Skocz do zawartości
IGNORED

A miało być tak pięknie.. czy to normalne ?

stereofan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję pomocy zagorzałych zaciętych zaawansowanych fanów wielokanałowego grania.

Jestem zakochany w stereo (od zawsze i na zawsze) to też już w czasach - dla nie których prehistorycznych ;-) - gdy "kino domowe" raczkowało a nawet powstawało od razu do mnie nie przemówiło tylko wręcz z miejsca stanąłem w opozycji. tu nic się nie zmieni jednak dziś oberwałem za to "po głowie" :-(

kolega zwrócił się do mnie z prośbą o pomoc w złożeniu zestawu grającego ..niestety również pod telewizor (filmy) i zdeklarowałem tą że pomoc bo początkowo była szansa że kolega da się na mówić na wzmak i kolumny stereo jedynie jako odtwarzacz będzie BD.

niestety zaraz stwierdził że chciałby jednak 5 kanałów..

ok, więc, nie zrezygnowałem z niesienia pomocy tylko zacząłem szukać po kolei wszystkich elementów (urządzeń)

BD - z racji eksploatacji napędu/lasera - nowy. wybrałem (jak sądzę) rewelacyjny pod względem dopracowania (budowy wewnętrznej/układów) PHILIPS BDP9600

kolumny - ..przemilcze.. żeby były niezniszczone i żeby było ich 5 (najlepiej jednakowej firmy/serii) musieliśmy kupić słabsze ale nowe.. nieważne bo to nie dotyczy problemu.

wreszcie Amplituner - tu ja decydowałem i poleciłem (na prawdę pewnego, od 1-szego wł. z papierami i wszystkim - nie złom sprowadzany z zagranicy) ARCAM AVR 280 - coś co choć jest do kina to "gra" i to lepiej ( na luzie) w porównaniu z dedykowanymi wzmacniaczami 2ch z przedziału do ok. 2-2,5 nawet do 3tyś.

Ok, jest stary ale nie bardzo stary - ma HDMI - a kolega (pomijając że laik) jak 90% innych nabywców kina nie wykorzystałby 85% złączy, dekoderów, procesorów itd itp najnowszych amplitunerów a na/za te wodotryski poszła by (nie potrzebnie) kasa, bo choć chciał 5 kanałów, w życiu nie zagłębił by się w tryby przetwarzania dźwięku przestrzennego i ich zmianę, w zależności co będzie oglądał lub słuchał (pro logic I , II DTS itd) a wspomnianych procesorów, trybów itd też troche ma więc spokojnie koledze wystarczy

jeszcze : wszelkie kable (chich, hdmi , głośnikowe..) , jest też gramofon.. ale to już nie ważne.

Niestety dziś pojawił się problem.

składamy to już pare miesięcy więc wszystko łącznie z przewodami mamy i dziś miało nastąpić ostateczne po(d)łączenie.

NIE WYSZŁO :(

Bardzo Was proszę (Ci którzy mają sporą wiedzę) nie odsyłajcie mnie do Google tudzież do miliona innych wątków

..bo choć z jednej strony nie siedze w Mch (tak że pierwsze systemy ProLogic z połowy lat 90-tych i ustawianie kanałów , opóźnień itp to dla mnie czarna magia)

ale z drugiej strony mam taki zmysł (mówiąc nie skromnie) i też jakąś wiedze z racji wieloletniego "siedzenia" w sprzęcie, więc dużo rzeczy jest dla mnie logiczna nawet tych którymi się potencjalnie nie interesuję

u mnie pojawił się problem który mnie nie tylko zagiął ale też zaskoczył - kompletnie się nie spodziewałem takiego wyniku

bez czytania internetu, nasuwają mi sie pomysły i odpowiedzi jednak nie siedząc w "kinie" to zgadywanie w ciemno a Wy może od razu mi odpowiecie.. (?)

DO RZECZY >>

Z odtwarzacza BD wychodzę kablem HDMI (przecież to takie "dzisiejsze" dla wielu mało rozeznanych to najlepsze połączenie ;-) bo przecież HD .. ) i nie wpinam go bezpośrednio do telewizora tylko wpinam w "HDMI in" w amplitunerze następnie przez "HDMI out" wychodzę i wtedy już do telewizora.

