Jump to content
IGNORED

Kolumny ~1k - 1,5k pln do Yamaha AX - 550 + DAC uNostromo

Kamil_55740

Recommended Posts

Witajcie drodzy Forumowicze!

Chciałbym zasięgnąć rady, gdyż coraz to częściej zaczynam odczuwać niedosyt jaki płynie z mojego zestawu stereo.

Jakiś czas temu, krok po kroku, skompletowałem mój pierwszy, budżetowy zestaw, w skład którego wchodzą:

1) Wzmacniacz Yamaha AX - 550

2) DAC uNostromo

3) Kolumny podłogowe Quadral AllCraft 3000

4) Kable głośnikowe to procab i interkonekty DIY od użytkownika ka472 z allegro (lub kubaaudio - okazały się wyraźnie lepsze od Klotz AC110 i Sommer XXL).

Sprzęt gra na powierzchni ok. 20m2 (~4 x 5m). Mój gust muzyczny jest dość zróżnicowany, dlatego starałem się złożyć tak neutralny zestaw jak to tylko możliwe w kwocie ok. ~1000 pln. Uważam, że cel w jakichś aspektach osiągnąłem. Oczywiście droga do ideału jest długa, jednak w tej kwocie relacja cena-jakość mam wrażenie została zrealizowana. Powoli nadchodzi pora na kolejny krok. Pieniążki się odkładają więc poniżej przedstawiam zarys moich preferencji.

Czego poszukuję:

Kolumn podłogowych, jak w temacie - kwota do wydania to ~1k - 1,5k pln, najsensowniej będzie nabyć używki (z czym się liczę).

Preferencje muzyczne, przeróżne. Obecnie dominuje u mnie muzyka elektroniczna z pogranicza psychedelic trance, czyli goa trance, wszelkiej maści psychedeliczny ambient i chillout/dub. Zdarza mi się słuchać też dość techniczny i bardzo złożony, przestrzenny neurofunk/d'n'b.

Często - gęsto wracam do płyt trip hopowych jak (oczywiście ;) ) Massive Attack (pierwsze trzy LP), pierwsza płyta Archive. Poszukuję też nowych fuzji tego gatunku (Team Sleep, Flykkiler).

Z grania gitarowego powoli podchodzę do alternative/post rock jak nasi Tides From Nebula, czy Palms.

Oczywiście wracam do klasyków progresywnego rocka z płytą "Dark Side of The Moon", "Meddle" Floydów. Lubię także Rythm&Blues OST z Blues Brothers. Nie gardzę wszelkiej maści downtempo i future jazz (tu jeszcze nie jestem osłuchany, ale lubię).

Jak widać, dużo tego dobrego.

Może wypadałoby dla ułatwienia wymienić kilka cech, które są charakterystyczne dla obecnej konfiguracji:

- wyraźne góry, wychodzące przed kolumny, przy kiepskiej realizacji "walą" po uszach, rzadko piaszczą (to jest mocna cecha tych kolumn, gdy nagranie jest dobrze przemyślane)

- średnice wycofane (lub góry są bardziej z przodu), gubią się, gdy nagrania "gęstnieją" co ostatecznie wpływa na odbiór szybszych/bardziej złożonych aranżacji

- partie niskie, są dość interesujące - nie dudnią jak w chiniolach pokroju VK, bas raczej zarysowany jest w średnich partiach, ale potrafi "przygrzmocić" (jeżeli tak utwór został zrealizowany), mam wrażenie, że jest dość studyjny/neutralny, nie jest dociążony i brakuje mu wypełnienia jednak też nie jest bezpłuciowy i jednostajny, potrafi być melodyjny, nie wybija się przed resztę pasma

- scena raczej usytuowana za kolumnami, stereofonia poprawna bez "urywania głowy" najczęściej (chociaż się zdarzało), słaba separacja instrumentów (tu może być wina wzmacniacza??)

- wokale nie zachwycają, są odrobinę z przodu i relatywnie czytelne

- ostatecznie kolumny sprawdzają się najlepiej przy muzyce tła i w wolniejszych gatunkach (sprawdzane na innym wzmacniaczu i źródle)

Nadal interesuje mnie neutralne granie. Nie chcę koloryzować, a najbardziej zależy mi na:

- powiększeniu sceny i stereofonii, rozdzielczość ma tu drugorzędne znaczenie

- dociążyć bas zachowując charakter realizacji, bez łomotu i "jazdowych" zapędów (tak, elektronika może być interesująca ;P ), może być delikatnie "zaokrąglony", powinien niżej schodzić

- poprawić czytelność średnich

Zdaję sobie sprawę, że wymagania najprawdopodobniej wykraczają poza założony budżet i resztę zestawu. Postanowiłem obszernie opisać preferencje, by móc zbliżyć się do celu choć odrobinę. To tyle.

Z góry dziękuję za rady i poświęcony mi czas.

Pozdrawiam

Kamil

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podbijam

Po małym rekonesansie z allegro oraz ogłoszeniami mam pewien wgląd w to co można zdobyć na rynku wtórnym w podanym wyżej przedziale cenowym.

Proszę o podpowiedzi które kolumny z listy poniżej są warte uwagi:

- B&W 602.5 S3 (podobno reprodukowany bas jest jedynie zaznaczony )

- Monitor Audio S5 (inny zestaw M-Audio z kina domowego mnie nie zachwycił, jednak nie pamiętam modelu)

- Avance Dana 503

- Klipsch F1/F2

- Mission MV-8

- Q Acoustics 1050

... to tak na wstępie, jest tego od cholery, a ciężko mi oddzielić "ziarno od plew". Doradźcie coś proszę! :)

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.