Skocz do zawartości
IGNORED

podkręcanie mocy lasera

Karolm5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Gdzies kiedys przeczytalem, ze jezeli czytnik juz prawie "umarl" to mozna go zreanimowac na krotki czas poprzez podkrecenie mocy lasera. Jak sprawa wyglada w Technics sl-pg100 ? Sprzet co prawda kolegi, ale ja bede w nim majstrowal :) I czy w ogole to prawda z tym "podkrecaniem"

https://www.audiostereo.pl/topic/11326-podkr%C4%99canie-mocy-lasera/

koło soczewki lasera (czasem pod taśmą łączącą) jest mała śrubka. przekręć ją w prawo o 5 minut (tak kątem zegarka wskazówkowego patrzę:)) i sprawdź, jak działa. jak niewiele lepiej to kręć dalej. sprawdzaj na płytach, na których Ci za mocno nie zależy...

ja tak robiłem w cd-romie i działa juz ponad rok

Do tego zabiegu nie jest potrzebny schemat, co prawda nie wiem jaki jest laser w SL-PG100, ale na pewno inny niż w późniejszych modelach serii PG3xx, 4xx 5xx, dalej PS6xx i 7xx tam są najczęściej VAM-y. Na „suwaku” z soczewką od tyłu lub od spodu szukaj miniaturowej peerki nie zawsze jest to obrót w prawo (w VAM-ie tak), wyczujesz podczas regulacji, jeśli wiele nie przekręcisz napęd może pracować drugie tyle co już przechodził, jeśli jest więcej pr-ów to dodatkowo można regulować ogniskowanie. Przed tym zabiegiem solidne czyszczenie, smarowanie i przedmuchanie optyki od wewnątrz obowiązkowe.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

guzia, na schemacie żadnego CD niema opisu lasera (ew typ, w najlepszym wypadku rozpis taśmy łączącej), co za tym idzie PR-ek.

pzdr.

Może jeszcze próbować szukać osobnego opisu samego napędu, ale z doświadczenia wiem, że to sie mija z celem, mi nawet dystrybutorzy nie chcieli udzielic informacji na temat obecnie sprzedawanych laserów.

• 2 tygodnie później...

Laser nie widzi płyty albo sterowanie silnikiem padło. Jeśeli pomoże Ci pokręcenie(start)płyty palcem tuż po jej włozeniu to znaczy,że sterowanie,jeśli nie to podkręcaj laser bo już tak się zużył.Możesz też (i to powinno się robić najpierw) wyczyścić cały układ optyki,a dopiero potem podkręcać.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.