Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt instalacji projektora w 30m2

kamash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na wstepie, chcialem zaznaczyc i przejrzalem dzielnie cale forum przy uzyciu magicznego przycisku "search" i w dalszym ciagu mam wiele pytań, a ponoć kto pyta nie błądzi.

Posiadam budzet okolo 8000zł i powinienem za to kupic projektor wraz z ekranem + okablowanie. Ponizej pozwolilem sobie zamiescic rzut pokoju wraz z rysunkiem przykladowego rozmieszczenia projektora. Ekran powinien byc wiszący (docelowo bedzie wisial nie na scianie, tylko mniej wiecej w 3/4 dlugosci sufitu - dalej jest kuchnia :) czyli bedzie przyczepiony tylko za krawędz górną) - tak to sobie przynajmniej wymyslilem.

a) czy jest to dobre rozwiązanie, czy nie bedzie on wpadał w drgania, np. od cyrkulacji powietrza i czy takie ekrany są w ogole dostępne?

Wyliczylem iz odleglosc od projektora (zamontowanego pod sufitem od przy scianie zachodniej) do ekranu bedzie wynosila okolo 5m. Słyszalem ze taka odleglosc znacznie zawęza pole wybory projektora. Czy jest to dobry parametr i w jaki sposob wplywa na wielkosc oraz jakosc wyswietlanego obrazu. Czy projektor panasonic 500 lub 700 bedzie tutaj odpowiedni. Jesli chodzi o recenzje to zauwazylem iz wypowiadacie sie bardzo pozytywie na temat owych modeli.

Odwtarzacz dvd + amplituner bedzie umiesczony pod ekranem, stad przewod biegnacy do projektora (ukryty w podlodze, scianie i suficie) bedzie musial miec okolo 10m2

b) czy w plynie to znaczaco na jakosc sygnalu i czy taki przewód jest bardzo drogi? A moze proponujęcie jakies zastepcze rozwiązanie?

c) jakiej wielkosci powinien byc ekran (optymalnie w stosunku do danego modelu projektora)?

d) w jakiej cenie (orientacyjnie) mozna kupic owy ekran.

Czy jest cos na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage. Bardzo dziekuje za wszelkie podpowiedzi, montazu bede dokonywal na przelomie stycznia i mam zamiar ustrzec sie podstawowych bledow

Pozdrawiam

Kamash

[obrazekLUKASZ-174434_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11244-projekt-instalacji-projektora-w-30m2/

Ekran: nie musi wisieć przy ścianie. Mój wisi w 1/3 pokoju i takie rozwiązanie nie sprawia problemu pod warunkiem, że nie ma przeciągów..... Uchylone drzwi na balkon w niczym nie przeszkadzają.

Ekran rozwijany z mechanizmem sprężynowym kupiony na Allegro za 500 pln. Używany w bardzo dobrym stanie.

W temacie poniżej są fotki:

Ukryta Zawartość

Kable: zależy od możliwości / wyjść projektora i dvd. W moim układzie sygnał wędruje kablami o długości 15 m.

S-video nie dało rady – obraz robił się czarno - biały.

Scart – podłączony do Cyfry + jest OK choć zależy od oglądanego kanału ale to już nie wina połączenia.

Komponent (3 x chinch) – zdecydowanie najlepszy. Używany w połączeniu z dvd. Kupiony na Allegro. Nie była to jakaś kosmiczna kwota. Nie pamiętam dokładnie.

Ukryta Zawartość

Jako najlepszy przewod (projektor-dvd) podajesz: "Komponent (3 x chinch)" - Co prawda nie wybralem jeszcze docelowego dvd (obecnie jest pioneer DV-444) ale mysle ze kolejny nabytek bedzie w stanie obsluzyc taki rodzaj lacza. Podobnie mam nadzieje ma sie sprawa z panasoniciem 700. Jest to o tyle nieszczesliwe ze wszystko musze zaplanowac w tym tygodniu (tzn., wyslac do developera rozklad ukrycia wszystkich przewodow w podlodze, scianach a nawet w suficie) Stad moje kolejne pytanie:

a) jaką srednicę kanału (wylanego w podlodze) musze zrobic aby zmiescic tam wspomniany przez Ciebie kabel komponent (3x chinch)

b) a i najwazniejsze, jak jest lepiej: podwiesic projektor pod samym sufitem czy tez ustawic np. na wysokosci 1/2 sciany na polce za kanapą?

c) co to jest tylny projektor i czym sie rozni od zwyklego?

Z gory wybacz moje nierozenznanie w temacie, ale wierze ze dzieki twojej pomocy nie uda mi sie spaprac czegos nie odwracalnie. Z gory dziekuje

Kamash

Kabel i kanał:

3 sztuki przewodu jak np w tej aukcji – ja kupiłem 3 takie o długości 15 m.

Ukryta Zawartość

Zmieszczą się w naprawdę małym kanale ale dojdą tam pewnie z czasem inne kable. Powinna wystarczyć np typowa rura z pcv o średnicy 50 mm. Dostaniesz w każdym instalacyjnym.

