Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich płytek CD-R używacie?

slava3

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić Was o podanie na jakich płytach CD-R najlepiej nagrywać muzykę. Wiem, podobny temat był już wałkowany ale ilość postów jego dotyczących jest tak ogromna, że nie jestem w stanie jej ogarnąć. Proszę tylko o podanie marki i typu nośników, które - Waszym zdaniem gwarantują najlepszą jakość oraz trwałość zapisu muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/11236-jakich-p%C5%82ytek-cd-r-u%C5%BCywacie/

bo te winylopodobne sa ladne ;-)

dysan (ale sa brzydkie - oprocz universal), tdk, verbatim (datalife - tanie a b. dobre) - nie ma sensu 50gr oszczedzac zeby potem zalowac (madrosc paulinki na dzis-hehehe)

==> rolf001

Guitar Shop - Jeff Beck, Terry Bozzio, Tony Hymas - Sony

Bozzio-Mastelotto - Bozzio-Mastelotto - SLAM

Sex & Religion - Steve Vai - Relativity

Polytown - Polytown - CMP

dwie plytki - Lonely Bears - Magna Carta

Na kazdej z tych plytej gra Bozzio. Niestety nie wszystki z tych tytolow mam akurat pod reka.

Tdk, Verbatim, Emtec, Pacific ;)

nie wierze w to że jeden cd-r gra lepiej od drugiego....a firmówki kupują bo trudniej je spieprzyc nagrywając, i są łądniejsze.

no a korzyściach mentalnych z posiadania firmnowych cd-r to już nie wspominam :D

kapelli, tu sie nie do konca z toba zgodze.

kiedys kopiowalam pewnemu milemu panu muzyke, pan prosil o pewien rodzaj plyt, bodajze verbatim crystal azo (nie tak sie dokladnie nazywaja, ale cos w tym stylu), ze specjalna jakastam top-powloka, bo jego odtwarzacz gral tylko ten rodzaj nosnikow. i jakiez bylo moje zdziwienie, gdy po raqz pierwszy w zyciu uslyszalam spora roznice miedzy muzyka nagrana na roznych nosnikach - te azo graly po prostu nbiesamowicie metalicznie, ostrzej od innych plytek. dziwne, ale jednak czasem roznice sa.

Witam. Ja do audio używam płyt firmy Verbatim Music oraz DataLifePlus. Niestety przy nagrywaniu na jakieś najtańsze nośniki miałem problemy z ich odczytaniem...nawet już po tygodniu jakieś się sypły...Pozdrawiam

Hej!Mam nagrywarkę Teac i jak do tej pory tylko raz zdarzyło mi się ,że CD-R sie nie nagrał (zepsuł się). I był to CD-R TDK (jeden z najtańszych , alezawsze firma). Od tamtej pory używam płytek firmowanych przez Vobis i HAWK.Powiem szczerze obie firmy chodzą w odtw . DVD JVC (najwyższy model 3 lata temu) zupełnie przyzwoicie , czasem zdarzają sie tylko trzaski na PRO-LOGIC.(na stereo super).Dodam ,że płytki kosztują poniżej 1 zł / szt.. Pozdrawiam

Wszystko zalezy od nagrywarki jaka uzywasz. Np. na Liteonach najlepiej sprawadzaja sie TDK Metallic, a fatalnie Verbatim Azo i Taiyo Yuden, mimo b. dobrych not dla innych CDkow/DVD. Plextory b. dobrze zapisuja Sony i Kodaka.

Choc nie wiem jak kombinowac, to i tak nie uzyskasz idealnej kopii, nawet z EAC - nie ta dynamika, co najlepiej slychac w wyzszych tonach. Troche lepiej, acz snobistycznie mozna sprobowac z plytami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powodzenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostrzegam wszystkich przed bublami produkowanymi przez firmę Emtec (dawniej Basf), ścierwo straszne, niezwykle wrażliwa wierzchnia strona (z nadrukiem), z byle powodu a nawet bez żadnego powodu złazi sreberko i płyta nadaje się na śmietnik. A co do idealnych kopii... idealnych w ogóle nie da się zrobić, mozna natomiast zrobić prawie idealne, na nagrywarce audio (klocek) Pioneer PDR05 wykonuję kopie po kablu koaksjalnym, których na moim sprzęcie (zob. ''o mnie'') nie potrafię odróżnić od oryginału, choć mój kolega, użytkownik systemu Meridiana i wzmaka lampowego Cayin twierdzi, że nikłe różnice jednak są.

ja z kolei używam tych płyt, tj. Emtec Audio Maxima. Nie zauważyłem żeby muzyka na tych płytach brzmiała gorzej, niż na innych. Swoją drogą zauważyłem tylko raz różnicę: miałem kilka płytek Esperanza - nawet dla głuchego byłego gorzej. Nie zdarzyło mi się żeby odeszło "sreberko". Tak zdarzyło mi się tylko z tdk - nieopatrznie opisałem płytkę na fiszce, którą nakleiłem na płytę. odlazła wierzchnia warstwa z połowy płyty.

