Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich płytek CD-R używacie?

slava3

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem sobie to wszystko i czuję,że wiem mniej niż przed przeczytaniem.Teraz to już kompletnie zdurniałem.Wszystko to,co uważałem za pewnik stanęło na głowie:(Jeśli ktoś ma super komputer z super nagrywarką i słyszy,że wypalone na nim płytki brzmią lepiej niż cd-r z nagrywarek audio,to chciałbym tego posłuchać.Jest ktoś taki z Wrocławia?

fajny ten watek na EiS :D. Wychodzi ze teraz inzynierem dzwieku moze byc kazdy 15 latek wyposarzony w komputer i Wave Studio. A jezeli dodatkowo ma bagaz "ciezkich doswiadczen zyciowych" na blokowisku, czapke przodem na tyl i krok na wysokosci kolan to juz powazny material na gwiazde :P

>patefonik-niestety.od dwóch lat ze względów zdrowotnych prawie nigdzie nie bywam.A może masz taki sprzęt i nagrałbyś mi coś,wysłał do mnie,oczywiście koszt czystej płytki i przesyłki ja pokrywam?

Co do jakosci zgrywania na dysk: mozna zgrac 1 utwor kilkakrotnie i porownac zawartosc binarna wave'ow (np. Total Commanderem). Sprawdzilem to na nie porysowanym cd i za kazdym razem bylo ponad 700 roznic (~3min.) Natomiast kopie robione EAC za kazdym razem byly takie same.

Oczywiscie przyjmuje wyzwanie. Wyśli do mnie płytkę( + CDR ), a ja skopiuje ci najlepiej jak umiem. Może u Ciebie wcale niezagra...... i wreszcie dB i Hz będzie prawdziwym dB i Hz a nie "wydumanym"

• 1 rok później...

ja natrafiłem przypadkowo na ten wątek (przeszukując forum) i wydaje mi się, że płyty CD-RW grają lepiej od płyt CD-R (ale pewien nie jestem - postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie) co wy o tym sądzicie - czy płyty CD-RW lepiej grają czy nie ?

Nie wiem czy CDRW grają lepiej, ale tak na logikę: płytki CDRW muszą być z natury rzeczy lepiej, dokładniej wykonane, więc teoretycznie powinny grac lepiej.

Nieco mniej masowa produkcja, wyższa cena, i wieksza podatność na reklamacje (łatwość korzystania z rekojmii) - powinny skutkować lepszą jakością, przynajmniej tą jakością "mechaniczną".

adse --> jeśli chodzi o ilość błędów podczas nagrywania na nagrywarce komputerowej to płyty CD-RW mają ich mniej od płyt CD-R i to było już testowane w magazynach komputerowych, a tak przy okazji to właśnie teraz kopiuję płytę audio na RW którą wcześniej nagrywałem na CD-R więc postaram się jutro porównać

Zapis na CD-RW, a szzególnie muzyki - to pomyłka! Nie ma żadnego usasadnienia by stosować ten niszowy nośnik. Rozróżnienie pitów od landów wymaga większej czułości czytnika niż w przypadku CD czy CD-R. Wiele CD-Romów nie czyta płyt CD-RW, nie mowiąc już o odtwarzaczach stacjonarnych. Także w komputerze zdarzają się duże problemy z odczytaniem takiej płyty, a same nośniki różnych producentów wykazują duży rozrzut jakości. W niektórych przypadkach trzeba specjalnie dobierać pręskość, np, 4x, 8x, 12x bo inaczej plyta będzie nieczytelna.

Wg mnie CDRW to nieporozumienie.

Uzywam tych dyskow, MF wydaje sie byc minimalnie lepszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

osobiscie od kilku lat uzywalem prawie tylko plyt emtec i niestety musze przyznac ze.... wszystkie sie zaczely sypac! 5 letnie plyy sa juz w beznadziejnej formie.... 'naklejka' (ta firmowa) plyty po brzregach zaczela sie normalnie odklejac... nie polecam

Nie przesadzam z ceną nośników zapisywalnych, bo te traktuję i tak jako tymczasowe. Nagrywam na powszechnie dostępnych TDK-ach, a do MP3 (używam tego tylko sporadycznie) wystarczają mi Benq-i za 60 gr/szt.

