Skocz do zawartości
IGNORED

Posumowanie rządów Tuska.

Włodzimierz

Rekomendowane odpowiedzi

Tylu kłamstw już dawno nie widziałem. Ja rozumiem że macie przymus krytykowania wszystkiego - ale nie piszcie na tematy o których nie macie pojęcia.

Aha - tylko skąd macie wiedzieć że nie macie pojęcia - skoro jesteście przekonani ze macie ... ???

Sprecyzuj w końcu o konkretnie jakie kłamstwa chodzi. Przedstawiaj swoje oceny i przestań atakować innych.

Za dużo tego po prostu. Np. że państwo nie ma kontroli nad pieniędzmi z OFE ...

To może odnieś się do takiej opinii:

"Pani Profesor Leokadia Oręziak, która przeczytała książkę Pana Profesora Mitchella Orensteina o prywatyzacjach systemów emerytalnych bardziej wnikliwie ode mnie (ja to zrobiłem „po łebkach”) „popełniła” jej obszerniejszą recenzję na łamach „Przeglądu” (niestety w tym tygodniu jeszcze nie dostępna w wersji elektronicznej).

Czytając „po łepkach” przegapiłem na przykład informację, że to Bank Światowy, chcąc kontrolować tworzenie OFE, „oddelegował” do Polski swojego przedstawiciela, który staną na czele… Biura Pełnomocnika Rządu d.s. Reformy Systemu Zabezpieczenia Emerytalnego. Dlaczego to był „pełnomocnik rządu” a nie „pełnomocnik Banku Światowego” powinien może wyjaśnić rząd. Ale rządu ówczesnego już nie ma. Więc może coś więcej by opowiedzieli o finansowanych przez Bank Światowy „wizytach studyjnych” w Chile i Argentynie ci wszyscy politycy, którzy te wizyty odbywali? Zwłaszcza, że Bank Światowy w 1992 roku uwarunkował udzielenie Argentynie pożyczki w wysokości 40 mld USD od… sprywatyzowania ubezpieczeń emerytalnych? Ciekawe, czy my też mieliśmy podobne kowenanty w naszych umowach kredytowych z Bankiem Światowym???"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale wiesz że cytowana opinia jest złośliwostką nie na temat ?

W OFE nigdy nie było i nie będzie prawdziwych pieniędzy emerytów. Tzn OFE potrącają oczywiście swoje ustawowe opłaty tj. opłatę od składki 3,5 % i opłatę za zarządzanie (czyli od tego co zarobią na czysto dla klienta) 0,045 %. I to są wszystkie pieniądze które OFE mają i jakimi w ramach polskich przepisów o rachunkowości mogą sobie obracać.

Wszelkie rozliczenia z ZUS-em oraz z biurami maklerskimi nie pochodzą z kont OFE tylko z konta Banku Depozytariusza. Bank Depozytariusz to bank w żaden sposób nie związany z OFE, powołany do zabezpieczenia pieniędzy emerytów tak żeby OFE nie miały nigdy dostępu do tych pieniędzy. Mówienie że ktoś ma odłożony kapitał w OFE to tylko taki skrót myślowy, bo OFE "obracały" pieniędzmi do których nigdy nie miały żadnego fizycznego dostępu.

Do tego wszystkie pieniądze w systemie były gwarantowane przez państwo. Nad rachunkowością OFE poza Urządem Skarbowym i organami kontrolnymi giełdy stoi też KNUiFE/KNF który bez przerwy kontroluje i nadzoruje wszelkie transakcje OFE. Mówić że nad OFE nie ma kontroli państwa albo myśleć że z tego systemu można wyprowadzić na lewo jakieś pieniądze może tylko dziecko lub osoba społecznie niedorozwinięta.

Nad Amber Gold też był nadzór...

A tu opinie o OFE:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opinie do faktów tak się mają jak prawda do gó...no prawdy.

