Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z uruchomieniem wzmacniacza M3 od AMB

Mufcore

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam problem z M3 i może ktoś mi podpowie jakie czynności podjąć aby ponownie ruszył.

Posiadam ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od początku - układ polutowany, uruchomiony i wyregulowany. ustawiłem na BIASOPG 0,5V następnie ustawione 100mV na BIASG.

Następnie cały układ włożony do obudowy i tu zaczyna się problem, po sprawdzeniu DC wszystko ok wynosiło ok 0,0mV, podłączyłem słuchawki i oprócz muzyki usłyszałem lekki bruum więc zacząłem kombinować.

Nie wiem co mi wpadło do głowy ale spróbowałem połączyć IG z obudową.

Wtedy przeskoczyła mała iskra i coś się spaliło (poszedł dymek tylko nie zwróciłem uwagi z czego) i na wyjściu pojawiło się DC na poziomie 6,0V (nie mV)

I tu prośba od czego mogę zacząć

Pozdrawiam

Jarek

Dodam że układ przed włożeniem do obudowy był stabilny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jednym kanale mam teraz 6,0V

W drugim w granicach 3,5V

Proszę o podpowiedź "czy masz sztuczną masę"

Zanim zacząłem się bawić na desce wszystko było ok (chyba) bo nie podłączałem słuchawek

Opamp TLE2426 robi za symetryzator zasilania, sprawdź czy zasilanie + i - pozostaje na tym samym poziomie. Jeśli jest różnica większa niż - powiedzmy - 0,5V mogłeś uwalić tego scalaka.

Jeśli zasilanie jest właściwe, a na wyjściach masz napięcie dodatnie problem może być np. w tranach IRFZ24.

Dzięki

To wygląda tak ze na każdym OPA pin 4 do 7 napięcie 23,2V

Pin 4 do masy 11,5V a pin 7 do masy 11,6V tak samo na każdym

Po przejściu całej procedury regulacji pomiar Dc i tu jest tak

G = 0,00mv, R = +4,20V, L = +6,40V

I o ile dobrze pamiętam to gdzieś od tranow zadymilo

Wysłane z mojego radiotelefonu MORS

Zacznij od sprawdzenia zasilania, czyli zmierz napięcia na nogach TL2426 między in/common i in/out np.

Ukryta Zawartość

Jeśli jest ok, czyli między in/out i common/out jest połowa zasilania zmierz napięcie między out (czyli SG) i OG (czyli masa wyjścia)

Ukryta Zawartość

ym

Po przejściu całej procedury regulacji pomiar Dc i tu jest tak

G = 0,00mv, R = +4,20V, L = +6,40V

a względem czego to mierzysz?(tzn gdzie przykładasz sondy miernika-napisz dokładnie w którym punkcie łapiesz masę )Może zdjęcie?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

a względem czego to mierzysz?(tzn gdzie przykładasz sondy miernika-napisz dokładnie w którym punkcie łapiesz masę )Może zdjęcie?

Pomiar jest wykonywany do punktu IG (ten punkt traktuję jako masę we wszystkich pomiarach) i do punktów OG, OL, OR na rys zaznaczone czerwonym kołem

A out/OG?

Niestety tego nie zmierzyłem i będę miał możliwość pomiaru dopiero po weekendzie

No i w ogóle dzięki wszystkim za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli układ sztucznej masy wygląda ok. Możesz jeszcze proforma sprawdzić wzmacniacze operacyjne czyli napięcie na rezystorze R5 z lewej strony, ale po wylutowaniu go od strony tranzystorów. Praktycznie powinna na wyjściu opampa grać muzyka. Jak OPA jest ok, to do wymiany wyjściowe tranzystory. Możesz jeszcze je tak proforma pomierzyć, ale pewnie są poprzebijane.

Czyli układ sztucznej masy wygląda ok. Możesz jeszcze proforma sprawdzić wzmacniacze operacyjne czyli napięcie na rezystorze R5 z lewej strony, ale po wylutowaniu go od strony tranzystorów. Praktycznie powinna na wyjściu opampa grać muzyka. Jak OPA jest ok, to do wymiany wyjściowe tranzystory. Możesz jeszcze je tak proforma pomierzyć, ale pewnie są poprzebijane.

No i to by było chyba to bo właśnie z nich chyba mi się zadymiło. Dzięki januss73

To pytanie dodatkowe, autor rekomenduje parowanie tych tranzystorów, ale po pierwsze czy jest to niezbędne ? i czy ktoś wie jak w prosty sposób to można ewentualnie zrobić.

Koledzy pomocy wymieniłem wszystkie fety końcowe i nic się nie zmieniło dalej mam DC na poziomie jak wcześniej. Pytanie co dalej mogę kombinować

Wysłane z mojego radiotelefonu MORS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.