Skocz do zawartości
IGNORED

Temat/katalog wspólne zamówienia el.

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Co byście powiedzieli żeby stworzyć oddzielny katalog, w którym możnaby znaleźć informacje o wspólnych zamówieniach elementów elektronicznych przez forumowiczów. Istnieje wprawdzie giełda ogłoszeń, ale ona ma charakter komercyjny.

W tym nowym dziale osoby, które szukają innych do wspólnego zakupu, bądź mogą załatwić jakieś elementy po korzystnej cenie przedstawiałyby swoje propozycje zakupów. To strasznie ułatwiłoby dostęp do niektórych elementów dostępnych tylko na zamówienie w dużej ilości. Powstałaby taka mała "firma" forumowa, która uzyskiwałaby (z racji wielkości zakupu) korzystniejsze ceny bądź wogóle możliwość zakupu.

Te wspólne zamówienia są obecnie rozproszone po wielu wątkach i często zainteresowana osoba dociera do nich po czasie przyjmowania zamówień.

Nie mówię tu o przypadku, gdy któś chce sprzedać z zyskiem 100szt. Alpsów, czy płytek - to można dać do ogłoszeń, tylko o sytuacji, gdy wiele osób buduje podobny projekt, bądź poszukuje podobnych części.

Co wy na to?

Mogłoby to wyglądać np. tak:

1) Szukam chętnych na zakup MKP 4,7uF jak znajdzie się 50 chętnych, to cena za szt. = ?

2) Zamawiam z kumplami 6 szt. kitów od Petera - jak ktoś jest chętny to będzie taniej za przesyłkę.

3) Gość wyprzedaje rotary switche Elmowskie, ale chce pchnąć wszystkie na raz za ?PLN - (20szt.) - kto chętny?

No i tym podobne zgromadzone w jednym miejscu z podaniem np. daty do kiedy zbieramy zamówienia.

Wydaje mi się, że to by mocno ułatwiło organizację takich zamówień i znajdowanie na nie chętnych, no i mniej spóźnialskich byłoby.

Na wątkach tematycznych można by tylko wskazywać na nową zakładkę i nie zaśmiecać ich.

pomysł git. tylko myślę, że należałoby dodać do tego coś w rodzaju listy osób, które się deklarowały. Tak żeby ktoś, kto zamawia nie został nagle z rachunkiem i 30 alpsami:). lepiej dmuchać na zimne...

Ten pomysł można rozbudować w dowolną stronę. Gdyby istniało jakieś zabezpieczenie pieniążków op deklaracji zainteresowanych osób, to byłoby fajnie, ale i tak często trzeba liczyć na uczciwość zamawiających. Ja miałem na myśli raczej usprawnienie w pierwszej kolejności dostępu do informacji co jest zamawiane, przez kogo i w jakim terminie.

Gdyby szanowny administrator zrobił to w stylu sklepiku wirtualnego to byłoby fantastycznie, ale nie możemy wymagać wszystkiego. Miałem taki pomysł, żeby odbywało się takie zamawianie na zasadzie np. kliknięcia na dany towar (jak w sklepie int), podajesz liczbę i w systemie zachowane jest kto zamówił i ile (musiałyby zostać gdzieś przechowane dane osobowo-adresowe itd..). Przy produkcie widać ile osób złożyło zamówienie i ile brakuje do jakiegoś poziomu, po którym opłaca się już założyć grupowo zamówienie w jakieś firmie. Pomysłów dużo, ale to na razie marzenia - gdyby chociaż osobna zakładka - to już by coś było.

No właśnie. Gaincloneowcy zamawiają niebagatelne ilości elementów, ale o dobre podzespoły trudno w naszym pięknym kraju. Sam mam pomysł na kilka zamówień np.

1) Dobre kondensatorki jakieś MKP 4,7uF do toru

2) Kwarce z omiga (grupowo dużo... taniej)

3) Jakaś super obudowa do Gaina lub innego wynalazku, który jest często powielany (pojedynczo z Al z szyną Cu - cena kosmos, ale razem cena spada bardziej niż o połowę, bo opłaca się firmie skierować kilku pracowników do tej robótki)

Nic mi nie przychodzi więcej do głowy (z rzeczy, które potrzebowałbym obecnie, ale za miesiąc?)

Ogłaszam, że zostałem poinformowany, że wspólne zamówienie kondensatorków Panasonic FC 1000uF/50V jest na ukończeniu realizacji. Miaały przyjść w piątek, ale dotrą do mnie prawdopodobnie w środę. Podobno zostałe wysłane już do naszego pięknego kraju i dzisiaj wieczorem mają tutaj zlądować. Wyślę do wszystkich tak szybko jak będę mógł.

