Skocz do zawartości
IGNORED

Jazzowy Kanon - Kultowe Postacie & Kultowe Płyty

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Że w obu przypadkach nagrali część starego po nowemu i wyszedł taki trochę patchwork?

Kolejna kultowa (dla mnie) postać to Erroll Garner. Bezapelacyjnie:

Tak, zdania są podzielone i kontrowersyjne. Niektórzy się zachwycają brzmieniem, edycją i miksem, inni uważają, że być może Bird jak i pewnie Basie z Charlesem mogliby przecież wytworzyć zupełnie inną atmosferę i pokierować zespołem w innym kierunku. Mnie się płyty podobają i z technicznego punktu widzenia obydwa projekty brzmią niesamowicie - szczególnie w przypadku ścieżki dżwiękowej z filmu o Charlie Parkerze brzmi to zjawiskowo - tak jakby Bird nagrał tę płytę wczoraj. Mam te dwie płyty i muszę powiedzieć, że są to projekty dopracowane i zapięte na ostatni guzik . Artystycznie - no cóż? Zapewne byłoby inaczej gdyby talkie sesje nagrano z żywymi organizmami, jednak powiem, że całe przedsięwzięcie, zarówno w przypadku Birda jak i Ray'a z orkiestrą Basie'go i tak w moim odczuciu budzą respekt i popis, nie tylko zresztą realizatorski.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

No cóż. O brzmieniu sobie gadacie, a to nie to. Zarówno Hrabia jak i Ptak brali udział w projekcie April in Paris Vernona Duke'a, choć nie razem. Ray Charles to zmyłka w tej zagadce.

Tylko o brzmieniu płyt rozmawiamy w tych konkretnych przypadkach, bo co innego można powiedzieć? Na pewno ciekawie byłoby posłuchać na żywo w studio takiego projektu jak 'Ray Sings Basie Swings' - aż sześciu inżynierów nagrań było zaangażowanych w ten projekt, z których tylko Don Murray brał czynny udział przy miksie. W sumie bardzo ciekawym wydarzeniem byłoby spotkanie Ray'a z orkiestrą Basiego i jak napisał David Ritz, nigdy do takiego spotkania nie doszło, aczkolwiek jak najbardziej powinno dojść. W sumie fajny pomysł, wizja jak i całe przedsięwzięcie. Ot, następna ciekawostka w temacie wielkich jazzu. Uważam, że płytę warto mieć. W przypadku Birda, oczywiście i płytę i film.

Parker's Mood

Ośmielę się dopisać jeszcze dwóch panów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

O.K.

Znalazłem u siebie płytę Enjii Tenor Giants. Grają sobie przyjaźnie, acz oddzielnie (Two records on one CD) Ben Webster i Gene Ammons. Dlaczogo oni dwaj na jednej płycie? That is the question.

Wiekowy juz ale wciaz aktywny, kawal historii, czyli skromny Wadada Leo Smith, tez mu sie nalezy miejsce na liscie...

Takie Ten Freedom Summers, 4 znakomite krazki...

Wadada Leo Smith jest wyśmienity, chociaż na pewno z określoną i limitowaną ilością fanów. Mam Ten Freedom Summers od początku jego ukazania się i widziałem ten projekt live w 2013 roku w ramach chicagowskiego festiwalu jazzowego. Dodać można do spisu Wadady Leo Smitha najnowszy, legendarny Golden Quartet i podwójny, bardzo dobry album The Great Lakes Suites - polecam!

A teraz historia jazzu i jej kanon na żywo - rok 1957 i Count Basie At Newport with Jimmy Rushing, Lester Young, Jo Jones, Illinois Jacquet and Roy Eldridge - seria 50th Anniversary!

51Hp0rp1LqL._AA160_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Bo jazz jest nieskończony jeżeli chodzi o ilość dobtych płyt. Mam tę płytę i jadą chłopaki taki bop, że beret zrywa z bańki. Następna generacja po Basie'm, Young'u, Eldridge'u Jacquet'e, która kontynuuje najlepsze tradycje jazzowego kanonu. Tu nie ma zmiłuj i te wszystkie jazzowe tradycje są pojemne jak ocean - jedna po drugiej. Ale bądżmy świadomi od czego to wszystko wyszło i skąd się wzięło - to jest podstawa, baza, żródło i organic. O tym jest ten wątek, czyli o wszystkim co w jazzie najpiękniejsze '-) Dzięki!

51qzFDDAd%2BL._AA160_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

to jest podstawa, baza, żródło i organic

ano tak, to jest kanon całej współczesnej muzyki.

ja teraz właśnie lecę mało znanym Pepper Adamsem - wybieram po kolei na czuja, przesłucham 2-3 płyty i następne losowanie artysty - cyknę może Stanley Turrentine?

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.