Gazety dziś podały iż w Rosji "wiedzą" że na terenach Ukrainy walczą z "pro-rosyjskimi siłami samoobrony" Szwedzi, Polacy oraz "murzyni mówiący z amerykańskim akcentem". Oni wiedzą swoje i nic ich nie przekona - bo swoje wiedzą. A Rosjanina który napisałby że to kłamstwo i kit zaszczują - bo to musi być przecież jakiś wróg.

Dlatego uważam że rozmawianie w internecie z osobami które "i tak wiedzą swoje" nie ma żadnego sensu. Bo przecież i tak "wiedzą swoje" ...

Co do Amber Gold - ludzie by chyba chcieli żeby aresztować właścicieli firmy zanim popełnią przestępstwo. Ale prawo tego zabrania - bo nie popełnili żadnego przestępstwa.

Natomiast jak już przestępstwo popełnią "prawo zadziała" i ich aresztują - to i tak są narzekania że państwo zadziałało za późno, że dopuszczono .

I tak wracamy do punktu wyjścia ...

KNF przed popełnieniem przestępstwa może tylko ostrzegać :

Ukryta Zawartość

ale i tak wszyscy to mają w du...e. A później biadolą jak to "państwo nic nie robi" ...

Ukryta Zawartość

Opinie do faktów tak się mają jak prawda do gó...no prawdy.

(...)

Nie porównuj własnych opinii do opinii naukowców, ekonomistów praktyków i publicystów, którzy tematem OFE zajmowali się latami i swoje opinie formułują na bazie wiedzy, faktów i doświadczeń.

(...)

Co do Amber Gold - ludzie by chyba chcieli żeby aresztować właścicieli firmy zanim popełnią przestępstwo. Ale prawo tego zabrania - bo nie popełnili żadnego przestępstwa.

Natomiast jak już przestępstwo popełnią "prawo zadziała" i ich aresztują - to i tak są narzekania że państwo zadziałało za późno, że dopuszczono .

I tak wracamy do punktu wyjścia ...

(...)

Do ciebie widać nie dociera, że w przypadku tej afery państwo wyraźnie zawiodło.

(...)

Gazety dziś podały iż w Rosji "wiedzą" że na terenach Ukrainy walczą z "pro-rosyjskimi siłami samoobrony" Szwedzi, Polacy oraz "murzyni mówiący z amerykańskim akcentem". Oni wiedzą swoje i nic ich nie przekona - bo swoje wiedzą. A Rosjanina który napisałby że to kłamstwo i kit zaszczują - bo to musi być przecież jakiś wróg.

Dlatego uważam że rozmawianie w internecie z osobami które "i tak wiedzą swoje" nie ma żadnego sensu. Bo przecież i tak "wiedzą swoje" ...

(...)

To nie jest jeden z wątków ukraińskich.

Jak działało państwo za czasów Tuska podsumowali jego ministrowie przy przekąsce z ośmiornicy za skromne 1800zł z funduszy państwowych i co mogliśmy się dowiedzieć, czyżby już wszyscy zapomnieli?? A no przypomnę ten sławny cytat "ch..j, d...pa i kamieni kupa". Wiem teraz trwa intronizacja Tuska na króla europy więc czymś trzeba przykryć prawdę zasłyszaną i nagraną w Sowie i Przyjaciołach:))

z16158078Q,Internet-reaguje-na-tasmy---Wprost--.jpg

Sienkiewicz powiedział kilka słów prawdy, a ty się obruszasz jak cnotka, której zaproponowano pójście do łóżka ;) .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ukryta Zawartość

Sienkiewicz uczestniczył w przekręcie i ubijał deal,a kilka tygodni później robił sobie uśmiechnięty fotki z jabłkiem i pouczał tym ludzi.O ironio.