OK, obraz (i dźwięk ) dotarły do telewizora.

Jednak jeśli już robię coś tak GŁUPIEGO jak wprowadzanie (wydłużanie drogi) obrazu do amplitunera (to urządzenie do wzmacniania dźwięku !) żeby znów z niego wyjść to po to by >> skorzystać z dźwięku który wraz z obrazem płynie przez ten przewód (HDMI)

Otóż ARCAM 280 KOMPLETNIE NIE KORZYSTA z tego że taki sygnał do niego trafia TYLKO przepuszcza go z wejścia do wyjścia jak jakaś przelotka w tym momencie kompletnie nie potrzebna i bez sensu !! :(

CO JEST GRANE ?! Amplituner nie bierze sygnału audio (dźwięku) by można było go puścić przez kolumny (obojętnie czy przez 2 czy 5) - nie mówie że powinien go wydzielać /zabierać i do tv puszczać już tylko obraz, ALE chociaż "skorzystać" i dźwięk "puścić" na kolumny .

Dlaczego tak się nie dzieje ?

bez czytania instrukcji a tym bardziej internetu wiem że mogę wyjść sygnałem audio (i wejść do amplitunera) wieloma innymi złączami które ten BD posiada na tylnej ściance ALE no włąśnie: "MOGĘ" - ale czy muszę ???

wyjście audio chich R + L (2ch) czy optical Coax 75ohm , czy Toslinkiem światłowodem (Arcam ma wbudowany DAC na kościach Wolfsona) .. ale tymi złączami nie otrzymam prawdziwego wielokanałowego dźwięku na 5 kolumn oglądając jakiś typowy film z "efektami" - "..wybuchy strzelaniny pościgi.." ;-)

użycie funkcji/ trybów PL, PL II itp to sztuczne rozdzielanie dźwięku na wszystkie kolumny , dźwięku który w rzeczywistości jest 2ch - dobrze mówie, nie ?

no i mogę użyć wysokiej jakości wyjścia wielokanałowego łącząc BDP z ampli - 5-oma (!) kablami chich (ja osobiście bym tak zrobił) jednak kolega myślał że jeden "cudowny" HDMI załatwi wszystko.. i przyznam się że też tak myślałem - po co tyle kabli ,które trzeba dodatkowo kupić (koszty) ?

- można, jeśli jakość dźwięku jest na 1-szym miejscu jednak dla kolegi ..nie koniecznie ;-) ALE czy TRZEBA ?

Moje pytanie : czy to normalne? czy nie ma innej możliwości tylko tak już jest ?

Wy, mając najnowsze amplitunery Yamahy, Denony też wpuszczacie obraz (dźwięk też, ale jednak głównie obraz) z BDP przez HDMI do nich tylko po to by z powrotem go "wyciągnąć" i dopiero puścić do tv ? przecież to bez sensu !

a jednak co raz więcej starszego typu złącz znika z tyłów amplitunerów a HDMI (in i out) mnożą się .. po co wpuszczać obraz do czegoś co wzmacnia dźwięk !?!

Czy popełniłem prosty błąd - odtwarzacz jest nowoczesny (w miare) ale Arcam już tak stary, że choć już z czasów hdmi, to jego wejście HDMI (i praca) jest jakieś stare, pierwszej generacji , które nie potrafi wydzielić/wyłuskać /wykorzystać części informacji z sygnału który przez nie przepływa ?

Wiem, napisałem się jak głupi ;-)

Ale liczę na Waszą pomoc.

czy pozostanie mi tylko zakup wielowtykowych chich ? ..przecież dziś juz nawet takich kabli nie ma w sprzedarzy.. z tego co widzę w sklepach..

kolega się chyba załamie.. :(

Sprawdź, bo stare amplitunery, tym bardziej te ciut tańsze, miały HDMI pass-through, co oznacza, że można sobie jedynie przepuścić sygnał cyfrowy (obraz). Dźwięk trzeba wprowadzić jakimkolwiek innym złączem (optyk, coaxial).