Bardzo ciekawi mnie, jak wyszlo porownanie u andyblacka plyty oryginalu z plyta CD-R, ktora nagral patefonik. Daj znac prosze!

Ja sam uzywam plytek CD-R Sony Audio, czarnych. Nagrywam z predkoscia x8, oczywiscie uzywajac EAC. Na razie wykorzystuje wewnetrzna nagrywarke LITE ON, ale zamierzam wymienic ja na zewnetrznego Plextora.

Nie zauwazylem istotnych roznic w stosunku do oryginalu. Probowalem roznych plyt, a to glownie dla tego, ze mialem dziwny problem z odczytem w moim CD (Vincent S6). Plyta byla czytana bezblednie od poczatku, ale po wyborze ktoregos dalszego numeru zawieszala sie (wyczytalem na stronach poswieconych EAC, ze takie przypadki zdarzaja sie w niektorych odtwarzaczach). Przy nagrywaniu jak wyzej (czarne Sony, x8) ten problem znika.

Przy okazji pytanie do patefonika - czy wiesz moze, jak z nagrywaniem CD-R'ow radza sobie nagrywarki DVD Plextora? Jaka bedzie jakosc nagrania plyt audio w porownaniu z klasyczna nagrywarka CD Plextora? Dzieki z gory za info.

i tu jest pies pogrzebany , prawidlowo wykonana kopia nie rozni sie niczym od oryginalu i jesli ktos gada , ze na swoim cudownym spzrecie slyszy roznice miedzy cdr a "niecdr" to albo nie wie co mowi , albo nie umie poprawnej kopii wykonac , prawidlowo wykonana kopia wymaga 4 rzeczy -

1.nagrywarki z mozliwie najlepszym odczytem plyt cd-audio - tutaj niestety rozrzut jakosciowy jest spory nawet wsrod uznanych marek czyli kupujac drogiego plextora nie mamy zadnych gwarancji ze akurat w tej dziedzinie bedzie lepszy od dwukrotnie tanszego liteona , mozna sie posilkowac testami na www.cdrinfo.pl , aby wybrac model pasujacy do naszych wymagan

2.nosnika - najlepiej uzywac nosnikow dedykowanych do cd-audio bo ich struktura cechuje sie fizycznie powiekszonymi pitami i landami - stad ich mniejsza pojemnosc - ma to na celu ulatwienie odczytu naszym stacjonarnym cedekom , ktore korekcje bledow maja bardzo kiepska , jesli juz mamy odpowiedni nosnik wypada go nagrac z predkoscia jak najmniejsza bo ilosc bledow zawzyczaj rosnie geometrycznie wraz z predkoscia nagrywania , ogolnie przyjmuje sie ze max predkosci to x16 ale najlepiej nagrywac na x4 albo jeszcze wolniej jeli nosnik i nagrywarka nam na to pozwola

3.programu do wypalania - wysokie noty ma EAC - darmowy i z polskim interfejsem , odpowiednio ustawiony potrafi zrobic kopie doskonala

4.osoby nagrywajacej , ktora rozumie znaczenie punktow 1,2,3 i ktorej wiedza wykracza nieco poza stwierdzenie , ze jak wlozy cdr do swojego krella to gra do dupy

widzisz dudku sam jak wazny jest punkt 4 , na czystym masz miejsce na pity i landy czyli obszar wydzielony na zapis i o tym pisze dudku - sciagnij sobie tego piaskowca co ci uciska cienko grajacego rotela-971 - stuknij sie nim w leb i zastanow czemu plyty cd-audio maja mniejsza pojemnosc - ti se imaginacji uzyj a jak nie masz to wpisz w goglach struktura plyty cd

mnie z kolei interesuje czy ma znaczenie to czy podczas zgrywania EAC uzywamy tego samego napędu co przy wypalaniu? Konretnie mam Yamahe CRW F1 z AMQR którą uzywam tylko do wypalania natomiast do zgrywania uzywam nagrywaki cdr LG i zastanawiam się czy może mieć to wpływ na jakość kopii? Sądze że nie bo EAC i tak dokładnie zgrywa do prawie (niech będzie:) wiernej postaci jak orginał i chyba niema znaczenia tu jakość napędu, ale może się myle, prosze o sugestie forumowiczów.

dudivan ma rację, CD-R audio różni się tylko tym od pro CD-R, że ma zapisany specjalny kod, który wykrywają stacjonarne nagrywarki. Chodzi o to, żeby dało się nagrywać tylko na droższych płytach (audio), które zawierają podatek (prawa autorskie). Jest to absurd, ale niestety trzeba dopłacać. Inna różnica to taka, że nośniki audio nadają się do nagrywania z niskimi prędkościami, co nie ma miejsca w przypadku nowych zwykłych pro CD-R.