A wracając do emteców: głównym powodem mojego zainteresowania w tym wypadku są duże pudełka. Coraz trudniej dostać cd-r w takich.

Ilekroć czytam watki dot. jakści plytek CD-R to ogarnia mnie dziwne uczucie.

Proszę wytłumaczcie mi - jak mozna slyszeć różnice w "brzmieniu" muzyki płytek różnych ptoducentów ?

Dlaczego jeśli nagram (i otrzymam pomyślny komunikat z programu zapisującego):

- jakieś binaria komputerowe - to wykonują się one bez problemów i niespodzianek (czyli każdy bit na mojej kopii jest taki sam jak na oryginale),

- dokumenty tekstowe - to jeśli w oryginale było "Litwo, ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie" to i na kopii jest to samo a nie "Sitko, włoszczyzna Troja kimjesteś aczkolwiek ERROR #4567FF"

- moją pracę magisterską do sprawdzenia przez promotora to nie poprzeonacza w niej wzorów różniczkowych na jakieś inne robaczki.

A JEŚLI SKOPIUJĘ CYFROWO MUZYKĘ TO PRZEONACZY BITY TAK, ŻE AŻ SŁYCHAĆ ?

Dlaczego, efekt zmian nie następuje pomimo wielokrotnego kopiowania (można napisać prosty skrypt robiący kopię z kopii, nawet do generacjii n-tysięcznej i się przekonać) ?

Zaznaczam, że mam dobry słuch, niezjechany przez jakieś techno, rock'n'rolle czy inne dance mam w miarę dobry sprzęt grający, który pozwala mi np. odróżnić z łatwością ścieżkę cd-audio od skompresowanej do mp3.

Jedyny problem z płytkami to ich techniczna jakość oraz trwałość.

Potwierdzam opinię o Emtecach - ale srebrnych (bo były także różowe) - warstwa metaliczna łuszczy się i schodzi całymi płatami. Dodatkowo niedawno pojawił się problem z Esperanzami - zaczynają się utleniać, czy też korodować. Na zewnętrznym brzegu pojawia się mała plamka wielkości 2,3 mm która zaczyna rozpełzać się na całą powierzchnię i płytka jest do wyrzucenia.

Dobre są Platinum, TDK Metallic, Verbatim Metal Azo (ale z Verbatimen trzeba uważać i sprawdzać ATIP - śą produkowane w różnych fabrykach i mają różną jakość).

Oczywiscie - Dudivan - masz racje. Ewentualne (jak kto slyszy) roznice miedzy plyta tloczona a nagrywana maja swoje korzenie w konstrukcji odtwarzacza CD - jest to urzadzenie malo komputerowe w tym sensie, ze jest wlasciwie konstrukcyjna kalka gramofonu analogowego. Nie wczytuje danych (ktore sa oczywiscie niezmienne w sensie bitowym) asynchronicznie do bufora (aczkolwiek nowe gornopolkowe odtwarzacze juz to robia, ktos pisal o bodajze Krellu czy Meridianie, nie moge cholerka znalezc), lecz czyta je synchronicznie w rytm kwarcu i silnika krecacego plyta. Rytm zer i jedynek z niedoskonalej poprzez lichote nosnika i nagrywarki jest inny niz z perfekcyjnie (?) wytloczonej plyty oryginalnej. Oto ostatnia nadzieja branzy audio - ze ktos uwierzy, ze to slychac i nie bedzie kopiowac plyt.

A dywagacje ktory CDR lepszy maja sens tylko w kategorii trwalosci. Jezeli to powyzsze ma rzeczywiscie znaczenie, to nagrywarka wiedzie tu prym w psuciu, nie nosnik. Pamietacie sprzed kilku lat nagrywarki Yamahy, co to robily dluzsze rowki? Marketing Yamahy to moj ulubieniec :-)

Mozna by tylko dodac, ze ... (tu wstaw swoje ulubione okreslenie) slysza jeszcze bardziej ekstrawaganckie rzeczy.