A to wszystko powinno być napisane w instrukcji obsługi. Wiem, typowego faceta bolą oczy od czytania tego dokumentu (mnie także).

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

W amplitunerach trzeba przepisać HDMI dla " audio " , domyślnie może być ustawione dla SPDFI ( SPDFI może być optyczne lub koaksjoalne )

Poczytaj instrukcję , może być tam w opisie gniazda HDMI pod spodem małymi literkami " gniazdo nie przenosi Audio , proszę realizować analogami , lub SPDFI . Tak jest w starym Dnonie mojego kumpla , pomimo że w specyfikacji napisanej w instrukcji HDMI przenosi Audio .

..dzięki za zainteresowanie sie i odpowiedzi..

właśnie tego się obawiam, że nie wydziela sygnału audio.. kurcze, wiem że mogę wpuścić sygnał SPDiF ale do filmów to koledze nie pomoże bo to chyba nie przenosi wielokanałówki tylko 2ch (?)

do słuchania płyt podłączyłem mu dodatkowo 2ch audio L + R chich ale co z filmami i ścieżką audio na 5 kanałów ?

oczywiście czekam na kolejne/inne wpisy ;-)

5 kanałów przejdzie przez coaxial i optyka. Dopiero powyżej 5 robi się problem i da radę jedynie HDMI. Co najwyżej trzeba będzie zsynchronizować obraz i dźwięk, bo może się z lekka rozjeżdżać, teoretycznie ampli powinien mieć taką opcję (regulacja +/- kilkaset milisekund). A taki rozjazd potrafi być drażniący.

Przecież ARCAM AVR280 ma tylko HDMI switching ... ;-)

Dźwięk musisz puścić COAX lub optykiem.

Oczywiście uzyskasz dźwięk 5 kanałowy DD lub DTS.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sprawdź, bo stare amplitunery, tym bardziej te ciut tańsze, miały HDMI pass-through, co oznacza, że można sobie jedynie przepuścić sygnał cyfrowy (obraz). Dźwięk trzeba wprowadzić jakimkolwiek innym złączem (optyk, coaxial).

A to wszystko powinno być napisane w instrukcji obsługi. Wiem, typowego faceta bolą oczy od czytania tego dokumentu (mnie także).

..a idź.. ;-) żeby to było łatwe do znalezienia i czytelnie wydzielone i opisane w tych instrukcjach.....a tam strona za stroną o jakiś ustawieniach konfiguracjach.. zamiast napisać czarno na białym najważniejsze info i możliwości(ograniczenia) najpierw a później zagłębienia w szczegóły..

Przynajmniej jedno się wyjaśniło, co Piopio napisał- dźwięku po HDMI nie znajdziesz. Pozostają inne złącza. Najczęściej te optyki są marnej jakości i proponuję puścić coaxialem.

Przecież ARCAM AVR280 ma tylko HDMI switching ... ;-)

Dźwięk musisz puścić COAX lub optykiem.

Oczywiście uzyskasz dźwięk 5 kanałowy DD lub DTS.

o!

i choć to nie jest dobra (ostatecznie) wiadomość to jeśli jesteś tego pewny to chyba zamyka temat..

1) czy na pewno Arcam dla HDMI to tylko bezwartościowa "przelotka" ?

2) czy na pewno przez COAX lub OPTICAL uzyskam więcej niż 2 kanały (oczywiście jeśli taki sygnał będzie zapisany na płycie>>wychodził z odtwarzacza ?

Wielkie dzięki za pomoc..

5 kanałów przejdzie przez coaxial i optyka. Dopiero powyżej 5 robi się problem i da radę jedynie HDMI. Co najwyżej trzeba będzie zsynchronizować obraz i dźwięk, bo może się z lekka rozjeżdżać, teoretycznie ampli powinien mieć taką opcję (regulacja +/- kilkaset milisekund). A taki rozjazd potrafi być drażniący.

jeśli do 5 kanałów idzie to już pół biedy - powiem żeby dokupił (kolejny niestety) przewód ..waham sie tylko czy coax 75ohm (ja wybrałbym taki) czy światłowód.. ?

a rozjazd obraz-dźwięk rzeczywiście jest.. już to kolega zauważył .. w odtwarzaczu jest też funkcja do wyrównania.. jeszcze nie próbowałem ale to następnym razem.. chyba że to nic nie da i wyrównania musze dokonać w ampli (?)

