Skocz do zawartości
IGNORED

cd sony x33es

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jaka u nas jest każdy wie, może głodni i włachmanach nie chodzimi, ale na dobra tzw. luksusowe to już stać niewielki odstetek Polaków, trzeba naprawdę kochać słuchanie muzyki, aby w domowym budżecie na ten cel przeznaczać jakieś środki; prawda jest taka, że jeżeli dla kogoś muzyka nie jest niezbędna jak powietrze, to spokojnie zadowoli go brzeczenie w tle radyjka.

No tak z tymi cenami jest różnie... Dla jednych dużo, dla innych mało. A to zdanie o lodówce jest super:))) Witam Pana Marka, jeszcze raz dziękuję za bardzo szczegółowy opis działania filtra. Tak jakbym przeczytał kawałek z gazety....

Przez kilka lat miałem Sony ES, dokładnie XA5, a teraz poszedłem jeszcze wyzej... Aktualnie przerabiam odtwarzacz sony bardzo komplexowo na transport CD. Gdy bedzie już gotowy na pewno pokazę zdjęcia. Czy jestem fanem? Odtwarzacze sony nie maja sobie równych w zakresie komfortu obsługi,brzmieniowo zawsze miały w swoich kategoriach cenowych dużo do powiedzenia, wiec tak się składa,ze cięzko nie być fanem Sony ES...

Witam !

Panowie, a co powiecie o przetwornikach DA z serii ES. Był taki zdaje się PCM 701, póżniej sony oferował topowe zestawy napęd + przetwornik chyba DA R1 ( trochę żałuję, bo miałem okazję na taki zestaw za 5 k zł. ). Wiem też, że świetnie sprawują się w tej roli magnetofony DAT, zwłaszcza te po przeróbkach Swobody. Kiedyś myślałem nawet o dodaniu wejścia cyfrowego do mojej 779-i. W końcu tor wyjściowy ma świetny. A kupić inną 5xx lub 7xx jako transport nie jest trudno.

Pozdr.

Sony to dobry materiał na transport, ale pod warunkiem,że pozmienia się w nich niemal wszystko:))))) Trzeba zaprojektować na nowo zasilanie, wyjście cyfrowe i zegar. Bez tego nawet seria 5 ES jest przeciętnym transportem i nie gra duzo lepiej od zwykłego CD za kilkaset zł. Transporty CD to zupelnie inna bajka niż odtwarzacze CD...

>PIOTR_DA

A tu mnie zaskoczyłeś:-) Oglądając konstrukcje i schematy nie zauważyłem jakiś szczególnych koniecznośći przeróbek toru cyfrowego. No ale ja jestem analogowiec :-))) Nie ogladałem płytki transportu a to z niej wybiega wyjście cyfrowe. Na pewno wymieniłbym gnazdo wyjściowe na BNC ( - RCA 75 Ohm ? ciekawe kiedy ). Albo nawet szyna i2S ? Może podasz jakieś konktretne wskazówki co do potrzebnych modyfikacji ( nowy wątek w dziale DIY )?!

Najwyżej możemy to skonsulktować między privami.

Pozdr.

Jak masz troszke cierpliwości to prosze poczekaj i chętnie rozpocznę nowy wątek poświecony transportom CD, gdy mój projekt będzie w fazie realizacji. Przede wszystkim BNC to odmiana wyjścia AES/EBU 110omów, a nie coaxialnego, Wyjście coaxialne realizowane jest na RCA 75 omów. Do wytworzenia tego sygnału używa sie szybkich układów Cmos. Naszukałem się tych schematów,ale znalazłem. Jesli chcesz zobaczyć porządne zasilanie wpisz w wyszukiwarkę " Metronome Kalista", też już mam schemat na 6 transformatorów. Reszta jest całkiem niepotrzebna, trzeba wywalic całą częsc analogową i jeszcze kilka innych smieci. Jeśli chodzi o zegar to mozna znalezc schemat LClocka XO albo X3 i do dzieła. Do tych przeróbek wybrałem odtwarzacz sony ze względu na prostotę układów i mnogość funkcji użytkowych. Mozliwe wyjścia to optical,coaxial i AES/EBU. I2C mnie jakoś nie interesuje, moze dlatego,że mam przetwornik bez takiej opcji...

Witam !