Ukryta Zawartość

Stan Polski po 7 latach? Droższe książki,droższe mieszkania,odzież,droższe samochody,niekorzystne progi w podatku dochodowym,wzrost cen energii,gazu,odprowadzania ścieków,prywatryzacje, itd. Polecam --->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ów rzeźnik wyjechał do Reichu. Robi to samo. Zarabia cztery - pięć razy tyle co w Polsce, a tyle co zarabiał w Polsce dostaje na syna, który studiuje - i to wszystko w euro, a nie złotówkach.

To podaj mi jeszcze ile ów rzeźnik płaci na wynajem mieszkania i utrzymanie . Czy aby wynajem mieszkania nie kosztuje w tym eldorado jak twierdzisz ok 600-800 euro?

Tak samo cieszą się obecnie Ukraińcy w Polsce jak ów rzeźnik w reichu , zarabiając w miesiąc dokładnie półroczną pensję ukraińską , czyli w kraju gdzie chleb kosztuje ich przeliczając na polskie ok 4 zł , a normalne wynagrodzenie wielu zawodów to 150 dolarów . Jeśli zarabiać za granicą to ok, gorzej jeśli trzeba tam się utrzymać i rodzinę.

Problemem wielu Polaków nie jest niskie wynagrodzenie, tylko wybujałe wyobrażenie o sobie gdzie każdy uważa się stworzony do bycia kierwnikiem , dyrektorem, prezesem. Byle nie robić fizycznie. Szkoda tylko że częstokroć kompetencji zero. Do tego kultowa już zawiść, gdzie każdy pracownik w Polsce musi skomentować jak " "ch*j" szef wozi się brykami , jaką chałupę wybudował, jak wozi się na wakacje , zamiast dać pracownikom. Odsetek zadowolonych Polaków jest znikomy, często niezależnie od wynagrodzenia , zawsze za mało. I częste praktyki sprowadzające się do naszej cechy narodowej tj. lepiej 5 zł podp... lić zamiast 50 zarobić.

Dziwne że dobrzy pracownicy zarabiają w Polsce wysokie pieniądze i za cholerę nie idzie ich "wyjąć " aby sprowadzić do własnej firmy, za to i obiboctwa można znaleźć z dnia na dzień.

Po raz kolejny przekrój przez to forum dla zobrazowania, wiele tematów to sami narzekacze , wszystko jest źle /w tym temacie również/. Oczywiście wszyscy równo krzyczą jak to polscy pseudobiznesmeni płacą Polakom najniższe krajowe i pewnie na umowy śmieciowe. Top się pytam za co te kolumny i klocki za ciężkie pieniądze? Kradną ?

Aż dziw bierze że Ci oburzeni sytuacją w Polsce stać na klocki częstokroć za kilkadziesiąt lub więcej tysięcy. Z czego ? Z tego wyzysku polskich przedsiębiorców jak tu wszyscy piszą ?

A ja mam proste pytanie , niech każdy ekspert narzekacz poda jeden przykład co zrobił aby w tym kraju żyło się lepiej poza pieprzeniem bzdur.

Dopiero? o. Rydzyk od dawna przed tym ostrzega

To niech nie ostrzega , tylko szybciutko pozbiera cegiełki od biednych staruszków na ratowanie lasów państwowych . Wprawę ma , już sprzedawał ciegiełki na stocznię. Aż dziw że jeszcze na to nie wpadł, chyba że doszedł do wniosku że drugi raz nie uda się nabrać braci i sióstr Radia Maryja.

Do ciebie widać nie dociera, że w przypadku tej afery państwo wyraźnie zawiodło.

Państwo zawiodło? Państwo ma w konstytucji ochronę obywateli /wszystkich , ale nic nie poradzi że ci obywatele to debile którzy zamiast wziąć się do pracy to liczą w klonowanie sztabek złota .

A co powiesz na kilometr obwodnicy za 200mln zł? Znasz jeszcze jakiś inny kraj na świecie budujący drogi w takiej cenie za km?