Między bajki trzeba włożyć różnice jakości między tymi płytami - wśród pro CD-R też są wysokiej jakości nośniki

dudivan ma rację, CD-R audio różni się tylko tym od pro CD-R, że ma zapisany specjalny kod, który wykrywają stacjonarne nagrywarki. Chodzi o to, żeby dało się nagrywać tylko na droższych płytach (audio), które zawierają podatek (prawa autorskie). Jest to absurd, ale niestety trzeba dopłacać. Inna różnica to taka, że nośniki audio nadają się do nagrywania z niskimi prędkościami, co nie ma miejsca w przypadku nowych zwykłych pro CD-R.

Między bajki trzeba włożyć różnice jakości między tymi płytami - wśród pro CD-R też są wysokiej jakości nośniki

Yezu pisze:

>i tu jest pies pogrzebany , prawidlowo wykonana kopia nie rozni sie niczym od oryginalu i jesli

>ktos gada , ze na swoim cudownym spzrecie slyszy roznice miedzy cdr a "niecdr" to albo nie wie co

>mowi , albo nie umie poprawnej kopii wykonac , prawidlowo wykonana kopia wymaga 4 rzeczy -

Temat był już dość dawno szczegółowo opisany.

Generalnie chodzi o to, że niektóre odtwarzacze, zwłaszcza te wyższej klasy gorzej czytają nagrywane

płyty CD-R.

>1.nagrywarki z mozliwie najlepszym odczytem plyt cd-audio - tutaj niestety rozrzut jakosciowy jest

>spory nawet wsrod uznanych marek

W momencie zgrywania nie jest istotne czy używamy dobrej nagrywarki czy zwykłego w pełni sprawnego

CD-roma. Moim zdaniem ważniejsze jest odpowiednie oprogramowanie.

>2.nosnika - najlepiej uzywac nosnikow dedykowanych do cd-audio bo ich struktura cechuje sie

>fizycznie powiekszonymi pitami i landami - stad ich mniejsza pojemnosc - ma to na celu ulatwienie

>odczytu naszym stacjonarnym cedekom ,

Nie ma znaczenia czy nośnik dedykowany jest do audio. Ważne by nasz odtwarzacz dobrze sobie radził

z jego odczytem. Co do pitów i landów nie masz zupełnie racji ponieważ nie są one cechą fizyczną płyty

a powstają w momencie zapisu i są tworzone przez nagrywarkę. Niektóre modele Yamahy np. CRW-3200

CRW-F1 posiadają funkcję Audio Master Quality Recording pozwalającą na wypalanie dłuższych pitów

i landów, oczywiście kosztem długości zapisu na płycie.

>jesli juz mamy

>odpowiedni nosnik wypada go nagrac z predkoscia jak najmniejsza bo ilosc bledow zawzyczaj rosnie

>geometrycznie wraz z predkoscia nagrywania , ogolnie przyjmuje sie ze max predkosci to x16 ale

>najlepiej nagrywac na x4 albo jeszcze wolniej jeli nosnik i nagrywarka nam na to pozwola

Na podstawie przeprowadzonych testów ustalono, że najmniejsza stopa błędów występuje przy

nagrywaniu z prędkością ok. 50% ddeklarowanej maksymalnej prędkości nagrywarki. Co ciekawe

płyty nagrywane na minimalnej prędkości miały gorszą jakość zapisu niż nagrywane szybciej.

Oczywiście dotyczy to standardowych nagrywarek i zapisu danych.

Nagrywarki specjalnie przeznaczone do zastosowań audio potrafią nagrywać z małymi prędkościami.

Np. Yamaha CRW-F1 potrafi zapisywać z prędkością x1 a maksymalna z funkcją AMQR to x4.