Proszę potraktować poważnie te Black Gate wmiankowane przez McGyvera - to dobra alternatywa dla wielkich MKP i conajmniej równie dobre (moim zdaniem o wiele lepsze niż dostępne u nas MKP) do toru sygnału. Ja również wezmę ich trochę. Z USA może to nie wyjść tak drogo jak się wydaje - koszt przelewu na konto w USA to 50PLN i jest realizowany w ciągu 3-5 dni roboczych. Mam znajomą w banku, która tym się zajmuje, tak więc nie będzie problemu, no chyba, że ktoś zgodzi się zapłacić kartą. Małe pojemności z serii N czy Nx nie są aż takie drogie i znajdują się w torze chyba także w kicie premium GC. Upgrade CD i czy pre, to będzie dla nich doskonałe miejsce.

Przemyślcie sprawę. Jak zdobędę ceny i warunki płatności, to dam znać.

Egzotyka tych części polega tylko na tym, że w naszym kraju są one niedostępne. Swoją drogą nasz kraj z tych i tym podobnych względów również pewnie może wydawać się egzotyczny dla np. amerykanów.

Już pisałem, że idea sklepu byłaby mocnym rozwinięciem tej o wspólnych zamówieniach i wymagałaby zaangażowania kogoś, kto nie obawiałby się wyłozyć pewnych pieniążków. Chciałby pewnie też na tym zarobić, więc mogłoby się okazać drożej niż przy grupowym zamówieniu. Zresztą nasze sklepiki nic nie ryzykują. Zamawiają i tak części dopiero na zamówienie klienta - często na podstawie fakture pro forma. Na stanie mają tylko te najbardziej chodliwe (czyt. mało egzotyczne:)

Sprawdziłem, że takie 4,7uF/50V wychodzą taniej niż dostępne u nas przeciętnej jakości MKP, bo kosztują $3.25 + oczywiście podatek stanowy i pozostałe koszty. Ale są niewielkie i da się je wsadzić np. do CD na wy, lub tam gdzie przyjdzie potrzeba zastąpić podlejsze kondensatorki bez dorabiania wyższej obudowy:)

To egzotykę sprowadzamy :), to ja bym to proponował:

[obrazekLUKASZ-180013_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

40V w tej chwili nie ma? Podaj adres skąd zamawiasz rekinie może coś jeszcze z tych siemensów mają.

Ktoś jeszcze chętny na SIKOREL-e, może się zdecydujemy na jedną pojemność i zrobimy większy zakup?

Tylko trzeba listę na conajmniej miesiąc otworzyć ( jednak swoje kosztują... ).

Gdyby ktoś robił zakupy w PartsconeXion to ja z chęcią podłączyłbym się pod zamówienie i zamówił dwa rezystorki Rikken 680 Ohm. Chce zrobić upgrade swojego clona i tylko tych rezystorków mi brakuje do pełni szczęścia a nie bardzo widzi mi się składanie zamówienia tylko po dwa rezystory.

hififreak.wordpress.com

ja się chętnie przyłączę do rezystorów GC lub kondensatrów BG 4u7

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Przejrzyjcie sobie ofertę Farnella. Z kondensatorów Epcosa jest tam cały przekrój. Najlepiej niech każdy z odwiedzających ten wątek to zrobi i powie co mu do szczęścia potrzeba z numerem elementu z katalogu Farnella. Zrobimy grupowe zamówienie i już. Z Partsconnxtion nic jeszcze nie brałem, ale jeśli będzie odpowiednio dużo chętnych, to jednorazowo można zamówić więcej rzeczy. Spytam kumpla może zgodzi się zapłacić swoją kartą - już tak kilka razy robiliśmy przy zakupach z USA. Tylko czy nie jest nas za mało?

Ostatnio takie pustki na forum, że strach. Zbliża się ciężka zima, a coś trzeba wtedy robić, więc może poprawi się ilość składaczy wszelkiego sprzęta.

To co - sugeruję zakup w Partsconnexion jakiegoś zapasu na czarną godzinę. Najlepiej byłoby poprosić Petera, ale to tylko zależy od jego dobrej woli. Osobiście mogę się zaangażować w ściąganie czegoś z farnella - niestety BG tam nie mają. Za jakiś czas będę miał znajomego na kontrakcie w Anglii na dłuższy czas, więc jak ktoś będzie miał jakieś namiary na dobrze zaopatrzony skład części w tej części świata, to postaram się go namówić na małe zakupy.

Wiem ze wielu z was interesowalo sie tanimi potenjometrami. A wiec Alpha pot ( dostepny w Jaycar, New Zeland) jest chyba najlepszym dealem jesli chodzi o tani i bardzo dobrze grajacy potencjometer

Ukryta Zawartość

Probowalem wersje 50k i w tej cenie ma naprawde zdumiewajaco dobry dzwiek. Dodatkowe info mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niech nikogo nie zmyli mala wielkosc tego potencjometru, jest zdecydowanie warty sprobowania. Do GC wersja 10k tez by byla dobra.

[obrazekLUKASZ-180525_1.jpg]

post-3442-100003048 1170259549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może coś takiego? Układ PGA2310 do cyfrowego potencjometru projektu Veterana (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Tutaj mają przyzwoite ceny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.