Skocz do zawartości
IGNORED

cd sony x33es

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Toż właśnie coś takiego uzyskałem modyfikując układy wyjściowe mojego CDka, i to bez urządzeń zewnętrznych. Jestem poza tym zdania że Twój filterek zadziała pozytywnie raczej z tanią elektroniką. W drogich klockach może nawet pogarszać sprawę.

W takim razie czy przetwornik Theta Pro basic II (aktualnie posiadam) też jest tanią elektroniką? Sony XA30, XA5, Vincent S3 tez? Oczywiscie filtr nie będzie działał w każdym przypadku, ale sprawdzałem go także w systemie z dosć drogim McIntosh'em i działało, a przecież to nie jest taniocha......

Maciek1

Uparłeś się na to Allegro! A na Ebay'u sprawdzałeś? Tam tego sprzętu jest całkiem sporo, bo Tambylcy lubują się okrutnie w Soniakach, zwłaszcza w serii ES. Czasem nawet można trafić okazyjną cenę. Jak myślisz o kwocie w granicach 1300, to ostatnio poszedł tam za podobne pieniądze X77ES. A XA3ES za 166 Euro!

Czasem trzeba uważać, bo spekulantów niestety kupa, ale warto poszperać i przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość.

Piotr_DA>

Jak ci ten filtr pomaga z takimi "sprzętami", to może po prostu coś innego u Ciebie "sieje" ;-)

Piszę tak z ciekawości, bo chciałbym się upewnić, czy wyeliminowałeś na 100% wpływ innych czynników?

Nie mieszkasz koło jakiejś stacji radiowej, albo bazy wojskowej? ;-)

Filtr działa w wielu miejscach i z wieloma sprzętami. Nie mają na to wpływu ani stacje radiowe, ani wojskowe wyrzutnie pocisków balistycznych, czy nawet stacje radarowe i jakieśtam inne magazyny broni :)))))) jako ciekawostkę powiem,że filtr działał także w systemie z kondycjonerem sieciowym....

>>>drakul>>. no cóż uparłem sie na nasze allegro bo na ebayu nie do konca znam zasady zakupu! problemy z opłatami, przekazniem gotówki, negocjacyjneitp. No jak ktos pierdoła to musi placić i wybierac w tym co jest:))) Czyli słabiutko... Pozdrawiam i dziekuję.

>maciek1 CHŁOPIE BIERZ TEGO CDP-X559ES I NIE KOMBINUJ KLOCUS JEST ZAJEBIOZO... kup sobie laser i zacznij spokojnie myslec o emeryturze...a my ci pomozemy reszte systemu złozyc..laser w tym cd jest dos prosty w wymianie i srednio zaawansowany elektronik spoko sobie z tym poradzi tak ze nie musisz niesc tego do sewisu sony i płacic ekstra za wymiane..zreszto pewnie na tym laserku co tam jest jeszcze szmat drogi pojedziesz..

>>>Piotrek608>>> no to jest jakis konkretny argument:))) popychający w jakims kierunku. dzieki. jeszcze powalcze z gościem może coś zejdzie z ceny, dopytam o konkrety typu: laser i pilot i może może:)))

A co do reszty systemu, to jak na razie nie mamnajniejszego zamiaru pozbywac sie ojegio a400x po tuningu także Piotra z tym że o nazwisku Bem. to co wyciągnął z tej knstrukcji to opad... fantasyczne brzmienie! Co prawda moje dali 505 nie są mistrzami świata ale cąłkiem dobrze jak na razie, do tego ubrane w granitowe 'buciki" sie sprawują! Tylko to źródła. Jużnie mam cambridgea, już nie mam prosiaczka... i ta pustka...:))) dzięki za porady wszelkie. Pozdrawiam. maciek

Walcz jak lew i zbijaj cene!!! X559 to fajny CD, ale jest na allegro dosc długo, wiec może facet zmieknie. Powodzenia!!!

