Skocz do zawartości
IGNORED

Program ułatwiający dobór punktu pracy triody

gsmok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zachęcam do skorzystania i tym samym przetestowania programu ułatwiającego wyznaczanie optymalnego punktu pracy triody metodą graficzną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zestaw obsługiwanych lamp jest stale uzupełniany. Będę wdzięczny za wyłapywanie błędów w programie i ewentualne uwagi co do jego funkcjonalności.

Pozdrawiam

gsmok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pierwszy rzut oka to super sprawa.

Brawo !

Bardzo ciekawe narzędzie ...

Gdyby można np. jeszcze wrzucić do tego GM-70 ....

Czy ten program bazuje na charakterystykach lamp tak jak one są dostępne z plików pdf w necie, czy jakoś miałeś możliwość weryfikować te punkty pracy / charakterystyki na jakimś zestawie pomiarowym ?

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

o rany, o rany ! dla 6SN7 wychodzi 4mA, jak kiedyś wrzuciłem schemat SRPP na takich prądach, to nie powiem kto, ale mnie zjechał, że to nie powinno działać i musi być min 8 mA

Teraz mam na 6SN7 wzmacniacz liniowy wg Broskie, pierwszy stopień na 4mA drugi na 7mA i działa

Program fajny, a 6C33C kiedy będzie ?

Piotrze, No to przesuń sobie suwakiem na 8 mA, lub nawet na 11 mA, jeśli taka preferencja. Tam możesz myszą łapać te trójkąty i przesuwać sobie do woli: punkt pracy, amplitudę sygnału, maks prąd anody, napięcia, co tam sobie chcesz.

Przy pewnej kombinacji ustawień udało mi się dla tej 6SN7GT uzyskać nawet 0.000% harmonicznych:

Parameters at operaing point

Ua = 155.2 [V] Ia = 10.19 [mA] Ug = -2.89 [V] Ri = 7.6 [KΩ] Ra = 37.8 [KΩ]

S = 2.73 [mA/V] µ 20.78 [V/V]

Harmonic distortion for Uinp = 2.44 [V]

h2 = 0.000 [%]

Single Stage Grounded Cathode Amplifier Parameters

Rk = 283.6 [Ω] Prk = 29.5 [mW] G(rk) = 15.2 [V/V] G(rk=0) = 17.3 [V/V]

Sugestia do Autora / Gsmok'a : Przydałoby się zrobić jeszcze taki wskaźnik, który by mówił jakie jest Ia oraz Ua w pozycji kursora / myszy ... lub jakiegoś luźnego trójkąta, którego można po całej planszy przesuwać, żeby w interesujących użytkownika ciekawych punktach móc odczytać dokładne wartości napięć i prądu.

Może nawet nie w punkcie kursora, lecz po prostu wykorzystując ten panel wyświetlania wartości liczbowych poniżej, co i tak już masz zaimplementowany. Po prostu dwa dodatkowe odczyty dla dodatkowego trójkącika. .... albo jeszcze łatwiej: pary trójkącików - jeden na osi poziomej, a drugi na osi pionowej, z krzyżującymi się liniami, które taki "celownik" definiują, do odczytu wartości w interesującym punkcie.

Panowie,

dziękuję za zainteresowanie i sugestie. Wszystkie uwagi w mniejszym lub większym stopniu postaram się uwzględnić w kolejnych wersjach.

Dla osób, które być może nie zauważyły, potwierdzam to, co napisał przedmówca: ten program nie wyświetla tylko charakterystyk, ale za pomocą szeregu wskaźników (kolorowych trójkątów) pozwala na "zabawę" w graficzne wyznaczanie odpowiedniego punktu pracy triody. Wskażniki pokazane na osiach mają dwie funkcje, w zależności, czy myszą złapie się wewnętrzny, czy zewnętrzny wskaźnik (ten wewnętrzny nie zmienia punktu pracy a jedynie nachylenie krzywej obciążenia). Pozostałe wskaźniki działają "intuicyjnie". Warto poeksperymentować.

Punkt pracy pokazywany w momencie wybrania lampy jest automatycznie wyznaczany przez program i w ŻADNYM WYPADKU nie jest punktem optymalnym!!!!! Chodziło mi o to, aby wstępnie punkt pracy był gdzieś na środku ekranu.