Zwróć uwagę na to jak będziesz później te kable przeciągał. Wskazany jest np otwór kontrolny przy przejściu kanału z podłogi w ścianę. Zakładam że kable będzie wchodził z szafki w podłogę i wychodził z ściany pod sufitem.

Umiejscowienie projektora: proponuję sufit. Nie musisz wciskać za kanapę półki na projektor. Półka nad samą głową to też średni pomysł. Sprzęt nie wadzi nikomu. Źródło szumu jest dalej. Dzieci, domorośli majsterkowicze i inni amatorzy kręcenia czym popadnie mają utrudniony dostęp.

Tylnia projekcja: widz i projektor znajdują się po przeciwległych stronach ekranu. Oglądasz obraz który prześwieca przez ekran. Wymaga duuużo miejsca.

Ukryta Zawartość

to bardzo ciekawe co piszesz o tylnym projektorze. W moim przypadku taka sama odleglosc dzieli scianę z duzego pokoju od tej przeciwleglej kuchennej i zaczynam sie zastanawiac czy nie zamontowac tylnego porjektora. Wiem ze brzmi to troche glupio, ale uniknąłbym skompliwokanego okablowania duzego pokoju i nie "szpecilbym" kubatury pokoju wiszacym projektorem. (tu pewnie niektorzy sie oburzą :)

Pozostaje tylko pytanie: czy kazdy projektor ( w tym wspomniany panasonic 500 i 700 ) posiada opcje pelnienia roli tylnego projektora i czy 5 metrow ktore dzieli w tym wypadku sciana kuchenna od ekranu jest wystarczajace dla tego rozwiazania?

Zmartwilo mnie rowniez to co piszecie o kolorze scian (najlepiej czarna sic! lub czekoladowa) U mnie nie ma mozliwosci malowania scian na ciemne kolory, gdyz spowoduje to znaczne optyczne zmniejszenie pomieszczen. Docelowo mam miec kolor grafitowy. Czy przy zastosowaniu projektora tylnego kwestia odbicia swiatla od scian przestaje byc na tyle istotna?

Pozdrawiam

Kamash

co do wspomnianej rury pcv to proponuje wprowadzenie drutu do srodka, ktory pozniej umozliwi bez problemowe przeprowadzenie przewodow nawet na laczach scian i sufity. Pozwoli to mysle na nie stosowanie otworow kontrolnych na laczach....

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przy 5 metrach odległości między projektorem (PT AE 500) a ekranem pokazuje mi się że szerokość Twojego ekranu będzie musiała wynosić 3,2m. Może z tym być problem.

Trochę już na ten temat napisałem tu:

Ukryta Zawartość

Człowiek, który mi sprzedał ekran doradził mi parę szczegółów. Kupiłem u niego również mocowanie sufitowe projektora (firmowe jest drogie, samemu mi się nie chciało robić)

Szerokość ekranu dobrałem na podstawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ekran powiesiłem na suficie. Szerokość ekranu i wspomniany wcześniej kalkulator wyznaczyły mi miejsce zamocowania projektora (ok. 3,7m)

Przy mocowaniu sufitowym nalezy pamiętać o odpowiednim żyrandolu (najlepiej plafon lub całkowite usunięcie lampy) oraz nalezy wziąć pod uwagę wysokość pokoju. Jeśli pokój jest wysoki a projektor zamocujesz na krótkim mocowaniu to aby zminimalizować efekt trapezu będziesz musiał wyświetlać obraz dość wysoko (dostaniesz skrętu szyi). Możesz oczywiście podregulować kąt pochylenia projektora i obniżyć obraz ale wówczas będziesz miał trapez, który można co prawda niwelować z menu projektora ale w ten sposób pogarszasz lekko jakość obrazu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytalem troche i faktycznie ekran o szerokosci 3.2m moze sprawiac pewne problemy. I bynajmniej nie chodzi tu o szerokosc pomeszczenia (ja mam 3.03m szerokosci - wiec kawalek ekranu musialby wystwac do przedpokoju) tylko o percepcje ludzkiego oka, ktore nie obejmuje tak szerokiego obrazu i zmusza widza do podazania glowa za wybranymi obiektami na ekranie. Wspomniane 3.2 metra wystepuje przy odleglosci od projektora rownej 5 m. Ciekawostka dla mnie jest, iz projektor panasonic 700 przy tej samej odleglosci generuje obraz o szerokosci zaledwie 1.8m. Dlaczego tak sie dzieje? Ktore rozwiązanie jest korzystniejsze? I jeszcze jedno - przy uzywaniu owego kalkulatora zoom ustawiam na 1.00. Czy jest to prawidlowa wartosc czy powinienem ja jakos zmienic?

Tak na marginesie to bardzo ciekawy watek podales odnosnie szerokosci ekranu. polecam.

Czy ktos juz spotkal sie lub slyszal o cenie Panasonica AE700U?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.