Skocz do zawartości
IGNORED

3city - potrzebna pomoc w złożeniu wzmaka

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, poszukuję odpłatnej pomocy w złożeniu wzmacniacza według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam uruchomiony i wyregulowany jeden kanał drugi pali trany na potęgę i nie mam pojęcia dlaczego. Ponieważ siedzę nad projektem zbyt długo potrzebny jest ktoś kto zimnym okiem popatrzy na układ. Proszę info na priv.

Artur

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Sprawdź przy odłączonych tranach wyjściowych, a załączonym napięciu anodowym, czy nie masz przebicia na trafe międzystopniowym.

To fajnie że wziąłeś się za Circlotrona.

Jak zlokalizujesz usterkę i uruchomisz drugi kanał to napisz jak ten układ gra.

pzdr.

Sprawdź przy odłączonych tranach wyjściowych, a załączonym napięciu anodowym, czy nie masz przebicia na trafe międzystopniowym.

To fajnie że wziąłeś się za Circlotrona.

Jak zlokalizujesz usterkę i uruchomisz drugi kanał to napisz jak ten układ gra.

pzdr.

Uruchamiam wzmak bez drivera, przez trafa mędzystopiniowe idzie tylko bias na trany + 2,5V DC..

Lewy kanał uruchomiłem w 15min prawy meczę już miesiąc ;-)), kończy mi się zapas tranów ;-))

Wzmak ma kilka usprawnień, odzielne trafo do HV, napięcie anody filtrowane na mosfetach, stabilizacja biasu na płytkach od magazyniera dla DHT, na każdą z gałęzi zasilania mosfetów po 45 000 uF...

Pewnie jak ktoś ogarnięty się spojrzy na układ to złapie co jest nie tak ;-)

a.

czy oba kanały odpalałeś na tym samym zasilaczu-raz jeden kanał raz drugi,czy zasilania kanałów są oddzielne?

Wrzuć jakieś fotki bo sam schemat to daje pojęcie o wzmacniaczu , a nie o Twojej twórczości

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

czy oba kanały odpalałeś na tym samym zasilaczu-raz jeden kanał raz drugi,czy zasilania kanałów są oddzielne?

Wrzuć jakieś fotki bo sam schemat to daje pojęcie o wzmacniaczu , a nie o Twojej twórczości

Zasilanie każdego z tranów jest pływające i oddzielne na każdy z tranów (4 mostki prostownicze), odpaliłem jeden kanał potem dodałem drugi. Niestety z fot nic nie wyniknie wzmacniacz jest 2 poziomowy i tak jest natkane w obudowie, że palca nie da się włożyć ;-(

Wzmak odpalam przy użyciu 5 multimetrów jeden na ofset, dwa na bias, dwa na zasilane mosfetów.

Trany nie stykają się z masą (są izolowane) napięcie bias jest stabilne i regulowane na każdy z tranów, przed podłączeniem napięcia zasilania FET-ów. Po włączeniu zasilania FET-y wybuchają sając w ogniu ;-( nawet nie jestem ws stanie zauważyć czy napięcie biasu siada ;-(

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Uruchamiam wzmak bez drivera, przez trafa mędzystopiniowe idzie tylko bias na trany + 2,5V DC..

Z opisów na schemacie Ciuffoli wynika, że napięcie DC po stronie wtórnej trafa "odwracającego"-miedzystopniowego ma mieć dla polaryzacji mosfetów wartość 2.1V, a nie jak u Ciebie 2,5V.

Powyżej pewnej wartości napięcia bramkowego następuje gwałtowny przyrost prądu przepływającego przez DS.

Zmniejsz wartość biasu do wartości napięcia bramkowego np. 1,4V i dopiero uruchamiaj układ, stopniowo to napięcie na bramce zwiększając aż do wymaganej wartości prądu spoczynkowego.

kończy mi się zapas tranów ;-))

Szkoda palić drogie i świetne tranzystory, uruchomienie układu można przeprowadzić na znacznie tańszych IRFP.

Trany nie stykają się z masą (są izolowane) napięcie bias jest stabilne i regulowane na każdy z tranów, przed podłączeniem napięcia zasilania FET-ów. Po włączeniu zasilania FET-y wybuchają sając w ogniu ;-( nawet nie jestem ws stanie zauważyć czy napięcie biasu siada ;-(

A może zapomniałeś w uszkadzającym się kanale wlutować rezystory 4x180R ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

W starym katalogu ELFA znalazłem niedostępne obecnie w datashetach, a niezwykle ważne wartości graniczne dla tranzystorów Hitachi 2sk1058/2sj162 (para komplementarna) Gate-Source Threshold Voltage 0,8V DC - 2,0V DC, dlatego 2,5V DC na bramkach to moim zdaniem zdecydowanie za dużo - reszta na PW.

ps.

Dla 2sj162 wartości te są napięciami ujemnymi.

W starym katalogu ELFA znalazłem niedostępne obecnie w datashetach, a niezwykle ważne wartości graniczne dla tranzystorów Hitachi 2sk1058/2sj162 (para komplementarna) Gate-Source Threshold Voltage 0,8V DC - 2,0V DC, dlatego 2,5V DC na bramkach to moim zdaniem zdecydowanie za dużo - reszta na PW.

Ukryta Zawartość

Maksymalne napięcie bramka źródło dla tego tranzystora to +/-15V. To co Kolega zacytował to chyba chodzi o napięcie odcięcia, które ma tolerancję w zależności od egzemplarza. Na wyżej podanym linku do PDF tego tranzystora deklarują tolerancję napięcia odcięcia pomiędzy 0,15 a 1,45V.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 2 tygodnie później...

Determinacja popłaca, wzmacniacz (stopień tranzystorowy) uruchomiony. Okazało się, że płytki uniwersalne z jakich korzystałem miały pod soldermaską były źle wytrawione i były zwarcia. Pech chciał, że była to ostatnia rzecz na jaką wpadłem ;-(

10363361_10201427441408496_7276406134042329837_n.jpg

Mam szybkie pytanko, czy wiecie gdzie w PL można kupić moduł/kit do zabezpieczenia głośników przed DC dla takiego układu ?

Po angielsku nazywa się to bridge-tied load (BTL) ?

Artur

• 3 miesiące później...

Hej,

Wzmacniacz uruchomimy i gra baaaardzo dobrze. Przeszedłem z niem przez "piekło" przez podróby tranzystorów 2SK1058, wzbudzanie się oraz spalenie kilku kompletów tranów były efektem kiepskiej jakości części. Na koniec zdesperowany zamówiłem EXICON ECX10N20R i wszystko zadziałało jak potrzeba !

Niestety mimo mocno przewymiarowanego zasilania gdzie w sumie mam 50 000 uF na gałąź i traf 2 x 700VA (dual mono). Przy trudnych obciążeniach rzędu 3ohm wzmacniacz pokazuje swoją słabość..

Andrea sugeruje aby pogonić trudniejsze kolumny trzeba zrównoleglić tranzystory wyjściowe.

Moje pytanie jest następujące, czy w tym układzie po prostu dokładamy tranzystory równolegle nic nie zmieniając czy też trzeba wykonać jakieś modyfikacje aby uchronić się przed oscylacjami ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.