Wartość drugiej harmonicznej jest wyznaczana "graficznie" - tak jak w starych podręcznikach (nie jest to FFT), tak więc, gdy odpowiednie odcinki na charakterystykach są równe może przyjąć nawet wartość "zerową" (do 4 liczb po przecinku pokazywanych na stronie). W istocie, w zależności od punktu pracy wartość h2 zmienia się od dodatnich, nawet do ujemnych - nic dziwnego, że przechodzi przez wartość zerową. Wartości ujemne są wyświetlane jako dodatnie (trochę dziwnie wyglądały dla mnie wartości w stylu h2=-2%). Oczywiście pojęcie "graficznie" nie odzwierciedla dokładności tej operacji - w programie np. dokładność porównania wartości dwóch punktów według osi prądu anodowego wynosi 10nA i można ją zwiększyć, gdyż jest sparametryzowana. Tak więc ta "operacja graficzna" dotyczy jedynie sposobu określania zniekształceń i nie można jej przyrównać do operowania linijką na wykresie, tak jak to robili projektanci w dawnych czasach.

W programie stosuję zmodyfikowany model Korensa dla triody. Jest on stosowany również w programach typu SPICE. Parametry modelu uzyskuję stosując algorytm genetyczny, na podstawie szeregu punktów zdjętych z fabrycznych charakterystyk anodowych. Można również skorzystać z wartości zmierzonych dotyczących rzeczywistej lampy.W tym drugim przypadku istnieje jednak niebezpieczeństwo, że zmierzona lampa ma rozrzuty i ktoś inny otrzyma nieprawidłowy wynik symulacji w odniesieniu do jego egzemplarza lampy. Dlatego preferuję charakterystyki fabryczne, które są charakterystykami uśrednionymi i mogą być przydatne dla każdego jako baza obliczeń symulacyjnych.

Co do GM70, to na użytek własny mam jej model, podobnie jak modele 845, 833, T02 itp. Problem jest w tym, że mój program do wyznaczania parametrów modelu Korensa nie daje dostatecznie dobrego odwzorowania charakterystyk przy dużej dynamice napięcia anodowego (powyżej 1000V). Sądzę jednak, że niedługo go dopracuję i wówczas nie będzie żadnych ograniczeń co do zestawu triod. Podkreślam - ten problem nie dotyczy prezentowanego symulatora, a jedynie stosowanego przeze mnie programu do wyznaczania parametrów triody modelu Korensa. Jeśli ktoś ma te parametry to mogę taką lampę dodać natychmiast do zestawu.

Lampę 6S33S oczywiście postaram się dodać w najbliższych dniach.

Przy okazji - niedługo udostępnię podobny program dla pentod.

Jeszcze raz dziękuje za uwagi. Mam prośbę dotyczącą weryfikacji poprawności wprowadzonych charakterystyk. Wprowadzając punkty pomiarowe do obliczeń zawsze można popełnić jakiś błąd. Wprawdzie starałem się sprawdzać wartości napięć i prądów w istotnych punktach pracy, ale licho nie śpi.

Fajny program. Czekam na rozwinięcia.

Bardzo ciekawi mnie właśnie sprawa z GM70. Tylko tu jedna uwaga dostępne w necie wykresy niestety się trochę różnią z rzeczywistymi charakterystykami. W przypadku GM70 najbardziej dokładny jaki jest to ten:

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie pytanie czy myślał ktoś o zbudowaniu porządnie działającego charakterografu sam miałem taki plan ale z braku czasu poszedł na półkę. Jakby co to chętnie wezmę udział w takim projekcie.

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawi mnie właśnie sprawa z GM70. Tylko tu jedna uwaga dostępne w necie wykresy niestety się trochę różnią z rzeczywistymi charakterystykami. W przypadku GM70 najbardziej dokładny jaki jest to ten:

Ukryta Zawartość

Skorzystam właśnie z tego odnośnika.

Tymczasem dodałem miniaturową lampę 6N16B. To bardzo ciekawa lampa. Jedna z nielicznych, dla których producent podaje charakterystyki dla dodatnich napięć siatki. To dobry test dla dokładności modelu Korensa.

Ukryta Zawartość

Dodałem do zestawu obsługiwanych lamp triodę 6S33S. Jest również wprowadzona wersja w przypadku korzystania tylko z jednej katody (rzadko się tak robi, ale w końcu producent przewiduje taki tryb pracy). Proszę więc uważać przy wybieraniu wersji tej lampy. Proszę o sygnalizację ewentualnych nieprawidłowości poprawności symulowanych charakterystyk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.