>3.programu do wypalania - wysokie noty ma EAC - darmowy i z polskim interfejsem , odpowiednio

>ustawiony potrafi zrobic kopie doskonala

Rzeczywiście EAC jest bardzo dobrym programem do zgrywania. Pewnie do zapisu również, choć ja

używam NERO ze względu na obsługę AMQR.

>4.osoby nagrywajacej , ktora rozumie znaczenie punktow 1,2,3 i ktorej wiedza wykracza nieco poza

>stwierdzenie , ze jak wlozy cdr do swojego krella to gra do dupy

Niestety w Krellu cd-r może zagrać gorzej. Patrz punkt 1.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam

Igrzyska czas rozpocząć!

Zaczynamy od walk gladiatorów...

później na pożarcie lwów zostanie rzucony ostatni z wyznawców 'kopiowania bit po bicie'...

potem będzie spokój...

...na 3 miesiące!

;-)

Anlu i Jerzyk23 informuje kolegów że nie jesteście skazani na Nero fakt EAC nie obsługuje AMQR ale lepszy od AEC do wypalania audio jest Feurio A ON MA OBSŁUGE AQMR używam go do CRW-F1 i jestem bardzo zadowolony, wypalam na Verbatim Super azo z max. predkością w amqr czyli 8 razy, a to dlatego ze obecne płytki cdr podobno niezbyt dobrze znoszą nagrywanie z bardzo małymi prędkościami, Anlu rozumiem że twoim zdaniem zgrywanie na innym niż Yamaha napędzie nie ma wpływu na jakość kopii?

niestety anlu sam naped ma ogromne znaczenie , dziwne ,ze jeszcze w zyciu nie doswiadczyles sytuacji kiedy dany naped czyta plyte a w innym jest w ogole nie widziana , pomijam tu banalne sytaucje kiedy jeden naped potrafi skopiowac plyte na dysk a inny nie z uwagi na mierna korekcje bledow , oprogramowanie o korym piszesz jest wazne aby zmusic nagrywarke do mozolnego odczytu (po prostu obniza jej predkosc odczytu do 1-2x) natomiast powinienes wiedziec anlu ze KAZDE oprogramowanie zwraca tylko odpowiedz nagrywarki odnosnie bledow C1 i C2 i samo nic tu nie koryguje , nie wiem jak dlugo zajmujesz sie komputerami ale wez sobie nagraj plyte dvd-rw (koniecznie minus) na nagrywarce neca a potem sproboj ja odpalic w napedzie liteona - masz sznase ze liteon w ogole ja nie zobaczy i zadne oprogramowanie tez - niestety jakosc zapisu dvd-rw na necu jest mierna a liteony w ogole kiepsko czytaja minusy wszelkiej masci , plyta bedzie natomiast widoczna a w zwyklym napedzie dvd liteona lub w napedzie combo tego producenta - ciekawe nieprawdaz ? od lat zajmuje sie serwisowaniem komputerow i powiem ci ze twoj optymizm odnosnie oprogramowania jest nieco naiwny , co do plyty cdr-audio faktycznie wielkosc blokow powinna byc wieksza co nam daje "wieksze" pity i landy na ktorych temat kolega dudek byl laskaw zartowac - oczywiscie pomaga to stacjonarnym cedekom ale trudno tu udowodnic producentowi czy taka plyta to zwykly cdr czy nie bo linijka tego nie zmierzysz

zauwaz anlu ze oprogramowanie czasem pomaga bo jesli masz djamy na to plytke z filmem ktorej nie da sie skopiowac na dysk poniewaz winda wywala komunikat o bledzie crc - to taka plytke mozesz zrzucic np alkoholem 120% do iso ale wtedy kiedy zaznaczysz mu opcje szybkiego omijania blednych sektorow , oczywiscie tak uwalony film mozna potrem naprawic czyli ponownie zindeksowac jakims avifixem i film mamy do uzytku ale oprogramowanie nic tu nie daje bo ta sama plytke inny naped moze byc w stanie normalnie skopiowac - mam nadzieje za na tym pzrykladzie rozumiesz role oprogramowania i role nagrywarki - pozdrawiam i dziekuje za rzeczowa dyskusje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.