Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki Digi-Key

SomekPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero uporałem się z płatnością, miałem limit na karcie. Jeżeli ktoś chce, mogę mu wysłać dowód wpłaty. Niestety przelew walutowy jest płatny dodatkowo, jest to około 100 zł. Musicie mi wybaczyć, jest to dla mnie bardzo nowe wszystko i niestety cierpię na chroniczny brak czasu.

Harmonogram wygląda tak: jutro powinien być zaksięgowany przelew(poszedł wczoraj), następnie dostaję tracking number. Z dokumentami idę do uc, tam opłacam VAT, z potwierdzeniem idę do UPS, odbieram paczkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mnie wprowadzili w błąd: Pan se weźmie dokumenty, se pojedzie do UC, se zapłaci, se wróci. A no jednak nie do końca. Za to nagle znaleziono sposób na załatwienie tego bez prowizji(po 2 tygodniach dzwonienia). Aktualnie czekam na odpowiedz mailową od nich co dalej, mają niemiły zwyczaj nie odpowiadania na pytania co dalej, czekać, coś załatwiać? Pytanie zignorowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UPS poszalał z 5 kategorii: kondensatory, cewki, rezystory, układy scalone i tranzystory na dokumentacji celnej zrobili 21 pozycji, czyli 16 płatnych(22zł sztuka). Do tego VAT za usługę liczą z sumy opłat obsługi celnej + VAT za import(sic!). Skarga i reklamacja wysłane, mają czas do poniedziałku 12:00, wtedy idę do UOKiK.

UPS poszalał z 5 kategorii: kondensatory, cewki, rezystory, układy scalone i tranzystory na dokumentacji celnej zrobili 21 pozycji, czyli 16 płatnych(22zł sztuka). Do tego VAT za usługę liczą z sumy opłat obsługi celnej + VAT za import(sic!). Skarga i reklamacja wysłane, mają czas do poniedziałku 12:00, wtedy idę do UOKiK.

Wygląda na to że Digi-Key trzeba skreślić z listy dostawców dopóki nie zaczną wysyłać z Europy.

W moim przypadku ten zakup to raczej niewypał.

Od momentu złożenia deklaracji uczestnictwa minęło 5 tygodni i układy które chciałem kupić zdążyły się pojawić u polskiego dystrybutora.

Także koszty zaczynają znacznie wzrastać, taniej by wyszło skorzystać z pośrednika sprowadzającego z Digi-Key (Semicon).

JarekC

Sam obecnie żałuję, że się na to zdecydowałem. Ja mogłem spokojnie kupić wszystko oprócz jednego układu w PL.

Sprawa wygląda tak: główny koszt to SAP, skąd tyle pozycji? Owszem, elementy są grupowane kategoriami, ALE oprócz tego inny kraj pochodzenia to już inna kategoria. Rezystor z Tajwanu, a rezystor z Chin to już inna bajka, mimo, ze kupione w jednym sklepie. Spróbuję powalczyć, może uda się coś ugrać. Niestety, z tego co się dowiedziałem, to i tak najprawdopodobniej na końcu trzeba będzie wyłożyć kasę i koniec. Nawet jak nie przyjmiemy, to i tak trzeba zapłacić. Za chwile zadzwonię do UOKiK, zobaczymy co powiedzą, może coś ugram na braku informacji z ich strony i rozpoczęciu odprawy bez mojej zgody, ale wątpię. Obecnie kwota do zapłaty to 720PLN, proponuję zrzutkę od razu, żeby już to mieć( i nie płacić 70 dolców za magazynowanie).

Edit: nie odbiorę, nie mam tyle na koncie.

"Witam,

Panie Michale

Otrzymałam informację, że została uznana częściowo Pana reklamacja, dokonana będzie korekta fv uslugowej nr: 201470018094 zdjęta zostanie kwota 352PLN.

Pozdrawiam

Pełnomocnik ds. Celnych

Aneta Markuszewska"

Czyli mamy do zapłaty cło(200PLN) + 80PLN za odprawę celną. Udało się! :D

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

tu wychodzi znajomość przepisów przez urzędników, lata temu też walczyłem z UC i w zasadzie każda reklamacja była uznawana, niezrozumiałe to dla mnie do dzisiaj...

Somek daj znać ile każdy z nas ma dopłacić

Odebrałem paczkę(i wyczyściłem swoje konto). Potem wrzucę zdjęcie faktury. Co do ewentualnych dopłat, to rozliczymy się, jak dostanę ostateczną, poprawioną fakturę. Prosze o deklaracje, kto chce odbiór osobisty w Warszawie, a kto pocztą z adresami.

Jestem częstym gościem UC UPS na Okęciu, i wiem, jak to wygląda. Np. celnik w państwowym mundurze rozdziera paczkę, patrzy na deklarację i nie wie, o co chodzi, pyta się co to jest... Ja mówię, że transoptory ( widzę 6 nóg), a on woła innego mundurowego i pyta -

to oclimy, czy nie.

W cłach jest w Polsce wolna amerykanka.

Np. kiedyś brałem jeansy z USA, raz z cłem, a dwa razy bez, potem doczytałem ustawę - celnik może, ale nie musi

naliczyć opłatę. To jest państwo prawa? Może, ale nie musi?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Oj misie

Nie opłaca się brać zawsze w digiKey

Ponieważ

1. w przypadku UPS powyżej bodaj 5 różnych towarów (tzw wpisów SAD) doliczają bodaj 20 PLN plus VAT za każdą kolejną pozycję, a nie zawsze Rezystor rezystorowi równy ... i w zależności jaki TYP SAD exporter wpisze ... wiec możemy mieć 5 rezystorow i 5 SADów

2. UPS-y i inne firmy naliczają sobie dodatkowe opłaty za odprawy i przechowywanie.

3. Cło to pikuś wali w cene głównie VAT

A wieć trzeba się nieźle orientować w opłatach firm przewozowych ich zasadach itd. ... bo inaczej coś co miało być tanie staje się skrajnie drogie.

I na koniec nie polecam oszukiwać celników bo można mieć do czynienia z policją celną a to może mieć poważne konsekwencje karne i to karne z KK a nie jakieś tam wykroczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.