>Piotr_DA

Może mówimy o różnych typach standartów połączeń cyfrowych. AES/EBU jest standartem różnicowym: połączenia skrętką poprzez złącza XLR. Nie spotkałem się z wykorzystaniem BNC. Natomiast coaxial widziałem już w niejednym "lepszym" klocku na BNC. Wolałbym też BNC bo dla wyższych częstotliwości RCA nie jest optymalnym typem konektorów. ale oczywiście wszystko zależy od wyboru. Komplet wejść powinniem obejmowac też złącza optyczne ST - toslinki są proste w implementacji ale pasmo cieniutkie. Obiorniki/nadajniki ST i same kable znowu nie są aż takie drogie. Wskazany przez Ciebie zasilacz jest imponujący, nie wiem tylko, czy wywalenie fabrycznego z soniaka jest dobrym pomysłem ( przynajmniej w całości ). W/g schematu w nim jest również obwód RESET-u procesorów sterujących. jak go usuniesz, układ Ci nie wystartuje - sam wiem, jak ważne jest dobre resetowanie układów mikroprocesorowych dla stabilnej pracy, a co dopiero napędu cd. Trafa bym też nie wywalał, bo zmieni sie masa całości i wyważenie obudowy - japońce chyba to też uwzględnili przy projekcie. Dodatkowe układy można dać na miejsce analogowych - miejsca jest wystarczająco dużo. Do obsługi wejść cyfrowych można użyć układów programowalnych - zamiast wielu scalaków jeden, może dwa - mniejsze opóźnienia sygnałów:-) Taka płytka zmieniająca es sony w transport + instrukacja byłaby hitem działu DIY- tak sądzę.

To jest tekst na osobny temat, więc jeśli coś będziesz mieć to nic tylko zakładać !.

Schematu LClocka nie znalazłem, musi być też płytka bo przy takich częstotliwościach nie można byle jak prowadzić ścieżek i masy. Czyba żeby kupić więcej - zrzutka ?

Pozdr.

stożek>

Zajrzyj tutaj, jeżeli chcesz wiedzieć jak wygladają zegary LClock:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Montaż MasterClocka już poza mną.Co uległo poprawie.Oczywiście wysokie tony czego się spodziewałem.

Zupełna niespodzianką okazała się natomiast poprawa tonów niskich.Takim precyzyjnym basem mój soniak jescze nie grał.Polecam taką modernizację bo daje wymierny słyszalny efekt.

A tu

[email protected]

Cena 160 zł.Ładnie wykonany-zamnknięty w ekranowanej obudowie.

Ukryta Zawartość

Pewnie będziesz miał inną częstotliwośc w swoim x707 ale to chyba nie problem.

Ukryta Zawartość

Witam.

Na giełdzie pokazał się XA2ES. Niestety nie ma go na stronie "robaczkowej". Może ktoś wie jaki to rocznik i co sądzicie o cenie 700 zł?. Chyba starszy i gorszy od XA3ES?

Z góry dzięki za informacje.

Cena mocno zawyżona.Najniższy model w tej klasie.

A tu masz rocznik i pierwotną cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr_DA

Z zaintersowaniem przeczytałem post o wykorzystaniu ESa jako transportu i trochę poeksperymentowałem.

Mojego CDP555ESD przełączyłem w tryb DIGITAL i po coaxialu podłączyłem go do zewnętrznego przetwornika 24bit/192kHz.Co dała taka koniguracja?

1.Wzrosła detalicznośći dzwięku

2.Scena znacznie szersza i dokładniejsza

3.Wzrosła dynamika przekazu

4.Poprawa jakości dzwięku w znacznym stopniu nastąpiła w całym paśmie ale najwyrażniej słychać to w partiach basu, który znacznie zyskał na szybkości i szczegółowości.

Teraz Vangelis, Collins, Ch.d.Burgh , którzy na moim ES brzmieli słodko zaagrali jeszcze leoiej !!!

--------------------------------------

Z tą przeciętnością transportu chyba Pan trochę przesadził . :))

Dziadek ES wręcz "zabił" jako transport nowego Sony NVP930QS za 2200 zł i Yamaha 1500.

Niecierpliwie czekam na fotki i opis budowanego transportu oraz uzyskane efekty.