..choć przesunięcie było tak naprawdę gdy obraz puściłem przez HDMI bezpośrednio to tv a dźwięk dwukanałowo wprowdziłem dodatko chichem z wyjścia 2ch audio.

gdy przelatuję HDMI przez Arcama a dźwięk dodatkowo włączam/wpinam kablami do wejścia np "DVD" (obojętnie) ALE zwykłymi chichami juz tej różnicy nie ma..

2 x TAK

ok, dzięki

to chyba jestem "w domu" .. jednak nie wyszedłem bez szwanku z tej potyczki.. myślałem że koledze wszystko złoże i nic mnie nie zaskoczy..

a tu kolejne kable.. : (

@czester, przenosi to nie to samo co dekoduje...

miałem na myśli gniazdo hdmi input nie odbiera audio , a jeśli nie odbiera to dekoder oczywiście nie zdekoduje z tego wejścia cyfrowego .

Dziękuję Wam drodzy!

dzięki Wam chyba już wiem jak ten temat zamknąć.

..i rzeczywiście - właśnie wygrzebałem/wyczytałem w AV 11/2004 że COAX i OPTICAL nie są wystarczające do dźwięku wielokanałowego przy SACD I DVD-A ale poza tym z normalnymi odtwarzaczami/płytami DVD są w zupełności wystarczające :-)

Jedyny mankament ( bolesny ) to brak w systemie obsługi "gęstych" formatów audio.

Niestety podobnie jak SACD/DVD Audio po SPiDF nie pójdą DTS MA czy Dolby Thrue HD jak i LPCM po zdekodowaniu z w/w formatów.

Ale BD Philips ma RCA 5.1 (7.1) out i to zdekoduje więc czas zakupić kolejne kabelki 3 x RCA.

Ciekawe jak będzie z opóźnieniem w układzie video po HDMI i audio po RCA.

Tylko wtedy posłuchasz "gęstego" audio. A warto !

Słucham głównie koncertów i dostaję szału jak uderzenie w werbel mija się z dźwiękiem.

Jeżeli tak będzie to pozostaje spróbować wyjść z wizją BD po komponencie.

Nie powinno być różnicy z torem HDMI.

Dzięki za wpis, janunio

asekuracyjnie tylko spytam czy jakby się trafiła taka płyta (format zapisu) czy nie poleci nic ? nie będzie dźwięku?

czy zagra nie na 100% możliwości jakie dawałaby ta forma zapisu.. ?

jeśli zagra , choćby gorzej, to nie mam problemu .

pisałem że to dla kolegi nie dla mnie (nie żebym go pchał pod górkę) ale naprawde nie dość że laik to absolutnie nie wymagający , nie przywiązujący wagi do tego by mieć/kupować/kolekcjonować orginalne płyt (muzyka/filmy) tak po prostu żeby coś grało...

A że wiedział że ja interesuję się sprzętem spytał o rade/pomoc by całkiem nie wyrzucić +/- 5tyś na badziewie z MM/Saturna

jeśli ostatecznie może być ten światłowód (BDP >> Ampli) to tak mu to połącze - naprawde szkoda go naciągać na kolejne garście kabli (koszty) jeśli tego nie doceni..

DTS MA czy Dolby True HD to zawsze dodatek. Podstawowy rodzaj dźwięku to Dolby Digital.

A to zawsze pójdzie.

Na typ etapie rozwoju twojego kumpla w dziedzinie dźwięku nie ma znaczenia czy podłączysz BR optykiem czy coaxialem ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miałem swego czasu Philipsa 7500 mkII i stary amplituner onkyo. Obraz szedł HDMI do tv, a dźwięk analogiem do ampli. Wszystko było zsynchronizowane,było HD,było cacy,także i tu będzie ok.:-)

• 2 tygodnie później...

