Skocz do zawartości
IGNORED

jak pozbyć się buczenia gramofonu???

random

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam pomocy w pewnej sprawie. Mam gramofon Akai (napęd paskowy, automat, prosty ale sympatyczny model). Wyjście gramofonu to oczywiście dwa chinche + skobelek do uziemienia. Gramofon nie ma wbudowanego przedwzmacniacza, a w mojej wieży (Yamaha PianoCraft E-400) jest tylko wejście AUX.

Po podłączeniu do prądu gramofon wydaje dość uciążliwe buczenie. Sądziłem, że to kwestia uziemienia. Kupiłem tani przedwzmacniacz na allegro (z uziemieniem); gramofon po podłączeniu przez przedwzmacniacz do wieży gra wystarczająco głośno i fajnie, ale buczy cały czas i to buczenie wyprowadza mnie z równowagi.

Co może być przyczyną. Może coś jest nie tak z tym uziemieniem na przedwzmacniaczu? Albo coś zupełnie innego? Pomóżcie!

gramofon buczy jako urządzenie, to znaczy buczy niezależnie od tego, czy jest podłączony gdziekolwiek, czy nie. Po prostu po włączeniu wtyczki do prądu, jest buczenie.

Buczenie nie zmienia się, jest jednostajne. Podłączenie i uziemienie na przedwzmacniaczu nie zmienia sytuacji.

Mialem podobny problem. Kombinowalem z masa i nic - jak buczalo tak buczalo. Kupilem dobrej jakosci interkonekty i to wystarczylo - nadmieniam, ze moje stare interkonekty byly jakims najtanszym "szajsem" .

Witam.

Czy dobrze zrozumiałem?

Buczy gramofon nie podłączony do wzmacniacza? Jeżeli tak to patrz wpis Vasy.

Jeżeli buczy po włączeniu do sieci gramofonu podłączonego do pre i wzmacniacza to musi być coś z masą lub wkładką i jej połączeniami.

to jednak buczy chyba transformator. Czy to znaczy, że taki już "urok" tego gramofonu i już nie da się nic zrobić? Przepraszam, pewnie Was razi moja ignorancja, ale w tych sprawach jestem zielony.

Witam !

>Random, proponuję wyjąć trafo z obudowy gramofonu i znaleść pasującą obudowę wtyczkową. W ten sposób przestanie ci coś brzęczeć w gramofonie, a zacznie przy gniazdku, ale ono może być daleko i nic nie usłyszysz:-)

Coś podobnego zrobiłem w swoim ADAMIE, zanim go nie sprzedałem.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.