Przejdź się tzw. obwodnicą Wiednia to się zdziwisz. Jak pomnożysz tę kwotę razy kilka lub kilkanaście to się zgodzę .

To podaj mi jeszcze ile ów rzeźnik płaci na wynajem mieszkania i utrzymanie . Czy aby wynajem mieszkania nie kosztuje w tym eldorado jak twierdzisz ok 600-800 euro?

Tak samo cieszą się obecnie Ukraińcy w Polsce jak ów rzeźnik w reichu , zarabiając w miesiąc dokładnie półroczną pensję ukraińską , czyli w kraju gdzie chleb kosztuje ich przeliczając na polskie ok 4 zł , a normalne wynagrodzenie wielu zawodów to 150 dolarów . Jeśli zarabiać za granicą to ok, gorzej jeśli trzeba tam się utrzymać i rodzinę.

Problemem wielu Polaków nie jest niskie wynagrodzenie, tylko wybujałe wyobrażenie o sobie gdzie każdy uważa się stworzony do bycia kierwnikiem , dyrektorem, prezesem. Byle nie robić fizycznie. Szkoda tylko że częstokroć kompetencji zero. Do tego kultowa już zawiść, gdzie każdy pracownik w Polsce musi skomentować jak " "ch*j" szef wozi się brykami , jaką chałupę wybudował, jak wozi się na wakacje , zamiast dać pracownikom. Odsetek zadowolonych Polaków jest znikomy, często niezależnie od wynagrodzenia , zawsze za mało. I częste praktyki sprowadzające się do naszej cechy narodowej tj. lepiej 5 zł podp... lić zamiast 50 zarobić.

Dziwne że dobrzy pracownicy zarabiają w Polsce wysokie pieniądze i za cholerę nie idzie ich "wyjąć " aby sprowadzić do własnej firmy, za to i obiboctwa można znaleźć z dnia na dzień.

Po raz kolejny przekrój przez to forum dla zobrazowania, wiele tematów to sami narzekacze , wszystko jest źle /w tym temacie również/. Oczywiście wszyscy równo krzyczą jak to polscy pseudobiznesmeni płacą Polakom najniższe krajowe i pewnie na umowy śmieciowe. Top się pytam za co te kolumny i klocki za ciężkie pieniądze? Kradną ?

Aż dziw bierze że Ci oburzeni sytuacją w Polsce stać na klocki częstokroć za kilkadziesiąt lub więcej tysięcy. Z czego ? Z tego wyzysku polskich przedsiębiorców jak tu wszyscy piszą ?

A ja mam proste pytanie , niech każdy ekspert narzekacz poda jeden przykład co zrobił aby w tym kraju żyło się lepiej poza pieprzeniem bzdur.

(...)

Może się mylę, ale wielka frustracje bije z tego wywodu.

Wracając do owego rzeźnika. Całe dorosłe życie ciężko pracuje fizycznie, nigdy nie chciał być żadnym kierownikiem. Już w Polsce wiele osiągnął z pracy własnych rąk. Jednak dopiero w Reichu za dobrą pracę dostał zadowalająca go płacę. A za mieszkanie płaci mu jego obecny pracodawca.

Co zrobiłem dla kraju - zawsze jestem wobec niego uczciwy. Często bez wzajemności.

Może się mylę, ale wielka frustracje bije z tego wywodu.

Raczej na pewno się mylisz, w sposób prosty pisze co myślę o wiecznie pokrzywdzonych.

Jak raz na tym forum napisałem że podoba mi się w tym kraju , to rozpętała się burza. Jak ja śmiałem być zadowolony? Bardzo szybko nawet udowodniono mi że jestem niezadowolony :)

Co zrobiłem dla kraju - zawsze jestem wobec niego uczciwy.

???

Bank Światowy, chcąc kontrolować tworzenie OFE, „oddelegował” do Polski swojego przedstawiciela, który staną na czele… Biura Pełnomocnika Rządu d.s. Reformy Systemu Zabezpieczenia Emerytalnego

A taki będzie finał ...

