Skocz do zawartości
IGNORED

membrana bierna

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

misiomor, 25 Wrz 2004, 18:13

>Tanie PR z dość wysokim maxymalnym Mmp:

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Bassreflex vs PR - bassreflex będzie miał lepszy impuls (przy takim samym Vb i Fb), ale jeżeli

>chcemy dostać BR dobry impulsowo (mała obudowa nisko strojona) to albo trzeba robić otwór długi na

>3m (fale stojące a czasem w ogóle absurd) albo radykalnie zmniejszać jego średnicę, co skutkuje

>nieliniowością portu i szumami turbulencyjnymi. W takich przypadkach PR może trochę pomóc. BR jest

>lepszy dla głośników z niskim Mms (Vifa M18WH, ta z Ostinato 2000 oraz M21WO, stosowana w

>konstrukcji Vifa Tower z murphyblaster.com). Dla sprzętów typu Vifa PL18 lepiej poradzi sobie chyba

>membrana bierna.

A jak w Twojej ocenie, w takim razie, funkcjonują systemy połaczenia BR z TL stosowane w swoim czasie przez LM Lab w serii Daline.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

_igod_, 29 Wrz 2004, 21:07

>Idealny bas powinien być sztywny i głęboki. Podział na bas miękki do kina i sztywny do muzyki to

>jakaś bzdura. Prawdopodobnie wyszła od jakiegoś producenta, który nie potrafi zrobić dobrego suba i

>tłumaczy się, że jego dudniące pudełko jest przeznaczone tylko do kina. W kinie bas również musi być

>sztywny, kontrolowany.

Z tym się całkowicie zgadzam. Nawet ostatnio oglądając Epokę lodowcową byłem pozytywnie zaskoczony jakością basu z moich zamkniętych Philipsów. Wcześniej miałem w kinie domowym suba w OZ na ARN 226 i narzekałem jedynie na zbyt mały maksymalny poziom jaki był w stanie osiągnąć w moim dwudziestometrowym pokoju.

• 1 rok później...

Witam,

planuję zrobić głośnik centralny na dwóch Vifach PL 18 WO 09 04 plus dwie membrany bierne z głośników STXa GDN 18-140 AWX. Jedną vife w obudowie BR 15dm3 stroi się na 45Hz,mam pytanie:czy dając dwie vify do jednej komory muszę objętość zwiększy dwukrotnie?czy pozostać przy 15l?a może daćje w osobne komory, oraz czy zastosowanie membram biernych w tym przypadku ma sens. Vas membramy biernej STXa wynosi 31dm3.

Pozdrawiam

Nie trzeba robić oddzielnych komór, jednak dla 2-ch głośników objętość skrzynki należy podwoić. Pamiętaj, że powierzchnia membrany biernej powinna być co najmniej równa powierzchni głośnika.

• 11 miesięcy później...

Dawno już nikt tu nie pisał, więc może ja zadam może nieco dziwne pytania,

Otóż posiadam duże, trójdrożne kolumny Canton Karat z umieszczonym dużym 30cm głośnikiem basowym na bocznej ściance, głośnik ten wspomaga dodatkowo membrana bierna o takiej samej średnicy.

Kłopot mój polega na tym że po przeprowadzce z dużego salonu do pomieszczenia mniejszego okazało się że basu mam w nim jak dla mnie nieco za dużo, dlatego w akcie desperacji, po rożnych nieudanych wcześniejszych działaniach mających na celu poskromienie basu(korektor akustyki, ustroje) pomyślałem o zaślepieniu membrany biernej.

Czy może to być niebezpieczne dla działania głośnika basowego, który z pracy w obudowie otwartej nagle zacznie pracować w zamkniętej?

Czy zmniejszy się ilość basu?

Jakie mogą być ogólne skutki takiego posunięcia?

MB to analogia bass-reflexu, więc zaślepienie jej to jak zamknięcie kanału. Głośnikowi w niczym (technicznie) nie grozi, lecz pozbędziesz się układu rezonansowego. Konsekwencją będzie praca głośnika przystosowanego do układu MB (lub BR) w komorze zamkniętej, więc dużo wyższa f3, ale i łagodniejszy spadek ch-ki na basie. Można spróbować ustawić kolumny bliżej ściany,licząc na wzmocnienie najniższego pasma odbiciem, to działanie jednak będzie mniej skuteczne od układu z MB. Zaślepienie MB nie jest działaniem nieodwracalnym, więc życzę udanej zabawy:)

Zaślepienie MB może być trudne do estetycznego wykonania. Zawsze można spróbować ją lekko dociążyć - powiedzmy że oszacować obecną masę ruchomą i dołożyć 20% - 40%, co powinno obniżyć rezonans o jakieś 10 - 20% - dając mniej średniego basu a więcej niskiego.

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie spróbuję zaślepić membranę i zobaczę a raczej usłyszę co to da. Aha, zakładając że uznam że zaślepienie MB da zadowalające mnie wyniki, to czy należałoby zmienić coś w wytłumieniu wewnętrznym kolumny? Obecnie w module basowym jest powtykany materiał tłumiący w postaci niezbyt gęstej wełny mineralnej, spoczywa tam ona luzem, nie jest przyklejona do ścianek obudowy.

Nad tym dociążeniem MB też pomyślę. Co do estetycznego wykonania zaślepienia MB, nie jest to problem, gdyż tak wszystko zakryje maskownica.

Obudowę zamkniętą wypełnia się zwykle dużo mocniej, jak BR.

inaczej - jak zamkniętą ale w jakiej ilości materiału (waty) na litr? - jest jakiś greps do policzenia?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Niestety, na to nie ma konkretnych wzorów, na szczęście zmiana ilości wypełnienia nie wiąże się ze zmianą konstrukcji skrzynki. Można więc pokombinować w czasie odsłuchu, dokładając lub odejmując "na ucho" waty lub gąbki.

• 4 miesiące później...

Witam ponownie.Zacznę może od tego że dokonałem zaślepienia membrany biernej i przyznać muszę że ilość basu się zmniejszyła, o co w gruncie rzeczy mi chodziło, no ale jest coś za coś ponieważ zauważyłem też że zejście basu jest ciut płytsze, ale to w sumie pikuś jak dla mnie.

Zastanawiam się jeszcze nad dodatkowym wytłumienie komory w której pracuje głośnik basowy, pewnie jeszcze i to zrobię ale najpierw chciałbym się dowiedzieć na co będzie miało wpływ dodatkowe wytłumienie komory, czy ilość basu może ulec pomniejszeniu?

• 7 miesięcy później...

>...na co będzie miało wpływ dodatkowe wytłumienie komory, czy ilość basu może ulec pomniejszeniu?

Nie, basu nie ubędzie, wręcz przeciwnie, jest szansa na to, by było lepiej. Celowo nie napisałem więcej, bo nie o to chodzi. Jak już pisałem wcześniej, obudowę zamkniętą wypełnia się mocniej, jak bass-reflex.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.