Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka i przedwzmacniacz do Technics SL 1210 m5G

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się, że ten temat był już przerabiany, ale być może jesteście bogatsi o nowe doświadczenia.

Jakie wkładki na oryginalnych headshellach Technisca i preampy przerabialiście w swoich SL'kach?

Osobiście zastanawiam się nad Goldringiem 1042 lub Ortofonem Bronze, ale chętnie wydam mniej pieniędzy, jeśli istnieje jakieś miłe dla ucha rozwiązanie.

Szukam dobrej stereofonii i detaliczności ale bez utraty analogowego ciepła.

W przedwzmacniaczach nie mam kompletnie orientacji- od długiego czasu za preamp służy mi stary mixer Omnitronica.

Z góry dzięki za pomoc.

No tak, ale dl-160 jest akutalnie nie produkowana, można się pokusić od DL-110 ale tylko wtedy gdy posiadasz regulowany przedwzmacniacz gramofonowy. DL-110 jak też 160 porządnie zagra dopiero przy obciążeniu 1k

• Redaktorzy

No to preamp trzeba dokupić. Pięknie to grało z moim LAR LPS-1, który ma możliwość wyboru poziomu impedancji.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

ja bym ze sobą zestawił Tube Box SE II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i Denona DL-110

Margin, Jeśli masz kogoś w USA kto kupi i wyśle do PL, to podpowiem Ci gdzie tanio możesz kupić DL-110

Ukryta Zawartość

sl-12xx mk2 wzwyz sprawuje sie bardzo dobrze z at150mlx, at440ml, goldring 1042 i wieloma innymi wlaczajac wyminione denony. Najlepsza z tych wkladek to at150mlx.

Jesli kupiles uzywanego technicsa to zmien lozysko, kup porzadny transformator i wstaw do osobnego pudla. Powiedzialbym, ze konieczne gdybys chcial uzywac wkladek MC.

pozdrawiam,

Jesli kupiles uzywanego technicsa to zmien lozysko, kup porzadny transformator i wstaw do osobnego pudla. Powiedzialbym, ze konieczne gdybys chcial uzywac wkladek MC.

Co do łożyska ramienia częściowo się zgadzam, należało by je sprawdzić ,ale nie od razu wymieniać. Jeśli wyczuwalne by były luzy sugeruję wymieniać całe ramię będzie to prostsza operacja.

Używam wkładek MC , i nie zauważyłem żeby fabryczny transformator wpływał negatywnie na brzmienie.

Jasne, na zagranicznych forach można przeczytać różne opinie, ale mam nadzieję ,że vik opierasz się o własne doświadczenie . Wymieniłeś, 'postawiłeś' obok i faktycznie słyszałeś różnicę w brzemieniu.

Moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Tym bardziej ,że kolega chce kupić wkładkę MM lub HOMC na które umiejscowienie trafa w 1210 nie ma znaczącego wpływu.

Mowilem o lozysku na ktorym talez jest zawieszony, nie lozysku ramienia. Co do ramienia to sprowadzilem z Japonii od mk6 przeznaczonego tylko na rynek japonski. Przedewszystkim ma zmienione okablowanie wyzszej klasy OFC.

Transforator ma wyraznie mierzalny (zalacznik) wplyw na poziom wibracji i zaklocen a wkladka MC najbardziej "wrazliwa" w tym wypadku .

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>

Jakie wkładki na oryginalnych headshellach Technisca i preampy przerabialiście w swoich SL'kach?

Chciałbym koledze zwrócić uwagę ,że w Technicsach SL 1210 m5G wysokość ramienia w pozycji "0" jest wyższa niż w pozostałych modelach SL 1210 i do prawidłowego ustawienia ramienia potrzebna będzie mata akrylowa na talerz, ja do wkładki Denona DL 103 musiałem dokupic3 mm-etrową oczywiście taka mata dodatkowo wytłumia talerz co jest na + dla dźwięku ale jak kolega nie chce maty to należy wziąć pod uwagę wysokość wkładki.

>>> Vik trzeba mieć słuch nietoperza żeby słyszeć te różnice, powiedz że je słyszysz.

Jeśli brać pod uwagę ramie to lepiej wymienić okablowanie samemu.

Na niektorych MC slychac sluchajac na dobrych sluchawkach. To sa niskie czestotliwosci (100Hz podstawowa) a nie nietoperzowe.

pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.