NIK bije na alarm. Ze specjalnego raportu opublikowanego na początku sierpnia wynika, że lada chwila w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych zabraknie pieniędzy na emerytury. Te zresztą już dziś są głodowe, a eksperci ostrzegają,

że za kilkanaście lat będą nawet o 2/3 niższe niż dziś.

A zabawa trwa w najlepsze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej na pewno się mylisz, w sposób prosty pisze co myślę o wiecznie pokrzywdzonych.

Jak raz na tym forum napisałem że podoba mi się w tym kraju , to rozpętała się burza. Jak ja śmiałem być zadowolony? Bardzo szybko nawet udowodniono mi że jestem niezadowolony :)

???

Jak widzę jesteś zadowolonym niedowiarkiem.

A taki będzie finał ...

NIK bije na alarm. Ze specjalnego raportu opublikowanego na początku sierpnia wynika, że lada chwila w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych zabraknie pieniędzy na emerytury. Te zresztą już dziś są głodowe, a eksperci ostrzegają,

że za kilkanaście lat będą nawet o 2/3 niższe niż dziś.

A zabawa trwa w najlepsze :)

Ukryta Zawartość

Najlepszy rząd w dziejach Polski nie potrafił ograniczyć rozrzutność w ZUS-ie oraz stworzyć warunków do dużego przyrostu naturalnego, który jest jednym z czynników wpływających na wielkość emerytur.

Ukryta Zawartość

Najlepszy rząd w dziejach Polski nie potrafił ograniczyć rozrzutność w ZUS-ie oraz stworzyć warunków do dużego przyrostu naturalnego, który jest jednym z czynników wpływających na wielkość emerytur.

Bo tu trzeba cudotwórcy. Albo niewiarygodnych pieniędzy. Których nie mamy. Ale co tam - łatwiej za niechęć do posiadania dzieci przez Polki obarczyć winą obecny rząd ...

Tutaj wszyscy by chcieli zachodniego dobrobytu. Jak na Ukrainie. Tylko i tu i tam nie rozumieją że trzeba go sobie samemu wypracować. Przez pokolenia. Albo przynajmniej dziesięciolecia. Cudów nie można oczekiwać w kraju który istnieje od 96 lat i w tym czasie już kilka razy wywalił się na plecy ...

Bo tu trzeba cudotwórcy. Albo niewiarygodnych pieniędzy. Których nie mamy. Ale co tam - łatwiej za niechęć do posiadania dzieci przez Polki obarczyć winą obecny rząd ...

Tutaj wszyscy by chcieli zachodniego dobrobytu. Jak na Ukrainie. Tylko i tu i tam nie rozumieją że trzeba go sobie samemu wypracować. Przez pokolenia. Albo przynajmniej dziesięciolecia. Cudów nie można oczekiwać w kraju który istnieje od 96 lat i w tym czasie już kilka razy wywalił się na plecy ...

W Polsce, która wg obecnie rządzących jet wolna dopiero od 25 lat, wielu dorobiło się takiego dobrobytu, jakiego w krajach zachodnich obecni bogacze dorabiali się w ciągu pokoleń. Rozbieżności w dochodach pogłębiają się i niedługo będą takie, jak za czasów dzikiego kapitalizmu w Europie. Wszystkie dotychczasowe rządy, w tym i te mieniące się lewicowymi, nie przywiązują wielkiej wagi do położenia najbiedniejszych i średniozarabiających - to oni zawsze płaca najwięcej za kryzys. Przez 25 lat, a w w tym 7 lat tuskowych, nie zatroszczono się o właściwą opiekę socjalną, zdrowotna, przyrost demograficzny i perspektywy ludzi młodych. I nie prawdą jest, że rządy nic nie mogą. Mogą tylko brakuje im wizji - bo w rządzeniu kierują się kreatywna księgowością, powszechną komercją, słupkami sondaży i troska o utrzymanie stołków. Rząd ma wiele instrumentów do kreowania polityki społecznej i gospodarczej - podatki, ulgi, kredyty i inne formy wspierania określonych zachowań. Musi mieć jednak wizje, plany, strategie i to długoletnie. Tylko, że w rządzie Tuska nie było chyba żadnego takiego centrum decyzyjnego. Owszem, prawdą jest, że Polska parę razy wywaliła się na plecy - ostatni raz zafundowali to Jej sami rządzący wyborem sposobu transformacji.

