Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do AA Hyperion do 4 kzł.

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchałem Hyperionów z JolidaJD 1501A. Zakupu dokonał mój kolega . Decyzji dokonał po odsłuchach w Audioforte (stare dobre czasy). Brzmienie dobrze zrównoważone, dobra kontrola niskich składowych. Przede wszystkim pełna kontrola nad kolumnami. Jest to bardzo silny wzmacniacz. Wysokie tony raczej nie przykuwają uwagi, są czyste. To co mi trochę przeszkadza to pewne osuszenie brzmienia, ale ja jestem typem lampowym. Z drugiej strony jako źródło służył tani technics ( to już u kolegi w domu oczywiście ), który w znaczącym stopniu był za to odpowiedzialny. Po przełączeniu na mój przetwornik (California Audio Labs Sigma II) objawy w 80% (jak dla mnie) ustąpiły. Kolejne spostrzeżenie dotyczy zróżnicowania dynamicznego. Fakt jest to bardzo mocny wzmacniacz, ale między forte a piano mogło by być mniej kompresji (oczywiście przesadzam). To tle uwag. Reszta to sama zalety: wokale pełne i czyste, nisko schodzące basisko nie lejące się ale zdyscyplinowane, może trochę ( tu cytuję ) „bez mięsa”. Chyba największym atutem tego wzmacniacza jest jednak średnie pasmo. No i cały czas utrzymujące się wrażenie poczucie kontroli nad głośnikami. Dodam jedynie, że wrażenia dotyczą Hyperion II wersji 4 ohm.

• Redaktorzy

A niewiecie przypadkiem gdzie w Wa-wie można posłuchać Audio Analogue Primo amp?

Po lekturze poniższej recenzj z chęcią bym tego maluch aposłuchał (najchętniej w swoim systemie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2651-100002817 1170291090_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

duży minus tego wzmaka to brak gniazda sieciowego

jest teraz na allegro

Ukryta Zawartość

ten jest piękny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale niestety dużo kosztuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

mw - też mi ten "kabelek od lamki" zamontowany na stałe spokoju nie daje ;( Muszę sprawdzić jak wygląda sprawa z małymi X-ami Musicala. Pamiętam, że chyba w HiFi news było porównanie obu zestawów mini i wyrażali się o nich baardzo pozytywnie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>>Pal55

Tylko pozostaje problem, że tego rodzaju sprzęty zaczynają grać jako tako dopiero na sieciówkach za przynajmniej kilkaset jak nie tysiąc kilkaset zł :-((

Więc kupując wzmak z zamontowanym kablem sieciowym, trzeba się raczej liczyć z dorobieniem gniazda sieciowego i kosztami sieciówki, go inaczej wzmak "nie zaśpiewa".

NADik, 27 Kwi 2006, 12:46

>>>Pal55

>Tylko pozostaje problem, że tego rodzaju sprzęty zaczynają grać jako tako dopiero na sieciówkach za

>przynajmniej kilkaset jak nie tysiąc kilkaset zł :-((

>Więc kupując wzmak z zamontowanym kablem sieciowym, trzeba się raczej liczyć z dorobieniem gniazda

>sieciowego i kosztami sieciówki, go inaczej wzmak "nie zaśpiewa".

NADik chyba troszeczke Cie fantazja poniosła, też jestem zwolennikiem kabli ale bez przesady

Ja tylko tak, z doświadczenia. Jak wzmak nie najlepszy, to trzeba się ratować kabelkami i generalnie trzeba liczyć cenę wzmaka+cena sieciówki, żeby było trochę kultury w brzmieniu. Proszę tego nie traktować jako rękawicę rzuconą anykablarzom, ot moja prywatna opinia.

Z drugiej strony dobry kabel nigdy nie zawadzi ;))

Do Fr@ntz

Mam twój były piecyk , i jestem bardzo bardzo szczęśliwy.

Poprostu spadłeś mi z nim z nieba .

W szufladzie ląduje płyta za plytą i już się nie zastanawiam czy jest dobrze czy żle....naprawdę super !!!

Pytałeś o Jolidę 1501A.

Słuchałem ją jakiś czas temu w Audioforte z Cabasse Topago i grała naprawdę pięknie , porównywałem z Nad'em

C 370 który wypadł przy niej jak k..a.

Bardzo Ci polecam odsłuch .

Niestety , wtedy była poza moim zasięgiem .

Wymienileś też Marantz'a PM 17 - uwierz mi , to nie jest dzwięk którego szukasz ( z opisu ) , suchy , techniczny...