A jeszcze jedno... Sony gra milej, jeśli postawi się go na trójwarstwowych podkładkach : 2 kawałki plexi,a między nimi kawałek gąbki spod paneli podłogowych (2 lub 3 warstwy,bo cięższe klocki ją potem sprasowują). Róznica w bzmieniu jest, dla mnie na korzyść.

I jeszcze jedno:) Nie wiem czy też to zauwazyliście uzytkownicy soniaczków, że czasem po wciśnięciu open, odtwarzacz dziwnie długo mysli. Widziałem już to w 3 espritach, czy to ogólna przypadłosc ???

>>>Piotr_DA>>> juz Cię odalazłem :))) na pwno skorzystamz twojej propozycji. Z gosciem od 559 powalczę, może zmieknie. jesli nie bdę stal przed wyborem: gonic króliczka czy też już go łapać:))) gonienie za króliczkiem jest całkiem przyjemne:))) ale złapanie go też ma swój urok! I to jaki!!!! dzieki!

PS. Czy 559 ma jakąś tajemnce w silniku dotycząca łożyskowania? jakieś rubinowe łozysko, czy też cos w tym rodzaju? jakieś esprity miały takie cudo ponoc?

Tak miały, ale nie wiem jak jest w 559. Gdy rozbierałem mechanizm XA5 okazało się,że jest tam silnik sterowany elektronicznie czyli bez szczotek. Podobno były tez lozyska szafirowe... Efekt byl taki,że jak się pokręciło palcem płytę to mozna było isc na kolację, a po powrocie ona dalej się kręciła. Nigdy nie zapomnę jak dokładny był ten mechanizm. Istny cud techniki skośnookich.... W 559 na pewno masz laser w polu magnetycznym, będzie cicho i dokładnie. Poczytaj tez wątek tuning XA50 tam napisałem też co nieco o niewielkich zmianach w soniaczku, na pewno każdy moze to zrobić samemu miłego słuchania:))))

Dzieki za życzenia dobrego słuchania, troche wczesnie ale na pewno kiedys się ziszczą! Własnie szafirowe łozysko a nie takie jak pisalem. Ale blisko:))) Co do tuningu jasne! Ale czy nie byłby lepszy tzw. "totalny Stelmach"? troche szkoda tych sympatycznych bebechów z soiego, prawda? pozdrawiam.

nie wiem czy będziasz chciał tam coś zmieniac poza wyważonym tuningiem jakie tu jest proponowane, dzwiek z niego połynie zrównoważony, analityczny a na twoich dali nieźle kopnie na dole, swoją drogą sporo piszemy tu o samym cd, ale jak zwykle reszta toru jest tu jak najbardziej do przemyślenia

CDP-X559ES masa około 15 kilo.Chasis rama i belka do tego całe chasis jest miedziowane w celu tłumienia zakłócen,Laser KSS272A na polu mgnetycznym czyli napedzany silnikiem liniowym..ósmy cud swiata..Slinik bezszczotkowy BSL- łozysko silnika to metalowy trzpien osadzony w fosforobrazie czy czyms takim jest napylany warstwa rubinu i osadzonym na łozysku z teflonu smarowanym smarem na który patent maja tylko japonczycy i jak do tad nikomu sie nie udało tego podrobic ..a były próby ..były. (znam to z innej beczki nie zwiazanej z audio)

Dwa trafa pobor mocy 32W,stopien wyjsciowy w klasie A oparty na super szybkich mos fetach Hitachi..grzeje sie dziadostwo rowno:):), dwudziesto bitowy filtr cyfrowy o pasmie stopband atteunation -115dB CXD2560Q

Dwudziesto bitowy przetwornik CA CXD2562AQ stosowany przes sony do dnia dzisiejszego bez zadnych zmian to jest ichnia wersja silwer crown czyli philipdsa tda1541a ze srebrną koroną...EKSTATYCZNE DREWNIANE BOCZKI no i co z tego ze z paździerza i tak są ładne:):)...Kondensatory 5600uF Elna Duorex a drobne kondziołki audio panasonic "Passion".Według niemieckiego audio jeden z najbardziej udanych i utytułowanych cd Sony z seriiEs nastepca CDP-X505ES mimo nowoczesniejszego wygladu ..nie grał tak dobrze..sam wiem bo miałem...