Wy, mając najnowsze amplitunery Yamahy, Denony też wpuszczacie obraz (dźwięk też, ale jednak głównie obraz) z BDP przez HDMI do nich tylko po to by z powrotem go "wyciągnąć" i dopiero puścić do tv ? przecież to bez sensu !

a jednak co raz więcej starszego typu złącz znika z tyłów amplitunerów a HDMI (in i out) mnożą się .. po co wpuszczać obraz do czegoś co wzmacnia dźwięk !?!

Wszystko ma sens kwestia tylko realnych potrzeb.

Póki co nie mam Blue raya *( szukam czegoś sesnownego) więc do amplitunera podpiąłem DVD963SA Philipsa który podpięty jest do Denona AVR1910 na wszystki emożłiwe sposoby.

1) obraz : Tu z racj braku HDMI wysyłam po component do amplitunera i jest to jakość DVD.

Denon przerabi ato na 1080p i wysyła do telewizora (po kiego mi telewizor monitor by wystarczył)

2. Dźwięk - No i tu dopiero namieszałem ale było to konieczne.

No więc dźwięk podstawowy do filmów wypuszczam przez optical i w ampli konfiguruję dvd jako component + optical mam obraz i dźwięk z płyt dvd ale..

kiedys dostałem płytę nagraną na weselu przez kamerzystę i dźwię po optical nie dotarł- dotarł za to po wyjściu analogowym stereo chinch więc CD w Denonie przypisałem jako wejście dźwięku z CD i obraz z DVD tym sposobem oglądam takie płyty właśnie.

Jak się okazało jak sobie wypalę płytkę na komputerze to taki sam problem z dźwiękiem mi się pojawił.

Oczywiście to wejście służy do odtwarzani amuzyki z CD wtedy na Philipsie włączam aidio direct coby obrazu nie wysyłać ale jeżeli coś chcę w opcjach pogrzebać to i tak tego obrazu potrzebuję z uwagi na OSD.

To nie wszytko! Jak wskazuje końcóka SA odtwarzacz obsługuje format Super Audio CD i tu o ile stereofoniczne płyty by przeszły przez wejście CD to wielokanałowe już nie.

Optical i coaxial ni eobsłużą dźwięu z takiej płyty.

No więc wyjście 5.1 z dvd łączę kablami z wejściem ext in w Denonie żeby sobie posłuchać np Pink Floyd w wersji Super Audio 5.1 coby mi helikoptery po przekątnej pokoju hałasowały itp. ( a pamiętam jak się kiedyś z tej samej płyty zachwycałem dyszącym biegaczem przemieszczającym się z jednej strony na drugą - po przejściu z mono na stereo he he.)

I w ten sposób 1 odtwarzacz mam podłączony na 3 sposoby!

Porównujac to to do zwykłego stereo nie widze potrzeby posiadania zestawu stereo jako takiego. Tu mam wszystko, nawet magnetowid SVHS z dxwiekiem stero hi fi gra pięknie (obraz również upscalowany do FHD.

Jedynie opcja wielokanałowa nie do końca mi się podoba bo Denon nie obsługuje z tego wejścia regulacji barwy dźwięku -tu jestem skazany na pure direct i to mi się nie podoba wolę jednak wersję "ubarwioną" i akurat Denon to robi jak dla mnie fajnie szkoda że poza tym wejściem. BTW czy ktoś wie jak to obejść?

Wracając do sensowności HDMI to owszem może mieć sens nie wszyscy mają n wejść w TV czasem tylko jedno a chcąc podpiąć więcej urządzeń musiałby za każdym razem kable przepinać.

Do swojego Denona wpiąłem po HDMI dekoder satelitarny i jeden kabel daje tu obraz z dźwiękiem wygodne - do tego denon robi upskalowanie i jest prawie fullHD z każdej stacji SD - na ekranie różnica niewielka w stosunku do obrazu HD z telewizji nadającej sygnał HD.

Kolejny kłopot to blue ray i 3D. Wiele amplitunerów ni eobsługuje 3D (musi być HDMI 1.4) mój Denon też ma ylko 1.3 i kiedy w końcu kupię blue-ray to aby mieć 3D będę musiał podłączyć odtwarzacz bezpośrednio do plazmy a dźwięk?