Bo tu trzeba śmiałej wizji gospodarczej i jej konsekwentnej realizacji. Coś podobnego jak COP, tyle, że przystosowanej do naszych czasów. Do tego trzeba ludzi wybitnych i odważnych, których nie mieliśmy w rządzie. Poza tym trzeba rozdysponować budżet z uwzględnieniem polityki prorodzinnej i też konsekwentnie zwiększając (tu też trzeba odwagi, bo należy odebrać pieniądze np. z przerosłej administracji, z głupawych przywilejów emerytalnych itd.). Tusk był zbyt przeciętny i zbyt zachowawczy do takich działań. Wybitny był PR ...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A co - prawda w oczy kole ??? Powiedział jak jest.

Mnie nie kole, ale to wynik rządów Tuska więc trzeba mieć pusto w głowie żeby beatyfikować tego człowieka i tyle. Ja mam oczy a co niektórzy mówią, że je mają a nie widzą:) B.O

Sienkiewicz powiedział kilka słów prawdy, a ty się obruszasz jak cnotka, której zaproponowano pójście do łóżka ;) .

Ja się nie obruszam jak cnotka ale nie daje się wykorzystywać jak panna lekkich obyczajów i nie chwalę ślepo tego nie-rządu;)

Co do tego co powiedział Sienkiewicz to nim prawda została odtworzona to każdy kto miał oczy to widział od dawna.

Bo tu trzeba cudotwórcy. Albo niewiarygodnych pieniędzy. Których nie mamy. Ale co tam - łatwiej za niechęć do posiadania dzieci przez Polki obarczyć winą obecny rząd ..

Wprowadzanie najwyższych podatków w Europie (wraz z tymi ukrytymi i pośrednimi) oraz polityka socjalna to zasługa rządu. Samo się nie wymyśla.

Ponad to pierdzielenie ciąglę o tym jak to Polska to kraj na dorobku to usprawiedliwianie idiotów u władzy.

Jeśli jest jakiś pozytywny obraz państwa, a raczej kraju to jest to zasługa owych "nieudaczników", z których doi owe "państwo" by żyło się włodarzom lepiej.

Gdyby nie obywatele "nieudacznicy" Tusk i spółka w gównie po szyję by stali, a że jest na odwrót to raczej ich zasługa.

Wracając to kwestii dróg, którymi to tak chełpią się Tuskowyznawcy.

Owszem ilość jest "imponująca" lecz problem w tym, że ta ilość nie idzie w parze z jakością co odbije się kolejnymi wydatkami, problemami komunikacyjnymi w przyszłości.

Wspaniały prezent dla kolejnych pokoleń jak zgniłe jajo zamurowane w nowym domu.

Nie wspomnę o "pendolino" podobnych idiotyzmach.

Mozna by chyba niezły gospodarczy kryminał napisać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W Polsce, która wg obecnie rządzących jet wolna dopiero od 25 lat, wielu dorobiło się takiego dobrobytu, jakiego w krajach zachodnich obecni bogacze dorabiali się w ciągu pokoleń

Komunizm posiał tu swoje żniwo i ono wydało taki plon. To piękna komunistyczna idea żeby ludzie mieli równo. Niestety nierealna - nawet w komunizmie tak nie było. Ale jak widać nie zniechęca to nowych wyznawców. Ludzie nie są równi - jedni są mądrzejsi, inni głupsi, jedni bardziej zaradni, inni mniej. Co ciekawe - ujednolicenia bogactwa i równości ekonomicznej chcą wyłącznie ci głupsi i mniej zaradni - nigdy ci mądrzejsi i bardziej zaradni. Czyli komunistyczny elektorat.