• 1 rok później...

może ktoś się skusi ? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

Jestem posiadaczem tego odtwarzacza i najbardziej frapuje mnie brzmienie z wyjścia słuchawkowego. Przede wszystkim bez dwóch zdań jest to zaskakująco bardzo dobre brzmienie.

Cały szkopuł w tym, że brzmienie z tego wyjścia jest lepsze niż to które dochodzi do moich uszu poprzez wzmacniacz Holdegrona podłączany różnymi interkonektami do rca.

Zastanawiam się czy wzmacniacz słuchawkowy tak "psuje" ogólną przejrzysztość i wokale czy może coś innego?

W związku z tym moje pytanie:

Czy sygnał audio w odtwarzaczu CD jest podawany na wyjście rca i wejście wewnętrznego wzmacniacza słuchawkowego poprzez te same układy elektroniczne?

Pozdrówka,

Robert

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• 3 miesiące później...

Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada i mógłby mi przesłać schemat tego odtwarzacza?

Pozdrawiam,

Robert

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

>Jestem posiadaczem tego odtwarzacza i najbardziej frapuje mnie brzmienie z wyjścia słuchawkowego.

>Przede wszystkim bez dwóch zdań jest to zaskakująco bardzo dobre brzmienie.

>Cały szkopuł w tym, że brzmienie z tego wyjścia jest lepsze niż to które dochodzi do moich uszu

>poprzez wzmacniacz Holdegrona podłączany różnymi interkonektami do rca.

Po prostu lubisz brzmienie NJM4558 :-) Co tu więcej pisać?

Hola hola panowie nie tak szybko po pierwsze nie NJM4558 tylko NJM4556DQ a tu róznica jest zasadnicza bo to scalaki owszem fizycznie podobne producent ten sa ale srodki sie dość mocno róznią 4556 to specjalna wersja 4558 wzbogacona o kilka dodatkowych tranzystorków i rozniaca sie wewnetrzną topologią..i zaprojektowano ją jako typowy scalak do wzmaka słuchawkowego! Cecha charakterystyczną jest nieco ocieplone brzmienie i sympatyczna barwa na średnicy.

W czasie swoich wieloletnich badań nad wzmakami słuchawkowymi i nad NJM4556DQ zauważyłem ze czym płytsze ujemne sprzężenie zwrotne tego scalaka tym piękniej gra oczywiście do pewnych granic..za optymalne uważam rezystorki 150kilo/12kilo..ale zwolennicy lampowego podkręcenia moga nawet dać 470kilo/12kilo z tym ze wzmocnienie jest już horendalne i nawet grozi utratą słuchu!!

Na wyjsciu scalaka stosowac rezystorek ograniczający 51-100ohm0,25W optymalne zasilanie to +/-12V najlepiej z niestabilizowanego zasilacza..

Wszystko się zgadza, średnica ze wzmacniacza słuchawkowego tego SONY jest bardzo przyjemna, przynajmniej dla mnie. Jestem miłośnikiem wokali i taki sposób prezentacji ("bliskość", namacalność, bardzo mi odpowiada. Brzmienie to przede wszystkim "power" i mocny bas. Niestety mało otwarte, bez powietrza, dość ciemne, nie wiem czy można mówic o ociepleniu (raczej przyciemnieniu w połączeniu ze zubożoną analitycznością) ale ma to "coś" co wciąga.

• 1 rok później...

Witam troche odkopałem temat:

mianowicie mam 2 pytania :)

1. nie ma ktos moze nowego laseru do X33

2. nie ma ktos na sprzedaż X33 :) oczywiscie dzialajacego w 100% moj niestety umiera :(

pzdr. Łukasz

• 4 lata później...

Witam,

we wtorek przybędzie do mnie odtwarzacz Sony CDP-X33ES, bardzo zadbany egzemplarz. Laser podobno w BDB stanie, wszystko czyta.

Czy ktoś mógłby opisać jak on gra ?

Warto coś w nim podłubać od razu, np wymienić kondensatory przy servo ?

Po cichu liczę, że dźwiękowo pobije mojego CDP-950 po tuningu(dodatkowy zasilacz symetryczny, polepszone zasilanie TDA1541, zmienione opampy, wymienione wszystkie kondensatory na BlackGate, Oscony itd).

Wszystkie komentarze odnośnie CDP-X33ES mile widziane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.