumie cena jak za 2 LM3886 :) Poczekamy - moze uklad stanie sie bardziej dostepny i znajdzie sie wieksza liczba chetnych na te PCB.

fit -> LM4780 z zalozenia przystosowany jest do sterowania glosnikow 8 ohmowych w ukladzie "bridge mode" napewno bedzie mial problemy z trudnymi glosnikami 4 ohmowymi :( ja bym na poczatek pozostal zdecydowanie wlasnie w ukladzie rownoleglym :)

veteran -> jezeli beda plytki pod LM4780 to ja napewno bede chetny na 4 albo 8 chce sobie poskladac wersje zbalansowana-rownolegla i mam juz komplet elementow ale nie chce skladac na pajaka bo to nie takie trywialne jak LM3875 a plytek samemu robic mi sie nie chce ;)

Weteran

Dlaczego niebieski alps, przerobiłem trochę alps-w i w praktyce lepsze okazały się czarne.

Wyprowadzenia do lutowania takie same części sygnałowej, napęd trochę dalej w niebieskim.

Potencjometr zespolony z silnikiem jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem

od innych rodzajów napędu.

• 7 miesięcy później...

Pora troche odkurzyc watek :) Szukam chetnych na ok. 30szt. plytek drukowanych do LM4780. Schemat: www.wsinf.edu.pl/~veteran/lm4780sch.pdf

Na druku mozna zmontowac wersje stereo, parallel lub po podaniu sygnalu symetrycznego - mostek. Znalazlo sie miejsce na elementy ukladu mute. Co ciekawe do plytki pasuje rowniez LM4732 ktorego parametry sa obiecujace i mam nadzieje, ze uda mi sie go niebawem sprawdzic. Pola lutownicze przyjmuja przewody o maksymalnym przekroju 2.5mm2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~ChUmI

W tej chwili na plytce nie mam miejsca na diody, ale mozliwe, ze doloze mostek. Mam ciekawy pomysl co do niego ;)

W tej chwili moja poczta "lezy". Moge odbierac ale nie moge wysylac wiadomosci :( Folder nadawczy sie zapelnil. Plytki dla Ciebie zostaly wyslane 5 lub 13 maja (nie moge sie dokladnie doczytac ze stepla pocztowego, ale to raczej 5). Zostalo mi potwiedzenie nadania a jutro sprawdze jeszcze w domu, czy jakas przesylka nie wrocila.

Gość _harry

(Konto usunięte)

tez bym sie pisal na dwie plytki pod lm4780 (chetnie zblokowane z mostkiem ;-) )

w razie czego prosze zapisz mnie veteran na liste....

chetnie wezme tez dwie plytki pod lm3886

przy okazji - mam do odstapienia w/w uklady...

Jeszcze troche zmniejszylem plytke. Dodalem miejsce na standardowe rezystory 1/4w zamiennie z caddock. Calosc wydaje sie bardziej symetryczna. Krotkie polaczenia masy oraz nfb (tutaj zostaly "sladowe" kondenstory, ale chcacy je zamontowac napewno sobie poradza). Pozostal mostek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Czas odkurzyc watek ;)

Jutro dostane wycene plytki (84x65mm), ktorej widok przedstawia rysunek ponizej. Mozna na niej zamontowac zarowno LM4780 jaki i LM4732 (juz kiedys wspominalem o ich pino-podobienstwie). Zobacze rowniez, ile moga kosztowac zlocone wersje druku.

Jezeli ktos bylby zainteresowany kompletem elementow przy najblizszym zamowieniu podzespolow do DAC-a u Petera moze uda sie sciagnac rowniez inne (kondensatory, uklady scalone). Z tego co wiem, DeTom zbiera chetnych na rezystory z Elpodu - mozna to jakos polaczyc ;)

Informacje na temat druku:

- na plytce mozna zmontowac zarowno wersje rownolegla jak i stereo

- otwory umozliwiaja podlaczenie przewodow do 2.5mm2

- pasujace rezystory to: Caddock MK132, 0.6W przewlekane

- masa z mostka laczona dopiero na plytce wzmacniacza

- dodatkowe miejsce na kondenstaory snap-in (lub inne) o rozstawie 10mm (mozna poprobowac np. konfiguracji z dodatkowymi 10 000uF)

- miejsce na rezystory 0.1R/3W zamiannie z TO-220

- obwod wyciszania MUTE

- niektore pady zostaly podlaczone w sposob umozliwiajacy kilkukrotna wymiane elementow

- zobel na wyjsciu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.