Bo tu trzeba śmiałej wizji gospodarczej i jej konsekwentnej realizacji. Coś podobnego jak COP, tyle, że przystosowanej do naszych czasów. Do tego trzeba ludzi wybitnych i odważnych

W Polsce takich nie ma. Przenieś się gdzie indziej i tam ich pouczaj że ludzie powinni być wybitni, odważni i mieć wizje gospodarcze. Prawdopodobnie nie rozumiesz że w wyborach ludzie wybierają polityków pod wpływem strachu więc wybierają populistów którzy zapewniają im względne bezpieczeństwo. Gdyby ktoś przedstawił śmiałą ekonomiczną wizję prowadzącą kraj do dobrobytu - to armia emerytów i rencistów ustami swoich populistycznych przedstawicieli zarąbała by go śmiechem i zdobył by w wyborach pół promila głosów poparcia.

Wprowadzanie najwyższych podatków w Europie (wraz z tymi ukrytymi i pośrednimi) oraz polityka socjalna to zasługa rządu. Samo się nie wymyśla.

Ponad to pierdzielenie ciąglę o tym jak to Polska to kraj na dorobku to usprawiedliwianie idiotów u władzy.

Z kłamstwami nie ma sensu dyskutować bo nie opierają się na faktach tylko na złej woli. I nikt nie chce widzieć że z tych niby "ukrytych podatków" rząd musi utrzymać armię emerytów i rencistów.

Komunizm posiał tu swoje żniwo i ono wydało taki plon. To piękna komunistyczna idea żeby ludzie mieli równo. Niestety nierealna - nawet w komunizmie tak nie było. Ale jak widać nie zniechęca to nowych wyznawców. Ludzie nie są równi - jedni są mądrzejsi, inni głupsi, jedni bardziej zaradni, inni mniej. Co ciekawe - ujednolicenia bogactwa i równości ekonomicznej chcą wyłącznie ci głupsi i mniej zaradni - nigdy ci mądrzejsi i bardziej zaradni. Czyli komunistyczny elektorat.

(...)

Kłamstwem jest pisanie, że w Polsce kiedykolwiek był komunizm. Dlatego reszta twojego wywodu jest tyle samo warta.

justas32, jakby Ci tu powiedzieć .... trzeba iść na populizm przy wyborach, to jasne, tu decydują fachowcy od PR i wyczucie głównych wodzów. To jaką ekipę do tego zmontujemy przekłada się na wynik. Tu się chyba zgodzimy, bo to elementarz. Potem wódz może jednak wdrożyć swoją wizję gospodarczą jeśli jest silny i ma przełożenie w parlamencie. Jeśli tego nie zrobi w pół roku od wyborów, to już nic z tego nie będzie. Musi też ograniczyć łup polityczny, to jest zatrudnić w rządzie prócz polityków choć kilku fachowców na strategicznej pozycji, mających do tego silną osobowość.

To nie jest najlepszy przykład ale jednak ... porównajmy "niepolityka" Bieńkowską z wcześniejszymi politykami. Wniosek prosty - trzeba umieć ograniczać łup do podziału.

Ps. działałem przy wyborach i wiem jaki wciska się kit i jak go się "montuje".

Masz rację. Nie udało się tu komunizmu wprowadzić (tak jak wszystkiego innego). Zatrzymano się na socjalizmie. Jak widzę ideologie te mają na tym forum wielu wyznawców. Ludzie mają mieć równo. Nie wystarczy im że bogaci płacą na biednych wyższe podatki i że tworzą im miejsca pracy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.