Powtarzam jeszcze raz - nie gra Ci dobrze CDR? To go przegraj 1-1 na lepszej nagrywarce i lepszym nosniku. Dla spokoju sumienia.

dudivan -> MariuszJ

Chyba jesteś troche niedoinformowany. Dane z CD-audio nie są odczytywane z płyty "jak leci" i nie mogą zależeć od niedoskonałości obrotów silnika jak w gramofonie. Pamięć buforowa jest w układzie i to z niej dane są pobierane do przetwornika D/A.

dudivan -> MariuszJ

Dobra, dobra. Żartuje się o brmieniach CD-Rek, o pływających silnikach w odtwarzaczach a poźniej na forum pojawiają się tacy, co zaczynają to słyszeć :-)))

:) słychać czy nie - używam najzwyklejszych TDK D-VIEW, bądź TDK SPEED-X - zarówno do audio, jak i danych z kompa - bardzo wdzięczne płytki że tak się wyrażę. Opinię o EMTEC'ach także potwierdzam, zawiodłem się kiedyś bardzo (czerwona okładka z napisem Hi-performance).

To tyle.

Pozdrowionka!

>dudivan >MariuszJ

Panowie, skopiujcie sobie dobrą płytkę z prędkością np. 4x, a potem z prędkością, powiedzmy, 48x. Różnicę słyszy każdy i to nawet na średnim sprzęcie... więc może dopuśćcie do siebie myśl, że jednak może być słychać różnice: oryginał/kopia. Ale "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli..." ;-)))

dudivan -> twonk

Zalożyłem, że o rzeczach oczywistych nie będziemy dyskutować.

Wiadomo, ze płyty audio kopiuje sie z mniejszymi prędkościami (sprawa korekcji błędów), rippuje EAC-em itd.

Ale prawidlowo wykonanej kopii z nieporysowanej i nieupapranej płyty nikt nie ma prawa odróżnić.

Twonk - pelen podziwu dla Twojego systemu, zastanawiam sie po co nabyles odtwarzacz reklamowany jako wyposazony w pelna komputerowa rekonstrukcje sygnalu cyfrowego i dalej slyszysz roznice miedzy dwoma CDR-ami roznie nagranymi. Chyba przeplaciles ;-)

>MariuszJ

Niewierny Tomaszu! ;-) Z Łodzi masz niedaleko, tym bardziej, że też mieszkam na małej wsi pod tą największą wsią w Polsce, akurat w Twoją stronę... Przyjedź, porównamy... ;-) Propozycja uczciwa i całkiem na poważnie...

-> pawelg

można zgrać idealnie płytę na dysk. CDDA (IMO najlepszy program do ripowania) ma opcję sprawdzania poprawności - po prostu czyta dwa razy ścieżkę i sprawdza czy plik jest identyczny. Na dole pisze ile bajtów się różniło. 19 na 20 płyt ma tam 0.

-> dudivan

pewna różnica jednak może być bo sposób zapisu danych CD-R i CD-DA mocno się różni. CD-R z założenia musi odtworzyć co do bitu wszystko co na nim zostało zapisane. Jeśli tak nie jest to nośnik jest do kosza. CD-DA ma gorsze metody korekcji błędów (bo błędy zawsze są). W szczególności używa do "likwidacji" większych uszkodzeń interpolacji - liczy brakującą próbkę jako średnią sąsiednich. W audio ujdzie, dla danych nie do przyjęcia.

Niemniej różnice w jakości grania różnych CD-R to IMO w większości voodoo w najczystszej postaci. Sam kopii praktycznie nie używam (ok 1% moich płyt) ale zrobiłem sporo kopii dla znajomych (wolę nagrać niż pożyczać oryginał :) Jedyne problemy z jakimi się spotkałem to płyty Esperanza, nota bene bardzo dobre jako CD-R. Większość odtwarzaczy audio ich po prostu nie widzi. Do robienia płyt audio używam najzwyklejszych Platinium i nigdy nie było z nimi problemów. Różnic brzmieniowych też nie zauważyłem a kiedyś mocno przysłuchiwałem się na dobrych słuchawkach i kilku różnych odtwarzaczach.

-> MariuszJ

Żaden odtwarzacz nie puszcza danych z płyty prosto na przetwornik. Choćby dlatego, że na płycie nie są umieszczone po kolei a przeplecione, więc musi je zmagazynować w pamięci, ustawić we właściwej kolejności, policzyć korekcję błędów i dopiero przetworzyć na dźwięk.

-> twonk

Prędkość x48 w nagrywarkach zrobiono chyba tylko dla piratów na giełdzie, żeby zdążyli więcej płytek nagrać zanim policja nalot zrobi. W domu nikt o zdrowych zmysłach tak nie nagrywa :) Przy tych obrotach wibracje muszą powodować mnóstwo błędów. Takie płyty nawet jako CD-R potrafią się wysypać a co dopiero CD-DA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.