No właśnie tu optymalni eby było kupić BR z wyjściem HDMI 2x to drugie dla dźwięku właśnie.

Mam na celowniku kilka takich w cenach od 500-3000 jeszcze się nie zdecydowałem bo jak ma to nie ma tamto.

Stylistycznie by mi Denon 2012UD pasował ale to już wycofywany model do tego bardzo drogi i ma zaledwie jedno HDMI no ale czyta SACD i DVD-Audio.

Widzę też inne Blue-raye z SACD np Pionier lub Sony - także nowe Denony ale czegoś nie kumam bo nie mają wyjścia chinch a tylko tymi wyjściami można SACD wysłać.

Musi to być więc jakaś konwersja po HDMI - tu mam pytanie do obeznanych czy to działa też w 5.1?

Co do poruszonych przez CIebie nastaw opóźnień itd itp to mając poprzedni amplituner nigdy tego nie robiłem natomiast akurat mój Denon ma taki mikrofon i oprogramowanie audyssey które robi całą kalibrację kolumn wraz z korekcją częstotliwości.

Ta korekcja jest o tyle fajna że optymalizuje dźwięk i kolumny grają mi sporo lepiej niż na poprzedniku (basy wysokie średnie)

Próbowałem stroić ręcznie w menu ale jednak otrzymałem gorsze efekty.

Ogólnie dużo softu w sprzęcie dziś jest czasem to daje fajne efety np w Denonie podoba mi się funkcja przywracania jakości CD z mp3 ,która naprawdę fajnie działa (3 stopnie do wyboru).

Reasumując wybraeś koledze nieco za stary amplituner można było ciut dopłacić a wiele zyskać.

hej,

dzięki za wpis.

sprawa jest już rozwiązana i ... dobrze się skończła..

faktycznie wiek amplitunera troche nas ograniczył i zmienił co nieco ale..

2x Toslinki wszystko załatwiły.

tak to fakt że są kolejne generacje złącza HDMI 1v3 , 1v4 ..a tu tego nie ma, w Arcamie jest pewnie tylko pierwsza przedpotopowa wersja ale przykładowo wspomniane przez Ciebie : 3D - kolegi wogóle nie interesuje.

SACD - to także rzecz która u kolegi NIGDY nie zagości - optyczne wejścia (COAX i OPTICAL) rzeczywiście mimo że przekazują wiele kanałów to nie w standardzie SACD i DVD-A ale to nie problem - tego typu płyt kolega nie używa i nie będzie używać.

a co do: oszczędność vs. korzyść - dla mnie (a mnie kolega prosił o pomoc) jakość dźwięku jest na pierwszym miejscu a nie tryby, symulacje i inne bajery których kolega nigdy nie włączy/użyje/ogarnie i będzie używał w odpowiednim czasie do odpowiedniego materiału który właśnie odtwarza, a Arcam gniecie japończyków dźwiękiem choćby najnowszych i to z zakresu ok 5 kzł więc .. chyba nie ma straty.. ..a zapłacił za niego nieco ponad 1kzł

hej,

dzięki za wpis.

sprawa jest już rozwiązana i ... dobrze się skończła..

faktycznie wiek amplitunera troche nas ograniczył i zmienił co nieco ale..

2x Toslinki wszystko załatwiły.

tak to fakt że są kolejne generacje złącza HDMI 1v3 , 1v4 ..a tu tego nie ma, w Arcamie jest pewnie tylko pierwsza przedpotopowa wersja ale przykładowo wspomniane przez Ciebie : 3D - kolegi wogóle nie interesuje.