Jeszcze jakies pytania..w koncu jestem maniakiem sony ES..takim lokalnym Guru;-)

>>>Piotrek608>>>leżę iłapieoddech z trudem. powalasz! A ten rubin to był czy szafir? A może oba klejnociki? jak to jest? Inny Piotr wspomina szafirki... twoje argumenty za 559 przekonują niezwykle. Tych szafirków nie ma już 33? :)) Pozdrawiam i wielkie dzieki!!!

Nowe X33 pojawiło się na allegro, tym razem w rozsądniejszej cenie. Niestety muszę powiedzieć o malutkim dyskomforcie tych wszystkich modeli, brak wyjścia coaxial..... Trzeba sciagać uklad scalony i robić samemu echhhhh.

Dobra rada kilka textów temu, szkoda zmieniać wszystko w tych odtwarzaczach, lepszy będzie delikatny tuning, też tak uwazam i sam tak zrobiłem w XA5 i nawet Pioneer PD77 z mega tuningiem za 2000zł z lampami na wyjściu i innymi bajerami nie dawał mu rady. Co jest ważne to nawet waga 15 kilo jest zbyt mała i warto dodać więcej. To naprawdę poprawia stabilność i brzmienie staje sie dokładniejsze i przyjemniejsze.

Odkad pamiętam opinia o serii 5xx byla zawsze dobra i wlaściwie była to prawie seria 7 tylko niezbalansowana. Co jeszcze ciekawsze zawsze po dość dużej zmianie wewnatrz lepszy okazywał sie model o rok wcześniejszy: X559 był lepszy od X505, a XA5 od XA50, mimo ze 50 dostała nagrodę EISA, a XA5 nie i to tylko dlatego,że wtedy dostala ją XA7 :)) Wot magia Extrimlihajstandardów :)

Witam !

>Piotr_DA

Całkowicie sie z Tobą zgadzam, nie ma co kompletnie przebudowywać esprita, wystarczy na początek wymienić WO i przestroić filtry, to się nazywa "tuning I stopnia":-).

Co do różnic pomiędzy serią 5xx a 7xx to najważniejszą różnicą jest dodatkowy chip przetwornika użyty w 7xx. W każdym z chipów, siedzą cztery przetworniki, co w sumie daje 8 w X77xES. 559 ma "tylko" jeden czip ( cztery DA ). Co to daje: równoległe łączenie DA zwieksza S/N - to rozwiązanie stosuje min. Accuphase, który notabene używa tych samych napędów:-).

Pozdr.

Odrazu sprostuję,że moje _DA to nie to samo DA:))) Oczywiście sa róznice między 7 i 5 bo muszą byc, ale powiedzmy,że w 5 mniej czuć powiew ekonomistów niz w jeszcze niższych modelach..... A tak przy okazji nie wie ktoś przypadkiem gdzie dorwać schemat jakiegoś dobrego XO clocka?

>>>>Piotr_DA>>> wybacz, przepraszam... widzę, że w jednym z postów ja tak Ciebie określiłem czyli DA bez "_" (na usprawiedliwienie dodam, że szybciutko sie poprawiłem:))) Ale tak poważnie - przepraszam. Pozdrawiam.

Skoro już poruszacie ciekawy temat napędów, to interesujące są zmiany w kolejnych modelach. Jaka jest różnica jakościowa pomiędzy mechanizmami ze starszych X5, X55, X559, a późniejszymi Fixed-Pick-Up-Mechanism?

Właśnie, jakie są różnice użytkowe pomiędzy tymi napędami ? Nowe są tak samo ciche i szybkie czy nie ? Długotrwałe czy awaryjne ? Sam jestem ciekaw, bo kiedyś o mało co, a nie kupiłbym z " second hand " " 7 "z tym napędem.