Super pozdrawiam

Robert

PS.napiszę na @ , mam do Ciebie kilka pytań

• Redaktorzy

sprocket - cieszę się niezmiernie, że SP wpasował się w Twój system. Za to ja, czego bym nie słuchał ( w rozsądnych przedziałach cenowych) to zawsze czegoś mi brakuje. Ale jestem optymistą ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Naprawdę , posłuchaj Jolid'y 1501A = hybryda z pięknym lampowym brzmieniem , przynajmniej w tym zestawieniu na jakim słuchałem .

Odtwarzacz był Thule '' coś tam '' , niestety nie pamiętam dokładnie który model.

Jak panowie w Audioforte podłączyli ją po C 370 , to miałem takie uczucie jakbym przesiadł się powiedzmy z twardego taboreta w super wygodny miękki fotel !

...bez lipy , posłuchaj .

Audio Analogue Primo ma zdecydowanie gorsze notki od Puccini. Chyba nie warte zachodu. Dobre rozwiazanie to z drugiej reki Roksan Caspian ale minimum mk II lub AA Puccini SE, ktory szczerze polecam. szare NAD-y to nie ta klasa, nawet 372.

pzdr

soso

hej Fr@ntz

Też szukam od jakiegoś czasu wzmaka, i też chętnie kupiłbym JOLIDĘ JD 801S lub Cayin-a A-50T gdyby były troszkę tańsze.

Czytałem twoją recenzję Opery A100.

Z tego co piszesz A100 kosztuje 2300zł, znaczy się Fotopub nie zdziera zbytnio na chińszczyźnie, może warto by coś u nich kupić. Tylko szkoda że nie mają żadnej stronki ze sprzętem.

Ale czy nie osłuchiwałeś czasem wzmaka A120 lub M100-10 (coś on bardzo podobny do EgoVox-a)? Powinny być lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co powiesz na to

Ukryta Zawartość

kosztuje 3,5 kzł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

mw - co do lamp to tak jak pisałem wcześniej - na razie muszę poczekać (chyba, że ściągnę Music Angela za 750zł z Chin i resztę przeznaczę na zmianę mebelka pod sprzęt). Ewentualnie rozważam możliwość zakupu Audio Note P1 lub P2 (całkowicie schowane lampy nie będa korciły 3 letniego Klona).

Opisywaną wcześniej Operę trzymam jako "deskę ratunkową" a na razie ściągnąłem od teścia Technicsa SU -V570. Niestety podepnę go dopiero jutro ze względu na brak "na stanie" audiofilskiego kabelka zasilającego (w Technicsie gniazdo sieciowe jest jak w jakimś kasprzaku albo Boomboxie). Kable głośnikowe też będę musiał zastąpić czymś innym, bo bananków nie akcepuje. Jedym słowem audiofilski kibel . Ale wolę dać na wstrzymanie i kupić coś sensownego z drugiej ręki. Z tego co się dzisiaj orientowałem w jednym z warszawskich salonów audio warto poczekać i potem kupić coś z oferty Exposure, Densen, Audio Analogue, czy wspominanej wcześniej Audio Note za rozsądną cenę.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

od wczoraj słucham na SU-V570 - an odłączonych regulatorach bas jest monstrualny. Niestety reszta psma wyraźnie odstaje. O czymś takim jak finezyjna góra i gorąca średnica na razie mogę zapomnieć. Zastanawia mie skąd takie ceny ww piecyka na allegro ( 500 -550zł0 za niewiele więcej można mieć nowego Reloopa grającego zdecydowanie ciekawiej. No ale są i pozytywy - wreszcie coś gra. ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A podpinał ktoś pod JOLIDę 1501RC jakieś 4 Ohmowe kolumny?

budowę wewnętrzną i resztę ma w miarę sensownie rozplanowaną:

Ukryta Zawartość

Wiem, że nie jest to szczyt muzykalności, ale czasem cuda się zdarzają

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Al3x - THnX. W przyszłym tygodniu może umówię się na odsłuch Thule Spirit IA100. Zupełnie zapomniałem o tej marce a kilka razy słyszałem ich wzmaki i jakoś nie mam złych wspomnień.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Byłem dziś na odsłuchu kilku wzmaków z Hyperionami III

Grały Baltlab, Atoll IN-100 i mój NAD 320 BEE (inna półka cenowa ale chciałem zobaczyć czy słysze różnice).

Jak dla mnie różnicy pomiędzy Atollem i NAD'em nie ma - na ślepo nie odróżniłbym co gra.

Po włączeniu Baltlaba różnicę usłyszałem - sporą różnicę. Grał badziej przestrzenie, lepiej brzmiał bas.

Już wiem na co zbierać ;-).

Fr@ntz

Nie wiem czy próbowałeś cos z Musical Fidelity np. A3 z drugiej reki. Mam takiego (niesprzedaje) i bardzo plecam. Wydajny pradowo z fajna przestrzenia i niezłym basem. Ceny chyba 2,5 - 3kzł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.