SACD - to także rzecz która u kolegi NIGDY nie zagości - optyczne wejścia (COAX i OPTICAL) rzeczywiście mimo że przekazują wiele kanałów to nie w standardzie SACD i DVD-A ale to nie problem - tego typu płyt kolega nie używa i nie będzie używać.

a co do: oszczędność vs. korzyść - dla mnie (a mnie kolega prosił o pomoc) jakość dźwięku jest na pierwszym miejscu a nie tryby, symulacje i inne bajery których kolega nigdy nie włączy/użyje/ogarnie i będzie używał w odpowiednim czasie do odpowiedniego materiału który właśnie odtwarza, a Arcam gniecie japończyków dźwiękiem choćby najnowszych i to z zakresu ok 5 kzł więc .. chyba nie ma straty.. ..a zapłacił za niego nieco ponad 1kzł

Mnie też 3D interesowało w dalszej kolejności i wybrałem 1910 z hdmi 1.3, inaczej kupiłbym dostępny w owym czasie AVR1911 ale w zamian dostał pustą ściankę tylną i stary sprzęt musiałbym chyba wyrzucić a wciąż lubię z niego korzystać. Niemniej kiedy zajdzie potrzeba podłączenia 3D będę musiał pociągnąć drugi kabel HDMI do TV a teraz wisi tylko 1 (tv mam dosyć wysoko na ścianie bo tak lubię gdyż często oglądam z pozycji leżącej)

SACD już wtedy miałem dlatego zwracałem uwagę na możliwość analogowego podłączenia odtwarzacza.

Poprzedni amplituner nie miał HDMI więc dekoder satelitarny musiałem bezpośrednio do TV łączyć a dźwięk i tak do amplitunera przez optical bo tego brzęczenia z głośników tv nie trawię a do tego dekoder satelitarny czasem nadaje programy w 5.1.

Tryby symulacje itp czasem fakt to bajery ale czasem naprawdę dużo dają bo np Audyssey Denona (nie wiem jak inne bo nie posiadam) wykrywa ilość/rodzaj kolumn, optymalizuje nastawy dla kolumn, mierzy odległości opóźnienia i możesz mi wierzyć lub nie po takiej kalibracji emituje zupełnie inny dźwięk a jak się nie podoba wybierasz tryb direct lub pure audio albo korzystasz z własnych manualnych nastaw - w menu jest korektor graficzny - kiedyś maiłem takie coś jako osobną skrzynkę z 20 stoma suwakami nad amplitunerem w zestawie Radmor.

W takim budżecie nie kupi się naprawdę dobrego sprzętu który gra idealnie więc te bajery pozwalają nieco skompensować niedobory posiadanego badziewia.

Jak napisałeś tenże kolega i tak nie rozróżnia niuansów jakościowych więc ewentualna różnica w dźwięku pewnie by została niezauważona a możliwości połączeniowe zostały ograniczone.

No ale dobrze, że się problem rozwiązał. Wierzę, że ten starszy ARCAM gra pięknie.

BTW w salonie gdzie kupowałem amplituner jest też komis i widziałęm pięne uzywane perełki no ale ja stawiam na uniwersalność nie bezkompromisową jakość bo dziś już nie ten słuch co kiedyś człowiek się starzeje..

Po prostu opisałem jakie przyłączenia musiałem użyć aby korzystać z dvd/cd i SACD.

Dzisiejsze amplitunery często mają tylko HDMI więc można je używać tylko z nowym sprzętem chyba że jakieś przejściówki są.

Ja kupując nowszy amplituner chciałem mieć HDMi dla blue raya i dekodera SAT, analogowe dla sacd i starego sprzętu - (magnetowid, magnetofon ) przyzwoitą jakość dźwięku, bardzo dobre wykonanie i cenę poniżej 2 tys. PLN.

Odsłuchałem kilka zestawów w salonie na surowo w trybie direct z płyt sacd spędziłem całą sobotę w salonie i wybrałem w końcu ten jako kompromis pomiędzy jakością parametrami a ceną.

W domu i tak inaczej zagrał bo miałem inne kolumny niż w salonie podpięto tak, że teraz to jeszcze bym wziął posiadane kolumny na odsłuchy.

Ważne, że da się podłączyć cokolwiek że przyzwoicie gra i się nie psuje - wszak awaria starszego ampli zmotywowała mnie do kupna nowszego.

To jak oceniać cały zestaw rzecz subiektywna no i zawsze to jakiś kompromis.

Muszę jeszcze pomyśleć nad nową szafką rtv, odtwarzaczem BR i subwooferm do kompletu choć niby bas z moich kolumn jest OK no ale fajnie by było mieć pełny zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.