Szczerze wątpię, aby były one dużo lepsze od " starych ". To jednak chyba marketing.....

Pozdr.

mogę powiedzieć coś o napędzie 559 - talerz przy wysuwaniu i wsuwaniu nie hałasuje, dopiero jedzie do mnie nowy laser, więc mogę coś powiedzieć jak zachowuję się gdy dogorywa - wczytuje szybko (ze wskazaniem na oryginalne cd), ale nie odtwarza prawie wszystkich cd-r, a już wogóle cd-rw (ciekaw jestem jak sobie nówka poradzi), odtwarza z absolutną ciszą, naprawdę robi wrażenie, mam nastanie jeszcze dwa urządzenia z "XXI wieku" i ten sprzęcik z końca "XX" to normalnie może być dla nich wzorcem :))

>>Maciek1 Ja się wcale nie gniewam, to raczej miał być wpis wywołujący uśmiech. W takim razie wyjaśniam do końca dla tych, którzy jeszcze się nie domyślili, chodzi o DivineAcoustics i już:)))))

Jeśli chodzi o napędy, FixedPUM jest troszkę głośniejszy od poprzednich podczas szukania utworu. Podczas odtwarzania milczą jak groby:)))) W FPUM porusza się cały silnik z płytką sterującą i łożyskami i krążkiem, jakiś kilogram (mówię o wersji z XA5 XA7 i XA50, tylko te 3 modele miały ten najlepszy mechanizm, te nizsze juz miały oszczędności (XA20 i XA30 maja juz laser z innej strony, a seria QS juz nie ma osobnego krazka dociskowego). Ten kilogram poruszany jest za pomoca kilku kołeczek z ząbkami i to troszkę słychać jak nagle chcemy utwór np. 15. W tym momencie nasuwa się pytanie: czy lepiej poruszac precyzyjnie dużą masą w dodatku wirująca (trochę zbyt małe obroty dla uzyskania własności żyroskopu) czy tak jak japońskie pociągi zawiesić laser niemal w powietrzu i bezszelestnie poruszać nim i to baardzo efektywnie i szybko. Jak myślicie co jest lepsze????

A jeszcze awaryjność: Kupiłem raz płytkę w komisie za 5 zł, bo miała rysę, a raczej kanion..... Żaden CD nie radził sobie, nawet tak chwalony wtedy talerzyk Pioneera. Akurat wtedy kupiłem XA5, dałem za niego 3000, kupiłem od pierwszego własciciela, karton pudełko itd.... Włożyłem płytkę i wielki kanion wcale nie przeszkadzał. Ten transport bierze wszystko jak kombajn i już !

Podam jeszcze jeden temat do zabawy. Jeśli chcecie odrobinkę więcej dokładności,a macie wersje ES z krążkiem to wytnijcie z dość twardego tworzywa, na przykład okładki plastikowej na kartki do segregatora (w każdym papierniczym) kółko o wymiarach płyty. Kolor najlepiej czarny, moze być ciemna zieleń albo granat. Przy ładowaniu płyty połózcie ten krązek dodatkowo na płytę. Zobaczycie co się zmieni.... W wersjach bez krążka trzeba przyklejać na płyte,wiec jest to uciążliwe. Można przykleic na jakiegoś CDR tylko potem juz tak zosanie na zawsze,bo podczas odklejania odchodzi też warstwa z muzyką:))))))))))))

Maciek zaprawde powiadam po raz którys bierz tego 559Es a bo cie palnę:):)

Miałem CDP-XA50Es i ten krazek dociskowy mnie tylko denerwował...wole starsze cd szybciej sie miela wkładam płytke szszszsz ułamek sekundy i jest na 15 utworze..ostatnio miełem przyjemnosc porownywac swoj sony z napedem CEC tl cos tam za wiele wiele kilo złotych..nie no to była zenada...nie mowiac o beznadziejnym sofcie w CECu...SONY PONAD WSZYSTKO..cos jak napisy na murze we wrocławiu..cała polska w cieniu slaska....&-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.