Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ~1k - 1,5k pln do Yamaha AX - 550 + DAC uNostromo

Kamil_55740

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy Forumowicze!

Chciałbym zasięgnąć rady, gdyż coraz to częściej zaczynam odczuwać niedosyt jaki płynie z mojego zestawu stereo.

Jakiś czas temu, krok po kroku, skompletowałem mój pierwszy, budżetowy zestaw, w skład którego wchodzą:

1) Wzmacniacz Yamaha AX - 550

2) DAC uNostromo

3) Kolumny podłogowe Quadral AllCraft 3000

4) Kable głośnikowe to procab i interkonekty DIY od użytkownika ka472 z allegro (lub kubaaudio - okazały się wyraźnie lepsze od Klotz AC110 i Sommer XXL).

Sprzęt gra na powierzchni ok. 20m2 (~4 x 5m). Mój gust muzyczny jest dość zróżnicowany, dlatego starałem się złożyć tak neutralny zestaw jak to tylko możliwe w kwocie ok. ~1000 pln. Uważam, że cel w jakichś aspektach osiągnąłem. Oczywiście droga do ideału jest długa, jednak w tej kwocie relacja cena-jakość mam wrażenie została zrealizowana. Powoli nadchodzi pora na kolejny krok. Pieniążki się odkładają więc poniżej przedstawiam zarys moich preferencji.

Czego poszukuję:

Kolumn podłogowych, jak w temacie - kwota do wydania to ~1k - 1,5k pln, najsensowniej będzie nabyć używki (z czym się liczę).

Preferencje muzyczne, przeróżne. Obecnie dominuje u mnie muzyka elektroniczna z pogranicza psychedelic trance, czyli goa trance, wszelkiej maści psychedeliczny ambient i chillout/dub. Zdarza mi się słuchać też dość techniczny i bardzo złożony, przestrzenny neurofunk/d'n'b.

Często - gęsto wracam do płyt trip hopowych jak (oczywiście ;) ) Massive Attack (pierwsze trzy LP), pierwsza płyta Archive. Poszukuję też nowych fuzji tego gatunku (Team Sleep, Flykkiler).

Z grania gitarowego powoli podchodzę do alternative/post rock jak nasi Tides From Nebula, czy Palms.

Oczywiście wracam do klasyków progresywnego rocka z płytą "Dark Side of The Moon", "Meddle" Floydów. Lubię także Rythm&Blues OST z Blues Brothers. Nie gardzę wszelkiej maści downtempo i future jazz (tu jeszcze nie jestem osłuchany, ale lubię).

Jak widać, dużo tego dobrego.

Może wypadałoby dla ułatwienia wymienić kilka cech, które są charakterystyczne dla obecnej konfiguracji:

- wyraźne góry, wychodzące przed kolumny, przy kiepskiej realizacji "walą" po uszach, rzadko piaszczą (to jest mocna cecha tych kolumn, gdy nagranie jest dobrze przemyślane)

- średnice wycofane (lub góry są bardziej z przodu), gubią się, gdy nagrania "gęstnieją" co ostatecznie wpływa na odbiór szybszych/bardziej złożonych aranżacji

- partie niskie, są dość interesujące - nie dudnią jak w chiniolach pokroju VK, bas raczej zarysowany jest w średnich partiach, ale potrafi "przygrzmocić" (jeżeli tak utwór został zrealizowany), mam wrażenie, że jest dość studyjny/neutralny, nie jest dociążony i brakuje mu wypełnienia jednak też nie jest bezpłuciowy i jednostajny, potrafi być melodyjny, nie wybija się przed resztę pasma

- scena raczej usytuowana za kolumnami, stereofonia poprawna bez "urywania głowy" najczęściej (chociaż się zdarzało), słaba separacja instrumentów (tu może być wina wzmacniacza??)

- wokale nie zachwycają, są odrobinę z przodu i relatywnie czytelne

- ostatecznie kolumny sprawdzają się najlepiej przy muzyce tła i w wolniejszych gatunkach (sprawdzane na innym wzmacniaczu i źródle)

Nadal interesuje mnie neutralne granie. Nie chcę koloryzować, a najbardziej zależy mi na:

- powiększeniu sceny i stereofonii, rozdzielczość ma tu drugorzędne znaczenie

- dociążyć bas zachowując charakter realizacji, bez łomotu i "jazdowych" zapędów (tak, elektronika może być interesująca ;P ), może być delikatnie "zaokrąglony", powinien niżej schodzić

- poprawić czytelność średnich

Zdaję sobie sprawę, że wymagania najprawdopodobniej wykraczają poza założony budżet i resztę zestawu. Postanowiłem obszernie opisać preferencje, by móc zbliżyć się do celu choć odrobinę. To tyle.

Z góry dziękuję za rady i poświęcony mi czas.

Pozdrawiam

Kamil

Podbijam

Po małym rekonesansie z allegro oraz ogłoszeniami mam pewien wgląd w to co można zdobyć na rynku wtórnym w podanym wyżej przedziale cenowym.

Proszę o podpowiedzi które kolumny z listy poniżej są warte uwagi:

- B&W 602.5 S3 (podobno reprodukowany bas jest jedynie zaznaczony )

- Monitor Audio S5 (inny zestaw M-Audio z kina domowego mnie nie zachwycił, jednak nie pamiętam modelu)

- Avance Dana 503

- Klipsch F1/F2

- Mission MV-8

- Q Acoustics 1050

... to tak na wstępie, jest tego od cholery, a ciężko mi oddzielić "ziarno od plew". Doradźcie coś proszę! :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.